Янукович поїхав або здаватись, або хитрувати

17 грудня, 2013 вiвторок
10:28

Угоди, які планується підписати в Москві, за формою мало до чого зобов'язують. Проте вони можуть виявитись ознакою капітуляції Києва

У недільному ефірі телеканалу 1+1 Сергій Арбузов щиро переконував, що жодна з півтора десятка угод, які планується підписати під час сьогоднішнього візиту Віктора Януковича в Москву, не прив’яже Україну до Митного Союзу. Він майже не злукавив: прив’язка до Росії – це дещо інше. 


Привертає увагу також той факт, що з усього переліку він озвучив усього сім пунктів. І вже в понеділок прес-служба Кабміну повторила їх ще раз. Оскільки решта вісім лишаються за дужками й поки не афішуються, подивимось на відомі.

Ось ці пункти:
1. Дорожня карта із урегулювання торгових обмежень у двосторонній торгівлі між Російською Федерацією та Україною на 2013-2015 роки.
2. Угода між Урядом Російської Федерації й Кабінетом Міністрів України про реалізацію та заходи державної підтримки відновлення серійного виробництва літаків сімейства Ан-124 з двигунами Д-18Т та їх модифікаціями.
3. Меморандум між Урядом Російської Федерації й Кабінетом Міністрів України щодо співробітництва у створенні космічного ракетного комплексу надважкого класу.
4. Меморандум про наміри із активізації співробітництва в галузі суднобудування між Міністерством промисловості й торгівлі Російської Федерації та Міністерством промислової політики України.
5. Угода між між Урядом Російської Федерації й Кабінетом Міністрів України в галузі ядерної та радіаційної безпеки.
6. Меморандум між Урядом Російської Федерації й Кабінетом Міністрів України про спільні дії з організації будівництва транспортного переходу через Керченську протоку.
7. Протокол між Урядом Російської Федерації й Кабінетом Міністрів України про поставки товарів із виробничої кооперації в 2014 році.

На перший погляд, виглядає так, наче українська делегація вирішила залучити росіян до святкування дня Святого Миколая і спокушає Москву солоденьким. Щоправда, зльоту важко розібратись, де цукерки, а де порожні фантики. Три з семи пунктів  - меморандуми, один – план дій (дорожна карта), один – узагалі без чіткого формулювання. По суті, конкретика зводиться до двох пунктів – 2 і 7. Настільки велика кількість декларацій про наміри настільки ж виграшна в сенсі позитивних новинних приводів, наскільки необов’язкова для виконання.  

Зосередимось на деяких позиціях. Пікантності всьому переліку додає формулювання найпершого пункту, щодо врегулювання обмежень у торгівлі. Вочевидь, цей документ мав би являти собою мирну угоду після митної війни й готувався добряче заздалегідь. Сьогодні вже 17 грудня, і в двотижневий термін навряд чи всі відповідні інстанції встигнуть виконати всі належні вказівки. Зрештою, певну психологічну функцію карта таки зіграє: Росія формально закопає сокиру війни. 

Меморандум щодо мосту через Керченську протоку – це також «осетринка другої свіжості». Теоретично, він має скоротити шлях від Херсону до Новоросійська на 450 км. Проте доцільність цього проекту викликає великі сумніви, оскільки потік перевезень між Кримом і Таманню досить обмежений.

Міст можна було б розглядати в міжнародному контексті – в рамках проекту будівництва кільцевої дороги довкола Чорного моря, ініційованого Організацією чорноморського економічного співробітництва ще в 2002 році. Проте цей проект було заморожено внаслідок Кавказької війни 2008-го й ненормалізованого прикордонного режиму між РФ, Абхазією та Грузією.

Водночас, проблеми є й з українського боку: без розбудови Керченського порту згідно з україно-китайськими угодами збільшення вантажо- й пасажиропотоку загрожує інфраструктурним колапсом. І зважаючи на сумнівні успіхи Києва на китайському напрямку чекати реалізації цих планів можна довго. Втім, це чудовий об’єкт для «розпилу»: сенатор Краснодарського краю Олександр Починок докризову вартість будівництва оцінював у $480 млн.

Угода щодо відновлення виробництва «русланів», теоретично, мала би піти на користь обом сторонам. На практиці ж основним бенефіціаром може  стати РФ. Виробництво Ан-124 в Ульяновську припинилося в 2004 році. Проте попит на послуги цих машин у світі стрімко зростає. Вартість польотної години «руслана» сягнула $25 тис., ще до 2010 року, і вочевидь, не зупиниться – беручи до уваги, що їх у комерційній експлуатації всього 21 борт. З них один – в Лівії, два – в ОАЕ, 14 (10 та 4 відповідно) належать російським авіакомпаніям «Волга-Днепр» та «Полет», а ще 7 – «Авіалініям Антонова». Між цими компаніями триває запекла боротьба за ринок перевезень (до речі, завдяки «русланам» же і створений). Ще треба згадати, що російське Міноборони має понад два десятки машин, з яких експлуатуються всього два. Тож потужностей теоретично вистачає, аби РФ стала монополістом на цьому ринку.

Характерно, що наприкінці листопада з’явився проект розпорядження про внесення змін до держпрограми розвитку авіапрома РФ на 2013-2025 рр., згідно з яким планується відновити до льотного стану 10 та модернізувати 40 російських «русланів». Той же проект, до речі, передбачає побудову ще 45 нових Ан-124. Ще раніше – у вересні – генконструктор КБ Ільюшина Віктор Ліванов заявив, що в Авіаційні правила було внесено поправку, що дозволяє російському авіапрому отримувати права розробника на імпортний літак, якщо не вдається домовитись із власником інтелектуальних прав на нього. Фактично це узаконене інтелектуальне піратство. Однак заковика в тому, що росіяни не можуть запустити «руслани» без двигунів, які випускає «Мотор-Січ».

Пункт щодо створення надважкого космічного носія теж привертає увагу. Тут, найімовірніше, йдеться про залучення України до проекту комерційного старту з казахстанського космодрому Байтерек. Цю можливість ще влітку обговорювали керівники космічних агентств трьох країн. Власне, Україну залучили до проекту завдяки казахам. Проект цей почався в 2004 році з підписання угоди про ефективне використання Байконуру – вона не лише подовжила термін оренди космодрому до 2050 року, але й зафіксувала необхідність створення менш шкідливих для довкілля носіїв і відповідної модернізації вже наявних.

Росія взялася під цей проект створити нову важку ракету «Ангара-5». Проте вона досі не злетіла, перший запуск заплановано лише на кінець листопада 2014 року. Потім буде неминуча доводка, яка розтягнеться на невизначений термін. Оскільки проект комерційний, російські держструктури в пусках «Ангари-5» з Байтерека не зацікавлені, тож і фінансування його розвиток не передбачено. Через це й Астана не надто сильно поспішала із відведенням та облаштуванням ділянок для стартових майданчиків.

У грудні минулого року голова Казкосмосу Талгат Мусабаєв заявив про можливість переходу Байтерека на український носій «Зеніт-2», який повністю відповідає вимогам Казахстану. Росіяни, незадоволені ходом робіт над «Ангарою-5», на таке співробітництво погодились: вже проробляється проект надважкого носія якраз на базі «Зеніта-2». Наскільки вигідною така кооперація буде Києву, поки сказати важко – зважаючи на те, що програму «Ангара-5» ніхто не згортав.

Заяви про перспективи кооперації у кораблебудівній галузі звучать не перший рік. Проте дальше гучних заяв справа досі не пішла. Останнім приводом для цих заяв став візит групи представників російського ОПК на чолі з Дмитром Рогозіним. Це якраз тоді він заявляв, що Путін з дня на день підпише наказ про створення об’єднаної ракетно-космічної корпорації РФ та України, хоча це неможливо чисто технічно. До речі, Рогозін тоді побував на АНТК Антонова, Южмаші, ЧСЗ, «Зоря-Машпроекті». Спробував потрапити й на Мотор-Січ, але далі прохідної не потрапив.

Утім, повернімося до кораблебудування. Історія з «Містралями» та епопея з переобладнанням побудованого в Миколаєві ТАВКР «Адмірал Кузнєцов» для індійських ВМС свідчать про деградацію цієї галузі в РФ. Тому, з огляду на масштабну програму переозброєнь Москва зацікавлена в потужностях українських підприємств. З огляду на це перелік угод, підготовлених для підписання виглядає не таким уже й безневинним. Не виключено, що вони відкривають шлях для фактичної здачі української оборонки під виглядом відновлення виробничої кооперації.Втім, з огляду на Харківські угоди, навряд чи хтось гарантуватиме, що всі ці меморандуми буде виконано. Тож питання фантики чи цукерки лишається відкритим.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.87
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
09:08
діти, злочини росії
РФ розробила пропаганду для дітей із ТОТ і планує вчити їх "патріотизму" в таборах відпочинку, - Луганська ОВА
09:03
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба для війни в України, - міністр оборони Німеччини
08:43
За 10 років окупації Криму РФ засудила 320 жителів через політичні мотиви, - активісти
08:29
Оновлено
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Настоятеля Святогірської лаври, який зливав позиції ЗСУ, арештували
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:14
ракета Х-59
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
08:08
Білий дім
Деякі човники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
Більше новин