Навіщо Польщі фільм про "Волинську трагедію"

Вікторія Жуган
30 вересня, 2016 п'ятниця
10:34

Як оцінили фільм "Волинь" у Польщі та чим вихід стрічки може завершитися для українсько-польських стосунків

За тиждень на великі екрани у Польщі вийде фільм "Волинь". Перша в історії стрічка, що торкається подій Волинської трагедії (або ж "Волинської різанини", як це називають у Польщі), викликала ажіотаж задовго до завершення зйомок.

Контроверсії і скандали

null

Відомий і досвідчений режисер Войцех Смажовський не приховував, що "Волинь" - найскладніший фільм у його кар’єрі. Робота над стрічкою тривала майже п’ять років і мало не зірвалася на фінішній прямій через брак коштів: інвестори скасовували контракти через контроверсійну тематику.

Ніби підливаючи масла у вогонь польсько-українським дебатам останніх місяців, "Волинь" матиме наслідки, яких на разі передбачити не береться ніхто.

За словами режисера, мешканців східних регіонів Польщі (кресов’ян) убили двічі: вперше сокирою, а вдруге – мовчанкою. Фільм має на меті "віддати честь, але й розчулити, і вдарити по серцю і голові".

Допрем’єрний показ відбувся 19 вересня під час кінофестивалю у польській Гдині: вже тут не обійшлося без скандалу. Стрічка отримала три нагороди, але не стала призером.

Хоч критики відзначають високий рівень цьогорічних конкурсантів в цілому, значна частина коментаторів обурювалась таким рішенням журі і вимагала більшого визнання для Смажовського. 

За словами публіциста Пьотра Заремби, журі проігнорувало "Волинь" із політичних причин: це могли бути побоювання дати зброю російській пропаганді, погіршення стосунків з українцями, а навіть і асоціювання фільму із правлячою партією "Право і справедливість" (у якої питання історичної справедливості займають значне місце, – авт.).

"Це не підручник з історії"

"Волинь – це епічна історична драма, дія якої відбувається у маленькому селі, населеному українцями, поляками і євреями, що знаходиться на Південному Заході цієї країни. 

Дія займає період шести років, з весни 1939 року по літо 1954. Цей фільм буде нелегким для перегляду", - таку характеристику дав сам режисер.

Як зазначається в описі до трейлеру фільму на YouTube каналі польського дистриб’ютора фільмів Forum Film Poland, головною героїнею фільму є 17-річна полька Зося Гловацька.

Вона закохується у свого ровесника, українського хлопця на ім’я Петро. Батько Зосі, однак, вирішує видати доньку заміж за багатого і значно старшого вдівця з двома дітьми Мачея Скибу.

Із настанням війни життя безіменного села на Волині змінює спочатку радянська окупація, а після неї – напад Німеччини на СРСР. Зося спочатку стає свідком, а згодом і учасником трагічних подій літа 1943 року.

Як зазначається в рецензіях, що вийшли після Гданського фестивалю, у маленькому безіменному селі перетинаються українці, поляки, євреї, німці, росіяни; православні, католики, уніати та іудеї; комуністи й націоналісти.

Їхнє життя показується через призму старанно дібраних елементів характерного одягу і побуту, місцевих звичаїв, музики, діалектів і акцентів. На тлі такого життєствердного різноманіття і з’являються натуралістичні сцени насилля: українці підпалюють сніп сіна, в якому лежить дитина; із жертв-поляків здирають шкіру або виколюють їм очі.

null

В інтерв’ю TVN24 режисер пояснив, що почав працювати над картиною ще у 2012 році, задовго то подій на Майдані, війною і поворотом усього світу направо.

Читайте також: Волинська трагедія: тіні минулого, що сварять Україну та Польщу

Він визнає, що нинішні умови не дуже сприяють показу такого фільму, але "ніколи не було доброї ситуації, щоб знімати фільм про Волинь". Більше того, Смажовський вірить, що саме його фільм стане поштовхом до поєднання поляків та українців.

Зрештою, відходячи на безпечну дистанцію від вибухової тематики, уточнює: "Я не знімав підручник з історії. Якби я додав дати і місця, то я би трохи обмежив себе, а так це лише моє висловлювання на цю тему".

"Переломний і до болю правдивий фільм"

null

Незважаючи на страхи перед надмірною епатажністю і тривале очікування, у Польщі фільм оцінили більш ніж позитивно. При цьому, таку думку поділяють коментатори і різних кіл та ідеологій.

"За мить після першого показу "Волині" Войцеха Смажовського на фестивалі у Гдині хочу сказати одне: це великий фільм. Безпрецедентний у польському кінематографі після 1989 року. Він не засуджує взаємних провин, не веде до жодної політичної тези. Дає цілісний образ світу, в котрому зло шукає виходу і не знаходить", - написав фільмовий критик Тадеуш Соболевський на шпальтах Газети Виборчої.

"Це, мабуть, найкращий фільм у кар’єрі цього режисера й один із найкращих фільмів про історію, які коли-небудь створювалися у Польщі… Смажовському все ж таки вдалося те, чого не вдається багатьом режисерам у подібних ситуаціях: обмежуючи перспективу до бачення ситуації звичайною людиною, не втратив автентичності і балансу подій. В ідеальному світі українець, що поважає свою історію, в жодному разі не міг би оцінити цей фільм як антиукраїнський чи націлений проти гарних стосунків обох країн", - написав публіцист Лукаш Важеха на порталі Wpolityce.

"Волинь" - переломний і до болю правдивий фільм. Войцех Смажовський описав різанину, яку деякі поляки та українці намагаються витіснити з пам’яті в ім’я поєднання. Тим часом саме цей фільм, що описує жорстокість отруєних націоналістичною ідеєю людей, перевернувши нашу свідомість, може стати справжнім проривом у справжньому польсько-українському поєднанні. Питання тільки, чи ми до цього готові, і чи українці готові прийняти правду про Волинь", - ствердив публіцист Марек Козубал у Rzeczpospolita.

"Українці не готові до такої історії"

null

На стадії розробки Смажовський розглядав варіант створення фільму разом з українськими колегами: однією із форм оповіді міг би бути дует польського та українського режисера.

"В Одесі на кінофестивалі… я зрозумів, що українці ще не готові до такої історії. Вони знімають небагато фільмів, і я не знайшов тоді режисера з мого покоління, з яким у нас би був був зв’язок. А це важливе в питанню такого сюжету, тож я досить швидко відкинув цю ідею", - розповів Смажовський TVN24.

Поки що невідомо також, чи покажуть фільм в Україні. Як зазначає режисер, розмови з одним із великих українських дистрибуторів велися, але затихли. Після показу на фестивалі у Гданську є шанс поновити переговори, однак до цих пір жоден з дистрибуторів не зацікавився стрічкою.

Проблеми зі сприйняттям українцями фільму були навіть на стадії кастингу. Як зазначає Смажовський, декілька акторів відмовили з ідеологічних мотивів; ще кілька пішли через плітки, що фільм фінансується з Росії. 

Режисер запевняє, що ці плітки не відповідають дійсності, але визнає, що російська пропаганда може використати фільм для своїх маніпуляцій.

Маніпуляції і дослівне трактування стрічки можуть мати місце і в самій Польщі. Ще три роки тому кожен другий поляк не міг точно назвати, хто був винуватцем і хто був жертвою так званої Волинської різанини – терміну, який який протягом останніх кількох місяців з’являвся у публічному просторі Польщі, а згодом і України, мало не щодня.

Враховуючи зріст ксенофобських настроїв, негативне ставлення до українців та насилля, яке вийшо за межі символічного, важко спрогнозувати, до чого призведуть добрі наміри режисера.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
16:00
Президент Литви Гітанас Науседа
"Елемент стримування": Науседа заявив, що підтримує розміщення ядерної зброї в Польщі
15:57
Ллойд Остін
Ми готуємося до будь-якої подальшої агресії РФ, включно з агресією щодо наших партнерів, - Остін під час відкриття "Рамштайну"
15:50
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, військова допомога: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою в Києві
15:34
Польща
Польща готується до офіційного визнання ще однієї регіональної мови
15:28
Дмитро Кулеба
Кулеба про зупинку видачі паспортів чоловікам за кордоном: "Ідеться про справедливість"
15:05
будівництво метро
Замість будівництва метро поклали гроші на депозит: підрядник повернув у бюджет Києва 139 млн грн
15:03
У Британії п'ятьох чоловіків звинуватили в діяльності на користь Росії
14:49
Еспресо логотип
Еспресо - у "Білому списку" найякісніших українських онлайн-ресурсів
14:40
знищили російський гелікоптер Ка-32
ГУР на аеродромі в Москві знищило російський гелікоптер Ка-32
14:29
військові навчання Arrow 24
У Фінляндії розпочалися військові навчання Arrow 24 за участі країн НАТО
14:09
Новини компаній
"Моя безбар'єрність": у Києві презентували програми підтримки інклюзії
14:08
OPINION
Юрій Гудименко
"Держава не дала" – це не про позицію і не про аргумент, це про відмазку
14:01
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:58
Оновлено
Микола Сольский
За міністра агрополітики Сольського внесли заставу
13:50
Крісто Енн Вага
Естонський депутат їде до Києва велосипедом
13:48
Київтеплоенерго
У Київтеплоенерго проводять обшуки. Компанія заявила, що роботу об’єкта заблоковано
13:40
у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
Хотіли продати криміналітету гранатомети та вибухівку: у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
13:20
Паспортний сервіс пояснив, хто може отримати документи за кордоном
13:17
Співачка померла під час концерту, спіткнувшись об сукню
У Китаї під час виступу померла співачка, перечепившися через сукню та вдарившись головою
12:53
Наталка Діденко спрогнозувала теплу та сонячну погоду найближчими вихідними
12:51
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
У Німеччині заявили, що збірну України посилено охоронятимуть на Євро-2024
12:49
Ексклюзив
Володимир Івасюк
Автора "Червоної рути" Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, - ексзаступник генпрокурора України Голомша
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
11:58
Розвідка Британії назвала основний напрямок операцій РФ і оцінила здатність окупантів захоплювати нові міста
11:50
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:33
Інтерв’ю
Володимир В'ятрович
Чорнобиль — історія про те, як приховування правди коштує життя людей: розмова з істориком Володимиром В'ятровичем
Більше новин