Хто потрапить до другого Кабміну Яценюка

2 грудня, 2014 вiвторок
13:39

Сьогодні Верховна Рада має призначити другий Кабмін Арсенія Яценюка. Імена більшості урядовців станом на зараз уже погоджені членами коаліції. Отже можна проаналізувати майбутній персональний склад Кабміну

На цей Кабмін українським суспільством покладаються дуже великі сподівання. Новий уряд має нарешті запустити довгоочікувані реформи. Саме для цього вперше в українській історії до подібного уряду увійшли іноземні громадяни. Але щодо персонального складу та здатності нових міністрів проводити кардинальні реформи є досить багато запитань.

Віце-прем'єр з гуманітарних питань В'ЯЧЕСЛАВ КИРИЛЕНКО

Нинішня посада: народний депутат від "Народного фронту"

До кого наближений: Арсеній Яценюк

В кінці 1980-х виступив одним із засновників Української студентської спілки. У жовтні 1990-го був одним з ініціаторів так званої «студентської революції на граніті». З вересня 1992 по жовтень 1993-го був головою Української студентської спілки.

В 1993 році став членом Народного руху України.  Вперше був обраний до Верховної Ради в 1998 році під № 18 у списку НРУ. З грудня 1999 по січень 2003 був заступником голови РУХу (Українського народного руху) Юрія Костенка - організація утворена після розколу НРУ. У січні-грудні 2003-го - заступник голови Української народної партії, спадкоємиці Українського народного руху.

На парламентських виборах 2002 року отримав депутатський мандат за списком блоку «Наша Україна» (№ 20). Був першим заступником голови комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці. Після перемоги на президентських виборах Віктора Ющенка в лютому 2005 р призначений міністром праці та соціальної політики в уряді Юлії Тимошенко. З 27 вересня 2005 року - віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних питань в Кабінеті міністрів Юрія Єханурова. У грудні 2005 року вийшов з лав УНП.

У березні 2006 року обраний до Верховної Ради за списком виборчого блоку «Наша Україна» (№ 6). Очолював фракцію «Наша Україна», був головою підкомітету з питань охорони історико-культурної спадщини комітету з питань культури і духовності. У 2007 р обраний народним депутатом від блоку «Наша Україна - Народна самооборона» під № 2 у списку. 
З березня 2007 по листопад 2008-го - голова політичної партії Народний Союз «Наша Україна». Взимку 2009-го з групою прихильників вийшов з партії Народний союз «Наша Україна». Очолив громадський рух «За Україну!», Яке в грудні 2010-го було перетворено в політичну партію «За Україну!». У грудні 2011 року Кириленко підписав c Арсенієм Яценюком угоду про спільну опозиційну діяльність та об'єднання своєї партії «За Україну!» з партією «Фронт змін» після виборів. У 2012 р пройшов до парламенту під №6 списку партії "Батьківщина". У 2014 році на дострокових виборах до Верховної Ради балотувався за списками партії "Народний фронт" під №8.

Цитати: "З одного боку - у нас Східний фронт, плюс окупований Крим, з іншого - у нас піднімають голови політичні реваншисти. Вони сьогодні йдуть в парламент, щоб відновити корупційні схеми і поставити нового контрольованого "януковича". Такий сценарій розгортається ззовні".

Що стосується перспектив Кириленка як реформатора, то тут залишається багато запитань. На рахунку Кириленка немає ані гучних провалів, але немає і серйозних здобутків. Тому чекати від Кириленка якихось серйозних зрушень наврядчи варто.

Віце-прем'єр-міністр - ВАЛЕРІЙ ВОЩЕВСЬКИЙ
Нинішня посада: народний депутат від "Радикальної партії" (№8 списку)

За довге життя в українській політиці Вощевський встиг попрацювати в Адміністрації президента Леоніда Кучми, першим заступником міністра економіки та з питань європейської інтеграції України Валерія Хорошковського, був головою  ВАТ «ДАК» «Автомобільні дороги України». Був фігурантом кримінальної справи щодо розкрадання державних коштів.

2010 року Кабміном Миколи Азарова був призначений головою Державної служби автомобільних доріг України («Укравтодор»). Звільнений за два місяці роботи.

Також Вощевський очолював Українську селянську демократичну партію, висувався на вибори  у складі «Команди озимого покоління» Хорошковського, у складі Народного блоку Литвина, Селянського блоку «Аграрна Україна».

Скоріше за все призначення Вощевського пов’язане з необхідністю дати хоч якусь посаду Радикальній партії. 

Міністр фінансів або віце-прем'єр з економічних питань НАТАЛІЯ ЯРЕСЬКО

Нинішня посада: Виконавчий директор інвестиційної компанії Horizon Capital

До кого наближена: квота на посаду - Блок Петра Порошенка, Андрій Садовий ("Самопоміч") також пропонував закріпити за Яресько статус першого віце-прем'єра і керівника економічного блоку. 

Яресько - громадянка США, яка більше 20 років проживає в Україні. Одна із співзасновників і виконавчий директор інвестиційної компанії Horizon Capital, який володіє частками в компаніях «Агро-Союз», «Датагруп», «Вітмарк-Україна», Інкерман, ТКС Банк. Компанія керує декількома інвестиційними фондами із загальним капіталом близько $650 млн.

Після Другої світової батьки Яресько виїхали з України в США, вона виросла в Чикаго. Коли в Союзі почалася перебудова, студентка Гарвардського Школи Кеннеді уважно стежила за подіями на історичній батьківщині. «Було моторошно цікаво взяти участь в перервах», - розповідала вона виданню Forbes.

У 1992-1995 році Яресько очолювала економічний відділ Посольства США в Україні, а до цього обіймала різні посади в економічномі підрозділі Держдепартаменту США у Вашингтоні.

В 2003 році отримала орден княгині Ольги від Президента України за внесок в українську економіку. Була членом Консультативної ради іноземних інвесторів при Ющенко і Консультативної Ради Українського центру сприяння іноземним інвестиціям під егідою Кабінету Міністрів України.

Більше десятка партнерів по бізнесу Horizon Capital, інвестбанкірів, фінансистів, опитаних журналом Forbes, вкрай позитивно відгукуються про Яресько.

В 2011 році посіла 44 місце в рейтингу 100 найвпливовіших жінок України за версією журналу Фокус (в 2011 році).

Попри позитивні відгуки щодо Яресько варто пам'ятати, що досвіду державного управління у неї майже немає. Це може бути як позитивом, так і негативом. 

Міністр енергетики та вугільної промисловості ВОЛОДИМИР ДЕМЧИШИН

Нинішня посада: голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП)

До кого наближений: Валерія Гонтарева, Петро Порошенко

Демчишин з кінця серпня 2014 року займає посаду голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).  До цього Демчишин був директором відділу інвестиційно - банківських послуг групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU). Головою правління та засновником ICU до призначення на посаду керівника НБУ була Валерія Гонтарева, яка вважається людиною Петра Порошенка.

В ICU Демчишин з 2008 року. Раніше працював віце-президентом банку ING, менеджером відділу корпоративних фінансів компанії Ernst & Young.

У Володимира Демчишина три вищі освіти. Диплом спеціаліста міжнародних економічних відносин Львівського державного університету, ступінь спеціаліста (диплом-Кауфман) Європейського університету «Віадріна» у Франкфурті на Одері (ФРН) та МВА з міжнародних фінансів школи бізнесу Канзаського університету (США).

Крім трьох місяців на посаді голови нацкомісії Демчишин ні дня не працював в паливно-енергетичному комплексі. Комісія НКРЕКП, яку він очолив раніше, була створена указом Петра Порошенка за рахунок ліквідації Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики (НКРЕ) та Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері комунальних послуг (Нацкомпослуг).

Як писало видання "Деловая столица" з практичної точки зору, управління НКРЕКП прирівнюється до менеджірованію всім енергоринком. Адже ця комісія стане правонаступником всіх повноважень НКРЕ (затвердження інвестпрограм для обленерго і облгазів, а також формування тарифів на їхні послуги). Але найцікавіше полягає в тому, що відомству Володимира Демчишина будуть також передані функції з регулювання бізнесу комунальної теплоенергетики.  Це означає, що всі члени паливно-енергетичного комплексу перейдуть під монопольний контроль куратора нового регулятора.

Тобто Порошенко поставив людину Гонтаревої (відповідно свою людину) контролювати весь енергетичний ринок.

Тепер Демчишина чекає наступний щабель карколомної кар’єри. Набравшись всього тримісячного досвіду в енергетичній сфері, його хочуть призначити головною людиною в паливно-енергетичному комплексі України. 

Цитати: "Очікувати, що при зростаючих цінах тарифи не зростатимуть, - дещо наївно"

Міністр економічного розвитку АЙВАРАС АБРОМАВИЧУС

Нинішня посада: Співвласник шведської ІК Еаst Capital

До кого наближений: В силу того, що був висунутий від блоку Порошенка, буде від нього до певної міри залежним. Має бізнес-інтереси в Росії.

Абромавічус в дитинстві був чемпіоном СРСР з баскетболу, а тепер керує одним з найбільших фондів, що інвестують у Східну Європу. Уродженець Литви, він навчався в Естонії, а кар'єру зумів зробити в Швеції. Довший час мешкає в Києві, має дружину-українку. Має досвід керівництва крупними інвестиційними активами – до 7 мільярдів доларів.

Перевагою Абромавичуса є досвід роботи з довготерміновими і масштабними проектами, а також особисті зв’язки у вищих ешелонах влади більшості східноєвропейських держав та Росії.

Недоліком можуть стати широкі й розгалужені інтереси, значна частина яких – в Росії, у котру Еаst Capital вклав близько 5 мільярдів доларів. Також у нього відсутній досвід роботи у державних структурах – що у випадку з Україною може бути як недоліком, так і перевагою. 

Цитата: "У колишньому пострадянському просторі, якщо навіть виключити корупцію, надто мало людей, які дорожать своєю репутацією"

Міністр аграрної політики і продовольства ОЛЕКСІЙ ПАВЛЕНКО

Попередня посада: партнер інвестфонду Pharus Assets Management.
До кого наближений: "Самопоміч"

Павленко випускник Національного університету "Києво-Могилянська академія", економічний факультет. Також випускник МВА Школи бізнесу Університету Nyenrode, Нідерланди (2001-2002). 

В 2006-2009 роках Олексій Павленко обіймав посаду виконавчого директора групи компаній "Фокстрот".

Головний ризик у призначенні Павленка - це відсутність будь-якого досвіду в аграрному секторі, а отже чи стануть у нагоді в Кабміні бізнесові якості нового міністра - велике питання. 

Міністр інфраструктури АНДРІЙ ПИВОВАРСЬКИЙ

Нинішня посада: директор групи компаній "Континіум"

До кого наближений: Ігор Єремеєв

В грудні 2012 року Пивоварський був призначений виконавчим директором групи компаній "Континіум", яка належить Ігорю Єремеєву, Степану Івахіву, Сергію Лагуру і Петру Димінському. До неї входить друга в Україні за кількістю АЗС мережа WOG (більше 400 станцій), одна з найбільших молокопереробних компаній "Західна молочна група", Херсонський нафтопереробний завод та інші активи в сфері енергетики та харчової промисловості.

З 2006 року Пивоварський працював в інвестиційній компанії Dragon Capital (Україна) на посаді керуючого директора, директора інвестиційно-банківського департаменту.

До цього - у московському офісі IFC.

Учасники ринку характеризують Пивоварського як досвідченого інвестбанкіра, разом з тим зрозуміло, чиї інтереси він лобіюватиме в новому Кабміні.

Цитати: Генеральний директор групи "Континіум" (у 2012 році готував UMH group до IPO) Андрій Пивоварський назвав операцію з продажу медіа-холдингу UMH group, проведеної Борисом Ложкіним "сильною для акціонерів компанії".

Міністр соціальної політики ПАВЛО РОЗЕНКО

Нинішня посада: народний депутат, провідний експерт Центру Разумкова (позаштатний консультант із соціальної політики).

До кого наближений: Петра Порошенко

З 2005 по 2006 роки працював першим заступником Міністра праці та соціальної політики В'ячеслава Кириленка, потім очолив службу соціальної політики Секретаріату Президента Віктора Ющенка. З  2008 по 2010 роки — перший заступник Міністра праці та соціальної політики Людмили Денисової; з березня 2010 року — експерт з питань соціальної політики (пенсійна реформа, легалізація зарплат, соціальні пільги та компенсації, зайнятість населення, соціальні послуги, оплата праці, трудові відносини та інше), економічної та бюджетної політики;   2011-2012 — провідний експерт Центру Разумкова. З 2012 - народний депутат України.

Цитати: "Сценаріїв, як врегулювати ситуацію на Сході, зараз обговорюється безліч. Але зі спілкування з самим Порошенко зрозуміло, що у нього персонально, внутрішньо є відчуття, що ситуацію на Сході можна вирішити, мінімально зменшивши втрати. Це його переконання, воно дає імпульс і всім нам повірити у можливість такого сценарію "

Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства ГЕННАДІЙ ЗУБКО

Нинішня посада: перший заступник глави Адміністрації президента;

До кого наближений: Петро Порошенко

З 2002–2010 був заступником голови правління ВАТ «Житомирський завод огороджувальних конструкцій», з 2010 року — голова правління ПАТ «Житомирський завод огороджувальних конструкцій». З 27 травня до 10 червня 2014 тимчасово очолював Державне управління справами. 2010–2012 — голова фракції «Фронт Змін» в Житомирській обласній раді. З 12 грудня 2012 — народний депутат України від партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина», обраний в одномандатному окрузі № 62. Під час злиття "Батьківщини" та "Народного фронту" відмовився вступати в "Батьківщину".

Серйозних запитань до Зубка покищо немає і є всі підстави сподіватися, що він впорається з покладеними на нього завданнями.

Цитати: "Потрібно розбиратися з цим законом (про люстрацію – ред.), тому що саме ті люди, які працювали ще до 2010 року і професійно виконували свої обов'язки, потрапили під пряму дію закону, тобто необоротне звільнення. На сьогоднішній день ми вважаємо, що крок за кроком потрібно розбиратися, що конкретно людина робила і яким чином займала свою позицію ".

"Воєнний стан на руку російському агресору. Воююча країна не має можливості отримувати будь-яку допомогу".

Міністр інформації ЮРІЙ СТЕЦЬ

Нинішня посада: народний депутат від Блоку Петра Порошенка

До кого наближений: Петро Порошенко

Стець на своїй нинішній посаді майже не викликає запитань і дуже міцно асоціюється з президентським "5 каналом", де він працював не один рік. Так, у 2007 році Стець обійняв посаду наглядової ради 5 каналу і фактично де-факто займає її досі. А починав свою трудову діяльність на Чернівецькій обласної держтелерадіокомпанії, де до 1991 року працював репортером. А згодом був редактором, а потім зайняв пост старшого редактора. Крім того, сім років тому уперше потрапив до парламенту, ставши народним депутатом від Блоку "Наша Україна - Народна самооборона" (№53 у виборчому списку).

Цікаво, що з "каналом Порошенка" Стець примудрився поєднати не лише кар’єру, а й особисте життя.  Адже на "5 каналі" працює його дружина – телеведуча Яна Конотоп.

Крім того, Стець не боїться власноруч приймати пологи. Так, пуповину своєї четвертої доньки Єви він власноруч перерізав ножицями для паперу.  Саме цю дитину згодом хрестили народний обранець Юрій Луценко та перша леді країни Марина Порошенко. При чому Стець спеціально відклав хрестини доньки, поки Луценко не був звільнений з в’язниці.

Якщо персонально до Юрія Стеця запитань нема, то сам факт створення Міністерства інформації викликає більше питань ніж відповідей. Еспресо.TV вже писало, що таке міністерство може бути ефективним лише за робити у зв'зці із спецслужбами та створення потужної державної інформагенції з серйозним бюджетом. В іншому випадку, нове міністерство буде лише черговим розгалуженням бюрократії.

Цитати:

"У нас зараз ті ж загрози, що були ще з часів Леоніда Кравчука - економічна війна та інформаційна. І одну, і іншу ми програли. Інформаційна агресія з боку нашого сусіда - у наявності і в західних ЗМІ, і на тимчасово окупованих територіях, навіть на території України, тут, у Києві, в тому числі, за допомогою зареєстрованих в Україні видань на кшталт "Вести" і "Комсомольська правда в Україні"

Міністр екології та природних ресурсів ІГОР ШЕВЧЕНКО

Попередня посада: керуючий партнер юридичної фірми "Астерс"

До кого наближений: "Батьківщина"

Шевченко співзасновник юридичної фірми «Шевченко Дідковський і Партнери» (у 2007 році перейменована в ЮФ «Астерс») (1995-2007 рр.), засновник і почесний президент Асоціації правників України.

В 2010 році заснував Мерітократичну партію України.

Міністр юстиції ПАВЛО ПЕТРЕНКО

Попередня посада: міністр юстиції

До кого наближений: Арсеній Яценюк

До 2010 року займався адвокатською практикою, був головним юрисконсультом ВАТ «Державний ощадний банк України», з 2009 року був членом громадської організації та в подальшому політичної партії «Фронт Змін», входив до бюро партії та керував юридичним департаментом. У листопаді 2010 року обраний депутатом Київської обласної ради, член постійної комісії з питань законності, правопорядку та боротьби з корупцією. На виборах 2012 року обраний народним депутатом від "Батьківщини". З 27 лютого 2014 року – міністр юстиції.

Чим запам’ятався на посаді: Ініціативи щодо проведення реформи системи судочинства, зокрема міністерством був розроблений законопроект "Про відновлення довіри до судової системи України". Він був ухвалений парламентом, але не призвів до очищення судової влади. Також Петренком ініційовано низку реформ, зокрема, Державної виконавчої служби, Державної реєстраційної служби, державної пенітенціарної служби, але говорити про результати ще зарано.

Цитата: "Коли мене призначили на посаду Міністра юстиції, у мене було лише 2 варіанти дій: пливти по течії або під корінь ламати систему. Я обрав другий варіант"

До діяльності Петренка на посаді міністра юстиції дуже багато запитань. Багатьом здається, що Петренко лише імітує реформи. Так, його судова реформа не може призвести до зменшення корупції, і до вирішення головного питання судової реформи – невідворотності рішення суду. Зараз, як і раніше, будь яке судове рішення нехай і 10-річної давнини можна витягти із шухлядки і переглянути. Так само є багато претензій до люстрації в Україні. Попри прийнятий парламентом закон, темпи його виконання залишають бажати кращого.

Міністр внутрішніх справ АРСЕН АВАКОВ

Нинішня посада: міністр внутрішніх справ

До кого наближений: Арсеній Яценюк

Чим запам'ятався на посаді: За час роботи главою МВС в уряді Яценюка Аваков запам’ятався жорстким придушенням сепаратизму у Харкові, коли спецпризначенці блискавично звільнили ОДА та затримали його загарбників; гучним затриманням кримінальника та активіста "Правого сектору" Сашка Білого, під час якого він був убитий при спробі чинити збройний опір; та активною участю у створенні добровольчих батальйонів в системі МВС, які вносять дуже важливий внесок у збройну боротьбу проти терористів та російських окупантів. Нещодавно Аваков презентував детальний план реформування МВС, який передбачає перейменування міліції у поліцію.

Глобальних претензій до Арсена Авакова на посаді міністра внутрішніх справ немає ані в президента, ані в прем’єра. До призначення на посаду глави МВС був народним депутатом від "Батьківщини", один з польових командирів Майдану. За президентства Ющенка був головою Харківської ОДА, в 2010 році брав участь у виборах харківського міського голови, але з дуже незначним відривом програв нинішньому очільнику міста Геннадію Кернесу. Як зазначають правозахисники та ЗМІ, вибори відбулися з суттєвими фальсифікаціями, які і визначили перемогу Кернеса. За час правління Януковича переховувався в Італії, оскільки проти Авакова було порушено кримінальну справу, а сам він – оголошений в розшук. Зумів повернутися у країну лише після обрання нардепом на виборах 2012 року.

Цитати: "Те, кто бьется в конвульсиях, представляя добровольческие батальоны, как наибольшую опасность в стране – не думают о стране. Они думают о себе, своих страхах перед новыми непривычными моделями построения силовых подразделений в Украине. Они думают и боятся, строят козни – а мы делаем, бьемся и держим удар! Время все расставит по местам".

"Лай цепных собак путина - награда и оценка работы. Служу народу Украины!"

 Міністр освіти і науки СЕРГІЙ КВІТ

Нинішня посада: міністр освіти і науки

До кого наближений: Петро Порошенко

Квіт - професор Могилянської школи журналістики, доктор філологічних наук, доктор філософії. Викладацьку роботу розпочав у 1996 році в Інституті журналістики. У 2000-2001 роках очолював управління преси і книговидання Держкомтелерадіо. Працював у багатьох освітніх виданнях, у 2002-2007 роках також працював деканом факультету соціальних наук і соціальних технологій НаУКМА. Обраний на посаду президента НаУКМА у 2007 році. 2006-2011 - член Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі. 2012-дотепер - член Наглядової ради Незалежної асоціації телерадіомовників. З 27 лютого 2014 – на посаді міністра освіти і науки. 

Серед плюсів Сергія Квіта, важливих для міністра освіти, колеги називають: самостійність, цілеспрямованість та менеджерські якості. Крім того, Квіт має академічні зв'язки з Європою, США та Канадою, у нього добрі контакти з представниками багатьох іноземних університетів. 

Цитата: "Очевидно, що на купівлю дипломів є попит, чого бути не повинно. Комусь потрібна ця «корочка», а не знання та уміння – і мене це дивує. Особливо якщо це молоді люди. Мова також може йти про тих, хто влаштуватися на роботу державними службовцями. В останнє десятиліття захищається підозріло велика кількість народних депутатів. За плагіат теж потрібно карати. Якщо ми говоримо про фальшиві дипломи та дисертації, то ці теми дуже близькі"

Міністр культури ЄВГЕН НИЩУК

Нинішня посада: міністр культури

До кого наближений: представник Майдану

Євген Нищук, який був "голосом Майдану", чи не єдиний у новому Кабміні представник Майдану. Протягом Революції Гідності він був модератором на сцені Майдану, куди запросив його Юрій Луценко.

Свою активну громадянську позицію Нищук проявив ще у 2004 році, ставши і тоді модератором "помаранчевого" Майдану. На позачергових парламентських виборах у 2007 році був № 205 у блоці "Наша Україна – Народна самооборона". До Верховної Ради не потрапив. 27 лютого 2014 року Євгена Нищука було призначено на посаду міністра культури України.

За час перебування Євгена Нищука на посаді міністерство культури зініціювало чимало заходів, присвячених вшануванню пам'яті Героїв Небесної сотні (пам’ятні концерти та вистави, розробка проектів меморіалу Героям Небесної Сотні, визначення однойменного ордену тощо), Мінкультури заборонило низку фільмів російського виробництва, зокрема 69 з Пореченковим, а також в'їзд діячам культури Росії. Мінкультури сприяло захисту 

Цікаво, що у 2013 році він задекларував 80 тис. грн сукупного доходу. Про це повідомила прес-служба Міністерства з посиланням на декларацію про майно, доходи та витрати Нищука. У цю суму входить заробітна плата, інші виплати та винагороди, нараховані відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору - 72 тис. грн; а також дохід від викладацької, наукової та творчої діяльності - 8 тис. грн

Цитата: "Дійсно, в обставинах, в яких нині перебуває Україна, коли практично йде війна, головними є питання військової доктрини, економічні питання, паливно-енергетичний блок - це життєво важливо для країни. Але разом з тим я, як людина, яка відповідає за сферу культури, спілкуючись з багатьма митцями, знаю про цю ситуацію і волаю, що, шановні, 23 роки нищилась як армія, так і культура і саме зараз час зосередитися на цих питаннях!"

Міністр охорони здоров'я ОЛЕКСАНДР КВІТАШВІЛІ

Нинішня посада: З серпня цього року Олександр Квіташвілі входить в експертну групу при МОЗ України, котра займається розробкою напрямків медичної реформи в Україні на 2015-2025 роки
До кого наближений: Віддалений від української політики, але в силу того, що був висунутий на посаду від блоку Порошенка, буде від нього до певної міри залежним.

Квіташвілі – не лікар, а фахівець з державного управління у сфері медицини, перший досвід здобував у США, у фінансовому та адміністративному департаменті Медичного центру Атланти.
Згодом працював в міжнародних медичних програмах, займався написанням науково-аналітичних робіт, що стосуються реформи сфери охорони здоров'я та аналізу соціального захисту.

У 2002 - 2003 роках працював в Нью-Йорку, в Інституті Заходу і Сходу і консультантом Інституту трансалантіческого партнерства проти СНІДу. У 2004 році призначений директором адміністрації Інституту Заходу і Сходу "EastWest Institute". У 2005 призначається головним директором адміністрації того інституту і стає членом ради правління. Міністром охорони здоровя Грузії був з січня 2008 до липня 2010 року, після чого став ректором Тбілісського держуніверситету. 

Головною перевагою Квіташвілі є як те, що він вельми віддалений від традиційних корупційних схем української медицини, так і те, що в нього є практичний досвід роздержавлення неефективної бюджетної системи охорони здоров'я. Також у нього є досвід ефективного керівництва МОЗ в умовах воєнного конфлікту.

У період перебування Квіташвілі на посаді в Грузії пройшла масштабна приватизація переважної більшості медичних установ. Держава перестала фінансувати медичні заклади – кошти для цього передавались безпосередньо громадянам у формі ваучерів, з якими ті самостійно вибирали для себе медичний заклад. На думку експертів, внаслідок реформ медицина в Грузії стала помітно якіснішою.

Недоліком Олександра Квіташвілі є ймовірна відсутність своєї команди та повноважень для реальних радикальних реформ (з масовими звільненнями неефективних медиків, закриттям лікарень і т.д.)

Цитата: «В реформах акцент має бути зроблений на інформованість населення щодо його прав, оскільки в цьому відношенні дуже великий вакуум... Всі рішення повинні прийматися за участю тих людей, яких безпосередньо стосується та чи інша реформа».

Міністр молоді та спорту ІГОР ЖДАНОВ

Нинішня посада: президент аналітичного центру "Відкрита політика"

До кого наближений: Юлія Тимошенко

Жданов - президент аналітичного центру «Відкрита політика». Працював в адміністрації президента Леоніда Кучми. В 2004-2007 роках працював на різних посадах в блоці "Наша Україна" Віктора Ющенка. Жданов називав себе одним з авторів передвиборчої програми Ющенка "Десять кроків назустріч людям" і "автором виборчої стратегії Ющенка".

Наразі не дуже зрозумілий зв'язок Жданова зі спортом. Але, якщо чутки про ліквідацію Міністерства молоді та спорту підтвердяться, тоді на відсутність "спортивного" минулого не потрібно звертати особливу увагу.

Міністр Кабінету Міністрів  ГАННА ОНИЩЕНКО

Нинішня посада: голова Державної реєстраційної служби України

До кого наближена: Павло Петренко

Народилася 15 жовтня 1984 у місті Києві. У 2007 закінчила Київський національний університет імені Тараса Шевченка, спеціальність «Правознавство», отримала кваліфікацію магістр права. У 2011 здобула науковий ступінь кандидата юридичних наук.

З травня 2004 по березень 2014 працювала юрисконсультом у Київській філії ТОВ «Юридична фірма «А-Лекс», департаменті міжрегіональних бізнес і правового забезпечення Представництва Приватбанку у м. Києві, юристом у ЗАТ «Столична юридична група», начальником відділу корпоративного управління ТОВ «Адвокатська компанія «МЛГруп» (співзасновник Павло Петренко), провідним юрисконсультом претензійно-позовного відділу Департаменту юридичного забезпечення ПАТ «Укрнафта».

З березня по травень 2014 — заступник Міністра юстиції України – керівник апарату. З травня 2014 — голова Державної реєстраційної служби України.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
05:28
Оновлено
збитий "Шахед"
Росія атакувала Україну "шахедами" і ракетами. Ситуація під ранок 19 квітня
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
аргентина нато
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
Більше новин