"Вуха Ахметова". Хто є хто в "тіньовому уряді" Опоблоку

Сергій Руденко
31 березня, 2015 вiвторок
15:03

Колесников і Ахметов поділили між собою посади у "тіньовому" уряді

Колишні соратники Віктора Януковича – депутати "Опозиційного блоку" – оголосили про створення "тіньового" уряду. Очолив його багаторічний друг і товариш Віктора Федоровича – Борис Колесников. Більшість із тих, хто сьогодні несе якщо не кримінальну, то, принаймні, політичну відповідальність за часи президентства Януковича, обіцяє підготувати план порятунку України.

Свого часу Україну вже рятували "тіньові" уряди Юлії Тимошенко, Віктора Януковича та Сергія Соболєва. Перший такий уряд створила партія "Громада" Павла Лазаренка. У 1997 році "тіньовий уряд" очолила леді Ю. Як результат – було розроблено програму "100 тижнів до достойного життя". Одначе минуло 100 днів, 100 тижнів, Леоніда Кучму змінив Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко з опозиції перейшла до влади, але програма першого "тіньового" уряду так і залишилася нереалізованою. Як і програма ще двох "тіньових" Кабінетів міністрів – на чолі з Віктором Януковичем (у 2007 році) та Сергієм Соболєвим (у 2010 році).

Така ж доля чекає і уряд "Опозиційного блоку". Для цього варто проглянути лише персональний список "тіньового" уряду.

Де-факто він складається із людей Колесникова і Ахметова, а також екс-регіоналів.

Борис Колесников

Прем’єр-міністр

Багаторічний соратник Віктора Януковича. Був його заступником ще у Донецькій обласній державній адміністрації. У 2005 році Колесников був взятий під варту за звинуваченням у здирництві.

2007 року керував виборчим штабом Партії регіонів.

Був віце-прем’єром з питань проведення Євро-2012. Найскандальніший проект – запуск "Хюндаїв". Опісля отримав прізвисько "Боря-Хюндай".

Зараз де-факто очолює Партію регіонів.

Олександр Вілкул

Віце-прем’єр-міністр з промислової політики

Довгий час працював на різних посадах на підприємствах Дніпропетровщини. Був головою Дніпропетровської обласної державної адміністрації. У 2012-2014 роках – віце-прем’єр-міністр. У час Євромайдану, після відставки Миколи Азарова, був в.о. прем’єр-міністра України.

Активісти Євромайдану звинувачували Вілкула у організації "тітушок" для розгону демонстрантів 26 січня 2014 року у Дніпропетровську.  

На парламентських виборах 2015 року обраний до Верховної Ради України за списком "Опозиційного блоку" (№2).

Наталія Королевська

Віце-прем’єр-міністр з соціальної політики і пенсійної реформи

 У політику прийшла за списком Блоку Юлії Тимошенко. Її називали "луганською Юлею". Однак після програшу Тимошенко на президентських виборах дрейфувала у бік Партії регіонів. Королевську називають креатурою Рината Ахметова. Принаймні, із її ім’ям пов’язують фінансування блоку "Україна, вперед!", який вона очолювала на парламентських виборах 2012 року. Після фіаско на виборах до Верховної Ради була призначена міністром соціальної політики в уряді Миколи Азарова.

На виборах 2014 року обрана до парламенту за списком "Опозиційного блоку" (№8).

Вадим Рабинович

Віце-прем’єр-міністр з питань правоохоронної діяльності

За часів СРСР був двічі засуджений. У 1980 році був арештований за звинуваченням у розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах. Після 9 місяців слідства звільнений після особистого втручання Генерального прокурора СРСР.

Керував підпільними цехами з виготовлення кришталевого посуду, календарів і дерев'яних дверей. На початку 1982 року знов арештований за звинуваченням у розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах.

10 лютого 1984 року засуджений Харківським обласним судом до 14 років позбавлення волі у виправно-трудовій колонії суворого режиму з конфіскацією майна і забороною займатися професійною діяльністю протягом 5 років.   

Після звільнення довгий час займався бізнесом.

У 90-х зарубіжна преса звинувачувала його у причетності до нелегального постачання зброї.

Був власником видавничого дому "Столичные новости" і телеканалу News One.

У 2004 року наблизився до команди тодішнього кандидата у президенти Віктора Ющенка. У вересні 2004 року саме на приватному літаку Рабиновича Ющенка було доставлено до австрійської клініки з отруєнням.

Брав участь у президентських виборах 2014 року.  

У 2014 році обраний до Верховної Ради за списком "Опозиційного блоку" (№4).

Михайло Добкін

Віце-прем’єр-міністр з питань місцевого самоврядування

Колишній мер Харкова і одіозний губернатор Харківщини. Один із вірних соратників Віктора Януковича.

Під час Євромайдану висловив відкриту підтримку бійцям спецпідрозділу "Беркут".

1 лютого 2014 року під час екстреного Всеукраїнського зльоту первинних партійних організацій Партії регіонів у Харкові Добкін закликав створити Український фронт для врятування української держави від купки націоналістів.

10 березня слідчі Генпрокуратури пред'явили Добкіну повідомлення про підозру у вчиненні злочину за ч. 2 ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність України).

12 березня Печерський райсуд Києва обрав Добкіну запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Слідчі Генпрокуратури пред'явили йому повідомлення про підозру у вчиненні злочину за ч. 2 ст. 110 КК України.

25 березня Добкін подав документи до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатом у президенти. З огляду на це він попросив скасувати запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, щоб мати можливість провадити повноцінну виборчу кампанію.

А в серпні 2014 року усі звинувачення на адресу Добкіна були зняті.

На парламентських виборах 2015 року Михайло Добкін обраний народним депутатом України від "Опозиційного блоку" (№3).

Костянтин Грищенко

Міністр закордонних справ

Двічі очолював МЗС України (за часів першого прем’єрства Януковича і за часів керування урядом Азарова). Свого часу був одним із активних опонентів Юлії Тимошенко, обстоюючи позицію, що злодій має сидіти у в’язниці.

Саме за керування МЗС Грищенка були підписані так звані "харківські угоди", які пролонгували строк перебування Чорноморського флоту у Криму.

Був віце-прем’єр-міністром у останньому уряду Януковича-Азарова, який відмовився від євроінтеграції.

Євген Мураєв

Міністр економічного розвитку і торгівлі

Займався бізнесом. Був депутатом обласної ради від Партії регіонів та головою Зміївської районної державної адміністрації Харківської області.

У 2012 році обраний від Партії регіонів до Верховної Ради за одномандатним округом №181 на Харківщині. На парламентських виборах 2014 року отримав мандат в тому ж окрузі.

За деякими даними, пов'язаний із родиною Азарових.

Власник телеканалу News One.

Був і залишається одним із прихильників федералізації України.

Михайло Папієв

Міністр соціального забезпечення

Пройшов довгий шлях у СДПУ(о) Віктора Медведчука. Був заступником голови Чернівецької обласної державної адміністрації, а пізніше – очолював ОДА. В першому уряді Януковича – у 2002-2005 роках – міністр праці і соціальної політики. На цій посаді Папієв "прославився" історією із завищенням цін на закупівлю окулярів для пенсіонерів.

Під час Євромайдану чернівчани силою змусили його написати заяву про звільнення з посади голови Чернівецької обласної державної адміністрації.

На виборах 2015 року обраний народним депутатом України від "Опозиційного блоку" (№22).

Володимир Макуха

Міністр паливно-енергетичного комплексу

Колишній міністр економіки України в другому уряді Януковича (2006-2007 рр.).

У 2011-2013 роках працював заступником міністра ПЕК, був керівником апарату міністерства.

Костянтин Стогній

Міністр внутрішніх справ

Телеведучий.

Довгий час працював у системі МВС. Був радником міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова.

Ігор Шурма

Міністр охорони здоров’я

Політичну кар’єру розпочинав у СДПУ(о) Віктора Медведчука. Був членом Політбюро і заступником голови СДПУ(о).

Працював у харківській мерії (заступником міського голови), обіймав посаду заступника голови Харківської ОДА.

Шурму вважають людиною, близькою до Рината Ахметова. Його син - Ростислав очолює металургійний комбінат "Запоріжсталь", який належить "Метінвесту", котрий контролює Ахметов.

Олена Колеснікова

Міністр освіти, культури, молоді, спорту та сімї

Широкій публіці ім’я Олени Колеснікової не відоме. Вузьке коло знає її як спеціаліста з питань освіти. Працювала у Фонді Ахметова.  

Юрій Котляров

Міністр юстиції

Керівник адвокатського бюро. З 1999 року займається адвокатською діяльністю.

Був начальником юридичного департаменту компанії "Укретелеком".

Креатура Рината Ахметова.

Віктор Скаршевський

Міністр фінансів

Колишній радник голови УСПП і прем’єр-міністра Анатолія Кінаха. Свого часу був експертом Центру ім. Разумкова. Виїхав до Німеччини, але після Помаранчевої революції повернувся до України.

Останнім часом працював з компаніями Рината Ахметова.

Володимир Шемаєв

Міністр інфраструктури, транспорту і зв’язку

Про Володимира Шемаєва відомо не багато. У кулуарах говорять про те, що він – креатура Бориса Колесникова.

Микола Шишман

Міністр АПК

Директор ДП "Агро-Ілліч Запоріжжя".

Як каже Микола Шишман, свої перші трудові кроки починав завідувачем током в 2005 році. З відзнакою закінчив Харківський національний аграрний університет за спеціальністю "дослідник в області агрономії". Паралельно закінчив школу рослинництва і школу хімзахисту Дніпропетровського аграрного союзу, школу механізації при Харківському тракторному заводі, школу менеджменту.

Працював бригадиром, насіннєводом, провідним агрономом. З посади провідного агронома перейшов на посаду головного агронома ДП "Агро Запоріжжя". Пропрацював дев'ять місяців, був призначений на посаду директора підприємства.

Теги:
Читайте також:
Київ
+5°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:50
збитий "Шахед"
Росія атакувала Україну "шахедами". Ситуація у ніч на 19 квітня
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
аргентина нато
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
18:44
нафтовий танкер
"Cтворить екологічний хаос": очільник МЗС Швеції про переспрямування нафтових танкерів РФ через Балтійське море
18:34
TikTok
TikTok заблокував 24 профілі, які поширювали пропаганду РФ: серед них - сторінки Шарія, Дубінського та Панченко
Більше новин