Як Майдан змінив український футбол

16 квітня, 2014 середа
07:00

Українська революція та зміна влади позбавила український футбол центрів впливу, які існували раніше

Після перемоги революції минуло майже два місяці. За цей час ми встигли побачити п’ять турів Прем’єр-ліги. І якщо раніше результати деяких матчів можна було спрогнозувати, то зараз в чемпіонаті все кардинально змінилося.

Відразу після втечі Януковича та його прибічників, а також виїзду до Росії Сергія Курченка, забуксував харківський «Металіст». Якщо раніше в команді мріяли про чемпіонство, то зараз в харків’ян є шанси лише на Лігу Європи, хоча в клубі і кажуть про Лігу чемпіонів. А принциповий суперник «Металіста» дніпропетровський «Дніпро», навпаки, виграв всі шість матчів обігравши при цьому «Динамо» і «Шахтар» і тепер лідирує в турнірній таблиці.

Еспресо.TV вирішили розібратися, що змінилося в українському чемпіонаті, які клуби очікують фінансові проблеми, а в кого буде світле майбутнє.

 

«Дніпро».

Власник – Ігор Коломойський. При владі.

Мирон Маркевич розповів нам, що прогрес «Дніпра» зовсім не залежить від впливу Коломойського. За словами тренера, команда вже чотири роки прогресує. Тому головний секрет «Дніпра» зараз не у політичному впливі Коломойського, який і раніше теоретично міг впливати на арбітрів ще за часів свого віце-президентсва у ФФУ.

Відомий експерт Олег Федорчук з ним не погоджується. Він вважає, що вже зараз ми можемо побачити, як лояльні до влади клуби покращують позиції в турнірній таблиці. Вони не мають фінансових проблем на відміну від команд, які так чи інакше відносяться до старої влади.

Прогноз: Перше місце

 

«Шахтар»

Власник – Рінат Ахметов. В опозиції.

Екс-тренер "Металіста" Мирон Маркевич вважає, що донецький «Шахтар» став слабшим. Його підтримує експерт Олег Федорчук, який каже, що спад у грі «Шахтаря» триває вже другий рік. Фінансових проблем у клубі не буде, але і гучних трансферів також.

Не треба забувати, що «Шахтар» навіть за часів Суркіса у ФФУ, який був лояльним до «Динамо», сім разів ставав чемпіоном України. При цьому потрібно враховувати, що змінилася верхівка країни, але не ФФУ, де Анатолій Коньков продовжує втримувати позиції не дивлячись на критику. І в Комітеті арбітрів ФФУ також сидять все ті ж люди.

Прогноз: Друге місце

«Динамо»

Власник – Ігор Суркіс. Знаходить спільну мову з будь-якою владою.

Київський клуб завжди славився своєю стабільністю при будь-якій владі. Ігор Суркіс вмів домовлятися з людьми часів Ющенка, а потім і Януковича.  Але останнім часом «Динамо» втрачає позиції в турнірній таблиці.

За словами головного тренера юнацької збірної України (U-16) Володимира Циткіна, «Динамо» буде третьою силою в чемпіонаті. На його думку, ніяких суттєвих змін у результатах киян та фінансових питаннях не буде. В цьому плані – все стабільно.

Прогноз: Третє місце

«Металіст»

Власник – Сергій Курченко. Розшукується МВС.

Проблеми в клубі почалися ще під час революції. Гравці не отримували зарплату. Потім команду залишив головний тренер Мирон Маркевич, кращий форвард Марко Девіч, спортивний директор Франк Арнесен. Сьогодні лунають сигнали, що ситуація в клубі стабільна, але результати «Металіста» кажуть самі за себе. В проблемах «Металіста» немає нічого дивного – клуб має пряме відношення до «Сім’ї».

Мирон Маркевич навіть зараз не хоче говорити про колишній клуб, а Олег Федорчук прогнозує, що команда зазнає турнірної та фінансової невдачі.

Прогноз: Четверте - п'яте місце

«Чорноморець»

Власник – Леонід Клімов. В опозиції.

Одеський «Чорноморець», який попрощався з п’ятьма передовими легіонерами, вже давно бідкається на скрутне фінансове становище. В команді почали економити ще перед стартом сезону 2013/2014. Команда проводила літні збори в Одесі без спарингів з гідними суперниками. Перед стартом в Лізі Європи це лякало, але "моряки" провели гарну частину сезону. Наразі успіхи «Чорноморця» залежать в першу чергу від тренерського таланту Романа Григорчука. В останніх чотирьох матчах одесити здобули лише 4 очки. Команда боротиметься за єврокубки до останнього, але фінансова скрута може стати головною причиною того, що «Чорноморець» знову стане «середняком» УПЛ. Також можливо, що наприкінці сезону команду покине Роман Григорчук.

Прогноз: П'яте - шосте місце

«Ворскла»

Власник – Костянтин Жеваго. Лояльний до влади.

Полтавська «Ворскла» показувала хороші результати до Майдану. Зараз полтавчани – головний конкурент «Чорноморця», «Металіста», «Зорі» та донецького «Металурга» за зону єврокубків. Полтавчани ніколи не хизувалися великими фінансовими можливостями при минулій владі, але зараз становище може покращитися. Підтвердженням цього може стати остання перемога над «Шахтарем». 

Прогноз: П'яте місце

«Зоря»

Власник – Євген Геллер. В опозиції.

Луганська «Зоря», яка входить до так званого «пулу Ахметова», на думку Олега Федорчука, не буде відчувати фінансової скрути. Але боротися за високі місця, покращувати інфраструктуру, їй точно не світить.

Прогноз: середина турнірної таблиці.

«Металург» Донецьк

Власники – Олег Мкртчан, Сергій Тарута. При владі.

Ситуація в донецькому «Металурзі» зовсім не зміниться. Сергій Тарута, який очолов ОДА в Донецьку, не зможе нав’язати конкуренцію «Шахтарю» на футбольному полі і в плані популярності, бо в клубу немає традицій. На думку Олега Федорчука, "Металург" дуже нагадує собою київський "Арсенал". Ідеальним для "Металурга" було би представляти, скажімо, Макіївку. Раніше керівництво клубу розглядало такий варіант.

Прогноз: боротьба за п'яте місце.

«Волинь»

Власники – Віталій Кварцяний, Ігор Палиця. Клуб входить до «пулу Коломойського». При владі.

Луцька «Волинь» у фінансовому плані почуватиме себе стабільно. На думку Олега Федорчука, команда має всі шанси трохи покращити турнірне становище, фінішувати у десятці найкращих, але про боротьбу за єврокубки мова не йде. В майбутньому "Волинь" може навіть добудувати свою базу.

Прогноз: Сьоме - дев'яте місце.

«Іллічівець»

Власник – Володимир Бойко. Входить до «пулу Ахметова».

Олег Федорчук вважає, що фінансове становище «Іллічівця» не погіршиться. Команда, як і раніше, буде готувати молодих гравців «Шахтаря» і боротися в середині турнірної таблиці.

Прогноз: Середина турнірної таблиці.

«Карпати»

Власник – Петро Димінський. Входить до «пулу Коломойського». При владі.

На думку Олега Федорчука, львівські «Карпати» будуть розвиватися у тому ж напрямку, що й зараз. У команді з’являтимуться орендовані гравці «Дніпра».  Але львів’яни найближчим часом не будуть боротися за високі місця. Фінансових проблем у клубі не буде.

Прогноз: Середина турнірної таблиці.

«Севастополь»

Власник – Вадим Новинський. Входить до «пулу Ахметова». В опозиції

Вадим Новинський ще до революції втратив інтерес до кримського клубу. Нещодавно він особисто підтвердив цю інформацію, сказавши, що планує фінансувати інший клуб. Єдиний вихід для «Севастополя» - участь в чемпіонаті Росії, бо тоді клуб може фінансувати держава, як зазвичай це відбувається у наших сусідів. В Україні «Севастополь» може припинити своє існування.

Прогноз: Клуб припинить своє існування

"Говерла"

Власник  - Нестор Шуфрич. В опозиції.

На думку Олега Федорчука, у команді Шуфрича вже давно не платять зарплату, з’являються незрозумілі виконавці. Якщо «Говерла» залишиться в Прем’єр-лізі, то ситуація може покращитись. Нестор Шуфрич відомий тим, що вміє налагоджувати стосунки з владою.

Прогноз: Нижня частина турнірної таблиці

«Металург» Запоріжжя

Власник – Олег Богуслаєв. Клуб фінансує підприємство «Мотор Січ». В опозиції.

В нинішніх умовах незрозуміла доля запорізького «Металурга». За словами Федорчука, якщо клуб напряму залежить від підприємства «Мотор Січ», то команда стане жертвою економічного спаду в країні.

За останньою інформацією в клубі стабільне фінансування і найближчим часом ситуація не зміниться, якщо «Металург» залишиться в УПЛ. Якщо команда покине Прем'єр-лігу, то фінансування скоротять.

Прогноз: 14-місце. Виліт у Першу лігу

«Таврія»

Власник – Дмитро Фірташ. Під слідством.

Справа в тому, що олігарху Дмитру Фірташу, який фінансував «Таврію», зараз точно не до футболу у зв’язку з минулими подіями та арештом. Доказом цього є фінансові негаразди «Таврії». У клубі навіть не приховують, що зарплату футболістам не платять декілька місяців. Головна надія «Таврії» - участь у чемпіонаті Росії. Зараз команда є аутсайдером Прем’єр-ліги.

"Якщо казати про кримські клуби, то вони самі повинні визначитися, де їм слід продовжувати грати. Але це повинні вирішувати власники клубів. Зрозуміло, що у Вищій російській лізі вони грати не будуть, а починати з другої...чи є у цьому сенс?. Шкода буде, особливо «Таврію», бо це перший чемпіон України. Команда з традиціями. Не хотілося б цього. Якщо політика для власників буде на першому місці – буде погано", - вважає Мирон Маркевич.

Прогноз: останнє місце в турнірній таблиці. Клуб припинить своє існування, якщо йому не дозволять грати в чемпіонаті Росії

Майдан припинив війну між ультрас.

Такого в історії сучасної України ще не було. Ультрас всіх клубів власним прикладом показали, як об’єднати всю Україну. Ще за часів Майдану вони підписали перемир’я. Воно триває й досі. Фани грають матчі єдності, підтримують Україну на секторах.

Відмічає роботу фанів і екс-тренер «Металіста Мирон Маркевич. За його словами, саме завдяки фанам чемпіонат України розпочався і триває

Суддівство.

На думку екс-арбітра ФІФА Костянтина Віхрова, не можна казати, що зміна влади якось вплинула на якість суддівства. Віхров каже, що футбольна влада не змінилася, тому все залишилося як і було. Віхров вважає, що наші арбітри продовжують робити помилки з визначення положення «поза грою», трактуваннях гри рукою.

«У європейському футболі правила трактуються однаково, у нас такого немає. Наприклад, наш арбітр в одному епізоді може дати штрафний удар за гру рукою, а в іншому – ні», - каже Віхров.

Екс-арбітр вважає, що проблеми українських арбітрів нікуди не зникли. Однакового трактування правил, якими славиться європейський арбітраж, в нас немає.

За словами екс-тренера «Металіста» Мирона Маркевича, наші арбітри стали більш досвідченими і роблять менше помилок. Його підтримує експерт Олег Федорчук. На його думку, арбітри зараз судять матчі неупереджено. Більше немає тих центрів впливу, які ще нещодавно впливали на них. 

Можна зробити висновок, що вже цього сезону ми можемо побачити у якості чемпіона клуб, для якого такий успіх стане першим в історії незалежної України. Але також ми можемо назавжди втратити першого чемпіона України. 

Конфлікти у ФФУ. 

Суперечки між керівництвом Федерації футболу України існували ще за часів Януковича. Після зміни влади на цьому було акцентовано увагу. Фінальну крапку у конфлікті Попова, який представляє інтереси певної групи людей, які прагнуть зміцнити свій вплив у ФФУ, з президентом Коньковим має поставити аудит. Якщо будуть докази корупції з боку президента Конькова - це стане приводом для його майбутньої відставки. Цілком можливо, що тоді до влади у ФФУ прийдуть люди від теперішньої влади.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.52
    Купівля 39.52
    Продаж 40.04
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
14:30
Оновлено
Зеленський відвідав українських поранених бійців
Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на Донеччині та відвідав поранених військових
14:22
Дмитро Кулеба
Очільники МЗС країн G7 визначили конкретні кроки для допомоги Україні, - Кулеба
14:22
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського. У ГУР прокоментували
14:10
Ексклюзив
Володимир Путін
Путін продовжуватиме війну, поки не стане зрозуміло, хто буде наступним у Білому домі, - політолог Бобиренко
14:07
В Одесі прогриміли вибухи
14:01
OPINION
Валерій Пекар
Деколонізація Росії: Божі млини мелють повільно
13:59
курка
"Розвиває здатність заражати людей": ВООЗ занепокоєна через поширення пташиного грипу
13:57
РФ ударила по центру Білопілля на Сумщині: важко поранені три людини
13:47
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:38
Херсонський художній музей ідентифікував понад 100 викрадених окупантами картин
13:36
Тейлор Свіфт
Тейлор Свіфт випустила новий альбом The Tortured Poets Department
13:30
діти, злочини росії
Україна повернула з Росії 17-річну дівчину
13:28
У Дніпрі 20 квітня оголошено жалобу за загиблими внаслідок ракетного обстрілу
13:27
конгрес США
Республіканці внесли 135 поправок до законопроєкту про допомогу Україні
13:14
У 2024 році Україна отримає 560 млн євро від ЄІБ для низки проєктів. Деталі
12:58
Алек Болдвін
Убивство українки Гатчінс: юристи Болдвіна домагаються припинення справи, але експерти вважають, що суду не уникнути
12:51
"Україні було б краще прийняти умови Росії": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 19 квітня
12:43
заморозки
Синоптикиня Наталка Діденко розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні
12:39
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
12:29
Дональд Туск
"Не можемо завдавати шкоди Україні, коли вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону
12:23
Планували передати технологічні розробки у сфері енергетики: на Харківщині затримали пособників окупантів
12:15
ЄСПЛ відхилив позов Кіркорова, який оскаржував заборону на вʼїзд до Литви через підтримку агресії РФ
12:10
Аналітика
Чому у Грузії знову протести. Еспресо пояснює
12:07
Чорноморський флот РФ
Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську
12:07
OPINION
Андрій Дудченко
Що заважає переходу духовенства з УПЦ до ПЦУ?
12:01
електроенергія
В Україні зафіксували дефіцит електроенергії, залучено аварійну допомогу: ситуація в енергосистемі станом на 19 квітня
11:46
Apple
Apple видалила WhatsApp і Threads зі свого App Store у Китаї. Причина
11:20
Ексклюзив
Бахмут
На Бахмутський напрямок окупанти перекинули армійську авіацію, ЗСУ не вистачає ППО, - майор НГУ Кожубенко
11:14
У Міноборони закликали українців іти в сапери: обіцяють страхування й додаткові виплати
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Путін розпочне війну проти НАТО, якщо Україна програє, тим часом Росія нарощує виробництво зброї. Акценти світових ЗМІ 19 квітня
11:13
Дмитро Кулеба з Антоніо Таяні
Кулеба обговорив можливість посилення ППО України з італійським колегою Таяні
11:10
На фото: "Відьмак", виробництво четвертого сезону з Ліамом Гемсвортом
Netflix почав зйомки 4-го сезону "Відьмака" з Гемсвортом та оголосив про завершення серіалу
10:56
Педро Санчес
Іспанія протягом кількох тижнів може визнати Палестинську державу, - ЗМІ
10:54
ППО
Україна потребує глибоко ешелонованої системи ППО, - Повітряні сили
10:36
онлайн-шахрайство
В Україні цьогоріч відкрито рекордну за 12 років кількість справ через шахрайство, - Опендатабот
10:33
Організація Об'єднаних Націй, ООН
США ветували резолюцію про надання Палестині членства в ООН
10:26
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22м3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
10:10
Ексклюзив
на фото ситуація на фронті
Спротив українців на окупованих територіях допомагає ЗСУ, окупанти бояться, - заступник голови Бердянської райради Дудукалов
10:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 квітня: скільки коштують долар, євро та злотий
10:05
Чорне море, Крим
РФ скасувала парад в Криму на 9 травня
Більше новин