Ексклюзив

Арабські шейхи та російські олігархи. Хто крутіше?

5 червня, 2014 четвер
11:00

Незважаючи на різницю в менталітеті й походженню багатства, арабські шейхи та російські олігархи мають багато спільного

Журналісти Еспресо.TV вирішили дослідити, що об'єднує і відрізняє олігархів із Росії та шейхів арабських країн.

Багатії лишаються багатіями в будь-якій країні, і в олігархів та шейхів можна знайти і багато спільного. Перш за все, це любов до дорогих "іграшок", основне місце серед яких займають автомобілі, яхти та літаки.

Нюанс полягає в тому, що під час покупки найдорожчих машин російські багатії вважають за краще лишатися невідомими, а шейхи відкрито демонструють свої автоколекції.

Наприклад, шейх Хамад-Бін-Хамдан-аль-Наян, якого називають власником найдорожчого у світі автопарку, відкрито демонструє свої машини, нерідко влаштовуючі в гаражі цілі екскурсії. Пристрастю шейха є гігантські авто, які збирають на його замовлення.

Всередині гігантського авто розташували кафе
Фото: abunda.ru

Гігантські машини здатні їздити
Фото:abunda.ru

Про автопарки російських олігархів можна лише здогадуватися, однак відомо, що два автомобілі Pagani Huayra (понад 1 млн євро), Bugatti Veyron Grand Sport ($2,9 млн) та Bugatti Veyron 16.4 Super Sport ($2,8 млн) були придбані невідомим російським мільярдером.

Pagani Huayra
Фото: avtika.ru

Bugatti Veyron Grand Sport
Фото: avtika.ru

Особливим фетішем шейхів є дорогі машини з дорогим тюнінгом. Вкрити позолотою весь автомобіль - це вже мейнстрім, а от джип із пасажирськими місцями попереду - новинка від шейхів.

Фото: dezinfo.net

Фото: dezinfo.net

До автомобільних понтів шейхів можна віднести і найдорожчий у світі номер, який складається з єдиної цифри "1". Його власником став 26-річний мільярдер з Абу-Дабі Саід Абдул Гаффар Хоері, віддавши $14 млн.

Автомобільний номер за $14 млн
Фото: lenta-ua.net

Не люблячи розповсюджуватись про свої автопарки, російські олігархи не приховують інформацію про володіння найдорожчими і найсучаснішими яхтами. У рейтингу найдорожчих приватних суден друге місце займає "Eclipse" Романа Абрамовича вартістю у $1,2 млрд.

Фото: lifeglobe.net

Фото: smotorom.ru

Третю позицію в ТОП-10 найдорожчих яхт займає судно президента ОАЕ, еміра Абу-Дабі, шейха Халіфа Ібн Зайда аль-Нахайяна вартістю в півмільярда доларів.

Яхта президента ОАЕ
Фото: smotorom.ru

У десятці найдорожчих яхт ще п'ять сходинок (4, 6, 7, 8, 10) займають судна арабських багатіїв. П'яту і дев'яту - російські олігархи Андрій Мельниченко та Алішер Усманов, їхні яхти оцінюються у у  $323 млн і $256 млн відповідно.

Власність Андрія Мельниченка, №9 у рейтингу російських багатіїв за версією "Forbes" 2014 року
Фото: smotorom.ru

Багаті люди також люблять похизуватися власним житлом, тому в цьому питанні і олігархи, і шейхи люблять, щоб усе виглядало "побагатше".

Наприклад, у такому маєтку живе один з шейхів ОАЕ, який близько тридцяти років займав одну з найвищих посад у державі.

Фото: kolyan.net

Фото: kolyan.net

Фото: kolyan.net

"Межигір'я" російських багатіїв виглядають скромніше і розташовані в основному за межами Росії. Такий вигляд має особняк олігарха Дмитра Риболовлєва (№17 серед найбагатших росіян за версією "Forbes" 2014 р.) у Палм-Біч (Флоріда, США), який він придбав у американського магната Дональда Трампа за $95 млн.

Фото: realty.rbc.ru

Інтер'єр маєтку росіянина Юрія Мільнера (№57 у рейтингу "Forbes") у Лос-Альтос-Хіллз за $100 млн дещо нагадує житло екс-генпрокурора України Віктора Пшонки.

Фото: realty.rbc.ru

А так всередині виглядає найдорожчий особняк Нью-Йорка, більшу частину якого придбав у 2013 році Роман Абрамович за $75 млн.

Фото: realty.rbc.ru

Фото: realty.rbc.ru

Окрім суперкарів та суперяхт багатії полюбляють ще й супертварин. Частіше за все їх тримають як предмет розкоші, який свідчить про статки власника, а не через теплі почуття до тварин. 

Улюбленцями арабських шейхів є великі кішки, хижі птахи, коні та верблюди. Останні сьогодні не приносять ніякої користі, а лише слугують мірою статусу - чим більше верблюдів, тим багатший і могутніший шейх.

Фото: ohotasakha.ru

Фото: vk.com

Фото: travel.biletyplus.ru

У росіян подібних екзотичних вподобань немає. Найчастіше вони віддають перевагу собакам та кішкам елітних порід, а також небайдужі до коней. Подейкують, що російський доларовий мільярдер Олег Дерипаска є власником чистокровного акглійського скакуна Акбаша вартістю не менш ніж мільйон доларів.

Фото: pbwm.ru

Фото: great-ride.livejournal.com

Арабських та російських багатіїв об'єднує і цікавість до футболу. Причому, і перші, й другі більше зацікавлені вкладаннями у європейський футбол, ніж в рідний. 

"Полем битви" шейхів та олігархів справедливо можна назвати англійську Прем'єр-лігу. Власником одного з грандів європейського футболу "Челсі" є Роман Абрамович, а Алішер Усманов володіє майже 30% акцій лондонського "Арсеналу" і продовжує боротьбу з американським магнатом Стеном Кронке за мажоритарне володіння клубом.

Абрамович придбав "Челсі" у 2003 році
Фото: zn.ua

У свою чергу, шейх Мансур ібн Зайд Аль Нахайян придбав у 2008 році "Манчестер Сіті", який вдруге за останні три роки став чемпіонов країни. Окрім того, єгипетських бізнесмен Мохамед Аль-Файєд володіє лондонським "Фулхемом".

Також відомо, що футбольний клуб "Монако" є власністю вже згадуваного Дмитра Риболовлєва, а його конкурент по чемпіонату Франції "ПСЖ" належить прем'єр-міністру Катару, шейху Хамаду бін Джаберу Аль Тані.

Прем'єр Катару, шейх Хамад бін Джабеу Аль Тані
Фото: 15min.lt

Інтереси арабських багатіїв поширюються і на Іспанію. Так, власником "Малаги" є катарський бізнесмен Абдулла бін Нассер бін Абдулла Аль Ахмед Аль Тані, а клубом "Хетафе" володіє компанія "Royal Emirates Group" на чолі з Бутті бін Суахілем.

Останньою спільною рисою олігархів та шейхів можна назвати те, що дружин вони собі обирають з-поміж співвітчизниць. Яскравим винятком з цього правила є Владислав Доронін, який мав тривалі стосунки с супермоделлю Наомі Кемпбел, а після цього - з китаянкою Луо Зілін.

Фото: woman.ru

Арабські шейхи, як представники монарших династій, інколи обирають собі дружин серед еліти інших країн Близького Сходу. Приміром, принцеса Йорданії Шейха Хая Бінт Хуссейн Аль Мактум стала дружиною правителя Дубаі шейха Мохаммада Аль Мактума.

Фото: fashiony.ru

Втім, не варто забувати про те, що в окремих арабських країнах дозволено мати кілька дружин, і шейхи залюбки користуються цим правилом.

Основна відмінність між цими двома категоріями людей з величезними статками полягає у причинах їхнього багатства. Раніше арабські шейхи були вождями своїх племен, а сьогодні фактично - головами власних кланів, тобто в якійсь мірі лишаються монархами. Просто кілька десятків років тому виявилося, що під їхніми пісками знаходяться величезні запаси нафти. 

Каста ж російських олігархів утворилась у перші роки після розпаду Радянського Союзу. Фактично це - невелика група людей, які вдало приватизували колись державне майно.

Звідси й виходить, що у своїх країнах і перші, й другі знаходяться при владі, однак способи володарювання кардинально відрізняються. Якщо шейхи є нащадками правлячих династій, то олігархи майже завжди виступають у ролі тіньових лялькарів на політичній арені.

Це стає причиною появи інших відмінностей у житті шейхів та олігархів. Перші, будучи спадковими монархами, приділяють значну увагу власній поведінці, через що у бізнес-середовищі до них ставляться набагато лояльніше, ніж до росіян.

Останні глибоко в душі завжди лишаться "русскімі", і нерідко можна зустріти свідчення, коли під час ділових переговорів вони поводяться, як туристи з російської провінції на турецьких пляжах. Все це виливається в те, що рівень поваги та впевненості у них, як у ділових партнерах поступається в порівнянні з арабськими багатіями.

Окрім того, значну увагу шейхи приділяють освіті. Активний видобуток нафти на Аравійському півострові почався у 1950-их роках, і з того часу не одне покоління заможних арабів змогло отримати престижну європейську або американську освіту.

У той самий час у самих арабських країнах встигли побудувати освітні заклади світового рівня, а провідні науково-дослідницькі компанії мають сучасні представництва у багатьох арабських країнах. 

Більшість із топових російських олігархів отримували освіту в технічних вищих навчальних закладах, кілька мають димломи МГІМО, а після нарощення капіталу додатковою освітою не займались. Натомість, відправляють вчитися за кордон своїх дітей, встигаючи паралельно розхвалювати "високий рівень" російської освіти.

Маючи величезні статки, арабські шейхи вкладають чимало грошей у наукові розробки. Про відкриття наукових та дослідницьких центрів уже говорилося вище, втім навіть у науці арабських багатіїв тягне на екзотику. Приміром, у 2011 році в Об'єднаних Арабських Еміратах успіхом завершився експеримент зі створення штучного дощу. Відтепер кожен арабський багатій може замовити корисну для клімату Аравійського півострова зливу за $ 11 млн. 

У цей час в Росії вже п'ятий рік будують, розкрадаючи гроші, інноваційний центр "Сколково". До речі, будівництвом керує олігарх Віктор Вексельберг, третій у списку найбагатших росіян у 2014 році за версією "Forbes".

Цікавою особливістю є й те, що шейхи надають перевагу відпочинку на території Аравійського півострова - інфраструктура та клімат дозволяють. Звичайно, вони подорожують світом, але не роблять з цього культ.

Натомість, важко уявити найбагатшого росіянина Алішера Усманова, одіозного бізнесмена і політика Михайла Прохорова чи президента "Лукойлу" Вагіта Алекперова де-небудь на пляжах Анапи чи Геленджика. Улюбленими місцями відпочинку російських олігархів є Французька Рив'єра, Куршавель, екзотичні острови та США.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.94
    Купівля 38.94
    Продаж 39.46
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
15:16
ВАКС
Ексзаступнику мера Одеси Орловському винесли вирок у справі про заволодіння майном аеропорту
14:59
Руслан Стефанчук
Законопроєкт про мобілізацію: Стефанчук сказав, коли документ можуть винести на розгляд Ради
14:57
Ґітанас Науседа
Нашою метою має бути допомогти Україні перемогти, - президент Литви у річницю вступу країни до НАТО
14:56
музика
За останні 40 років тексти пісень стали примітивнішими та злішими, - дослідження
14:47
суд, суддя
На Чернігівщині до суду скерували справу депутата міськради, який ухилився від мобілізації
14:47
Казино
Петиція про обмеження роботи онлайн-казино за пів дня зібрала необхідну для розгляду кількість підписів
14:38
Служба безпеки України
Намагалися прорвати оборону ЗСУ в районі Роботиного: чотирьох колаборантів засуджено на 15 років
14:22
Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини
"Канцлер не боїться Путіна": голова МЗС Німеччини Бербок прокоментувала ненадання Україні ракет Taurus
14:21
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві потрібно демонтувати, перейменування недостатньо, - комісія УІНП
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
13:42
Обстріл, Харків
Нові боєприпаси РФ можуть долітати до будь-якого району Харкова, - Синєгубов
13:39
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
Більше новин