Допінговий тупик. Чи залишать Росію без Олімпіади у Ріо

Дмитро Марценишин
19 липня, 2016 вiвторок
16:42

Попри звинувачення ВАДА у державній підтримці вживання спортсменами допінгу, Росія все ще намагається уникнути дискваліфікації з Олімпіади-2016

Фальсифікація державного рівня

У понеділок 18 липня Росію струсонув черговий допінговий скандал. Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) оприлюднило звіт у якому звинуватило росіян у створенні системи фальсифікації допінг-тестів на державному рівні. 

ВАДА визнала достовірною інформації опубліковану у травні цього року у газеті The New York Times, якій колишній глава Московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков надав численні документальні свідчення підміни "брудних" допінг-проб російських спортсменів під час Олімпіади-2014 у Сочі на підготовані раніше "чисті". 

За його свідченнями, допінг вживали 15 призерів зимових Ігор, що у підсумку допомогли збірній Росії перемогти у медальному заліку змагань та здобути 13 золотих, 11 срібних та 9 бронзових нагород. Сама ж підміна координувалася з Міністерства спорту Росії та Федеральної служби безпеки (ФСБ).

Фармакологічний тріумф у Сочі

Але після ознайомлення зі звітом ВАДА з'ясувалося, що шахрайство з допінгу у Сочі це лише один з багатьох епізодів. За інформацією, яка опинилася у агенції, систему фальсифікацій допінг-проб було розроблено з подачі Кремля ще після Олімпіади-2010 у Ванкувері де російська збірна провалилася та не потрапила навіть до десятки загальнокомандного заліку.

Через це у високих кабінетах було поставлене завдання будь-якою ціною забезпечити вдалий виступ збірній Росії на домашній Олімпіаді-2014. 

Після цього росіяни вибудували цілу систему приховування порушень пов’язаних з застосуванням заборонених препаратів. Безпосередньо координував її заступник міністра спорту Юрій Нагорних, який звітував про свої "досягнення" очільнику спортивного відомства Віталію Мутко. Про порушення знали на найвищому рівні, тож безсумнівно у курсі справ був і президент Росії Володимир Путін. 

Сантехнік з ФСБ

Що стосується технічного боку забезпечення чистоти" допінг-проб порушників з Росії, то нею, за наказами згори, займалася структура, яка мала з порушниками боротися – Московська антидопінгова лабораторія. Власне її донедавна й очолював Родченков, який зараз вимушений переховуватися у США.

Голова незалежного комітету ВАДА, який розслідував справу, Річард Макларен назвав і кілька інших ключових імен у шахрайській схемі.

Окрім Нагорних та Мутко, це такий собі Євген Блохін. Він за інформацією ВАДА і є офіцером ФСБ, який мав доступ до лабораторії та під час Олімпіади-2014 потрапляв туди пі виглядом сантехніка. 

У ВАДА вже провели аналіз підозрілих допінг проб, які були зібрані у Сочі та після перевірки у лондонській лабораторії дійшли висновку, що вони були підмінені.

Зокрема про це засвідчили розбіжності за ДНК та велика концентрація в аналізах сечі солі, яка слугувала маскувальним засобом та пошкодження самих контейнерів. 


Та, як зауважено, порушення відбувалися не лише у Сочі. За оцінками ВАДА за час дії російської програми було приховано близько 600 позитивних допінг-проб. 130 – у легкій атлетиці, 117 у важкій атлетиці, 28 – у боротьбі. Загалом же порушення було зафіксовано у 30 видах спорту. 


ВАДА вимагає дискваліфікації

Висновки ВАДА для Росії виявилися невтішними. За словами Макларена настільки численні порушення роблять неактуальною презумпцію невинуватості усіх без виключення російських спортсменів. 

Тому агентство закликало усі міжнародні федерації та організації відсторонити спортсменів з Росії від змагань, у тому числі й від Олімпіади-2016, яка стартує 5 серпня у Ріо-де-Жанейро, за грубі порушення положень олімпійської хартії та антидопінгового законодавства. 

Після оприлюднення нового докладу ВАДА до МОК із закликом дискваліфікувати збірну Росії з Олімпіади-2016 звернулися вже 20 спортивних організації та антидопінгові агентства 10 країн – США, Німеччини, Канади, Японії та інших. 

Світ за справедливість

Зокрема, голова антидопінгового агентства США Тревіс Тайгерт заявив, що фальсифікації у Сочі завдали непоправної шкоди олімпійському руху. 

"Повне відсторонення Росії від Олімпіади-2016 є єдиним справедливим рішенням, враховуючи всі висновки, зазначені в доповіді. Допінг, спонсорований державою, і причетність держави до застосування допінгу не може прощатися і повинні бути покарані найсуворішим чином", - підкреслив Тайгерт. 

Найсуворіші заходи до порушників пообіцяв вжити й президент МОК Томас Бах. 

"Висновки доповіді показують шокуючу і безпрецедентну атаку на цілісність спорту та Олімпійських ігор. Тож МОК, не вагаючись, буде приймати найжорсткіші заходи щодо винних у порушеннях. МОК уважно вивчить звинувачення, зокрема, щодо Міністерства спорту Росії," – пообіцяв Бах. 

У тому, що санкції можуть бути найсуворішими росіяни вже переконалися на прикладі своїх легкоатлетів. За систематичне вживання заборонених препаратів Міжнародна федерації легкої атлетики відсторонила усіх росіян від змагань, у тому числі й Олімпійських ігор у Ріо. 

Виправдання з Москви

Проте у самій Росії власної провини визнавати не поспішають, надаючи перевагу теорії всесвітньої антиросійської змови. 

Зокрема, Путін назвав допінгові скандали спробою геополітичного тиску на Росію. 

"Зараз ми спостерігаємо небезпечний рецидив втручання політики в спорт. Так, форми такого втручання змінилися, але суть - колишня: зробити спорт інструментом геополітичного тиску, формування негативного образу країн і народів. Олімпійський рух, який відіграє колосальну об'єднуючу роль для людства, знову може опинитися на межі розколу" – пригрозив кремлівський господар у офіційному зверненні після оприлюднення звіту ВАДА. 

Також Путін піддав сумніву звинувачення у бік Росії загалом, бо вони, нібито, побудовані на звинуваченнях однієї людини – Родченкова "зі скандальною репутацією".

Таким чином забувши, що раніше німецька телекомпанія ARD зняла цілу серію фільмів про допінг у російській легкій атлетиці, які були побудовані на свідченнях інших тренерів та спортсменів, зокрема Юлії Степанової.

Власне вони у підсумку і стали приводом для розслідування, яке і призвело до дискваліфікації російських легкоатлетів. 

"Рука Вашингтону"

Змову проти Росії в останніх допінгових скандалах вбачає й міністр спорту Віталій Мутко, який ще до оприлюднення звіту ВАДА звинуватив голову Антидопінгового агентства Тайгерта у тому, що він розігрує шахову партію, закликаючи усунути російську збірну з Олімпіади. 

"Все відбувається як у передбачуваній шахової партії: звіт Макларена ще не був опублікований, а їм уже все зрозуміло. Може, це сам Тайгерт цей звіт і написав? Не здивуюся", - сказав Мутко.

Попри звинувачення, сам міністр залишився на своєму посту, хоча напередодні Путін обіцяв відсторонити усіх звинувачених від посад. Речник російського президента Дмитро Пєсков вже виправдався, що Мутко, нібито, не фігурує у доповіді, як "безпосередній виконавець". 

Водночас, стало відомо, що покарано більш дрібних чиновників – серед інших на час розслідування з крісел прибрали заступника міністра Юрія Нагорних.

Якими будуть наслідки

Міжнародний олімпійський комітет після оприлюднення звіту ВАДА оголосив про скликання 19 липня екстреного засідання на якому уже сьогодні може бути розглянуто рішення про дискваліфікацію збірної Росії з Олімпіади-2016 через порушення антидопінгового законодавства. 

Також сьогодні Міжнародний спортивний арбітражний суд у Лозанні розглядає апеляцію росіян на дискваліфікацію їхньої легкоатлетичної збірної з Олімпіади-2016.

Як стало відомо, МОК не ухвалюватиме рішення, доки не визначиться суд, тож, можливо, рішення щодо долі росіян на Іграх у Бразилії затягнеться. 
Принаймні, суперечливі заяви, які пролунали від кремлівських керманичів, свідчать про те, що бажання вийти сухими з води вони не полишили. Адже з одного боку є звинувачення у всесвітній змові та бажанні заплямувати чесних російських спортсменів. 

З іншого боку деяких чиновників, які фігурували у звіті ВАДА все таки відсторонили від посад, спробувавши вдати з себе законослухняних членів олімпійської родини. 

Росія не полишає сподівань врятуватися від безпрецедентної у історії світового спорту ганьби, якою стане відсторонення усієї збірної за брудні махінації. Принаймні вплив росіян у світовому спорті все ще залишається помітним і вони спробують поставити на карту все.

Високі ставки і для ВАДА з МОК. Якщо у Міжнародному олімпійському комітеті Росію пробачать і дозволять їй виступити на Олімпіаді, то поставлять під сумнів власний авторитет, на який звертають увагу численні спонсори МОК, які продовжують вкладати у спорт великі гроші.

Змагання у яких все вирішує фармакологія, результати яких за місяці, та роки можуть бути докорінно переглянено через допінг не цікаві ні спонсорам, ні вболівальникам, нікому.

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.99
    Купівля 38.99
    Продаж 39.5
  • EUR
    Купівля 42.18
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:42
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
Більше новин