"Шахтар" чи "Динамо". Як гроші знову вбили інтригу у чемпіонаті України

Дмитро Марценишин
4 березня, 2016 п'ятниця
16:13
Зміст

Після зимової перерви 5 березня поновиться чемпіонат України, у якому залишилася лише одна інтрига – кому - "Динамо" чи "Шахтарю" - дістанеться золото

Чи заслужено лідирує "Шахтар"

На зимову перерву у чемпіонаті України на першому місці пішов "Шахтар". Лідерство донеччан номінальне. Вони мають 43 очки – стільки ж, як у головного конкурента у боротьбі за золоті нагороди – "Динамо". Киян команда Мірчі Луческу випереджає лише завдяки кращій різниці забитих та пропущених м'ячів.

Але справедливою позиція "Шахтаря" виглядає з огляду на результат особистої зустрічі з динамівцями. Киян донеччанам розгромили у гостях на "Олімпійському" з рахунком 3:0.

Єдиної поразки команді Луческу завдав "Дніпро", який переміг "гірників" у Одесі – 2:0. Також очки у лідера вдалося відібрати у Полтаві "Ворсклі" – 2:2.

Кого втратили донеччани

У першій частині чемпіонату "Шахтар" був найрезультативнішою командою та відправив у ворота суперників 50 голів. 22 з них на рахунку бразильського півзахисника Алекса Тейшейри, який очолює змагання кращих бомбардирів чемпіонату України.

Попри те, що бразилець на початку лютого за рекордні для українських клубів 50 млн євро перейшов до китайського "Цзянсу Сайнті", він має відмінні шанси залишитись на першій позиції у суперечці снайперів.

Його найближчий переслідувач – Євген Селезньов, який забив 10 голів, також залишив українську першість. У футболістів, що продовжують грати у Прем'єр-лізі – Пилипа Будківського із "Зорі" та Андрія Ярмоленка з "Динамо" – по 8 голів. За вісім матчів, що залишилося до завершення турніру наздогнати Тейшейру їм буде складно.

Ким Луческу закрив "діри"

Попри втрату головного бомбардира та дискваліфікацію за допінг основного опорного хавбека Фреда, "Шахтар" вдало розпочав весняну частину сезону та наприкінці лютого вийшов до 1/8 фіналу Ліги Європи, у якій він продовжує виступи після вильоту з Ліги чемпіонів.

У 1/16 фіналу донеччани впевнено розібралися з одним з кращих німецьких клубів – "Шальке", після нульової нічиєї у Львові, знищивши суперника у Гельзенкірхені – 3:0. Головними героями зустрічі стали гравці, які замінили втрачених бразильців – 20-річний атакуючий півзахисник Віктор Коваленко та опорний хавбек Максим Малишев.

Нарешті почав забивати і Факундо Ферерйра. Аргентинець вдало замінив у основі травмованого Олександра Гладкого. Аргентинський форвард відзначився голом та результативною передачею у грі з "Шальке" та забив у ворота "Ворскли" у першій чвертьфінальній зустрічі Кубку України, яку "Шахтар" виграв на виїзді 4:0.

Матчем проти "Ворскли" 6 березня у Львові "Шахтар" розпочне й другу частину чемпіонату України.

Про що пожалкував Ребров

На відміну від головного конкурента, "Динамо" взимку зберегло усіх основних футболістів. Винятком став лише відправлений у оренду у німецький "Штутгарт" нападаючий Артем Кравець.

Головний тренер киян Сергій Ребров напевне вже пожалкував, що погодився на цей трансфер, оскільки зараз має у наявності лише одного форварда – поляка Лукаша Теодорчика.

Бразилець Жуніор Мораес, який був основним восени, ускладнив пошкодження, яке турбувало його під час зимових тренувальних зборів, у першому офіційному матчі року проти англійського "Манчестер Сіті" та не допоможе команді у стартових весняних іграх.

Також у оренду – до "Шальке" пішов півзахисник Юнес Беланда. Але його втрату кияни помітити не повинні, адже марокканець програвав боротьбу за місце у складі.

Чи підсилилося "Динамо"

Водночас, клуб поповнило кілька нових виконавців. На правах вільних агентів до "Динамо" перейшли півзахисники Олександр Яковенко з італійської "Фіорентини" та Валерій Федорчук з дніпропетровського "Дніпра". У мінського "Динамо" кияни придбали перспективного опорного хавбека Микиту Корзуна.

Втім негайно підсилити команду їм навряд чи вдасться. Адже у півзахисті у Реброва й так висока конкуренція. Приміром на три місця у центрі поля претендують п'ять футболістів – Сергій Сидорчук, Денис Гармаш, Андрій Рибалка, Віталій Буяльський та Мігель Велозу.

А от що точно піде на користь команді, то це повернення після травми Андрія Ярмоленка. Недарма у київському клуб взимку зробили все, щоб втримати вінгера, та відмовилися від кількох пропозицій, щодо його продажу.

Хто фаворит у боротьбі за "золото"

Навіть Ярмоленко не допоміг киянам вдало розпочати другу частину сезону. У першій грі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів "Динамо" поступилося вдома "Манчестер Сіті" з рахунком 1:3, фактично позбувшись шансів на вихід до наступного раунду. А у чвертьфіналі Кубку України динамівці на "Олімпійському" не змогли впоратися з "Олександрією" – 1:1.

Саме тому перед вирішальними восьми матчами чемпіонату країни шанси "Шахтаря" на золоті нагороди здаються дещо кращими, ніж у "Динамо". Проте до особистої зустрічі претендентів на "золото" ще залишилося багато часу. До 30 квітня, коли донеччани зіграють з киянами, стан команд може кардинально змінитися.

Куди котиться "Дніпро"

Якщо кілька попередніх сезонів конкуренцію "Динамо" та "Шахтарю" складав "Дніпро", то у нинішньому чемпіонаті дніпропетровці вирішують зовсім інші проблеми.

Після відмінного виступу у Лізі Європи, де команда Мирона Маркевича минулої весни дійшла до фіналу, клуб поринув у фінансову кризу.

"Дніпро" має величезні борги перед футболістами. А через заборгованість перед колишніми тренерами на чолі з іспанцем Хуанде Рамосом, незабаром потрапить під санкції. УЄФА вже відкрив проти дніпропетровців дисциплінарну справу, яка, вірогідно, завершиться відстороненням клубу від єврокубків.

Без кого залишились дніпропетровці

Не дивно, що команду один за одним залишають лідери. Влітку пішли Євген Коноплянка, Джаба Канкава та Нікола Калініч.

Взимку до турецького "Бешикташу" відправився основний голкіпер Денис Бойко, у російську "Кубань" перейшов форвард Євген Селезньов, а Олег Федорчук опинився у "Динамо" на правах вільного агента.

Тож шанси "Дніпра" у боротьбі за бронзові нагороди стали меншими. Зараз дніпропетровці мають 28 очок та відстають на 6 пунктів від "Зорі", яка виглядає переконливіше команди Маркевича та перемогла її у першому колі з рахунком 3:0.

Хто змагатиметься за "бронзу"

Сама "Зоря" також взимку залишилася без двох основних півзахисників. Андрій Пилявський перейшов до російського "Рубіну", а Руслан Малиновський відправився у оренду до бельгійського "Генку".

Попри це позиції команди Юрія Вернидуба достатньо міцні і в тому, що луганчани, як мінімум, здобудуть путівку у Лігу Європи, сумнівів немає.

Вже у 17 турі "Зоря" має шанс збільшити відрив від головного конкурента у боротьбі за бронзу. Луганчани 6 березня зустрінуться з "Олімпіком", в той час, як "Дніпро" гратиме у гостях з "Динамо".

У кого ще є фінансові проблеми

З решти команд стабільно грає лише "Ворскла", яка йде п'ятою та поступається лише трьома очками "Дніпру". Решта клубів чемпіонат України відверто дограватимуть.

Запорізький "Металург" вірогідно не зможе зробити й цього. Фінансування клубу було припинено ще восени минулого року, а на другу частину чемпіонату команда заявила лише чотирьох футболістів.

З цієї причини Прем'єр-ліга скасувала матч 17-го туру між "Металургом" та "Говерлою". Все йде до того, що запоріжці знімуться з чемпіонату.

У багатьох інших клубах – "Говерлі", "Металісті" та "Волині" також є системні фінансові проблеми. Остання команда через заборгованість перед гравцями навіть була позбавлена 12 турнірних очок.

Чому відсутня інтрига

Тож Прем'єр-ліга не випадково вирішила з наступного сезону скоротити кількість учасників чемпіонату України до 12. Але й за такої кількості клубів  зараз спрогнозувати склад учасників турніру не візьметься ніхто.

Тому боротьба за право залишитися у вищому дивізіоні на фініші чемпіонату носитиме суто символічний характер. Адже Прем'єр-ліга наступного сезону буде формуватися не за спортивним принципом, а за платоспроможністю учасників.

Теги:
Читайте також:
Київ
+18°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.28
    Купівля 39.28
    Продаж 39.8
  • EUR
    Купівля 42.17
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, понедiлок
6 травня
21:08
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
Макрон вітає зобов'язання Китаю утримуватися від продажу Росії зброї
21:07
фейк
"Росія рухається до проведення трибуналу над політичними керівництвом України": російські фейки за 6 травня
20:45
Кримський міст
Росія припинила використовувати Кримський міст для забезпечення військ, - The Independent
20:31
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Пентагон уклав з компанією SARA контракт щодо модернізації керованих авіабомб JDAM для ЗСУ. Колонка Сергія Згурця
20:17
інвалідний візок
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю через війну: що потрібно зробити
20:02
Володимир Зеленський
Робимо максимум, аби дати більше зброї ЗСУ, – Зеленський на Ставці
20:02
OPINION
Владислав Фарапонов
Чому Мішель Обама не балотуватиметься у 2024 від демократів замість Байдена
20:02
Оновлено
Дніпро-1 - Кривбас
УПЛ: "Дніпро-1" переміг "Кривбас", "Верес" переміг в битві аутсайдерів: результати 27-го туру
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 803-го дня війни: біля Євпаторії уразили швидкісний російський катер, СБУ викрила агентів ФСБ
19:58
Укрнафта
Укрнафта та АРМА просять дозвіл у Антимонопольного комітету, щоб розпочати управління активами групи "Татнєфть"
19:53
ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 22 ворожі атаки на Авдіївському напрямку та знищили ракету Х-59
19:46
обстріл Сумщини
РФ обстріляла селище на Сумщині: серед поранених двоє дітей
19:46
Президент вручив державні нагороди з нагоди Дня піхоти
Зеленський нагородив воїнів-піхотинців
19:35
Ексклюзив
Володимир Зеленський на Великдень
Оголошення Росією у розшук Зеленського є частиною плану для нового наступу, - політолог Чаленко
19:31
відключення електроенергії
Втратили понад 8 ГВт генерації: Галущенко розповів єврокомісарці про енергетичні потреби України
19:22
Оновлено
Томаш Шмідт
Польща почала провадження у справі судді, який попросив захисту в Білорусі, за статтею про роботу на іноземну розвідку
19:06
F-16
РФ заявила, що сприйматиме F-16 в Україні як носії ядерної зброї незалежно від модифікації
19:01
Аналітика
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Вибори в Європарламент. Наскільки зросте кількість агентів Кремля серед законодавців ЄС
18:59
міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський
МЗС Чехії викликало посла Росії через кібератаки
18:55
Бердянськ
Росіяни "націоналізують" земельні ділянки в окупованому Бердянську
18:45
Польща продовжить абонплату для 20 тис. терміналів Starlink, які дала Україні
18:25
Костянтинівка
Росія скинула плануючу авіабомбу на Костянтинівку на Донеччині: поранені четверо цивільних
18:25
Естонія
Естонія оголосила московський патріархат інститутом, що підтримує агресію РФ
18:21
Президент України Володимир Зеленський
Росіяни розганяють фейк про пошук заміни Зеленському в Україні: у ГУР пояснили, для чого
18:13
Дональд Трамп
Суддя пригрозив Трампу ув’язненням за чергове порушення наказу у справі про підкуп порнозірки
18:01
OPINION
Віталій Портников
Ми і перемирʼя
17:58
медичний канабіс
МОЗ розробило чіткий перелік хвороб і станів, за яких можна призначати ліки на основі канабісу
17:40
Парад ганьби
Білорусь, Гвінея-Бісау та інші: 9 травня до Путіна на парад прибудуть лідери 8 країн
17:38
окупанти
Партизани фіксують збільшення мобілізаційних пунктів у Сімферополі й містах на ТОТ Херсонської та Запорізької областей
17:34
На фото: Еден Голан - представниця Ізраїлю на Євробаченні-2024
Представниця Ізраїлю на Євробаченні Еден Голан заявила, що стикалася з антисемітизмом, коли жила в Росії
17:31
Ексклюзив
Швейцарія
Саміт миру: якщо країни не дійдуть спільної позиції, то буде ще одна зустріч перед обговоренням з РФ, - дипломат Левченко
17:22
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін у Москві
Лише Китай на цьому етапі війни може вплинути на Путіна, - дипломат Войтко
17:21
американські системи ППО Patriot
Ракети для Patriot від союзників вже прибули в Україну, - міністр оборони Іспанії Роблес
17:19
МЗС РФ
РФ пригрозила ударами по військових об'єктах Великої Британії
17:08
На фото: художник Пол Тревілліон
У Великій Британії художник виставив на аукціон портрет Черчилля, підписаний експремʼєр-міністром
16:59
Українські розробники створили для органів держбезпеки платформу на основі ШІ
16:59
солдати РФ
Росіяни заохочують випускників з ТОТ до навчання у військовому інституті в РФ, - Спротив
16:46
Андрій Юсов
"Вживаються необхідні кроки": ГУР про скупчення військ РФ на північному напрямку
16:32
путін
Україна заявила, що не визнає Путіна легітимним президентом РФ, і закликала світ зробити те саме
16:27
санкції проти росії
У Єврокомісії сказали, коли Україна та РФ можуть відновити переговори про продовження транзиту російського газу
Більше новин