Польща обирає парламент. Чого очікувати Україні

Вікторія Жуган
22 жовтня, 2015 четвер
13:36

Одночасно з українськими місцевими виборами у Польщі відбудуться парламентські. Після поразки Броніслава Коморовського у травні Варшаву очікує зміна правлячої партії - лідером перегонів є партія Ярослава Качинського "Порядок і справедливість". Що принесе зміна влади у Польщі Україні і як це змінить позицію нашого сусіда на міжнародній арені?

Очевидний лідер, несподіваний розподіл сил

Безперечним фаворитом парламентських виборів у Польщі є партія Ярослава Качинського "Право і справедливість" (ПіС). Різні опитування пророкують їй від 34% навіть до 41%. "Громадянська платформа" (ГП), яка була при владі упродовж останніх восьми років, нині має набрати лише 25%.

Незважаючи на очевидного переможця серед двох гігантів польської політики, остаточний розподіл сил у парламенті залишається загадкою.

Польща є парламентсько-президентською республікою – до важливих компетенцій президента належать командування збройними силами, призначення прем'єра та уряду, право вето і представництво країни на міжнародній арені. Вирішальними ж справами займатиметься парламент, уряд і прем'єр. А отже, саме від парламентських виборів – і створених після них коаліцій – залежить доля країни.

Експерти стверджують, що в разі набрання ПіС менше 40% партії доведеться шукати союзника, і ним найімовірніше стане партія Кукіз '15. Це молода політсила колишнього рок-музиканта Павла Кукіза, який за рахунок "антисистемних" поглядів раптово набрав аж 20% на президентських виборах у травні, але без пропозицій конкретних рішень до парламентських "здувся" до 6%. Ставлення кандидата до надання широкої підтримки українцям негативне.

Прохідний бар'єр у Польщі складає 5%, тож Кукіз'15 балансує на межі. ПіС таким чином ризикує опинитися з перемогою і на самоті. Опоненти ж можуть створити коаліцію, яка здається справжньою вибуховою сумішшю. Для створення противаги ПіС правоцентристська ГП може об'єднатися із аграрною Польською селянською партією, Об'єднаними лівими та неоліберальними "Новочесними".

Друзі України стомились від УПА

У Польщі увага до України була однією з найбільших у Європі. Майдан, окупація і війна були не тільки на екранах телевізорів, у розмовах за келихом пива, але й у гаманцях пересічних поляків. Вони пожертвували чи не найбільше коштів та гуманітарки для України, значно постраждали і від економічних санкцій щодо Росії.

Упродовж останніх двох років у польській політиці було так багато України, що врешті від неї стомилися.

"Хоч Польща є єдиною із двох країн на світі, яка межує з Росією та Україною, українська тема під час цьогорічної кампанії майже зовсім не з'являлася. На жаль, це випливає із факту, що польському суспільству набридли події за східним кордоном і політики визнали, що на війні політичний капітал не побудуєш", - пояснює редактор польського двомісячника "Нова Східна Європа" (Nowa Europa Wschodnia) Збігнев Рокіта у коментарі Еспресо.TV.

На теперішній стадії польсько-українських стосунків не варто очікувати таких радикальних кроків, як надання військової допомоги, а тим більше участь польської армії у конфлікті на Донбасі. Настав час Україні зробити дружній жест, і саме у цьому Київ провалює завдання. Мається на увазі історична політика, до якої саме ПіС має неабиякі сентименти.

Справжнім ляпасом полякам стало голосування закону про визнання воїнів ОУН-УПА борцями за незалежність у день візиту президента Броніслава Коморовського. Про важливість історичного діалогу говорив новообраний президент Анджей Дуда, таку ж політику продовжуватимуть його однопартійці з ПіС.

"Тепер справа за українцями. Без жесту з боку українців не буде прогресу в історичному діалозі обох країн", - сказав Еспресо.TV Лукаш Ясіна, редактор відділу Східної Європи онлайн-тижневика "Культура Ліберальна" (Kultura Liberalna) та співробітник  Музею історії Польщі.

Якщо ПіС об'єднається із Кукіз'15 або партією КОРВіН, вони будуть вимагати відмови від однозначної підтримки України, - таку думку висловив у коментарі Еспресо.TV Міхал Потоцький, публіцист "Щоденної правної газети" (Dziennik Gazeta Prawna) і автор репортажу "Вовкам закон не писаний. Як Янукович програв Україну". "ПіС буде опиратися, але менші коаліціянти можуть знайти прихильників серед більш маргінальних представників ПіС".

Варто зазначити, однак, що партія скандального Януша Корвіна-Мікке (КОРВіН) має всі шанси "пролетіти" з виборами. Друг Путіна, депутат Європарламенту і ненависник Євросоюзу нині балансує на межі прохідного бар'єру.

Міжнародна арена: з ким і проти кого дружитимуть

Судячи із риторики парламентських дебатів, нині у Польщі бояться не Путіна, а мігрантів. Лідери фракцій одноголосно стверджували, що польська армія має бути сильною (питання тільки, скільки витрачати), а дипломатія – впливовою (лишається тільки визначити, як цього досягти).

За часів правління покійного лідера ПіС Леха Качинського Польща будувала міцні стосунки з Україною, звертала увагу Заходу на російську війну в Грузії, заробивши собі антиросійську репутацію. Здається, однак, що сьогодні із приходом партії до влади радикальних змін у політиці Польщі стосовно Росії очікувати не варто.

"З огляду на позицію Росії та основні погляди більшості очільників ПіС, неможлива зміна у стосунках Польщі та Росії", - говорить Ясіна. Де змін варто очікувати, так це у стосунках Польща-Білорусь, переконує публіцист. "Якщо Лукашенко буде продовжувати зближення із Заходом, може розраховувати на готовність Польщі з ним розмовляти".

Потоцький стверджує, що від ПіС варто очікувати обережності щодо Москви. Рокіта, однак, побоюється, що ПіС буде найбільш чутлива до російських провокацій, тож Кремль більше намагатиметься маніпулювати і виграє від приходу партії до влади. 

Він стверджує, що може статися повтор ситуації із 2005-2007 років, коли через "антиросійську і непередбачувану політику" Польща зіпсувала стосунки і з Євросоюзом, і зі США, і з самою Росією.

Погіршення стосунків із Берліном та Парижем за правління ПіС очікує також Потоцький, однак, за його словами, із Вашингтоном стосунки мають стати більш інтенсивними.

"У Європі позиція Польщі сильно залежить від стосунків з Німеччиною, і тут більшість політиків прагнуть компромісу", - говорить Ясіна. Чинником є також розвиток кризи самого Євросоюзу, але передбачити його зараз надзвичайно складно.

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.99
    Купівля 38.99
    Продаж 39.5
  • EUR
    Купівля 42.18
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:42
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
Більше новин