Ексклюзив

Як фінансують терористів. Сепаратистський "конверт"

Сергій Щербина
18 березня, 2016 п'ятниця
21:50

За час війни на Сході України, що триває вже два роки, неодноразово поставало питання джерел фінансування так званих "ДНР" та "ЛНР", пише Сергій Щербина

Зрозуміло, що левова частка грошей на підтримку життєдіяльності "ДНР-ЛНР" виділяється Росією.

Але давно не таємниця, що по обидва боки лінії розмежування сторін на Донбасі існують різноманітні незаконні або напівзаконні контрабандні схеми, бенефіціарами яких виступають як терористи, так і окремі діячі в самій Україні.

Мова навіть не про закупівлі вугілля державними підприємствам з окупованих територій, дискусії навколо яких тривають з осені 2014 року. І не про "таксу" за перетин вантажівками блок-постів як з українського, так і з сепаратистського боку.

Вивчаючи документи, опубліковані у Єдиному реєстрі судових рішень, автор цих рядків натрапив на дуже цікаву кримінальну справу, яка розслідується Військовою прокуратурою. Матеріали слідства свідчать про те, що діяльність терористів на Сході України може фінансуватися за рахунок функціонування в Україні конвертаційних центрів.

Оригінальним у цій схемі є те, що послугами такого центру користувалися реальні українські підприємства, отримуючи готівку та зменшуючи собі податкові зобов’язання, а прибутки від незаконної діяльності йшли терористам у вигляді палива або взагалі конвертувалися у рублі та виводилися на територію Росії.

Але найбільш цікаво, що на початку року у слідства з’явилися дані про можливу причетність до організації "сепаратистського конверту" компаній, близьких до одного з народних депутатів від "Блоку Петра Порошенка".

Справа Слєпцової

Мова йде про справу переселенки з Луганська Інни Слєпцової, яка була затримана правоохоронцями ще у середині 2015 року. Треба зазначити, що ця людина ще з початку 2000-х займалася бізнесом у нині окупованому Луганську. Слєпцова контролювала низку компаній, що займалися паливно-мастильними матеріалами.

31 серпня прес-служба СБУ повідомила, що співробітники спецслужби, військової прокуратури та Державної фіскальної служби у Харкові припинили діяльність конвертаційного центру, за допомогою якого відмивалися кошти терористичної організації "ЛНР". За попередніми оцінками, щомісячний оборот "конверта" становив понад 100 мільйонів гривень.

"Правоохоронці в ході спецоперації затримали організатора конвертцентру, яка є переселенкою з тимчасово підконтрольних терористам територій. Правоохоронці також затримали трьох кур'єрів, один з яких – міліціонер. Під час обшуків співробітники спецслужби вилучили печатки і документацію підконтрольних терористам фіктивних фірм і більше 2 мільйонів гривень", - йшлося у прес-релізі.

Підозрюваній Слєпцовій неодноразово продовжувався запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. А під час судових засідань вона заявляла про тиск і вимагання з боку військової прокуратури.

У судовому реєстрі опубліковані ухвали у справі Слєпцової, у яких детально цитуються матеріали слідства і які дозволяють зрозуміти всю схему роботи "сепаратистського конверту".

Як стверджують слідчі, в один із днів на початку вересня 2014 року Інна Слєпцова, її син Максим та двоє інших громадян вступили у злочинну змову з метою сприяння діяльності представників терористичної організації "ЛНР".

Змова полягала у наданні "ЛНРівцям" допомоги у створенні конвертаційного центру на території Харківської області для подальшого переказу грошей через фіктивних суб'єктів підприємницької діяльності на територіях Харківської, Луганської, Чернігівської, Полтавської, Київської та Одеської областей.

На фото: Близько двох мільйонів гривень, вилучені силовиками при затриманні банди Слєпцової.

СБУ

Фото: СБУ

Слідчі зазначають, що Максим Слєпцов разом із подільниками підшукував громадян Харкова та області і, за грошову винагороду, намовляв реєструвати фіктивні підприємства, ставати їх директорами та підписувати фінансово-господарські документи.

У подальшому документи створених фірм, разом із печатками, договорами на відкриття банківських рахунків та здійснення банківського обслуговування підприємств особисто і в режимі віддаленого доступу передавалися невстановленим слідством учасникам "ЛНР".

На фото: Печатки, вилучені силовиками при затриманні банди Слєпцової.

СБУ

Фото: СБУ

Також членами групи, за даними слідства, забезпечувався постійний пошук легальних компаній для отримання від них грошових коштів за фіктивне надання послуг або купівлю товарів, що безпідставно утворювало у контрагентів кредит з ПДВ та зменшувало податкові зобов’язання.

З червня 2014 роки по серпень 2015 Слєпцови та компанія створили конвертаційний центр, до якого входили десятки фіктивних фірм.

Їм, за даними слідства, вдалося сформувати своїм клієнтам з реального сектору економіки схемний податковий кредит на загальну суму понад 42 мільйонів гривень.

При цьому, як стверджують слідчі, організатори "конверту" частину з отриманих ними грошей передавали учасникам "ЛНР" у вигляді різного виду товару.

Зокрема, Слєпцова нібито вступила в злочинну змову з метою матеріального забезпечення незаконних військових формувань, та впродовж вересня 2014 року - серпня 2015 року, використовуючи реквізити ТОВ "Інтертехторг" та МПП "Шельф", здійснила поставку понад 68,6 тон палива для реактивних двигунів ТС-1 на загальну суму 1,56 мільйона гривень та 18,5 тон дизельного палива на загальну суму 416 тисяч гривень.

Поставка була здійснена на адресу фізичної особи-підприємця, який здійснює комерційну діяльність на окупованій території Луганської області у місті Краснодон.

У подальшому, як зазначають слідчі, на виконання спільного із Слєпцовою і так званим міністром фінансів "ЛНР" злочинного наміру, цей підприємець доставив наведені вище паливо-мастильні матеріали учасникам незаконних збройних формувань.

"Зазначені паливо-мастильні матеріали використовуються останніми для функціонування військової техніки, в тому числі і тяжкого озброєння, яке використовується для проведення терористичних актів проти сил антитерористичної операції, яка проводиться на території Донецької та Луганської областей", - зазначається в одній з ухвал суду у справі Слєпцової.

Надалі, за інформацією слідства, вона оформила передачу цього палива до ПАТ "Краснодонвугілля". Це підприємство знаходиться на окупованій території та, за даними СБУ, захоплене терористами.

Також слідчі встановили, що Слєпцова умисно здійснила реєстрацію на території міста Краснодар Російської Федерації компанії "Агротехснаб". Мета - вивід валютних коштів у російських рублях на територію Росії.

Восени 2014 року Слєпцова нібито уклала зовнішньоекономічні контракти щодо закупівлі підконтрольним їй підприємством "Домус" у російського "Агротехснабу" кондитерської продукції на суму 4,76 мільйони російських рублів.

"Валютні кошти були перераховані до нерезидента, підконтрольного Слєпцовій, ТОВ "Агротехснаб", але товарно-матеріальні цінності фактично на територію України не поставлялися. Зазначені кошти на території РФ були переведені в готівку та в подальшому передані представникам терористичної організації "ЛНР", з метою їх використання для функціонування адміністративного апарату самопроголошеної республіки", - йдеться в одній з ухвал суду.

Слід фірм нардепа

Справа Слєпцової розслідується слідчими військової прокуратури з кінця літа 2015 року. Але у січні цього року у публічному доступі реєстру судових рішень з’явилися документи, які дозволяють зрозуміти, хто допомагав групі Слєпцової у створенні конвертаційного центру.

16 січня Краматорський міський суд дав санкцію на вилучення документів щодо юридичних компаній, до яких мали стосунок відомий юрист Сергій Боярчуков та народний депутат від БПП Сергій Алєксєєв.

У відповідних рішеннях суду зазначається, що один зі свідків у справі "конверту ЛНР" показав, що Слєпцова познайомилася у Києві з представниками ТОВ "Юридична компанія Алєксєєв, Боярчуков та партнери".

Представники цієї фірми, за даними слідства, "погодилися надати допомогу у здійсненні супроводження її протиправної діяльності, отриманні готівки у банківських установах, а також вирішенні питань, які можуть виникнути з правоохоронними органами".

"При цьому, керівники та засновники вказаної фірми у Києві, використовуючи підконтрольні їм підприємства надавали сприяння незаконній діяльності з перерахування грошових коштів на розрахункові рахунки фіктивних підприємств та конвертації їх у готівку", - зазначається в ухвалі суду.

На підставі цього суд дав санкцію на виїмку, зокрема, банківських документів ТОВ "Блакитне сяйво" (раніше - ТОВ "Юридична компанія Алєксєєв, Боярчуков та партнери") та підконтрольних її керівникам і засновникам підприємств, а саме: ТОВ "Юридична фірма "Алєксєєв, Боярчуков та партнери", ТОВ "Правове об'єднання "Алєксєєв, Боярчуков та партнери", ТОВ "Юридичний союз "Алєксєєв, Боярчуков та партнери".

Усі ці компанії контролювалися нардепом Алєксєєвим та його партнером Боярчуковим. Хоча наразі ТОВ "Блакитне сяйво" перебуває в стані ліквідації.

За даними джерел у правоохоронних органах, розслідування цієї справи перебуває на особистому контролі головного військового прокурора Анатолія Матіоса. "Доповідають безпосередньо йому", - зазначив співрозмовник.

Звісно, показання свідка і виїмка документів – це ще не судовий вирок. Чи доведе слідство причетність фірм нардепа до функціонування "сепаратистського конверту" - поки невідомо.

Але елементарна логіка підказує, що розвернути таку масштабну діяльність без сприяння або податківців, або інших правоохоронців, або інших впливових людей з великими зв’язками – неможливо.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
2 травня
05:59
МВФ
МВФ прогнозує скорочення частки економіки РФ у світовому ВВП до історичного мінімуму
05:38
Вірменія НАТО
Вірменія та НАТО погодили співпрацю на 2024 рік
05:16
Tesla
Tesla на тлі оптимізації витрат відмовилася від розвитку технології гігакастингу, - ЗМІ
04:48
Рафаель Маріано Гроссі
Очільник МАГАТЕ їде до Ірану говорити про ядерну програму країни
04:20
Анджей Дуда
Дуда під час головування Польщі в ЄС хоче організувати два саміти на підтримку України
03:45
Киргизстан світ поліція
Киргизстан скасував ходу "Безсмертного полку" на 9 травня
03:17
Пентагон
Пентагон стурбований поглибленням відносин КНДР, Росії та Ірану
02:49
Оновлено
санкції проти Росії
США оголосили новий пакет санкцій проти РФ: які сфери він покриває
02:35
Оновлено
Одеса ракетний удар Нова пошта війна з Росією
Росіяни обстріляли Одесу: є попадання у депо Нової пошти постраждало 14 людей
01:51
на фото: Бріджит Брінк
Обстріл Одеси підкреслює важливість посилення ППО України, – посол США
01:32
Оновлено
дрон, БПЛА
У двох областях РФ проблеми зі світлом через нібито атаку БПЛА
00:56
Литва Латвія Естонія
Польща організує саміт з питань безпеки з Україною та країнами Балтії
00:35
Оновлено
протести в Тбілісі
Парламент Грузії підтримав закон про "іноагентів" у другому читанні: у Тбілісі розпочались сутички між активістами та МВС
2024, середа
1 травня
23:58
Борусія Дортмунд, Ліга чемпіонів
ПСЖ програв "Боруссії" у першому півфіналі Ліги чемпіонів
23:46
Держдепартамент США
РФ використала заборонену хімічну зброю на війні в Україні, - Держдеп США
23:23
Вадим Гутцайт
В Італії ввімкнули гімн РФ під час нагородження "нейтрального" велогонщика. Україна відреагувала
22:40
повістка
У Міноборони обіцяли запустити "електронну чергу" до ТЦК
22:37
Межигір'я
Стартував процес передачі майна "Межигір'я" у власність держави
22:06
фейк
"Бійців ЗСУ годують відходами в лікарні в Нових Санжарах": черговий вкид росіян
21:49
Фейк, Росія
"3-тя штурмова бригада відмовила Сирському зупинити прорив фронту під Очеретиним": росфейки за 1 травня
21:04
Ексклюзив
НАТО
Експерт Розумний вважає, що Україна не отримає запрошення для вступу до НАТО під час майбутнього саміту
20:56
Ілля Вітюк
Зеленський звільнив головного кіберрозвідника СБУ через скандал з медіа та провів інші перестановки в спецслужбі
20:55
Оновлено
на фото Золочів після обстрілу
РФ атакувала КАБами Золочів на Харківщині: є загиблі, серед поранених – дитина
20:42
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
На території РФ було уражено 13 НПЗ, що впливає на економічні та військові спроможності Росії. Колонка Сергія Згурця
20:27
На фото прапор ОАЕ
США, Британія та ЄС тиснуть на ОАЕ через співпрацю з Росією попри санкції, - Reuters
20:27
Ексклюзив
гроші
Конфіскація російських активів: економіст Пендзин про потенційну загрозу для стабільності євро
20:25
Володимир Зеленський
Україна готує ще 7 безпекових угод, зокрема зі США, - Зеленський
20:04
OPINION
Костянтин Корсун
Чи звільнять "Вікторію ШІ" з МЗС?
19:56
на фото: Майк Джонсон
Республіканці планують ініціювати відставку спікера Палати представників США Джонсона
19:24
ЗСУ
Українська авіація вдарила по пункту управління росіян, на фронті відбулося 100 боєзіткнень
19:22
Київ Цифровий
У "Києві Цифровому" з'явився учнівський проїзний
19:01
Вчені знайшли докази того, що континенти утворилися в результаті ударів гігантських метеоритів
Учені пояснили, що за яскраві спалахи могли бачити українці вночі
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 798-го дня війни: ГУР атакувало нафтопереробний завод в Рязані, а у Повітряних силах очікують перші F-16 після Великодня
18:56
алкоголь
Росіяни на ТОТ планують відкрити мережу алкомагазинів і втричі підвищують акциз на вино, - голова Бердянської МВА
18:54
Кіліан Мбаппе, Ліга чемпіонів, ПСЖ
"Боруссія Дортмунд" - ПСЖ: букмекери дали прогноз на півфінал Ліги чемпіонів
18:26
Віола фон Крамон
Євродепутатка закликала скасувати для Грузії статус кандидата на вступ до ЄС
18:19
руйнування
Від початку великої війни Україна повідомила про підозри 100 вищим офіцерам РФ
18:18
Маріуполь
У районі Маріуполя прогриміли вибухи: окупанти посилили перевірки автівок у місті
18:00
OPINION
Юрій Бутусов
Скільки триватиме війна і що таке перемога для України
18:00
нова книжка Сергія Руденка "Анатомія війни. Путін і Україна"
"Про те, як і чому сталася російсько-українська війна": у Сергія Руденка виходить нова книжка "Анатомія війни. Путін і Україна"
Більше новин