ПРО, НАТО і Росія. Нова холодна війна почалась

Дмитро Гомон
16 травня, 2016 понедiлок
10:48
Зміст

НАТО презентувало систему протиракетної оборони в Румунії та розпочало її будівництво в Польщі, викликавши хвилю обурення Москви

У п'ятницю, 13 травня, в польському селищі Редзіково пройшла церемонія початку будівництва вузла, який має стати однією з ключових складових натівської протиракетної системи "Егіда".

Днем раніше відбулось формальне оголошення про готовність до роботи іншого вузла цієї системи, розташованого на румунській військово-морській базі Девеселу.

Керівництво НАТО запевняє, що мета системи протиракетної оборони (ПРО) – захист Європи від можливої ракетної атаки з Близького Сходу (Ірану, "Ісламської держави" тощо). Росія, як заведена, заявляє, що ракети націлені на неї.

"Генсек НАТО в сотий раз повторив, що система суто оборонна і займається загрозами з іранського напрямку. У Москві в сотий раз сказали, що це – посягання на національні інтереси Росії, і вона буде змушена дати адекватну відповідь", - пише Російська служба BBC.

Як варіант російської відповіді, опитані BBC експерти назвали розташування Росією "Іскандерів" у Криму. Нинішня логіка дій Кремля підказує, що ракетні комплекси з'являться на півострові й без завершення будівництва системи ПРО.

Можна не сумніватися, що відповідь НАТО не забариться і в Східній Європі з'являться балістичні ракети, у Середземному морі на постійному чергуванні перебуватиме авіаносець НАТО і т.д. Ми зараз спостерігаємо гонку озброєнь на повний зріст. Маховик "холодної війни" вже розкручено.

Як працює протиракетний щит НАТО

Система ПРО має дві складові: радари, які засікають пуск ракети і ведуть її, та ракети-перехоплювачі. Радарні системи розташовані на півдні та півночі Європи.

Після того, як курс ракети буде визначено, Центр протиракетної оброни НАТО в німецькому місті Рамштайн дасть команду на її знешкодження. Після цього запрацює одна з наземних протиракетних баз чи її аналог, розташований на чотирьох кораблях США в Середземному морі.

Запущена ними протиракета (або кілька протиракет) має збити ворожу ракету над атмосферою. Елементи системи ПРО в Румунії та Польщі – це саме такі наземні бази для запуску протиракет.

Скільки саме протиракет знаходиться в Румунії, невідомо – представники НАТО не розголошують цю інформацію, пише болгарський журналіст Момчо Інджов, який 12 травня побував на церемонії представлення бази. За чутками, пише він, там зберігається 24 перехоплювачі.

Джерела в НАТО, пише Інджов, погодились розповісти лише про те, скільки часу буде проходити між виявленням ракети та її знешкодженням. Це близько 15 хвилин.

У Росії заявляють, що бази ПРО в Румунії та Польщі можна легко обладнати наступальним ядерним озброєнням.

Нервова реакція Росії

Представники російської влади називають розгортання американської системи ПРО загрозою, порушенням стабільності та порушенням міжнародного договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності.

"Для нас це пряма загроза. Вони вже виходять на вогневий рубіж. Окрім системи виявлення вони вже виставляють протиракети", - заявив голова комітету Держдуми РФ з оборони Володимир Комоєдов.


Якщо коротко, то російська сторона обурена тим, що система ПРО в своєму завершеному вигляді зведе нанівець погрози Кремля "перетворити Америку на ядерний попіл". І як наслідок - вони навперебій погрожують США та "їхнім союзникам у Європі" зробити кроки у відповідь.


Про "Іскандери" у Криму вже згадувалось вище. Також російські військові говорять про можливість розташувати ракетні комплекси в Калінінградській області та інших східних прикордонних регіонах РФ.

Натякають на "підсилення Білорусі", де також планували розташувати "Іскандери", але Лукашенко не дозволив.

Колишній керівник штабу ракетних стратегічних військ РФ Віктор Єсін вважає, що в Криму треба розташувати групу дальніх бомбардувальників Ту-22М3. За словами відставного генерала, літаки зможуть, не заходячи в зону дії сил ППО, нанести удар по будь-якій точці в Румунії. Комоєдов пропонує відправити до берегів США підводні човни.

Одночасно з побоюваннями щодо ПРО російська сторона бравурно стверджує, що ця система не здатна спинити їхні ракети.

"Це шизофренія і політична гра. Рогозін через два абзаци в одному і тому ж виступі говорить, що ця система ПРО є небезпечною, а з іншого боку – що вона зовсім не здатна боротися з російськими стратегічними ракетами", - цитує BBC британського військового експерта з Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень Ігоря Сутягіна.

ПРО - міфи та реальність

У НАТО спеціально для росіян підготували табличку, яка розвінчує низку російських міфів щодо призначення та функціонування "Егіди".

Зокрема, представники Альянсу стверджують, що географія та фізика унеможливлюють збиття складних балістичних ракет Росії. "Росія знає це. Ми чітко це пояснили російським можновладцям, багато разів та на найвищому рівні", - пишуть натівці.

Також в НАТО твердять, що міфом є заяви про виключно американське авторство проекту "Егіда". Це спільне дітище всіх країн Альянсу.

Далі вони пояснюють, що Іран досі становить загрозу, хоча Росія з цим не погоджується. Дійсно, Тегеран відмовився від подальшої розробки ядерної зброї (спочатку система ПРО вводилась саме з огляду на цю загрозу).

Але країна досі має на озброєнні балістичні ракети, хоч і без ядерних боєголовок, продовжує їх модернізувати і теоретично може націлити зброю на країни Європи.

Не відповідають дійсності твердження Росії про відмову від пропозицій Кремля домовитись щодо співпраці по системі ПРО. Дискусії в робочій групі Росія-НАТО з цього питання були зупинені саме російською стороною в жовтні 2013 року, ще "до початку української кризи".

І нарешті, в НАТО твердять, що жодних балістичних або крилатих ракет на базах "Егіди" немає, лише перехоплювачі. Тому, зокрема, запуск проекту не порушує Договір про скорочення ракет середньої та малої дальності.

Ефективність під питанням

Найцікавіше, що у тих же країнах НАТО висловлюються думки щодо неефективності системи ПРО. Вона не спрацює не лише проти Росії, але й проти КНДР. Військовий експерт Ігор Сутягін говорить, що ракети, запущені з Північної Кореї, будуть летіти занадто швидко для можливостей ПРО.

Про те, що система занадто дорога й малоефективна, пише німецька газета Frankfurter Rundschau.

"Експерти вважають, що Європа або США не забезпечать більшу безпеку більшою кількістю зброї. Вона вимагає політичних рішень і більше дискусій про роззброєння з Іраном", - пише видання.

Також газета нагадує, що під час тестів були збиті лише 8 з 10 запущених ракет. А під час реальних бойових дій швидкість реакції буде ще нижчою.

У схожому ключі розмірковує в колонці для сайту EurActiv спеціаліст з геополітичного прогнозування Джордж Фрідман. "Гроші, витрачені на ПРО, мали бути витраченими на більш вірогідні загрози", - пише він.

На думку Фрідмана, ракетний удар по Європі, тим більше ядерний, - це дуже малоймовірна загроза. Початок звичайної війни, де будуть застосовуватись вертольоти, танки, протитанкові ракети й добре тренована піхота, набагато вірогідніший.

ПРО, звісно, це скоріше політичний символ, аніж реальна зброя. Як пише той же Фрідман, Румунія та Польща розглядають систему як символ того, що за їх спинами стоять США.

Система є логічним продовженням "холодної війни". Коли західні ЗМІ пишуть, що її не можна допустити, вони лукавлять. "Холодна війна" вже йде. Достатньо почитати висловлювання російських генералів.

Читайте також: Авіаносець для Путіна. Чого чекати від нового головнокомандувача НАТО в Європі

Брязкання зброєю не зупинити. Попередня "холодна війна" скінчилась, коли розвалився СРСР. Росія вперто намагається повторити його шлях.

Теги:
Читайте також:
Київ
+24°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.38
    Купівля 39.38
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.18
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
2 травня
14:31
На фото: Українці на Sziget 2024
Четверо українських виконавців виступлять на фестивалі Sziget у Будапешті
14:19
У ВМС розповіли, як назвали два естонські катери, передані Україні
14:01
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:57
НАБУ
Нардепа від "Слуги Народу" підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн грн
13:47
окупанти
Росіянам вдалося закріпитися в Очеретиному, ЗСУ намагаються вибити їх звідти, - ОСУВ "Хортиця"
13:36
Саломе Зурабішвілі
Європа чи Росія: президентка Грузії закликала громадян зробити вибір
13:34
Куп'янськ. Харківщина
Від ранку росіяни кілька разів обстріляли Харківщину, поранено двох людей
13:25
monobank
На Monobank здійснили потужну DDoS-атаку
13:16
пенсійне посвідчення пенсія
У Мінсоцполітики повідомили, коли й за яких умов відновлять пенсійні виплати пенсіонерам-ВПО
12:55
Ексклюзив
Україна займає останнє місце у світі з народжуваності, а з'являється законопроєкт, який загрожує знищенням уже "заморожених" ембріонів, - професор Хміль
12:50
РФ поширює фейк, нібито в депо Нової пошти в Одесі був склад з боєприпасами виробництва країн НАТО
12:42
На фото: Людські черепи на аукціоні Semley Auctioneers
У Великій Британії зняли з аукціону людські черепи 16 ст. до н.е. через "грубе порушення людської гідності"
12:38
Оновлено
маршрутка
У Чернігові водії маршруток не вийшли на роботу, в. о. мера та МВА обмінялися звинуваченнями
12:34
Володимир Зеленський
Зеленський назвав дату і місце проведення першого саміту миру
12:28
Київ, Майдан Незалежності
Синоптикиня Наталка Діденко розповіла, якою буде погода до кінця тижня і на Великдень
12:25
заборона УПЦ МП
На сайті Ради досі відсутній проєкт щодо заборони діяльності УПЦ МП, депутати вимагають пояснень
12:15
Анонс
Виставка Максима Кривцова
У Києві відкриється виставка фоторобіт Максима Кривцова
12:03
Бен Ходжес
Ходжес заявив, що ідея замороження російсько-української війни - безглузда
12:02
OPINION
Ростислав Павленко
Свобода слова насправді абсолютно необхідна для Перемоги
11:55
На фото: Деніел Редкліфф
Деніел Редкліфф розкритикував Джоан Роулінг і відреагував на закиди в невдячності
11:42
Електроенергія
Потреби споживачів покривають власна генерація та комерційний імпорт: ситуація в енергосистемі станом на 2 травня
11:32
Херсонська область
З тимчасово окупованої частини Херсонщини повернули підлітка з родиною
11:27
Оновлено
Знищене депо Нової пошти внаслідок російської атаки по Одесі 1 травня 2024 року
Росіяни обстріляли Одесу: постраждали 14 людей, у депо Нової пошти знищено відправлення на 3 млн грн
11:17
світ, міжнародний огляд
Чому Путін не боїться допомоги Україні від США та проблеми, з якими стикаються українські ветерани. Акценти світових ЗМІ 2 травня
11:08
СБУ затримала інформатора «вагнерівців», який шпигував за військовими аеродромами на Донеччині
Відстежував позиції ЗСУ у Краматорському районі: СБУ затримала інформатора вагнерівців
11:03
Посол України в Польщі Василь Звари
Усі, хто подав заявки до консульських установ до 23 квітня, отримають паспорти, - Посол України у Польщі Василь Зварич
11:02
Ексклюзив
атака РФ, Одеса, 15.03.24
Експерт з військової контррозвідки Притула пояснив, для чого РФ знищує Одесу
11:02
військовий квиток, мобілізація
У Міноборони роз'яснили, як працюватиме кабінет військовозобов'язаного
10:44
На фото: Jerry Heil в номері на Євробаченні-2024
Євробачення-2024: зʼявилися кадри з репетиції виступу alyona alyona та Jerry Heil
10:36
Під виглядом волонтера ошукав одеситку на мільйон гривень: студенту загрожує 5 років ув'язнення за шахрайство
10:29
ДБР
ДБР направило до суду майже 800 обвинувальних актів щодо злочинів проти нацбезпеки від початку великої війни
10:17
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 2 травня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:13
гранатомет
З початку великої війни на блокпостах вилучили майже 1,5 тис. гранатометів, - Нацполіція
10:08
OPINION
Орест Сохар
Майбутнє війни очима Заходу: від наступу до контрнаступу та перспективи 2025 року
10:03
"Русскій воєнний флот - до дна"
"Русскій воєнний флот - до дна": Укрпошта випустить марку, присвячену знищенню Чорноморського флоту РФ
10:02
Ексклюзив
Карта. Кримський міст. 14\07\23
Знищення Кримського мосту є цілком реальним, - капітан 1-го рангу запасу ВМС ЗСУ Риженко
10:01
Анна Нетребко
У Швейцарії скасували концерт пропутінської співачки Анни Нетребко
09:27
Ексклюзив
окупанти
Під Маріуполем на скупчення окупантів упали уламки російської ракети від ППО, загарбники вивезли звідти зброю, - Андрющенко
09:25
Кулеба
Російськими обстрілами пошкоджена половина енергосистеми України, - Кулеба
09:17
ЗАЕС
Дрони-камікадзе РФ літають над ядерними реакторами ЗАЕС, а на станції росіяни зробили пусковий майданчик, - ГУР
Більше новин