Ексклюзив

Народна армія. Все про добровольчі батальйони, що воюють на Донбасі (ФОТО)

12 червня, 2014 четвер
06:30

Все про добровольчі батальйони, які воюють на Донбасі: історія формування, чисельність, озброєння, командири та бойові заслуги

Батальйон «Донбас»

Про запис в батальйон «Донбас» і збір коштів на своїй сторінці в Facebook в середині квітня заявив лейтенант запасу ВМС України Семен Семенченко. Однак керівництво Донецької області не підтримало ініціативу створення добровольчого батальйону територіального захисту. «Ми зіткнулися з серйозною протидією в нашій області. Губернатор, погоджуючись на словах, нічого не зробив. Тільки в сусідній області ми змогли сформуватися, завдяки Коломойському і його заступникам, Філатову і Корбану». У підсумку «Донбас» сформувався зі статусом структурного підрозділу полку територіального захисту Дніпропетровської області Дніпро-1, який і надав колегам казарми і харчування.

Чисельність

Станом на 21 травня 2014 року, реальна кількість учасників батальйону «Донбас» не перевищувала 120 чоловік. Але вже до 6 червня в підрозділ записалося більше 800 добровольців, що в два рази перевищує необхідну кількість. Більше 75% особового складу батальйону складають жителі Донбасу.

Командир

Батальйоном командує Семен Семенченко, про якого достовірно відомо лише те, що звуть його насправді Костянтином і що колись він служив у військово-морських військах України. Семен досить молодий чоловік і батько 4-х дітей. Він народився і виріс у Донбасі. «Я родом з Донецька. І я росіянин. До війни був дрібним підприємцем. Займався охоронними системами, відеоспостереженням та іншим»,- розповів він про себе.

Озброєння

Семенченко стверджує, що першу бойову зброю йому і його соратникам вдалося добути, напавши 1 травня з «травматикою» на блокпост, що охоронявся активістами ДНР. На даний момент бійці озброєні легкою стрілецькою зброєю, РГД і снайперськими гвинтівками. Ведуться переговори з силовими відомствами про отримання важкого озброєння.

У яких боях брали участь

15 травня  батальйон брав участь у рейді на райцентр Велика Новосілка, під час якого там було зірвано прапор ДНР, поставлений прапор України і проведена роз'яснювальна робота з місцевими міліціонерами.

Увечері 22 травня Семенченко у своєму Facebook повідомив, що добровольці взяли під охорону адмінбудівлі Володарського району Донецької області, встановивши таким чином контроль українських військових над всією західною частиною Донецької області і планують просування в напрямку Донецька.

Проте вже вранці 23 травня батальйон був обстріляний з БТР і великокаліберних кулеметів. За словами очевидців, бій тривав більше години. Бійці «Донбасу» не могли дістатися до українського армійського блоку і змушені були відбиватися. Вириватися з оточення добровольцям довелося частинами, не вистачало патронів, і зник зв'язок. Командир батальйону впевнений, що маршрут пересування «Донбасу» був заздалегідь відомий сепаратистам. За словами Семенченко, втрати батальйону «Донбас» склали 4 убитими, 1 боєць помер від ран, близько 20 людей були поранені, кілька потрапили у полон. Через кілька днів командування батальйону заявило про 11 загиблих.

Нещодавно керівництво батальйону «Донбас» заявило, що його бійці готові приступити до охорони державного кордону України.

Скільки платять

Батальйону «Донбас» обіцяють зарплату нацгвардійців (в Нацгвардії офіційно повідомляють, що їх солдати-контрактники отримують від 3 тис. грн. Самі бійці зізнаються, що на руки отримують набагато менше - 1300 грн.) «Поки є рахунок, на якому трохи менше 100 тисяч. Дуже мало. Щоб одягнути, взути і озброїти батальйон, потрібно 4,5 млн»,- каже командир Семенченко. Він спростовує інформацію про те, що його батальйон фінансує Ігор Коломойський. За словами Семенченко організація утримується за рахунок пожертвувань людей.

 

Батальйон «Дніпро»

Створенний при безпосередній участі дніпропетровського губернатора і олігарха Ігоря Коломойського. Запис добровольців почався 14 квітня 2014 року і спочатку проходив в будівлі адміністрації Дніпропетровської області. Формування підрозділу проходило на базі раніше створеного «полку національного захисту» Дніпропетровської області з добровольців-чоловіків у віці від 18 до 45 років. Основними критеріями відбору в спецбатальйон «Дніпро» були вік, фізична підготовка і «проукраїнська ідеологія».

Чисельність

На 15 квітня штатна чисельність була визначена в 500 чоловік. 28 квітня ВЗГ ГУМВС в Дніпропетровській області звернулося із закликом до жителів Дніпропетровської області вступати в батальйон «Дніпро-1». Віковий ценз до кандидатів був переглянутий, в батальйон запрошувалися чоловіки віком від 19 до 50 років. За деякими данними загальна чисельність всіх добровольчих формувань у Дніпропетровській області становить близько 3000 бійців.

Командир

Батальоном командує керівник Штабу національного захисту в Дніпропетровській області Юрій Береза. «Ми побудовані за принципом швейцарської регулярної армії. Маючи такого «брата» на сході - без цієї армії ми вже жити далі не зможемо», - вважає Береза. «Зараз нам потрібно мати здоровий глузд, силу і можливості, щоб захищати свою землю. Я думаю, що це один з тих аспектів, який все ж десь зупиняє Путіна від прямої агресії. Нехай цей пан знає, що коли він зайде до Дніпропетровської області - кожне вікно, кожна будівля буде барикадою», - підкреслив Береза.

Озброєння

«Вони обвішані зброєю, як космонавти», - із заздрістю говорить про бійців «Дніпра» командир «Донбасу». Особовий склад батальйону обмундирований в уніформу чорного кольору і озброєний стрілецькою зброєю, в тому числі автоматами АКС-74У і АК-74. Нещодавно за кордоном були придбані 50 гвинтівок М-16.

У яких боях брали участь

Батальйон контролює всі блокпости на території Дніпропетровської області і періодично робить вилазки в Донецьку область. Бійці батальйону забезпечували спокій під час президентських виборів в Красноармійську, взявши під охорону будівлю окружної виборчої комісії.

Дії «Дніпра» при цьому призвели до заочної пікіровки двох губернаторів. Поки українські ЗМІ захоплюються тим, як Коломойському вдалося утримати порядок у ввіреному йому регіоні, Сергій Тарута пожартував: «Легко радити, як вилікувати грип, якщо у вас температура 36,6». В оточені донецького губернатора вважають, що головним фактором стабільності для Дніпропетровська стала відсутність кордону з Росією.

Методи у дніпропетровських батальйонів жорсткі. Наприклад, під час зіткнень у Маріуполі на травневі свята з Дніпропетровська надійшов наказ: спалити всі адміністративні будівлі, де переховувалися противники. «Коли почали гинути наші хлопці, ми дали команду діяти більш радикально щодо тих місць, де засіли сепаратисти, - зізнається «права рука» Коломойського Геннадій Корбан. - Будівлі були спалені, щоб нічого було охороняти і ніде було там сидіти. Ці будівлі нічого не варті. Життя людей коштує дорожче».

Минулого тижня десять екіпажів батальйону «Дніпро» почали доглядати пасажирські поїзди на території регіону. «Зараз на чотирьох станціях працює десять екіпажів; в кожному екіпажі по чотири людини. Завдання просте - підтримання миру і спокою на станціях, щоб люди знали, що їх захищають, щоб вони не боялися користуватися залізницею».

Скільки платять

За словами Геннадія Корбана, зарплата рядового бійця цього елітного підрозділу становить не менше $1000, а командирського складу - від $3000 до $5000. Щоб легально фінансувати ці формування, було відкрито ряд благодійних фондів, розповідає Корбан. «Засновники цих фондів – громадські організації. Просто ми жертвуємо свої кошти в ці фонди. У фондів дуже педантичний підхід до кожної закуповуваної позиції», - пояснює Корбан. Якісь кошти доводиться прямо передавати до Міноборони і МВС, наприклад гроші за зброю.

За деякими данними власник групи «Приват» Ігор Коломойський витрачає щомісяця близько $10 млн на зарплату 3000 бійців добровольчих загонів

 

Батальйон «Київ»

Київський батальйон територіальної оборони створювався з метою охорони стратегічних об'єктів столиці. 6 травня представник самооборони Майдану, командир батальйону Національної гвардії Тарас Бородач повідомив про оголошення набору добровольців у Національну гвардію і батальйони територіальної оборони. А вже 10 червня тепер уже колишній глава КМДА Володимир Бондаренко заявив: «Сьогодні наш батальйон відбуває на Схід - там йде ротація, і хлопці, які пройшли навчання, сьогодні від'їжджають на війну». Попередньо батальйон пройшов підготовку на базі «Десна».

Чисельність

До складу батальйону входять 430 рядових і 32 офіцера. «Це штатний розклад батальйону. Вони повністю екіпіровані, навчені та підготовлені, боєздатні», - підкреслив Бондаренко.

Озброєння

На 462 військовослужбовців батальйону - лише 100 бронежилетів. «З яких тільки 60 куплені на столичні гроші, а 40 - це допомога небайдужих киян, які, на жаль, дізналися про існуючу проблему тільки минулого тижня», - заявив журналістам перед відправкою батальйону на війну боєць підрозділу, який побажав залишитись неназваним. За його словами, в аптечці солдатів «елітного» Київського батальйону немає елементарних ліків, необхідних в зоні ведення відкритого військового конфлікту.

Скільки платять

Батальйон повністю підготовлений за рахунок благодійних та спонсорських коштів. Зарплата бійців не розголошується.

 

Батальйон «Азов»

Спецпідрозділ МВД України був сформований для боротьби з незаконними збройними бандформуваннями в Донецькій області. Батальйон базується в Бердянську Запорізької області.

Укомплектований «українськими патріотами, які вже мають досвід військової служби». Як повідомив заступник командира батальйона Ярослав Гончар, «основний кістяк батальйону складають ті ж люди, які вийшли 21 листопада на Майдан. Це люди з різних сотень, з Автомайдану».

Чисельність

Станом на 12 травня батальйон налічував не менше 70 бійців. 18 травня на Донбас вирушила друга група добровольців в кількості 45 осіб. До її складу увійшли чоловіки віком від 20 до 46 років, серед них українці родом з Донецька, Дніпропетровська, Харкова, Луганська, також багато киян, є представники Західної України. Частину новобранців склали члени партії «Братство» та організації «Патріот України», однак багато хто не належить до якихось громадських рухів.

3 червня присягу принесли ще 40 добровольців віком від 20 до 30 років, до цього часу батальйон налічував вже 250 чоловік. Бійці загону - вихідці з різних регіонів України, а також один громадянин Італії. В складі батальона група ультрас київського футбольного клубу «Динамо».

Командир

Безпосереднє командування здійснює заступник командира батальйону Ярослав Гончар

Озброєння

На озброєнні батальйону є стрілецька зброя, в тому числі автомати АКС-74, снайперські гвинтівки СВД та кулемети ПКМ.

У яких боях брали участь

Батальйон брав активну участь у протистоянні в Маріуполі. 6 травня в районі селища Мангуш в ході зіткнення з терористами ДНР був поранений один боєць батальйону «Азов», захоплений у полон «міністр оборони» ДНР Ігор Какідзянов і застрелений ще один з нападників.

У ніч з 7 на 8 травня батальйон «Азов» був введений в Маріуполь, особовий склад батальйону брав участь в арештах сепаратистів, а потім зайняв будівлю міської адміністрації і почав розбирати барикади в центрі міста.

Зранку 9 травня батальйон брав участь у боях в центрі міста, взяв штурмом внутрішній двір і перший поверх міського відділу міліції, проте потім кілька бійців батальйону були затримані і роззброєні військовослужбовцями прибулого підрозділу внутрішніх військ МВС України. В ході бою був застрелений боєць батальйону «Азов» Родіон Добродомов, ще один - Олександр Кондрашев - був поранений. Пізніше, заступник командира батальйону «Азов» Ярослав Гончар оголосив співробітників маріупольської міліції зрадниками.

26 травня бійці батальйону розбили базу терористів на території дачі сина Януковича в селищі Урзуф, де виявили склад зброї.

Скільки платять

Батальйон «Азов» живе на шефські гроші, хоча підзвітний МВС. «Повинні отримувати зарплату співробітників міліції (4600 грн), але поки цих виплат не було. Живемо на допомогу бізнесменів, нардепів і рядових людей. Поки вистачає тільки на поточні потреби і допомогу, наприклад, вагітним дружинам. Від держави отримали лише зброю», - говорить Ігор Мосійчук, який співпрацює з батальйоном «Азов».

 

Батальйон «Темур»

Спецпідрозділ, основним призначенням якого була боротьба з сепаратистськи налаштованими формуваннями в Луганську отримав назву по імені командира: Темура Юлдашева. Він - професійний військовий. До 1990-го служив у Південній групі військ в Угорщині; після розпаду блоку Варшавського договору радянські війська були виведені з країн Центральної Європи, і Темур осів у Луганську. Шість років тому вийшов у відставку.

Після захоплення терористами Управління СБУ в Луганську разом з однодумцями почав створювати в місті загін самооборони для того, щоб можна було давати відсіч бойовикам сепаратистів, а після оголошення про створення у структурі МВС спецпідрозділів отримав пропозицію очолити такий загін на Луганщині.

Вже більше місяця терористи з Луганська тримають його в заручниках. Юлдашев ще з квітня перебуває в захопленому озброєними бойовиками будівлі управління СБУ в Луганську. Терористам, які взяли в полон керівника «Темура», неодноразово пропонували викуп за звільнення заручника, однак вони на ніякі умови не погоджуються.

 

Батальйон Донбас-2

Для боротьби з терористами на Сході України може з'явитися батальйон Донбас-2. Добровольців уже набрали. Охочих поповнити лави батальйону записували просто на Майдані Незалежності під час недільного віче 9 червня.

Брали чоловіків віком від 20 до 50 років - і тих, хто має підготовку, і добровольців без особливих умінь. Семен Семенченко, командир батальйону «Донбас»: «Хто хоче захищати Батьківщину - будь ласка з нами. Підходять люди з діючих військових частин. Ось тільки що підходила людина у нього кілька товаришів, вони служать у Президентському полку. Хочуть перевестися до нас. Тому дуже просимо Петра Олексійовича відпустити їх з нами».

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
аргентина нато
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
18:44
нафтовий танкер
"Cтворить екологічний хаос": очільник МЗС Швеції про переспрямування нафтових танкерів РФ через Балтійське море
18:34
TikTok
TikTok заблокував 24 профілі, які поширювали пропаганду РФ: серед них - сторінки Шарія, Дубінського та Панченко
18:31
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
18:25
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
18:04
OPINION
Віктор Каспрук
Нова гра Ірану: чи буде відповідь Ізраїлю?
Більше новин