Ким був Шимон Перес: Захисник нації та миротворець

Дмитро Гомон
29 вересня, 2016 четвер
19:22

Один із розбудовників держави Ізраїль Шимон Перес пішов з життя так само гідно, як і жив

Знаменитий ізраїльській державний діяч, який обіймав майже всі можливі керівні пости, миротворець та нобелівський лауреат Шимон Перес пішов з життя вночі 28 вересня у віці 93 років.

Через його смерть перервав свій візит до України президент Ізраїлю Реувен Рівлін, чий провокативний виступ у Верховній Раді викликав бурхливу реакцію українців.

Дуже хотілося б написати, що Перес, який обіймав цю посаду до Рівліна, напевно не дозволив би собі таких висловлювань. Але не факт, хоча він розуміє Східну Європу набагато краще за свого наступника.

Українські моменти Переса

Ізраїльський лідер неодноразово зустрічався зі своїми українськими колегами. Екс-президент Віктор Ющенко навіть нагородив його орденом Ярослава Мудрого.

У 2012 році, на роковинах трагедії Бабиного Яру він порадив українцям забути про історію:


"Якби мене українці спитали пораду, я б сказав: забудьте історію. Історія неважлива взагалі. Вам не вдасться повторити помилки минулого, ви просто наробите нових помилок. Немає там що вчити в цій історії".


Минулого року Перес побував у Києві в якості гостя форуму YES. Там він виголосив дуже цікаву промову, суть якої зводилась до порад розвивати сільське господарство. Закінчувалася вона такими словами:

"Ще люди запитують мене, як залишатися активним. Це дуже просто. Рахуйте подумки ваші досягнення і мрії. Якщо ваших мрій більше, ніж досягнень — значить, ви все ще молоді. Якщо навпаки — ви старі".

Шимон Перес Київ

Шимон Перес виступає в Києві на форумі YES. Фото: yes-ukraine.org

Щодо війни з Росією та анексії Криму Шимон Перес висловлювався рідко. Але тоді, коли він це робив, то робив компліменти Путіну та радив прислухатися до його позиції.

"Я не буду розбирати позиції обох сторін, але знаю, який погляд Путіна на українську кризу. Україна планувала приєднатися до ЄС, Путін, хоч і без особливого захоплення, однак не заперечував. Але йому не подобається бажання київської влади вступити в НАТО. Що стосується Криму, то він каже, що не міг ігнорувати бажання жителів півострова — вони всі хотіли возз'єднання з Росією", - сказав Перес у грудні 2015 року в інтерв'ю російськомовному міжнародному телеканалу RTVi. 

Також він сказав, що поважає Путіна і він, на його думку, хоче "помістити Росію в завтрашній день".

А в серпні 2016 року він дав розлоге інтерв'ю кремлівському пропагандистському телеканалу Russia Today. "Я це справді розумів, що Путін має в своєму серці — бажання не воювати з Європою, а бути частиною Європи".

За його словами, Росія та США сваряться, бо "хочуть переконати свій власний народ, що їхня система краща".

Перес — дуже яскравий приклад трансформації колишнього молодого яструба в сивого голуба. Якби його спитали про московського лідера десь так у 1973 році, навряд чи він був би таким же стриманим та улесливим.

Східноєвропейське походження

До переселення в Ізраїль майбутній політик звався Сьома Перський. Він народився 2 серпня 1923 року в містечку Вишнево (тоді це була територія Польщі, а зараз - Білорусі). Батько Сьоми торгував пиломатеріалами, а мама викладала в школі російську мову та працювала бібліотекаркою.

З іудаїзмом Сьому познайомив його дід по матері, рабин Ґірш Мельцер. Саме завдяки йому хлопчик вивчив історію єврейського народу, Тору і Талмуд.

А ось так виглядає місце, де був розташований будинок родини Перських сьогодні (фото Reuters):

будинок Шимона Переса

будинок Шимона Переса

У 1932 році батько Сьоми переїхав у підмандатну Великій Британії Палестину, а в 1934 році до нього приєдналася решта родини і всі вони оселилися в Тель-Авіві.

Як розповідав сам Шимон Перес, усі його родичі, які залишилися у Вишнево загинули під час Голокосту в 1941 році. Більшість із них, зокрема й діда равина Ґірш Мельцера, спалили заживо в міській синагозі.

Шимон Перес дід

Шимон Перес не може стримати сліз, дивлячись на портрет дідуся Мельцера. Фото: israeltoday.co.il

Двоюрідна сестра Шимона Бетті Джоан Перськи народилася в США і зробила там кар'єру голлівудської актриси під псевдонімом Лорен Беколл.

Лорен Беколл

Двоюрідна сестра Шимона Переса та віце-президент США Гаррі Трумен. Фото: captainjerryyellin.com

Дружина з України

У Тель-Авіві Перес закінчив школу та гімназію. Коли йому виповнилось 15 років, Перес розпочав навчання і життя в кібуці Бен-Шемен, потім Ґева, а згодом став одним із засновників кібуци Алумот. І тоді ж він, ще дуже юний, вперше залучився до політики.

Першу публічну посаду майбутній лідер держави посів у 18 років — його обрали секретарем молодіжної сіоністської організації лівого напрямку "Ха-ноар ха-Овед ве ха-ломед" ("Трудящі та учнівська молодь").

Пересу в просуванні дуже допомагали його видатні ораторські здібності. До речі, він був поліглотом: говорив на івриті, ідиш, російською, польською, французькою та англійською. Легкий польський акцент в івриті у нього лишився на все життя.

У кібуці Перес познайомився зі своєю майбутньою дружиною Сонею Гельман. Ця бойова жінка народилася в місті Холм, розташованому на території сучасної Польщі, поруч із українським кордоном. Після розвалу царської Росії воно недовго входило до складу України.

Соня переїхала в Ізраїль у 1930-х роках, так само, як і Перес. Під час Другої світової війни пішла в британську армію добровольцем, служила санітаркою, а потім водієм. У 1945 році вона одружилася з Пересом, та все життя намагалася "не світитися" в ЗМІ.

У подружжя народилося троє дітей. Соня Перес померла в 2011 році, її поховали на кладовищі поблизу кібуци Бен-Шемен — там, де вона познайомилася зі своїм славетним чоловіком.

Шимон Перес дружина Соня Гельман

Шимон Перес та його дружина Соня летять у вертольоті на північ Ізраюлю до кібуци Алумот. Фото: Herman Chanania/GPO via European Pressphoto Agency

Розбудова армії

Політичним батьком Шимона Переса став засновник держави Ізраїль Давид Бен Гуріон. Він виділив здібного юнака серед інших партійців Мапай (Партії робітників землі ізраїльської). Часи були буремні, молода держава вела Війну за незалежність.

У 1947 році молодий Перес долучився до Хагани — попередника Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ). Бен Гуріон призначив Переса відповідальним за постачання зброї ізраїльським військовим.

А вже у 1953 році став наймолодшим генеральним директором Міністерства оборони (найвища цивільна посада у відомстві). На той момент Шимону Пересу виповнилося 29 років.

На цій посаді Пересу вдалося налагодити дуже плідні стосунки з Францією, результатом яких стало придбання двох дуже ефективних як на той час винищувачів "Міраж". Також він домігся постачання 50 танків "Шерман".

Власне, Перес був одним із тих, хто спромігся налагодити в Ізраїлі виробництво власної зброї. І ще він заснував ядерну програму — будівництво реактора поблизу міста Дімона, глибоко в пустелі Негев.

Оборонним сектором Перес опікувався близько десяти років. Як пише The Guardian, він був залучений до секретного планування Суецького наступу, яке спільно з Великою Британією та Францією було спрямоване проти Єгипту на чолі з Ґамалем Абделем Насером. Операцію довелось згорнути через обурення США та СРСР.

Вдруге Перес повернувся до керівництва Міноборони в 1974 році — його призначили міністром в уряді Іцхака Рабина. На цій посаді він опікувався рятувальною операцією "Ентеббе" — звільненням громадян Ізраїлю, захоплених у заручники терористами в аеропорту Уганди.

Читайте також: Як по-справжньому варто боротися з тероризмом: ізраїльський досвід

Вона стала хрестоматійним прикладом рішучості ізраїльського уряду в справі захисту та порятунку своїх співгромадян у будь-якій точці земної кулі.

70 років політики

За своє довге життя Перес встиг побувати майже на всіх керівних урядових посадах. Загалом він працював у 12 урядах, двічі був прем'єр-міністром, двічі — в.о. прем'єр-міністра та один раз — президентом.

У 1959 році він вперше став депутатом кнесету — ізраїльського парламенту, і з того часу обирався туди аж до 2007 року. Загалом він представляв там у різні часи п'ять політичних сил.

Прикметно, що він жодного разу не спромігся виграти вибори і врешті-решт отримував якусь міністерську посаду в коаліційному уряді. Усі його перебування в кріслі першої особи держави (тобто, прем'єр-міністра) були збігом обставин.

Вперше він очолив уряд в 1977 році, коли чинний прем'єр Іцхак Рабин звільнився через скандал із закордонними банківськими рахунками його дружини. Вдруге — у 1984 році, як голова уряду єдності.

Тоді він фактично ділив цю посаду зі своїм політичним супротивником Іцхаком Шаміром (кожен з них очолював уряд два роки, по черзі). Втретє Перес очолив уряд у 1995 році після вбивства Іцхака Рабіна, бо перебував на посаді міністра закордонних справ і був зобов'язаний взяти на себе тимчасово керівництво урядом до проведення нових виборів.

Як політик Перес користувався дуже неоднозначною репутацією. Іцхак Рабин, з яким він багато років конкурував за партійне лідерство, називав його "невтомним інтриганом".

Молодий яструб на початку кар'єри під старість перетворився на голуба й це багатьом не подобалося. Зокрема, Переса дуже сильно критикували за намагання замиритися з палестинцями та арабами в цілому.

"Мир дуже сильно нагадує любов. Це романтичний процес — ти маєш його проживати, інвестувати в нього, маєш довіряти йому. Так само, як ти не можеш нав'язати любов, ти не можеш нав'язати мир", - говорив Перес у 1997 році.

Найстаріший президент

У 2007 році кнесет обрав Переса президентом. З 2 січня 2013 року він став найстарішим політичним лідером світу. Влітку йому виповнилося 90 років, що стало значною подією. Поздоровити Переса приїхало дуже багато знаменитостей, серед яких були екс-президент США Білл Клінтон, актор Роберт де Ніро та співачка Барбара Стрейзанд.

У 2014 році Перес залишив посаду президента і записав з цього приводу кумедне відео "І що тепер?" У відеоролику він пробує себе у різних професіях: охоронця, заправника на бензоколонці, кур'єра піцерії.

Завершується кліп цитатою Переса: "Ви настільки величні, наскільки велична справа, якій ви служите, та настільки молоді, наскільки молодою є ваша мрія". Фактично, це реклама його Фонду Переса.

Мирний процес та Нобелівська премія

На посаді міністра закордонних справ у 1990-х роках Шимон Перес провів таємні перемовини з лідером Організації визволення Палестини Ясіром Арафатом в Осло. Їхнім результатом стало підписання мирних угод в 1993 році. За це Перес, Арафат та Іцхак Рабин отримали Нобелівську премію миру 1994 року.

На жаль, миру не вийшло — вже у 1995 році сталася низка вибухів, скоєних терористами-смертниками з Палестини, і почалось чергове загострення стосунків автономії з Ієрусалімом.

Шимон Перес Ясір Арафат

Ясір Арафат, Шимон Перес та Іцхак Рабин на церемонії вручення Нобелівської премії. Фото: Reuters

"Мир коштує дуже дорого. Одначе війна коштує ще більше", - сказав Перес у 2015 році, на заходах, присвячених 20-річю вбивства Іцхака Рабина.

У 1994 році Перес ініціював підписання мирної угоди з Іорданією. А в 2007 році вже у якості президента він виступив у парламенті Туреччини. Він став першим лідером Ізраїлю, який виголосив промову у законодавчому органі мусульманської країни.

У 2011 році Перес закликав до мирних переговорів з Палестиною, та водночас вимагав від ООН не визнавати її незалежною державою окремо від виконання мирного плану.

"Він з нами, тому що ми оточені результатами його діяльності. Атомний реактор в Дімоні, система безпеки, ізраїльська демократія, наш татус на міжнародній арені, усі головні складові держави Ізраїль. Це все його робота", - так схарактеризував значення Переса для ізраїльтян журналіст, політик, екс-міністр-фінансів та голова партії Еш Атід Яір Лапід.

Донор після смерті

Помер Перес після того, як два тижні тому пережив інсульт. Після смерті він став донором органів для трансплантації.

Екс-президент завчасно підписав картку донора в орагнізації "Adi", яка координує волонтерів для трансплантації органів у ізраїльських клініках. За його бажанням, для пересадки заберуть роговицю його ока. Перес урочисто підписав картку донора в присутності 250 людей, які живуть із пересадженими органами.

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.95
    Купівля 38.95
    Продаж 39.47
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
12:04
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
Більше новин