Теракт в аеропорту Стамбула. Хто, як і навіщо

Дмитро Гомон
29 червня, 2016 середа
15:38

Все, що відомо про резонансний теракт в аеропорту Ататюрка поблизу Стамбула. Його наслідки та організатори

Стрілянина, а потім кілька вибухів пролунали в найбільшому аеропорту Туреччини близько 22:30 у вівторок, 28 червня. За останніми даними кількість загиблих сягнула 36 осіб, серед них є одна громадянка України.

Дані про загиблих

Ще вночі були дані, що загиблих близько 50. Потім інформацію скоректували, і вже вранці прем'єр-міністр Біналі Йилдирим сказав, що загинуло 36 людей. Згодом ще п'ятеро людей померли в лікарні, тож кількість жертв зросла до 41. Більшість серед них — громадяни Туреччини, але є й кілька іноземців.

Зокрема, загинула українка, яка летіла через міжнародний аеропорт разом з чоловіком.

Туреччина теракт аеропорт Стамбул

Родичі жертв теракту. Фото: Reuters

Також серед загиблих є громадяни Ірану, Узбекістану, Саудівської Аравії та інших країн.

Поранених — 239 і серед них також є один українець.

Як відбувалась атака

За словами прем'єр-міністра Йилдирима, терористи прибули до аеропорту на таксі. Один з них, як розповіли свідки телеканалу NBC, відкрив вогонь з АК-47 на парковці, неподалік від рамки металодетектора. А коли з'явилися співробітники служби охорони аеропорта підірвав себе.

Ще двоє терористів відкрили вогонь і підірвали себе в залі прильотів. З повідомлень очевидців випливає, що один з бойовиків вибухнув в зоні прильотів міжнародних рейсів, а другий — поблизу інформаційного табло.

За словами очевидців, нападники були одягнені в чорне, але обличчя були відкриті.

В мережі з'явилося кілька відео того, як відбувся вибух. На одному з них видно, як в залу вбігає озброєний чоловік і падає на землю, вочевидь від пострілу поліцейського.

З рук в нього вилітає щось схоже на пістолет. До нього підходить співробітник служби охорони аеропорта, але потім швидко відбігає і лунає вибух.

За офіційною версією, терористів було троє. Але в ЗМІ проходила інформація, що було ще четверо бойовиків і правоохоронці їх ще розшукують. 

 

Символічність часу й місця

Про те, що за терактами стоять бойовики "ІД" говорить і час, коли стався теракт. Як зазначає телеканал NBC, він стався напередодні 29 червня — дня проголошення "халіфату" ІДІЛ на території Сирії та Іраку в 2014 році.

Вибухи сталися в священий для мусульман місяць Рамадан, що також схоже на почерк ісламських радикалів.

Світові ЗМІ також знайшли багато спільного в способі проведення теракту з атаками в аеропорту Брюсселя. Там підірвалися двоє смертників, через що загинуло 32 людини. Згодом третій влаштував вибух у метро столиці Бельгії.

Це далеко не перший і не другий теракт в Туреччині за останні рік-півтора. Наприклад, у жовтні 2015 року в Анкарі стався набагато більш кривавіший напад смертників на учасників демонстрації за мир. Тоді загинуло 86 людей.

Агентство AFP підготувало графіку, на який відображено останні теракти та кількість жертв:

Але цього разу було атаковано об'єкт, де перебуває багато іноземців, декілька з них загинули.

Аеропорт Ататюрка явно обрано не дарма. Це хаб, який використовують ті, хто летить з Європи в Азію та навпаки. Тож він для багатьох є символічною зв'язковою ланкою між Сходом та Заходом.

Крім того, стамбульский аеропорт дже популярний: він 11-й за навантаженістю в світі та 4-й — у Європі.

В момент теракту там сідав літак з прем'єр-міністром Албанії на борту. Приблизно в той же час вирушав до Одеси борт з українцями. "Я почув вибух і всі втекли. Було закрито аеропорт. І, по-моєму, ми одні з перших взагалі вилетіли", - розповів згодом пасажир того рейсу Сергій Гришин.

Хто організував і виконав теракт

"Наразі очевидно, що це добре спланований теракт і смертники ретельно готувалися, в тому числі по моніторингу служби безпеки аеропорту", - написав у Facebook український експерт-сходознавець Ігор Семиволос.


На даний час у Туреччині існують дві терористичні загрози: бойовики "ІД" та члени бойового крила забороненої в Туреччині Робітничої партії Курдистану. За почерком це більше схоже на перших. Так само й офіційна версія самої Туреччини полягає в тому, що це зробили бойовики ІДІЛ.


Курдські сепаратисти діють інакше — атакують турецьких силовиків та не використовують смертників. Їхній представник уже спростував причетність до терактів.

Серед українців уже популярна версія, що до терактів причетна Росія. Зокрема, в тому, що російський слід присутній переконана український експерт з тероризму Наталія Беліцер.

"Міркували, вибачився Ердоган чи не вибачився (за збитий російський літак. - Авт.). І коли з'ясувалося, що не вибачився, увечері стався цей жахливий терористичний акт. Зв'язки Росії, її роль в створенні "ІД" дуже серйозна, тому є багато доказів", - зазначила Беліцер.

Народний депутат Рефат Чубаров заявив, що намагається відкинути всі конспірологічні версії, але по ролі Росії в роздмухуванні світового тероризму таки пройшовся.

"В однаковій мірі повинні припинятися всі види тероризму. І великою помилкою, якщо не злочином, слід вважати "запрошення" до боротьби з тероризмом ті країни, що застосовують військову силу по відношенню до своїх сусідів і окупують їх території", - зазначив Чубаров.

Натомість науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко в ефірі Еспресо сказав, що "рука Путіна не така довга, як нам здається".

Окреме питання — як терористам вдалося потрапити на територію аеропорту з автоматами й вибухівкою. Телеканал CNN розповідає, що аеропорт Ататюрка має кілька кілець безпеки.

Перше — контрольно-пропускні пункти поліції перед в'їздами на територію аеропортового комплексу. Друге — металодетектори, які треба проходити, щоб потрапити як до зали відльотів, так і до зали прильотів. Другий раз подорожуючих "просвічують" коли вони проходять паспортний контроль.

Один зі смертників підірвав себе біля парковки, поблизу місця, де проходить перша перевірка металодетектором. Ще двоє потрапили в залу прильотів, де традиційно в більшості міжнародних аеропортів рівень безпеки нижчий, зазначає кореспондент CNN Кларісса Вард.

"Неможливо захистити ці аеропорти на 100%, особливо в таких місцях, як Туреччина, де ІДІЛ повсюди має осередки", - розповів телеканалу колишній агент ЦРУ, який спеціалізувався на Близькому Сході Боб Баєр.

На фоні замирення з Путіним

Особливої ваги теракту в аеропорту Ататюрка надає той факт, що він стався одразу після того, як почався процес потепління стосунків Путіна й Ердогана.

Після теракту президенти мали 40-хвилинну розмову. І як би це абсурдно не звучало, після неї Путін дозволив росіянам знову літати на відпочинок до Туреччини. 

Нагадаємо, наприкінці листопада 2015 року російський уряд заборонив продаж туристичних путівок до Туреччини та ввів економічні санкції через те, що турки збили російський військовий літак СУ-24.

У зв'язку з цим процесом потепління стосунків висловлюються різні конспірологічні версії щодо причин і організаторів теракту. Головне, що слід пам'ятати — Туреччина й не збиралася довго ворогувати з Росією.

Читайте також: Ердоган і залишена наречена

"Конфлікт між Росією і Туреччиною не носить антагоністичного характеру, тобто він не відображає глибинні суперечності між цими двома країнами. Збитий літак не міг призвести до того, щоб країни ворогували десятиліттями", - розповів в ефірі телеканалу Еспресо науковий Олександр Сушко.

За останній час Туреччина зазнала серйозного удару по економіці через скорочення потоку туристів. Росіянам заборонили туди літати на відпочинок, а, наприклад, німці бояться через теракти.

За словами Сушко, Ердоган діє подібно Лукашенку. Після того, як трецький президент не досяг порозуміння з лідерами ЄС щодо безвізового режиму, він опинився в напівізоляції. Тож замиренн з Росією він почав для розширення поля для маневру. До речі майже одночасно він помирився з Ізраїлем — країни відновили перервані дипломатичні відносини.

Читайте також: Тільки бізнес. Як правильно розіграти турецьку карту

Україні слід пам'ятати: Туреччина виходить з міркувань, що Росія все одно лишається їхнім сусідом в Чорноморському регіоні, з яким необхідно підтримувати стратегічні стосунки.

Епізод зі збитим літаком розглядався нею як тимчасове затьмарення стосунків. Україні, при роботі з Анкарою, слід виходити з огляду саме на такий стан речей.

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:48
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку у результаті авіаудару прогримів потужний вибух на військовій базі, - ЗМІ
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
01:24
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
У Калузькій та Брянській областях РФ ударом БПЛА пошкоджено енергетичну інфраструктуру
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
Більше новин