Путівник по "Київських Лаврах". ТОП-10 подій фестивалю поезії

Дар'я Тарасова
18 травня, 2016 середа
12:18

Вірші Сталіна та Кім Ір Сена, сучасні українські й зарубіжні письменники та перформанси: чим порадує тиждень Міжнародного фестивалю поезії в Києві

"Київські Лаври", які цього року проходитимуть вже в одинадцятий раз, триватимуть з 19 до 25 травня. За 7 днів фестивалю на його майданчиках - фестиваль-ресторація "Диван" і кнайп-паб "Купідон" – виступлять близько сотні поетів з України, США, Великої Британії, Грузії, Росії, Німеччини, Ізраїлю та Чехії.

Загалом у програмі фестивалю - понад двадцять заходів, серед яких не лише поетичні читання, а й показ фільму, поетико-музичний перформанс та спецпроекти. Вхід майже на всі події фестивалю – вільний.

Десятка найцікавіших заходів фестивалю від Еспресо.TV

"Каїсе-дра росте, де хоче". Поезія поетів Африки

null

Проект з колоритною та символічною назвою присвячений поезії сучасних поетів Нігерії, ПАР, Сенегалу, Марокко та інших країн Африки.

"Каїсе-дра" – це символічне дерево, яке фігурує в культурі багатьох африканських народів. Перекласти його можна як "Дерево балачок". Це своєрідний "центр тяжіння" під кроною найстарішого та найбільшого дерева, під яким люди збираються разом, щоб поспілкуватись. Саме тут вирішуються питання війни і миру, розповідаються казки, плетуться плітки. 

Під час заходу "Каїсе-дра росте, де хоче" вірші сучасних африканських авторів представлять в українському перекладі. Читання віршів проходитиме у драм-супроводі "АфриКАН" (Київ-Гвінея) та під спів народного театру фольклорної пісні ДонНУ "Дивина" (Донецьк-Київ).

Участь візьмуть автор ідеї та куратор проекту Оксана Куценко, Олена Гусейнова, Ганна Яновська, Дмитро Лазуткін, Олаф Клеменсен, Катріна Хаддад, Галина Ткачук, Олеся Мамчич, Олег Коцарев, Тарас Малкович. 

Коли: 19 травня, 22:00 – 00:00
Де: фестиваль-ресторація "Диван"

Проект "Не-прозора сукенка, або Сім листів до Емілі Дікінсон"

null

Проект від українських митців поєднає поетичне та музичне мистецтво. Перформанс "Не-прозора сукенка, або Сім листів до Емілі Дікінсон" був вже представлений на "Книжковому Арсеналі". Тепер поезо-музичне дійство покажуть у кнайп-клубі "Купідон".

"Що ховається за словом? Що приховує сукня? Чиє обличчя за маскою? "Не-прозора сукенка, або Сім листів до Емілі Дікінсон" – спроба нагадати про необхідність вдумуватися в сутність речей і смислів, дивитися вглиб, а не ковзати поглядом. Вслухатися, а не просто чути", - зазначає модератор перформансу, поетеса Олена Степаненко.

Учасники: Михайло Жаржайло, Олена Степаненко, Яніна Дияк, Богуслав Поляк, Богдан-Олег Горобчук, Заза Пауалішвілі, Сергій Шабуцький (Росія). Музика та голос – Христина Халімонова.

Коли: 20 травня, 17:30 – 19:00
Де: кнайп-клуб "Купідон"

"Вечір великої поезії"

Плани на вечір п'ятниці пропонує журнал "ШО" та представляє "Вечір великої поезії".

У програмі – вірші чи не найцікавіших поетів сучасності у виконанні авторів. Серед учасників – харків'янин Сергій Жадан, Ігор Іртєньєв (Ізраїль-Росія), Бахит Кєнжеєв (США), літературний критик та громадський діяч Лев Рубінштейн (Росія) та Олексій Цвєтков (США).

Коли: 20 травня, 20.30 – 22.30
Де: фестиваль-ресторація "Диван"

Вечір сучасної грузинської поезії в перекладах

Ще один гарний вечір – тепер вже суботній – запрошують провести у компанії грузинських поетів. 

Свої вірші читатимуть знані грузинські поети Ніка Джорджанелі та Шота Іаташвілі. У Києві вони не вперше, як і не вперше на "Київських Лаврах".

null

Уродженець Тбілісі Ніка Джорджанелі – поет, викладач і перекладач. Ніка Джорджанелі - автор поетичних збірок "Подразнення від оксамиту" (2003), "Дихання під час задухи" (2008), "Пісні для луснувших струн" (2010), "Мексиканський тупик" (2014). У 2008 році отримав міжнародну премію "Співдружність дебютів".

Ще один гість вечора грузинської поезії Шота Іаташвілі – письменник, перекладач та літературний критик. Він є автором восьми поетичних збірок, роману та трьох збірок оповідань.

null

На рахунку Шота – дві найпрестижніші літературні нагороди Грузії – "Саба". Першу він отримав за поетичну збірку, другу – за критичні статті. До речі, у 2009-му він також отримав міжнародну премію фестивалю "Київські Лаври".

Твори Шота перекладені російською, німецькою, албанською та англійською. А сам Шота перекладає грузинською російських та англійських і американських поетів.

У суботу разом з грузинськими поетами будуть перекладачі Маріанна Кіяновська, Олена Мордовіна, Сергій Лазо. Модеруватиме вечір Дмитро Лазуткін.

Коли: 21 травня, 18.30 – 19.30
Де: кнайп-клуб "Купідон"

Поетичні читання Ульріке Альмут Зандіґ 

null

На "Київські Лаври" завітає німецька письменниця, автор прозових творів, віршів та радіоп'єс Ульріке Альмут Зандіґ.

Ульріке – цікава та неординарна жінка. Як поетеса вона дебютувала у 2005-му у віці 26 років. Перші свої вірші вона розклеювала на ліхтарних стовпах та поширювала через безкоштовні поштові листівки.

Журналістка за освітою, Ульріке видавала з 2007-го до 2009-го літературний журнал. У 2010-му опублікувала свою першу збірку оповідань.

Зараз вона створює радіовистави, записує аудіо-книги своїх віршів у супроводі поп-музики. Вона співпрацює з різними композиторами та музичними виконавцями, адже для Ульріки визначну роль відіграє слово вимовлене. 

За 11 років літературної діяльності вона отримала 15 престижних нагород.

Минулого року на "Книжковому Арсеналі" Ульріке презентувала імпровізаційний перформанс у музичному супроводі львів'янина Григорія Семенчука.

Цьогоріч на "Київських Лаврах" вони знову виступатимуть разом.

Коли: 21 травня, 20.00 – 21.00
Де: фестиваль-ресторація "Диван"

Вірші тиранів і диктаторів у проекті "Вся влада поетам!"

null

Імовірно, одна з найбільш цікавих подій фестивалю, на якій читатимуть вірші світових тиранів і диктаторів. У проекті можна буде почути поезію Сталіна, Робесп’єра, Кім Ір Сена та інших любителів жорстокої та необмеженої влади.

Як відомо, усі вони були безкомпромісними авторитарними керівниками та відрізнялися жорстокістю. А, виявляється, ще й мали "тонку душевну організацію" та писали вірші.

У неділю поезію тиранів читатимуть Олександр Моцар, Олег Коцарев, Сергій Прилуцький, Вано Крюґер, Євгенія Баранова, Дмитро Лазуткін.

Коли: 22 травня, 13:00 – 14:00
Де: кнайп-клуб "Купідон"

Творчий вечір британської письменниці Фіони Семпсон

null

Візит Фіони Семпсон до Києва – унікальна подія для всіх, хто цікавиться сучасною британською літературою. Твори Фіони Семпсон перекладені більш ніж 30-ма мовами. Вона є авторкою 27 томів поезії, критичних статей, перекладів, прозових творів та публікацій, присвячених впливу письменництва на здоров'я. 

Фіона - член Королівського товариства літератури, Вордсвортської спілки, Королівського товариства мистецтв. На її рахунку чимало літературних премії міжнародних конкурсів.

Фіона Семпсон отримала музичну освіту, і музика сильно вплинула на її літературну творчість. У своїх віршах особливу увагу Семпсон приділяє милозвучності. Вона навіть вважає, що звучання поезії впливає на здоров'я людини. І цій темі приділила чимало наукових статей.

Цього ж вечора у "Купідоні" відбудеться презентація британського журналу "Poem: International English Language Quarterly", редактором якого є Фіона Семпсон.

Коли: 22 травня, 17:30 – 19:00
Де: кнайп-клуб "Купідон"

Марафон "5 стихотворений за 3 часа"

Протягом трьох годин на гостей чекає нон-стоп марафон поезії від авторів з різних країн світу. У проекті візьмуть участь:

Любов Якимчук (Україна)
Бахит Кєнжеєв (США)
Дмитро Плахов (Росія)
Анна Малігон (Україна)
Ольга Шварова (Велика Британія)
Дмитро Лазуткін (Україна)
Ігор Іртєньєв (Ізраїль)
Ірина Машинська (США)
Олексій Кащеєв (Росія)
Олександр Гальпер (США)
Володимир Жбанков (Росія)
Григорій Семенчук (Україна)
Андрій Грицман (США)
Ніка Джорджанелі (Грузія)
Сергій Шабуцький (Росія)
Фіона Семпсон (Велика Британія)
Аркадій Штипель (Росія)
Шота Іаташвілі (Грузія)
Маріанна Кіяновська (Україна)
Лев Рубінштейн (Росія)
Михайло Юдовський (Німеччина)
Катерина Бабкіна (Україна)
Анна Русс (Росія).

Коли: 22 травня, 19:30 – 22:30
Де: фестиваль-ресторація "Диван"

Невигадані історії. Вечір сюжетних віршів

Юрій Винничук, Артем Полежака, Дмитро Лазуткін, Сергій Прилуцький, Любов Якимчук, Галина Крук, Ірина Цілик, Євгенія Чуприна, Карина Тумаєва та Марта Брижак читатимуть вірші-історії.

Поезія учасників проекту буде не лише красивою за своєю образністю та стилем, а й цікавою за сюжетом. Обіцяють, що теми будуть різні, тож нудьгувати не доведеться.
 
Коли: 23 травня, 18:00 - 19:30 
Де: кнайп-клуб "Купідон"

Показ фільму "Голлівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди"

В останній день фестивалю, на церемонії закриття, пройде презентація українського документального фільму.

Фільм "Голлівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди" розповідає про українське село Бучак, яке з легкої руки Олександра Довженка перетворилося на своєрідний Голлівуд над Дніпром. Фільм представляв Україну в Раді Європи (Страсбург, 2014), був показаний на Днях української культури в Італії (о. Сицилія, 2015).

Картина була знята режисером Олегом Чорним за сценарієм Станіслава Цалика в 2014-му. Вони ж і презентують фільм на "Київських Лаврах".

Коли: 25 травня, 18:30 – 20:00
Де: фестиваль-ресторація "Диван"

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
Більше новин