Колишній боєць "Шахтарська": "У комбата була нагайка із залізною кулькою, якою бійців показово шмагали"

Антін Борковський
21 червня, 2015 неділя
09:10
Зміст

Боєць із позивним "Моджахед" про мародерство, знущання і приниження у війні на Донбасі

Днями було затримано сімох бійців роти спецпризначення "Торнадо", яку було сформовано з бійців колишнього батальйону "Шахтарськ". Затримали і їхнього командира Руслана Онищенка. Звинувачують їх у широкому спектрі злочинів – від грабежів до тортур. З‘ясувати ситуацію допоможе колишній боєць батальйону "Шахтарськ", учасник боїв під Іловайськом, котрий у програмі "Студія Захід з Антоном Борковським" розповів, наскільки виправданим було затримання комбата і його соратників. Чуток і пліток на цю тему лунає безліч, головне, аби це не кидало тінь на тих, хто чесно боронить Україну від ворога.

Ви відслужили кілька місяців у батальйоні "Шахтарськ", який потім було розформовано, частина батальйону "Шахтарськ" стала ротою "Торнадо". І ось зараз виникнув величезний скандал. Що Ви бачили на власні очі?

Почнемо з командування спецпідрозділу "Шахтарськ". Командували батальйоном двоє людей: Філоненко і Руслан Ілліч Онищенко. Наскільки я чув, справжнє його прізвище Абельмаз, потім він одружився і взяв прізвище Онищенко. Все почалось у червні - липні 2014 року. Привезли якусь людину, нібито сепаратиста. Ми, охороняючи територію, побачили як група, з якою приїхав Руслан Ілліч, знущалася з цього полоненого. Потім стало відомо, що він - простий таксист із Донецька. Зробили шикування ну і його, так би мовити, показово нагайками і батогом били. Перед усім плацом. Сказали йому нецензурні слова, типу йди звідси. І відпустили фактично у нижній білизні. Було й побиття самих бійців. Коли давали звільнення, хлопці бувало від навантажень дозволяли собі на мирній території хильнути. Але вони мали у строго визначений час прибути на базу. Наголошу, це ще були тренування.

Був випадок, комбат побачив, що прийшли трішки підвипивші бійці. Вночі о 11-12 ночі приїхали невідомі люди в балаклавах, почали крутити і бити бійців, потім спустили їх у підвал. Також показово на плацу за якісь там провини показово катували самих бійців. У комбата була нагайка із залізною кулькою, якою бійців показово шмагали перед усім батальйоном за якусь провину.

 Часом навмисно деякі бійці батальйону провокували інших бійців. Усі мали особисту зброю, фактично з нею спали. І от коли люди лягали відпочивати, спеціально крали пістолет чи автомат – і ховали. А потім доносили комбату, що пропала зброя. Замість того, щоб написати рапорт у МВС, що по такій і  такій причині загубилася особиста зброя, комбат просто шантажував, казав: "Усе, 3-4 роки відсидиш".  І людина працювала робочим, готувала їсти, мила підлогу і виконувала всяке там будівництво.

Пам‘ятаю з операції у Волновасі приїхала моя група. Ми були дуже голодні. Просили щось поїсти. Уявіть ситуацію, приїхала фура, там закрутки домашні тощо. А тобі старшина каже – "нічого нема". А ти знаєш, що в підвалі і снікерси, і масло. І все тухне. А тобі – "на, Мівіну їж".

Свого часу бійці батальйону "Айдар" мені розповідали, що в їхнього командира на той час була своя група, що називалася "Чорна сотня". От Ви згадали про групу Онищенка у батальйоні "Шахтарськ". Що вона собою являла? "Чорна сотня" айдарівська займалася встановленням правил їхнього командира, на противагу їхньому замкомбату, якого бійці поважали й називали "Батя". А як було у Вас?

У комбата була не одна, а декілька груп. В основному вони йшли по чорному списку – частина була зареєстрована як офіційні бійці, а частина – цей самий чорний список. Вони мали свою компанію, працювали на шахтах, працювали таксистами. Привозили різний товар, займались підробленим алкоголем. Одна група - близько 20 чоловік. І ще потім три групи з'явилися. Вони підтримували його, бо Руслан Ілліч підтримував мародерство. Його фрази: "Мы - стая волков. Мы вместе против всех. Никто нам не указ. Мы пришли, чтобы забрать своё. Ребята, что вы видите – то ваше, вы это заслуживаете". От такі власне були його слова.  І було таке, що деякі бійці поверталися з ноутбуками, поверталися з шубами, які відправляли через "Нову пошту".

З шубами?!

З шубами, так. Був такий випадок, що комбат жорстоко побив одного з наближених до себе, через те, що ця людина відправила у своє місто 10 кілограм золота. Хоча я цього не бачив, бо мене у той час не було - я був на зовсім іншій операції.  

Свого часу, коли Онищенко був у нас в студії, він розповідав про принципи, що на звільнених територіях має панувати миролюбство, гуманізм і правопорядок.

Одне він розказував вам, а зовсім інше розповідав нам. Він сказав, що нам треба забрати своє. Він втратив усе, в нього сепаратисти навіть собак повбивали. Певно, це була просто помста. "Мы - стая волков, а волки никого не жалеют", - це були його слова. Інше питання, що був режим "отжим".

Режим "отжим"?!

Режим "отжим", так. Тобто, їхала машина, яка сподобалася комбату. Без причини зупинялася, потім допитували і перевіряли документи. І по волевиявленню комбата машина забиралася.  

Ну, а бійці, що на це?

А що бійці можуть сказати командуванню?! Спеціально робились групи, які підписувалися на мародерство.

А у Вашому конкретному випадку, чому Ви вирішили звільнитися з батальйону?

Я побачив непрофесійність багатьох бійців, через те, яким чином гинуть бійці плюс факти мародерства. Я і моя група мало часу знаходилися на базі, оскільки ми мали окремі операції, але коли ми приїжджали нам розказували історії. Я наголошую, багато бійців чинили все добросовісно і виконували всі завдання, але частина саме Руслана Онищенко займалися аморальними вчинками. Звільнялися з батальйону по два-три місяці, а то і з побиттям, а то і зі зніманням на камеру. В інтернеті є відео, як двох бійців пресують за те, що вони хочуть покинути батальйон. Перед усім строєм принижують.

Коли ми хотіли йти у відпустку, нас вирішили "пошманати". І всі рації, які давалися на батальйон, усі ножі, які дарувалися волонтерами, - все позабирали. Ми ходили з рюкзаками, у яких були гільзи і так далі. Тож загубилися по два-три патрони, ну буває, тому що пачки старі. Коли це побачили, вернули всіх назад і жорстоко побили перед всіма. І таким чином, з кров‘ю на формі ми виходили з бази в Широкино.

Колишні бійці батальйону "Шахтарськ", можливо "торнадівці", чи вони будуть свідчити проти Онищенка у суді?

Знову ж таки, наскільки їм дозволить сумління, наскільки вони будуть сміливі. На той час, коли мені пропонували написати заяву й давати свідчення, я відмовлявся, адже знав, що ця людина має дуже багато зв‘язків. Я хочу сказати, щоб не боялися і робили те, що підказує сумління. Не бійтесь, розкажіть, усе як було. 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.22
    Купівля 39.22
    Продаж 39.74
  • EUR
    Купівля 42.13
    Продаж 42.82
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
9 травня
01:14
Володимир Зеленський
"Стали ближчі до відновлення довіри": Зеленський підписав укази про призначення понад сотні суддів
00:34
шахед
Росія запустила "шахеди" з напрямку Чорного моря. Ситуація у ніч на 9 травня
00:01
Хоселу (в центрі) та Мануель Ноєр (ліворуч), Реал - Баварія
"Реал" з Луніним переміг "Баварію" та вийшов до фіналу Ліги чемпіонів
2024, середа
8 травня
23:22
Стів Альбіні
Помер саунд-продюсер, який записав один з найпопулярніших альбомів Nirvana
23:11
георгіївська стрічка
"З колорадськими стрічками, але без безсмертного полку": росіяни на ТОТ Запорізької області вже тиждень святкують День перемоги
22:45
Ексклюзив
газ
Під прицілом вже газотранспортна система, - експерт з авіації Романенко про нові особливості масованих ударів РФ
22:41
ЗСУ
Штурмові групи росіян прорвалися до Красногорівки на Донеччині, ЗСУ заблокували їх на території заводу, - ОСУВ "Хортиця"
22:36
Оновлено
Мірча Луческу
Суркіс прокоментував чутки про повернення Луческу в "Динамо"
22:21
Олександр Сирський, Рустем Умєров
Позиції на фронті та зрив російського наступу: Умєров та Сирський доповіли Зеленському
22:14
Фіорентина - фіналіст Ліги конференцій
"Фіорентина" здійснила камбек з "Брюгге" та стала першим фіналістом Ліги конференцій
22:10
Естонія
В Естонії оштрафували двох осіб, які розмахували прапором РФ з вікна авто
21:33
Зеленський провів телефонну розмову з прем'єром Саудівської Аравії
Зеленський провів телефонну розмову з прем'єром Саудівської Аравії
21:16
Сергій Дзіндзірук (праворуч)
Ексчемпіон світу з боксу із ЗСУ пояснив, чому вболіватиме проти Ломаченка у бою за титул IBF
20:57
міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто
"Божевільна місія": Сіярто заявив, що Угорщина не приєднається до фонду НАТО на €100 млрд для України
20:35
У Британії для дітей запровадять обмеження на користування соцмережами
20:24
Кирило Буданов (в центрі)
Російська пропаганда намагається зобразити Буданова конкурентом Зеленського
20:09
8 ТРАВНЯ ОЛЕКСІЙ ЗБИВ СВОЮ ДРУГУ РАКЕТУ З ПЗРК «ІГЛА»
Воїн Херсонської зенітної ракетної бригади збив крилату ракету з ПЗРК "Ігла"
20:08
OPINION
Костянтин Москалець
Мовчання моря пам’яті
20:05
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росія атакувала Україну щойно виробленою ракетою X-101. Колонка Сергія Згурця
20:04
Ілля Євлаш
Речник Повітряних сил Євлаш розповів, чому літаки окупантів скидають бомби на територію РФ
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 805-го дня війни: посли ЄС висловились за використання російських активів на підтримку України, а Велика Британія завдасть дипломатичного удару РФ
19:57
Інгріда Шимоніте
Литва не депортуватиме чоловіків призовного віку в Україну
19:57
ракета "Довгий Нептун"
Українські війська вдарили по 3 засобах ППО росіян, на фронті відбулось 121 бойове зіткнення
19:51
Георгіївська стрічка
Окупанти погрожують бердянцям ув'язненням за псування георгіївської стрічки
19:46
Оновлено
Вогонь, пожежа
Російська нафтобаза в окупованому Луганську горіла всю ніч, - журналіст
19:44
КМДА
Київська міськрада перейменувала проспект Правди на честь Європейського Союзу
19:40
Ексклюзив
окупанти танк
Для штурму Харкова армії РФ потрібно 100-тисячне військо, - полковник ЗСУ Черник
19:37
Microsoft
Microsoft побудує в американському штаті Вісконсін дата-центр вартістю $3,3 млрд
19:30
Київщина, прикордонники
На Київщині викрили осіб, які розповсюджували наркотики серед військових
19:28
Віктор Орбан
"Нам важлива позиція Угорщини": Зеленський запросив Орбана на Саміт миру
19:26
Ексклюзив
Запоріжжя
За іронією долі окупанти влучили у парк "Перемоги" в Запоріжжі, - депутатка райради Сисоєва
19:22
Руслан Стефанчук
Стефанчук висловився про можливе звільнення міністра Сольського, підозрюваного в оборудках із землею
19:17
Оновлено
Ліна Костенко і Валерій Залужний стали почесними громадянами Києва
Ліна Костенко і Валерій Залужний стали почесними громадянами Києва
19:15
OPINION
Микола Княжицький
Майже півтора року триває розгляд Верховною Радою законопроєкту про заборону російської церкви
19:07
електроенергія
Велика Британія внесе 23 млн євро у Фонд підтримки енергетики України
19:03
Російські хакери
Росія атакує Польщу в кіберпросторі, щоб отримати дані про військову підтримку України, – міністр Гавковський
19:02
Кая Каллас
Прем'єрка Естонії Каллас закликала не переходити на російську мову в розмовах з "неестонцями"
18:57
Мобілізація
Росіяни, впливаючи на українську молодь, намагаються зірвати мобілізацію в Україні
18:34
Україна ЄС
Посли ЄС погодили використання доходів від російських активів для підтримки України
18:11
На фото: Шведський співак Ерік Сааде з палестинською арафаткою
Шведський співак Ерік Сааде порушив правила Євробачення і вийшов на сцену з палестинською арафаткою
Більше новин