25 найбільших досягнень України у спорті за 25 років незалежності

Дмитро Марценишин
25 серпня, 2016 четвер
08:25

Еспресо пригадує 25 найяскравіших досягнень України у спорті за 25 років незалежності

1992: На Олімпіаді вперше пролунав гімн України

Українські спортсмени у 1992 році поїхали на зимові ігри до Альбервіля та літню Олімпіаду до Барселони у складі Об'єднаної команди, яка була сформована після розпаду СРСР, через те що незалежні країни фізично не могли пройти кваліфікацію на Ігри.

У Альбервілі олімпійським чемпіоном з фігурного катання став Віктор Петренко, який виступав під олімпійським прапором, тому гімн України у Франції не виконувався. Проте уже влітку у Барселоні організатори вирішили нагороджувати призерів у індивідуальних видах програми з колишніх республік СРСР під прапорами їхніх держав.

Тож вперше гімн України пролунав на честь перемоги у вільній боротьбі у категорії до 48 кг Олега Кучеренка. А згодом український прапор біло піднято на честь володарок "золота" – у абсолютній першості зі спортивної гімнастики - Тетяни Гуцу та багатоборства у художній гімнастиці - Олександри Тимошенко, компанію якій на п'єдесталі пошани склала ще одна українка – Оксана Скалдіна.

1994: "Вічний" світовий рекорд Сергія Бубки

За свою блискучу кар'єру стрибун із жердиною Сергій Бубка встановив 35 світових рекордів, але останнє його досягнення датоване 1994 роком, коли він на змаганнях у італійському Сістрієре злетів на 6,14 м та став автором "вічного" рекорду, який нікому не вдалося здолати й досі.

Довгі роки Сергію Бубці належав і світовий рекорд і у приміщеннях – 6,15 м, який він встановив у 1993 році у Донецьку на "Зірках жердини". Але у 2014 році все на тому ж турнірі нове досягнення зафіксував француз Рено Лавіленні – 6,16 м.

Крім того, Бубка є десятиразовим чемпіоном світу та олімпійським чемпіоном Сеулу-1988 та визнаний одним з найвидатніших спортсменів у історії.

1994: Дебют України на Олімпіаді самостійною командою та "золото" Оксани Баюл

У 1994 році у норвезькому Ліллехамері збірна України вперше виступила на Олімпіаді окремою командою. На своїх перших зимових Іграх наша збірна одразу ж здобула золоту медаль, яку їй принесла у фігурному катанні Оксана Баюл. Крім того, "бронзу" виграла біатлоністка Валентина Цербе.

фото: vgolos.com.ua

1995: Світовий рекорд Інеси Кравець у потрійному стрибку

Ще один світовий рекорд, який ніхто не може побити понад 20 років, належить українці Інесі Кравець у потрійному стрибку. Його легкоатлетка встановила на чемпіонаті світу-1995, показавши результат 15,50 м. Завдяки цьому досягненню українка здобула "золото", за рік тріумфувавши у потрійному стрибку й на Олімпіаді у Атланті.

1995: Жіноча збірна України з баскетболу виграла чемпіонат Європи

У 1995 році жіноча збірна України з баскетболу стала першою та останньою командою з нашої країни в ігрових видах спорту, якій вдалось виграти великий турнір. Під керівництвом Володимира Рижова українки здобули "золото" чемпіонату Європи у Чехії, перемігши у фіналу збірну Італії – 77:66.

На Олімпіаді-1996 українки знову були кращими з європейок, але поступилися представницям інших континентів та фінішували лише четвертими.

1996: Перше українське "золото" на літній Олімпіаді

У 1996 році збірна України вперше виступила окремою командою на літніх Іграх. А перше у історії літнє золото нашій команді у Атланті приніс борець греко-римського стилю В'ячеслав Олійник, який переміг у категорії до 90 кг.

1996: Медальний хет-трик Лілії Подкопаєвої у Атланті

Однією з головних героїнь Олімпіаді-1996 стала українська гімнастка Лілія Подкопаєва, яка здобула у Атланті одразу три нагороди – "золото" у найпрестижнішому виді програми – багатоборстві та у вільних вправах, а також "срібло" на колоді.

фото: buro247.ua

1999: "Динамо" у півфіналі Ліги чемпіонів

1997 року на посаду головного тренера "Динамо" повернувся Валерій Лобановський, з іменем якого пов'язані усі найбільші досягнення київського клубу. Повернення виявилося вдалим - Спочатку легендарний фахівець вивів у 1998 році команду до чвертьфіналу Ліги чемпіонів, двічі розтрощивши на груповому раунді "Барселону" – 3:0, 4:0.

А уже у сезоні 1998/99 "Динамо" грало у півфіналі Ліги чемпіонів, де його зупинила німецька "Баварія" – 3:3, 0:1.

1999: Віталій Кличко став чемпіоном світу серед професіоналів

Віталій Кличко розпочав свій шлях у професійному боксі у 1996 році разом з молодшим братом – Володимиром, який щойно став олімпійським чемпіоном у надважкій вазі. Кличку-старшому вистачило трьох років, аби здобути титул чемпіона світу, який він відібрав у чемпіона світу за версією WBO (Всесвітньої боксерської організації) – британця Хербі Хайда.

У подальшому Кличко також став володарем поясу за найпрестижнішою версією – WBC (Всесвітньої боксерської ради), який утримував до 2014 року, коли завершив кар'єру.

фото: box.sport.ua

2000: Золотий дубль та світовий рекорд Яни Клочкової у Сіднеї

У 2000 році на весь світ про себе заявила Яна Клочкова, яка на Олімпіаді у Сіднеї здобула одразу два золота у комплексному плаванні – на дистанціях 200 м та 400 м, на якій українка ще й встановила світовий рекорд – 4.33,59 хв.

"Золота рибка" українського плавання на цьому не зупинилася, вигравши ще два золота за чотири роки на Олімпіаді у Афінах та стала найтитулованішою олімпійкою у історії України.

фото: zimbio.com

2004: "Золотий м'яч" Андрія Шевченка

У 2004 році Андрій Шевченко став першим у історії України володарем найголовнішого індивідуального трофею у футболі – "Золотого м'яча", який він отримав завдяки блискучим виступам у складі італійського "Мілану".

Загалом же Шевченко виявився третім українцем, якому підкорився цей приз – у 1975 році "Золотий м'яч" діставався Олегу Блохіну, а у 1986 році – Ігорю Бєланову.

фото: ptcdn.info

2004: Олімпійська "бронза" жіночої збірної з гандболу

На Олімпіаді-2004 у Афінах жіноча збірна України з гандболу стала першою та єдиною нашою командою з ігрових видів спорту, якій вдалося здобути олімпійські нагороди. Українки під керівництвом Леоніда Ратнера у матчі за бронзу перемогли Францію – 21:18.

2004: Перше у історії "золото" у жіночій боротьбі у Ірини Мерлені

У Афінах назавжди вписала своє ім'я у історію й Ірина Мерлені, яка стала першою у світі олімпійською чемпіонкою з вільної боротьби, яка дебютувала у 2004 році у олімпійській програмі.

Українка перемогла у категорії до 48 кг, а за чотири роки у Пекіні виграла свою другу олімпійську медаль – бронзову.

2006: Збірна України з футболу у чвертьфіналі чемпіонату світу

У 2006 році збірна України створила головну сенсацію на чемпіонаті світу з футболу. Команда Олега Блохіна дебютувала на турнірі, але не дивлячись на це, зуміла дістатися на полях Німеччини до чвертьфіналу.

На груповій стадії українці залишили позаду себе Туніс та Саудівську Аравію, а у 1/8 фіналу у серії післяматчевих пенальті здолали Швейцарію. До півфіналу українців не пустили майбутні чемпіони світу – італійці (0:3)

2008: Ломаченко - другий олімпійський чемпіон з боксу з України

У 2008 році почалося сходження до вершин світового боксу Василя Ломаченка. Вигравши у Пекіні змагання у категорії до 57 кг він став другим у історії України олімпійським чемпіоном з боксу, після Володимира Кличка.

Ломаченко повторив свій успіх за чотири роки у Лондоні, вигравши Олімпіаду й у іншій категорії – до 60 кг.

2009: "Шахтар" здобув Кубок УЄФА

У 2009 році "Шахтар" став першим за часів незалежності українським клубом, який виграв єврокубок. Донеччани під керівництвом румуна Мірчі Луческу у фіналі Кубку УЄФА у додатковий час здолали німецький "Вердер" – 2:1.

До "Шахтаря" європейські трофеї вдавалося вигравати лише "Динамо" за часів СРСР – у 1975 та 1986 році кияни здобували Кубок кубків, а у 1975 році стали володарями Суперкубку УЄФА.

фото: 21region.org

2011: Володимир Кличко став абсолютним чемпіоном світу

У 2011 році Володимир Кличко остаточно закріпився на позиції лідера надважкого дивізіону у професійному боксі. Відібравши титул у британця Девіда Хея, українець став абсолютним чемпіоном світу та об'єднав чемпіонські звання за версіями WBO, IBF (Міжнародної боксерської федерації), WBA (Всесвітньої боксерської асоціації) та IBO (Міжнародної боксерської організації).

Таким чином, брати Клички втілили свою мрію та одночасно зібрали у сім'ї усі чемпіонські титули, адже на той час поясом WBC володів Віталій Кличко.

2011: Тріумф українських боксерів на чемпіонаті світу у Баку

2011 рік відзначився ще одним тріумфом українського боксу. Збірна України блискуче виступила на чемпіонаті світу у Баку, де стала переможцем загального командного заліку. Чемпіонами світу стали Василь Ломаченко (до 60 кг), Олександр Усик (до 91 кг), Тарас Шелестюк (до 69 кг) та Євген Хитров (до 75 кг), а "срібло" дісталося Денису Берінчику (до 64 кг).

2012: Україна провела Євро-2012

У 2012 році вперше у історії Україна стала господаркою такого масштабного спортивного турніру, як чемпіонат Європи з футболу, який наша країна приймала спільно з Польщею. Матчі Євро-2012 відбувалися у Донецьку, Харкові, Львові та Києві, де на НСК "Олімпійський" пройшла й фінальна зустріч між Іспанією та Італією (4:0).

За офіційними даними, Україна вклала у проведення Євро-2012 5,7 млрд євро (за неофіційними оцінками, витрати склали близько 10 млрд євро). А його проведення у нашій країні постійно було під загрозою, через зрив термінів будівництва стадіонів та інфраструктурних об'єктів.

Але у підсумку турнір виявився вдалим, розчарувала лише збірна України, яка навіть не спромоглася вийти з групи.

2014: "Золото" біатлоністок у Сочі

У 2014 році на зимовій Олімпіаді у Сочі збірна України за традицією сподівалася виключно на жіночу збірну з біатлону. Цього разу Олена Підгуршна, Валя Семеренко, Віта Семеренко та Юлія Джима очікування виправдали повністю та здобули "золото" у естафеті. Крім того, на рахунку Віти Семеренко виявилася "бронза" у спринті.

фото: REUTERS

2014: Ломаченко став чемпіоном світу серед професіоналів

Василь Ломаченко розпочав свою професійну кар'єру в 2013 році, а уже у третьому своєму поєдинку зумів стати чемпіоном світу за версію WBO у напівлегкій вазі (до 57,2 кг). Українець у червні 2014 року переміг американця Гері Расселла. У подальшому він тричі захистив світ титул, а у 2016-му став чемпіоном світу WBO у іншій категорії – до 59 кг, перемігши пуерторіканця Романа Мартінеса.

2015: "Дніпро" у фіналі Ліги Європи

2015 рік виявився найуспішнішим у історії дніпровського футбольного клубу "Дніпро". Команда Мирона Маркевича створила справжню сенсацію, діставшись фіналу Ліги Європи. Там дніпровці поступилися іспанській "Севільї" – 2:3, але попри це, заслужили загальне схвалення, адже змогли достойно виступити маючи досить скромний склад і фінансові труднощі.

2015: Вихід збірної України до фінальної частини Євро-2016

У 2015 році збірна України з футболу вперше у своїй історії здолала кваліфікацію чемпіонату Європи (на Євро-2012 наша команда потрапила на правах господарки). Українцям нарешті вдалося пройти й стадію стикових матчів, яка раніше була для них непрохідною. У плей-офф команда Михайла Фоменка виграла у Словенії – 2:0,1:1.

Проте, сам виступ українців у фінальній частині турніру виявився вкрай невдалим і вони фінішували останніми в групі.

2016: Друге поспіль "золото" Юрія Чебана

Каноїст Юрій Чебан на Олімпіаді-2016 виграв уже свою третю олімпійську нагороду. У Пекіні-2008 веслувальник здобув "бронзу" на дистанції 500 м, а у Лондоні-2012 виграв "золото" на 200 м. У Ріо українець повторив своє досягнення і став дворазовим олімпійським чемпіоном, у дисципліні, якої не буде за 4 роки у змагальній програмі. Не буде та й Чебана, який оголосив, що завершить кар'єру.

2016: Медалі Олега Верняєва

За кількістю здобутих нагород Олімпіада-2016 виявилася найгіршою у історії України. Окрім Чебана золоту нагороду вдалося здобути лише гімнасту Олегу Верняєву у змаганнях на брусах.

На вагу золота й інша нагорода українця - "срібло" у багатоборстві, де нашого гімнаста зміг випередити лише багаторічний лідер у цьому виді спорту – японець Кохеї Утімура.

фото: REUTERS

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.05
    Купівля 39.05
    Продаж 39.52
  • EUR
    Купівля 42.21
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:04
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:40
Україна-НАТО
Київ скликав надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО: причина
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
15:39
На фото: потяги
Україна та Словаччина цьогоріч запустять новий залізничний маршрут Київ - Кошице
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
13:48
"Свідчення потепління": українські науковці виявили новий вид рослин біля станції "Академік Вернадський"
13:45
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 28 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
13:39
Роман Насіров
Ексголову ДФС Насірова залишили під вартою ще на два місяці
13:35
Ексклюзив
Александар Вучич
Заява Вучича про загрозу національним інтересам Сербії - його внутрішня політична потреба, - політолог Варґа
13:31
Естонія
Посол Естонії: росіяни в Естонії мають більше прав, ніж у Росії
13:27
Олег Іващенко
"Призначив бойового генерала": Зеленський сказав, чого чекає від СЗР під керівництвом Іващенка
13:10
телемарафон
Маніпуляції за бюджетні кошти: уряд просять віддати гроші з телемарафону та Freedom на ЗСУ, створено петицію
13:09
акторка Іванна Сахно
"Винна їм половину зарплати": українка в Голлівуді Іванна Сахно розірвала контракт з Netflix, щоб не грати росіянку
13:09
відключення електроенергії
На Харківщині діють графіки відключень електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 28 березня
13:02
"У Росії немає ресурсів": ЦПД спростував фейк щодо підготовки росіян до наступу на Харків
Більше новин