Імітація інформаційної війни по-українськи

Микола Княжицький
13 липня, 2014 неділя
22:00

Як виглядає наша інформаційна війна з росіянами?

Вони створюють Russia Today, вкладаючи сотні мільйонів доларів у виробництво та поширення дорогого пропагандистського продукту – ми ось уже півроку теревені теревенимо про те, як на каналі «Бізнес», або ще на чомусь побудуємо найкращий CNN в світі; вони розповсюджують «Росію 24» та НТВ – ми розповідаємо, яким геніальним буде наше суспільне мовлення; врешті-решт, вони і не думають дозволити мовлення хоча б одного українського каналу в Росії – ми штампуємо законопроекти, які спростять цензуру європейських каналів і ускладнять  російських. Переконаний, що мої колеги, які готували, або просто підписували цей законопроект, маючи абсолютно конструктивні бажання, довірилися його розробникам. Хотіли як краще – вийшло як завжди. Маю на увазі проект закону № 4623а щодо протидії інформаційній агресії іноземних держав. Законопроектом пропонується надати право Національній раді з питань телебачення та радіомовлення звертатися до суду з заявою про тимчасову заборону розповсюдження на території України телерадіопрограм іноземних засобів масової інформації. Проект також регулює процесуальні особливості розгляду таких позовів.

Але насправді закон не вирішує жодних питань інформаційної безпеки, натомість може стати засобом цензурного тиску на незалежні медіа.

Адже невизначеність поняття «іноземний засіб масової інформації» та недосконалість судових процедур надасть можливість закрити практично будь-який сайт або телеканал, у тому числі і суто український. Оскільки законодавство не роз’яснює, що таке «іноземний засіб масової інформації», то під це визначення можуть потрапити всі українські інтернет-сайти (якщо хостинг сайту знаходиться за кордоном), всі українські супутникові канали (просто тому, що Україна власного супутника не має, а отже, розповсюдження здійснюється юридично з іншої країни). Разом з тим, 42 стаття Закону України «Про телебачення та радіомовлення» встановлює свободу ретрансляції на території України програм, які походять з країн Європейського Союзу, та інших країн, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення. Це не дивно, бо сама конвенція встановлює обов’язок телемовників не пропагувати насильство, расову нетерпимість та об’єктивно висвітлювати факти і події. Таким чином, призупинення ретрансляції програм, які походять з країн, що ратифікували конвенцію – це пряме порушення Україною взятих на себе зобов’язань у зв’язку з ратифікацією ЄКТТ.

Автори пропонують внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства України, надавши суду право задовольнити вимоги позивача в тому разі, якщо суд визнає, що розповсюдження або ретрансляція телепрограм іноземних засобів масової інформації на території України може створити реальну небезпеку територіальній цілісності держави, заворушенням чи вчинення кримінальних правопорушень, загрозу здоров’ю населення або правам і свободам інших людей і забороняти розповсюдження телерадіопрограм іноземних засобів масової інформації на території України до шести місяців. Отже, будь-який український сайт, який хоститься за кордоном або телеканал з іноземного супутника може бути закритий суддею Пупкіним (або Кірєєвим), якщо він отримає уже звичний дзвінок з Адміністрації Президента чи іншого органу влади. І саме цей Пупкін повинен вирішити, чи міститься в тій чи іншій передачі загроза «правам та свободам інших людей».  Припустимо, під виглядом заборони російських каналів в країні не намагалися ввести цензуру. Але у такому разі закон теж не ефективний. Він не визначає, хто має бути відповідачем у такій справі. Очевидно, що відповідати має або безпосередньо «іноземний засіб масової інформації», або його місцевий агент. Тому лише на те, щоб розібратися з питанням, чи до відповідного суб’єкта Нацрада звернулася з позовом, суд може витратити декілька тижнів. Якщо ж не з’ясовувати правильність подання позову, суд перетворюється в суцільну профанацію, засновану на телефонному праві та політичній доцільності. Закон передбачає, що якщо відповідач не був «належно» повідомлений про розгляд справи, справа надалі розглядатися не може. Але якщо відповідачем буде, наприклад, канал РТР, то його «належне» повідомлення триватиме більше, аніж півроку, бо ця процедура врегульовується складними міжнародними конвенціями.

Припустимо, суддя Пупкін (або Кірєєв) захоче діяти не на підставі телефонного права, а законно. Тоді він не зможе самостійно визначити, чи «розповсюдження телепрограми створює реальну небезпеку територіальній цілісності держави». Для того щоб з’ясувати це питання, він муситиме призначити відповідні експертизи.  Робота експертів вимагатиме декілька тижнів. Отже, якщо суд захоче розглядати таку справу у суворій відповідності до закону, то весь розгляд триватиме декілька місяців. Окрім того, у зв’язку з відсутністю визначення відповідача виникатиме питання щодо того, чи повинна Національна рада позиватися до всіх провайдерів, які здійснюють ретрансляцію (а їх декілька сотень), чи достатньо встановлення судом факту, що певна програма містить пропаганду насильства, і всі провайдери повинні припинити таку ретрансляцію.

Очевидно, що в умовах агресії, в якій перебуває Україна, доцільніше надати право самій Національній раді України з питань телебачення та радіомовлення призупиняти ретрансляцію певних програм. Але закон чітко визначає, що це можуть бути лише програми, які не мають української ліцензії, ліцензії, виданої будь-якою з країн ЄС, або країн, що підписали Європейську конвенцію. І відповідна пропозиція у вигляді законопроекту була подана автором. 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
03:05
Хезбола, Ліван
ЦАХАЛ ліквідував у Лівані терористів, що запускали ракети по Ізраїлю
02:31
Вакцинація
ВООЗ не рекомендувала вживати антибіотики при лікуванні COVID-19
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:33
Оновлено
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
Більше новин