Ти слухаєш, Путін? Як відреагували світові ЗМІ на перемогу Джамали

Дмитро Гомон
16 травня, 2016 понедiлок
15:50

Перемога української співачки Джамали стала перемогою політично зарядженої пісні над потоком шоу, кітчу і попси, констатують закордонні телеканали й видання

Перемога Джамали на "Євробаченні-2016" змусила світові ЗМІ говорити про депортацію кримських татар, згадати про незаконну анексію Росією Криму та війну, яку Путін розв'язав на сході України.

Звісно, той факт, що на конкурсі перемогла пісня з політичним підтекстом, а не чергова композиція "про любов", сподобався далеко не всім.

У багатьох країнах Європи вистачає симпатиків Кремля й Путіна, які тепер бурчать, що організатори конкурсу поступилися власними правилами, пропустивши на конкурс творіння з політичним змістом. Але більшість реагує адекватно, кепкуючи з нездоровою реакції Кремля та поздоровляючи українку із заслуженою перемогою.

"Ти слухаєш, Путін?"

Заголовок британської газети The Guardian, напевно, можна вважати найбільш яскравим серед публікацій про "Євробачення".

На першій шпальті номеру за 15 травня надруковано портрет Джамали під заголовком "Ти слухаєш, Путін?". Підпис під фото розповідає читачам, що співачка закликала глядачів "Євробачення" голосувати за неї на знак підтримки тих , хто страждає від анексії Криму Росією.

Джамала Guardian перша полоса

Автор статті – кореспондент The Guardian у Москві Шон Уокер. Він поговорив із Джамалою, яка розповіла, що зміст пісні також стосується і подій 2014 року:

"Ці два роки додали суму в моє життя. Уявіть, що ви творча людина, співак, але не можете поїхати додому два роки. Ви бачите по "Скайпу" свого дідуся, якому вже 90 років і він хворий, але не можете провідати його. Що я маю робити, співати гарні пісні та забути про це? Звичайно, я не можу цього зробити".

Уокер також згадав про переслідування російською владою кримськотатарських активістів, яке розгорнулося на півострові після анексії.

"Євробачення" нарешті прониклося", – підсумовує іспанська газета El Mundo свою розповідь про перемогу Джамали. Перед цим вона згадує випадки, коли конкурсантів дискваліфікували через політичний зміст пісень.

Зокрема, газета пригадує, як на конкурс в 2009 році не пустили грузинську пісню "We don't wanna put in" через співзвучність її назви словам "Ми не хочемо Путіна". А в 2008 році – пісню іспанського виконавця Родольфо Чикілікуатре "Танок чікі чікі", бо в тексті згадувались прізвища політиків Сапатеро та Рахоя.

Нездорова реакція Кремля

Британська газета The Telegraph опублікувала статтю під заголовком "Євробачення-2016": Розлючена Росія вимагає бойкотувати Україну через антикремлівську пісню Джамали".


Вона пише, що для фанів конкурсу протистояння співачки та російського виконавця Сергія Лазарєва стало продовженням війни між Росією та Україною. Видання іронізує з приводу того, що в пропагандистських російських видань настали складні часи.


"Російські можновладці та дружні Кремлю ЗМІ запропонували низку конспірологічних теорій, щоб пояснити перемогу кримськотатарської співачки Джамали, чия пісня "1944" здебільшого розглядалась як випад по відношенню до Кремля", - пише The Telegraph.

Прикметно, що про нездорову реакцію Росії написала більшість провідних голландських ЗМІ: газета Telegraf, телерадіокомпанія NOS, таблоїд Algemeen Dagblad.


Таке враження, що вони виправдовуються за нещодавній референдум про асоціацію, який підіграв Кремлю і тепер висміюють росіян, які не можуть змиритися з поразкою від України і звинувачують Європу в тому, що Джамалі присудили перемогу з політичних мотивів.


"Російські депутати мали важку неділю через перемогу Джамали на Євробаченні", - іронізує з цього приводу Telegraaf.

Трагедія кримськотатарського народу

Британський журнал Time, розрахований на інтелектуальну публіку, після виходу Джамали до півфіналу опублікував текст під заголовком "Темна історія на фоні української заявки на "Євробаченні". Він пояснює, що за назвою пісні "1944" стоїть трагічна історія депортації Сталіним кримських татар.

"Інтерес до темної історії 1944 року поновився після анексії Росією кримського півострова в 2014 році через референдум, що примусило багатьох татар боятись за своє майбутнє", - пише Time.

Журнал пише, що хоча, за словами самої Джамали, в пісні не йдеться про сучасну кримську політику, в інтерв'ю для Radio Free Europe в лютому співачка казала, що пісня не лише про минуле. "Тепер кримські татари на окупованій території, і через це їм дуже важко. Вони під жахливим тиском", - цитує видання її слова.

Окремі матеріали, присвячені історії депортації кримських татар зробили й інші ЗМІ. Наприклад, про це 16 травня пише одна з провідних фінських газет Helsingin Sanomat. Згадує вона й сьогоднішні переслідування цього народу, включно із забороною Меджлісу.

Заслужена перемога

В іншій статті Helsingin Sanomat журналіст Туомас Касева пише, що Джамала отримала перемогу заслужено – вона прекрасна, талановита виконавиця.

"Найкраще в пісні Джамали "1944" – той факт, що неможливо говорити про пісню, не згадуючи про що вона розповідає. Тому увага зосереджується на музиці, а не, наприклад, сценічному шоу чи зовнішньому вигляді виконавця", - пише газета.

Цей факт доводить, вважає Кусева, що успіху в конкурсі можна досягти не лише завдяки грошам і шоу. Це гарний знак для Фінляндії. З публікації випливає, що з цього принципу країна виходить під час відбору власних учасників для конкурсу "Євробачення".

Реакція Австралії

На відміну від Росії, Австралія відреагувала на перемогу Джамали зважено. Їхня виконавиця Дамі Ім посіла друге місце. Один з наймасовіших телеканалів країни ABC відзначає, що співачка показала найкращий результат для Австралії.

"Я хотіла здобути перемогу для Австралії, але потім Україна виступила справді дуже гарно… Я знала, що буду пишатися і буду задоволена, якщо прийду другою чи третьою, я була готова до цього", - цитує телеканал Дамі Ім.

Також ABC вважає, що пісня Джамали "продовжила історію напружених стосунків між Росією та Україною на "Євробаченні".

На підтвердження цієї тези телеканал згадує участь "Гринджол" з неофіційним гімном першого Майдану "Разом нас багато". І чомусь Вірку Сердючку з "Лаша Тумбай", бо ця фраза нагадує фразу "Russia goodbye" ("Росія, до-побачення").

Пригадали злочини Путіна

Австрійська щоденна газета Der Standard згадала Джамалу в матеріалі, присвяченому останнім поразкам та злочинам Путіна. Він має заголовок "Коли організована злочинність керує великою державою".

"На щастя, Європа не буде залякана цією людиною (Путіним. – Авт.), що показала перемога української співачки Джамали на європейському пісенному конкурсі з її політично зарядженою піснею "1944". Буде цікаво подивитися, як Путін помститься за цю поразку, чи порушить він перемир'я за допомогою сепаратистів на сході України", - пише видання.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:29
Україна США
США готують для України пакет допомоги на $1 млрд, - Reuters
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
16:18
ЗРК РФ - С-500 "Прометей"
Шойгу пообіцяв, що цьогоріч російська армія отримає перші зразки ЗРК С-500
16:07
Снаряди 155 мм калібру
У межах військової допомоги США Україна насамперед отримає артилерійські снаряди, - СNN
16:03
OPINION
Віталій Гайдукевич
Зникнення Червінського: це Росія в Україні
16:02
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
15:55
Роберта Мецола
Мецола попередила про загрозу дезінформації з боку РФ, Китаю й Ірану на виборах до Європарламенту
15:50
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
"Росіяни намагаються зайти на наші позиції": офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади про ситуацію на напрямку Красногорівка - Нетайлове
15:46
школа в окупації
Росіяни призначають "директорами" навчальних закладів на ТОТ лаборантів і двірників, - Спротив
15:33
Оновлено
У Латвії ухвалили рішення поступово відмовлятися від вивчення російської мови в школах як другої іноземної
15:31
Віктор Янукович
Литва висилає екссоратника Януковича з сім'єю
15:30
На фото: Селін Діон
"Морально важко жити": Селін Діон розповіла, як бореться з невиліковною хворобою
Більше новин