Комітет культури і духовності пропонує революційні зміни в культурній сфері

11 грудня, 2014 четвер
13:19

10 грудня відбулося перше розширене засідання Комітету з питань культури і духовності за участі Віце-прем’єр-міністра України – Міністра культури України Вячеслава Кириленка та представників культурної громадськості

Як повідомляє прес-служба голови Комітету, голова Комітету Микола Княжицький ознайомив присутніх зі складом  Комітету та предметами його відання. До керівного складу Комітету обрано: Подоляк Ірину Ігорівну – першим заступником, Єленського Віктора Євгеновича – заступником, Матіос Марію Василівну – секретарем. Підкомітети очолили:

- підкомітет з питань творчої діяльності, мистецтв, культурно-просвітницької політики – Бордюг І. Л.;
- підкомітет з питань державної політики у сфері розвитку та використання державної мови та мов національних меншин в Україні, книговидання, книгорозповсюдження – Матіос М.В.;
- підкомітет у  сфері свободи совісті та релігійних організацій – Єленський В.Є.;
- підкомітет з питань охорони історико-культурної спадщини – Тарута С.О.;
- підкомітет з питань благодійної діяльності та фінансування культури – Новинський В.В.

Наступним пунктом у порядку денному було голосування за Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки вітчизняної видавничої діяльності) (р .№ 1316, н.д. М.Княжицький, С.Тарута, В.Денисенко, І.Подоляк, О.Кондратюк, В.Єленський). Проект був підтриманий одноголосно.

Після голосування члени Комітету коротко прокоментували початок роботи та свої плани. Секретар Комітету Марія Матіос назвала теперішній склад Комітету культурним десантом. Перший заступник голови Комітету Ірина Подоляк висловила сподівання, що найближчим часом «робота в Комітеті стане настільки престижною, що з депутатів вишиковуватимуться черги, щоб у ньому працювати». Заступник голови Комітету Віктор Єленський, говорячи про напрямок, який очолюватиме, зазначив, що має на меті підсилення участі церкви у внутрішній і зовнішній політиці країни, розширення її присутності у доброчинній сфері, війську, навчальних закладах тощо. Член Комітету Інна Бордюг заявила про готовність опікуватися молодими талантами і підтримувати ініціативи, що сприятимуть їхньому творчому розвитку. Член Комітету Сергій Тарута пообіцяв, що разом із Вадимом Новинським руйнуватиме стереотип про «лінивих» олігархів. За словами депутата, основним завданням професійних менеджерів в Комітеті з питань культури і духовності є подолання складностей, зумовлених скороченнями бюджету, та винайдення нових форм розвитку культури для того, аби зменшення фінансування в умовах протистояння зовнішній агресії не відбивалося на поставлених задачах. 

На засіданні був присутній віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко. Він ознайомив членів Комітету з Програмою діяльності  Кабінету Міністрів України, зокрема з культурним блоком.  Основним акцентом доповіді був пошук нових джерел фінансування культури. Одним з варіантів В’ячеслав Кириленко назвав  збір на підтримку кінематографії, який, за його словами, уже пройшов обговорення в уряді, і знайшов розуміння серед багатьох членів Кабміну.

Далі слово було надано запрошеним. Першим виступив президент Української асоціації книговидавців Олександр Афонін. Темою промови була необхідність створення в Україні спільного інтелектуального простору. На думку пана Афоніна, саме дефіцит думки, спричинений байдужістю влади до розвитку національної культури протягом останніх 20 років, призвів до формування сепаратистського поля підсвідомого спротиву Україні. Для подолання існуючих проблем в суспільстві необхідна послідовна підтримка книговидавництва (9.12.2014 депутати, серед яких члени Комітету з питань культури і духовності, зареєстрували законопроект №1316 - про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки вітчизняної видавничої діяльності. Якщо проект буде прийнято, податкове навантаження на українських видавців зменшиться).

Голова профспілки працівників культури України Людмила Перелигіна виступила з палкою промовою щодо очікувань європейського рівня зарплат та соціального захисту працівників сфери.

Директор Національного інституту пам’яті Володимир В’ятрович констатував наявність слабких місць в питанні орієнтирів та сприйняття державою власної спадщини – прогалин, які необхідно заповнити, щоб тоталітарне минуле не повторювалося знов і знов - як сталося минулої зими на Майдані. Для цього, за словами доповідача,  потрібно законодавчо гарантувати ліквідацію та унеможливлення використання символів тоталітаризму та комунізму в Україні – зокрема, в назвах будинків, об’єктів та споруд громадського використання, врегулювати правовий статус тих, хто боровся за незалежність України у ХХ столітті, реабілітувати жертв політичних репресій, забезпечити вільний доступ громадян до архівних документів а також сформувати стійкі засади національної політики пам’яті. 

Голова Національної спілки театральних діячів України Лесь Танюк у своєму виступі наголосив на важливості перетворення культури на стратегічний напрямок розвитку держави. «Якщо це вдасться – піднімемо і економіку, і фінанси», - зазначив режисер. 

Директор ГО «Агенція культурних стратегій» Микола Скиба також відзначив необхідність серйозного ставлення до культури – адже «це сфера, що впливає на економіку, задіює людський капітал. Одним з завдань професіоналів в цій сфері – зробити так, щоб культурна політика не була на маргінесі, підживлювала реформи, була вбудована в стратегічну політику держави загалом. В момент, коли держава переживає системні реформи, культура має перейти від режиму виживання до режиму розвитку», - зазначив пан Скиба.

Виступ Директора Державного підприємства «Національний культурно-мистецький та музейний комплекс „Мистецький арсенал“ Наталії Заболотної був сповнений занепокоєння долею національної спадщини, яка перебуває на окупованих територіях. Зокрема, ідеться про унікальні фрески Херсонесу, привласнені Росією, 86 скіфських та половецьких скульптур, які зараз знаходяться в руках терористів ДНР. «Нам терміново потрібний кризовий штаб та  перемовини – вони мають віддати національні надбання українського народу, а ми - повернути нашу спадщину», - наголосила пані Заболотна.  Також в доповнення слів президента Української Асоціації книговидавців Олександра Афоніна, пані Заболотна зазначила, що культура в Україні має сприйматися, як невід’ємна частина національної безпеки: «ми маємо проаналізувати причини цієї війни, зрозуміти, чому держава останні 20 років не сприймала культуру, як безпекову сферу? Чому громадяни не були патріотами цієї країни? Це трапилося, бо держава ніколи не ставила на культуру».

Голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач висловився за  запровадження кіно збору на розвиток національної кінематографії для збільшення української продукції в кінопрокаті та ефірі телеканалів, а також  наголосив на важливості збереження та відродження телеканалу «Культура».  
Директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко  виступив за негайну ліквідацію закону про мови Ківалова — Колесніченка. 

Підсумував виступи голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький. Він зазначив, що першочерговим завданням Комітету є системна зміна культурної політики загалом, та її перехід від пострадянської до європейської схеми. Однією з запланованих революційних змін у сфері Микола Княжицький назвав інформатизацію культурних цінностей та цифровий доступ до них громадян шляхом створення Центру аудіовізуальної продукції України.

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.6
    Купівля 39.6
    Продаж 40.1
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
06:00
зенітно ракетний комплекс Patriot
Греція може передати Україні системи Patriot: ЗМІ назвали умови
05:58
уряд Норвегії, Норвегія
Норвегія обіцяє суттєво збільшити військову допомогу Україні
05:33
Оновлено
Одеса безпілотник ППО
Росія запустила "шахеди" на Україну: в Одесі вибух, на Київщині працювала ППО
05:17
Бєлгород
Влада російського Білгорода повідомила про атаку безпілотників
05:03
Росія авіація
В аеропорту Охотська, що у Хабаровському краю РФ, літак застряг у багнюці
04:36
Петер Сіярто
Угорщина обіцяє блокувати допомогу ЄС для України на 2 млрд євро. Причина
04:08
Тайвань, землетрус
Тайвань за добу сколихнули понад 80 потужних землетрусів
03:40
Tesla авто
Tesla через падіння продажів знижує ціни на авто у кількох країнах
03:12
РЕБ, Р-330Ж «Житель»
Близько 46 тисяч авіарейсів з/до Британії мали проблеми з навігацією через вплив РФ на GPS, - The Sun
02:44
Японія та Норвегія
Уряд Норвегії пропонує продовжити тимчасовий захист для біженців з України до п’яти років
02:16
Дональд Трамп
У Нью-Йорку розпочався суд над Трампом у справі про махінації та підкуп порнозірки
01:48
Ріші Сунак
Човни, бронетехніка, ППО, ракети і набої: Британія оголосила про найбільший в історії пакет військової допомоги Україні
01:20
війна з росією Маріуполь
У Маріуполі прогримів вибух і виникла пожежа, окупанти пояснюють її горінням очерету, - Андрющенко
01:04
G7
Фінансування та обладнання: країни G7 домовилися оперативно реагувати на удари РФ по енергосистемі України
00:52
Польща Австралія Таїланд Африка Володимир Зеленський
Зеленський прийняв вірчі грамоти від нових послів п'яти країн
00:24
Оновлено
Володимир Зеленський та Джо Байден
Підписання закону про допомогу та домовленості про ATACMS: Зеленський поговорив з Байденом
2024, понедiлок
22 квітня
23:56
Дмитро Кулеба
"Рішення будуть": Кулеба повідомив про перемовини щодо чотирьох систем ППО Patriot
23:41
Джо Байден і Урсула фон дер Ляйєн
"Постійна міжнародна підтримка є життєво важливою": Байден обговорив допомогу Україні з фон дер Ляєн
23:25
Оновлено
обстріл, ППО
У Харкові прогриміли вибухи під час повітряної тривоги
23:21
санкції проти Ірану
Послабити виробництво ракет і дронів: ЄС погодив санкції проти Ірану після нападу на Ізраїль
23:03
конгрес США
"Деяку зброю можуть надати за кілька днів": конгресмен США про терміни постачання допомоги Україні
23:01
сервісний центр МВС
У Харкові запрацював перший в Україні сервісний центр МВС в укритті
22:51
Дмитро Пєсков
"Новий пакет допомоги Україні не змінить ситуацію на полі бою": російські фейки та маніпуляції за 22 квітня
22:50
бронетранспортер М113
США готують додатковий пакет військової допомоги Україні, який включатиме бронетехніку, - Politico
22:26
Оновлено
Вибух
Росія вдарила по кількох громадах Харківщини: загинув водій екскаватора, поранено волонтерку
22:13
Полонені
Цікавляться спецслужби РФ і шахраї: Лубінець закликав не демонструвати дані полонених на мітингах і у соцмережах
22:13
гроші
Виписав собі премій на 145 тис. грн: керівнику управління соцзахисту на Київщині оголосили підозру
21:48
Оновлено
До Києва прибула двопартійна делегація конгресу США
"Народ України розраховував на рішення про допомогу": Зеленський зустрівся з двопартійною делегацією конгресу США
21:38
Ексклюзив
Джо Байден
"Сигнал, що з Росією вирішили закінчувати": дипломат Огризко про пакет допомоги від США
21:25
В Україні запрацював координаційний центр інтегрованого управління кордонами
Один із критеріїв вступу до ЄС: в Україні запрацював координаційний центр інтегрованого управління кордоном
21:20
Ексклюзив
Севастополь. Крим
ЗСУ розпочали перший етап операції з деокупації Криму, - військовий експерт Снєгирьов
21:07
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Нарешті США мають представити стратегію перемоги України над РФ. Колонка Сергія Згурця
20:50
Оновлено
Росія вдарила по телевежі у Харкові: є перебої із сигналом ТБ
РФ ударила по телевежі в Харкові: звідки отримувати інформацію, якщо зник сигнал
20:37
Булінг
У Києві школяра побили однолітки: дитину прооперували, Лубінець звернувся до поліції та РДА
20:15
Шахтар - Марсель
Який вигляд має турнірна таблиця УПЛ після 25-го туру
20:14
Ексклюзив
путін
Чому РФ де-факто здала свого "історичного союзника" Вірменію: пояснює експерт-міжнародник Данилов
20:00
OPINION
Ігор Гулик
Як Джонсон будив у Конгресі дух Рейгана
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 789-го дня війни: Данія повідомила, коли передасть винищувачі F-16, ЗСУ знищили понад 600 безпілотників за добу
19:55
"Динамо" - "Полісся" 3:0 (21 квітня 2024 року)
УПЛ: "Шахтар" переграв "Зорю" та зберіг відрив від "Динамо": результати усіх матчів 25-го туру
19:36
Ігор Коломойський, суд
Суд залишив під вартою Коломойського та зменшив суму застави
Більше новин