Чи почнеться в Сирії третя світова війна

Дмитро Гомон
17 лютого, 2016 середа
13:18
Зміст

Замість перемир'я в Сирії, про яке домовились в Мюнхені, найближчі дні принесуть посилення військових дій

Спочатку новина про те, що протягом тижня в Сирії буде досягнуто перемир'я, виглядала як значна перемога російської дипломатії. Вона, здавалось, відкриває Путіну шлях назад в клуб великих світу цього. Але подальші події показали, що мирний договір залишиться на папері – приблизно так само, як і Мінські домовленості. Недарма вітчизняні сходознавці говорять про аналогії між сирійським містом Алеппо та українським Дебальцеве.

На думку заступника директора українського Центру близькосхідних досліджень Сергія Данилова, у найближчі два тижні події в Сирії будуть розвиватись дуже динамічно в напрямку посилення протистояння. Зокрема, у війну можуть втрутитися військові з Саудівської Аравії, Туреччини та інших країн регіону.

Асад проти миру

Чинний президент Сирії Башар Асад заявив про те, що досягти перемир'я буде "важко на практиці". Згідно цитаті офіційного урядового інформагентства SANA, він сказав, що протягом тижня неможливо виконати всі умови. Зокрема, незрозуміло, хто вестиме переговори з терористами. Також Асад висловив "глибоку" думку про те, що під час перемир'я сторони конфлікту можуть використовувати зброю.

"Насправді, сирійський президент Башар Асад ніколи не був серйозним у питанні щодо припинення вогню, так само, як і його партнер по злочину Володимир Путін", - зауважує в своєму блозі експерт американського аналітичного центру Heritage Foundation Люк Коффі.

Хрест на перемир'ї ставлять бойові дії під Алеппо, де сирійська армія за підтримки російської авіації поступово витісняє опозиційні Асаду загони.

Додатково ситуацію загострили авіаудари по двох школах і п'яти лікарнях в провінціях Алеппо та Ідліб, які сталися 15 лютого. Загинуло 50 людей, серед них кілька дітей. Лікарні знаходились під патронатом авторитетної міжнародної організації "Лікарі без кордонів".

Цікаво спостерігати, як реагують на трагедію учасники сирійського конфлікту.

Генсек ООН Пан Гі Мун та США засуджують авіаудари, але не говорять про те, кого вважають відповідальним за військовий злочин.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро сказав, що "атаки на медичні заклади в Сирії режимом або його союзниками неприйнятні та мають бути припинені".

Туреччина прямо звинуватила в бомбардуванні лікарень Росію.

Росія заперечує свою причетність. Міністр охорони здоров'я Вероніка Скворцова заявила, що російська авіація б'є по інфраструктурі "Ісламської держави" і в неї немає підстав вважати, що вона бомбардувала мирне населення.

Посол Сирії в Москві Ріад Хаддад пішов ще далі й заявив, що лікарню атакували американці.

Символічне Алеппо

Головна увага світових ЗМІ зосередилась зараз навколо боїв за Алеппо. Все йде до того, що Башар Асад ось-ось витіснить з міста своїх ворогів та святкуватиме перемогу.

Колишнє економічне серце країни дістанеться йому в руїнах, але це для нього неважливо – захоплення має для Асада та Путіна символічне значення, пояснює Люк Коффі. Для президента Сирії це можливість вести переговори (якщо він взагалі на них піде) з позиції сильного.

"Персонально для Асада відновлення контролю над Алеппо слугуватиме як значна пропагандистська перемога та посилить його підтримку серед тих, хто все ще підтримує режим в Дамаску", - зазначає експерт.

Він пояснює, що схожа мотивація і в російського президента. Йому потрібна перемога, яку можна показати росіянам, необхідно "підтримати свою риторику діями".

Головна ж проблема для обох постане згодом – перемогти ще не означає втримати контроль.

Гібридна війна з Путіним

Посилення боїв за Алеппо стимулювало ворогів Асада до активніших дій.

На думку українського сходознавця Серія Данилова, ймовірність введення військ Саудівською Аравією в Сирію посилилась та складає більше 50%. Так само велика ймовірність появи в Сирії турецьких військових.

"Фактично турецькі війська вже беруть участь в наземній операції на території Сирії в гібридний спосіб. Проте існує ймовірність, що турецькі частини у складі так званої "ісламської коаліції" будуть брати ширшу участь в сирійській війні", - сказав Данилов у коментарі для Еспресо.TV.

Експерт зауважує, що раніше в стосунках саудитів і турків були присутні елементи конкуренції, але зараз їхні стратегічні інтереси в цілому співпадають.

Цікаво, що за словами журналіста Расмуса Тантхолдта з датського телеканалу TV2, який має офіційний дозвіл на роботу від уряду Асада, в Сирії вже присутні й наземні війська РФ. За його словами, росіяни прямували на БТР в напрямку міста Ракка - фактичної столиці "Ісламської держави".

"З військовими я не розмовляв, і нам заборонено їх знімати, тому я не знаю, чи говорили вони російською, але вони були вдягнені в російську форму та сиділи на російському бронетранспортері", - цитує розповідь датського журналіста Російська служба BBC.

Заплутана гра

Отже Сирія може перетворитися на поле битви між кількома країнами. З одного боку виступатиме Асад, якого підтримує Росія, Іран та різноманітні збройні угруповання шиїтів – з ліванської "Хезболли", іракської "Армії Аль-Махді" тощо.

З другого виступатиме "ісламська коаліція" на чолі з Саудівською Аравією, до якої увійде Туреччина, а також, ймовірно, деякі країни Перської затоки. Загалом ця коаліція сьогодні складається з 21 країни.

Буде й третя сторона, яка зараз всіма способами намагається уникнути прямого контакту з асадівцями та росіянами – це коаліція на чолі з США, до якої входять також Франція, Велика Британія та кілька інших країн Євросоюзу.

Курдський фактор

Додаткову лінію напруги в сирійському конфлікті створює давня боротьба Туреччини з курдами. Після початку повстання проти Асада курди взяли під контроль частину сирійських територій, які прилягають безпосередньо до турецького кордону. Нещодавно вони взяли під контроль авіабазу під Алеппо. Також курдські загони намагаються скористатися безладом та взяти під контроль ще кілька населених пунктів. Туреччина б'є по них з артилерії та погрожує більш жорсткими діями, якщо вони спробують захопити прикордонне місто.

Проблема ж полягає в тому, що курди успішно воюють з "Ісламською державою", і не лише в Сирії, а й в Іраку. У цьому їм активно допомагає американська авіація. У Вашингтоні дуже незадоволені тим, що турки бомблять курдів, і це створює додаткову лінію напруги навколо сирійського конфлікту.

Чому українців має хвилювати війна в Сирії

Відповідь проста – тому, що за рахунок Сирії Кремль намагається вирішити заразом і українське питання. Битва за Алеппо йде, окрім іншого, ще й для того, аби зробити Захід більш м'яким у питанні санкцій, закрити очі на окупований Крим та Донбасс.

"Росія зробить все можливе, щоб зруйнувати політику Заходу в Сирії та змусити Захід витрачати більше ресурсів та енергії для дій в Сирії. Чим більше ресурсів та фокусу буде на таких місцях, як Сирія, тим менше уваги приділятиметься таким місцям як Балтія, Україна чи Грузія", - пише Люк Кофі.

Вплинути на перебіг сирійського конфлікту безпосередньо офіційний Київ не може – немає інструментів. Але в нас є там природні союзники – країни Заходу й Туреччина.

З Анкарою в Києва за останні кілька днів намітились теплі стосунки. Прем'єр Ахмет Давутоглу побував 15 лютого в Києві. Окрім приємних слів про невизнання анексії Криму та стратегічне співробітництво, запрошення відвідати Туреччину для більш тісної співпраці від Давутоглу отримав міністр оборони України Степан Полторак.

Тим часом у соцмережах близькосхідні експерти почали згадувати історичні приклади співпраці українців з турками. Виявляється, є приклади набагато більш свіжі, аніж епохи Запорізької Січі.

"Влітку 2016 минає 100 років від появи турецьких військових частин в Україні, що разом з Українськими Січовими Стрільцями та іншими частинами країн Четверного союзу захищали Західну Україну від наступу російських військ", - пише директор Інститут сходознавства Олександр Богомолов.

Україна поновлює зв'язки зі своїм старим союзником, який нам не раз може стати в нагоді у протистоянні з Росією.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.5
    Купівля 39.5
    Продаж 40
  • EUR
    Купівля 42.59
    Продаж 43.33
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
16 травня
07:25
Оновлено
Російська атака по Миколаєву 15 травня 2024 року
Росіяни 15 травня вдарили по Миколаєву: шестеро постраждалих
07:07
Джо Байден
США мають дозволити і заохочувати удари України по території РФ, - Гельсінська комісія
06:53
військовий квиток, мобілізація
У Києві кожен ТЦК може приймати по 50-70 людей на день, - Міноборони
06:35
Карін Жан-П'єр
США працюють над новим пакетом допомоги для України, - Білий дім
06:17
ЗСУ
Наступ Росії на Харківщині: ISW оцінив глибину просування окупантів
06:06
Нова Зеландія
Нова Зеландія запровадила нові санкції за підтримку війни РФ проти України
05:32
Франція
Франція через масові заворушення розгорне військовий контингент у Новій Каледонії
02:38
Оновлено
напад на Фіцо
Прем'єра Словаччини Фіцо поранили внаслідок стрільби, медики завершили операцію
02:18
МВС РФ
США ввели санкції проти навчального центру МВС РФ, розташованого в Нікарагуа
01:46
малюнок, діти
"Україна для кожної дитини": Мінсоцполітики запустило онлайн-платформу про усиновлення
01:17
ОБСЄ
Російська делегація заблокувала засідання форуму ОБСЄ
00:53
На фото: Різ Візерспун
Акторка Різ Візерспун анонсувала серіал-приквел "Білявки в законі"
00:37
Оновлено
В Криму лунали вибухи: росіяни заявили про нібито збиття ATACMS
00:14
Оновлено
на фото Володимир Зеленський біля телефону
Грузія, Малаві, Португалія та Ліхтенштейн погодились взяти участь у Глобальному саміті миру
00:02
путін літак
Путін прибув з візитом до Китаю
2024, середа
15 травня
23:11
ЗСУ
На Харківському напрямку зросла інтенсивність бойових дій
22:41
Михайло Мудрик, Брайтон - Челсі, АПЛ
Мудрика вимушено замінили у матчі з "Брайтоном". В українця підозра на струс мозку
22:39
Чехія
"Не має стосунку до військової служби": МВС Чехії запускає пілотний проєкт для українців, які хочуть повернутися додому
22:23
Марія Захарова
"Атака на Білгород - абсолютна втрата людяності": росфейки і маніпуляції за 15 травня
22:02
Росіяни вбили двох залізничників на Дніпропетровщині
Росіяни вбили двох залізничників на Дніпропетровщині
21:47
Чорне море, Крим
Росіяни знову шукають "проукраїнськи налаштоване населення" у Криму, перевіряють переписки, - "Жовта стрічка"
21:39
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Мобілізаційний законопроєкт не змінює того, що зараз відбувається в ТЦК, - ветеран війни Симороз
21:38
Оновлено
без світла, свічка блекаут
В Україні 16 травня запроваджують погодинні відключення світла
21:36
Артем Довбик, Ла Ліга, Жирона
Інсайдер розсекретив клаусулу, яка прописана в контракті Довбика
21:19
Ексклюзив
путін
В Кремлі планують сісти за стіл переговорів з майбутнім президентом США, - політолог Шлінчак
21:05
Росіяни ввечері вдарили по Харкову: госпіталізовано двох цивільних
21:04
"Шахтар", Тарас Степаненко
"Шахтар" переміг "Ворсклу" у фіналі Кубка України
20:54
Дмитро Лубінець
У російських в'язницях утримують майже 1,7 тис. цивільних українців, - Лубінець
20:51
Маргарита Симоньян
Роспропаганда спекулює і звинувачує Україну у причетності до замаху на Фіцо
20:32
Швейцарія
У мирному саміті щодо України братимуть участь 50 держав, - МЗС Швейцарії
20:27
Оновлено
Ворожа армія серед білого дня атакувала центральну частину Херсона
Росіяни вдарили трьома авіабомбами по центру Херсона: 19 людей постраждали
20:20
Оновлено
світло
Ввечері 15 травня в Україні застосували екстрені відключення електроенергії в усіх регіонах
20:20
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Наступ на Харківщині - це початок масштабних наступальних дій Росії. Колонка Сергія Згурця
20:06
Руслан Стефанчук
Стефанчук порадив тим, хто сумнівається у легітимності Зеленського, звертатись після 20 травня до Конституційного суду
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 812-го дня війни: ЗСУ мінуснули російський "зоопарк", окупанти масово гинуть у Вовчанську 
20:00
OPINION
Андрій Бондар
Путін, як гоголівський Чичиков
19:56
Ексклюзив
Військові Національної гвардії України опановують дрони
Найближчі півтора місяця ворог буде активно проводити ударно-штурмові дії у Харківській області - комбат 92-ї ОМБр Федоренко
19:48
Компанія дружини голови суду в Одесі купила квартиру в Маямі за 21 млн грн
Фірма дружини голови одеського райсуду купила квартиру в Маямі, - Slidstvo.info
19:40
Олександр Зінченко та Георгій Судаков (в центрі), Україна - Північна Македонія
Ребров повідомив про травму одного з лідерів збірної України за місяць до Євро-2024
19:28
Українським захисникам вдалось частково стабілізувати ситуацію на Харківщині, - Зеленський
Більше новин