Коли твій сусід - Росія. Рецепти виживання

Дмитро Гомон
7 жовтня, 2016 п'ятниця
09:03

Україні замість метушні конче потрібна чітка та зрозуміла лінія поведінки з агресивним північно-східним сусідом

Днями в Києві кілька дослідників Росії намагалися відшукати способи подальшого співіснування з агресором на спільному географічному просторі. Це дуже смілива ідея - знайти спільний знаменник у питанні, в якому кожен українець мислить себе фахівцем. Захід відбувся як одна зі складових "Аудиту зовнішньої політики України" - серії досліджень Інституту світової політики (ІСП).

Грищенко проти Огризка

Ще одним сміливим кроком стало запрошення на презентацію дослідження у якості експертів двох колишніх міністрів закордонних справ - Володимира Огризка та Костянтина Грищенка. Це абсолютно антагоністичні фігури.

Огризко, нагадаємо, очолював МЗС у часи президента Ющенка. Під час Майдану відзначився тим, що зробив відкрите "Звернення до лідерів Європи та США, які ще в змозі діяти". Він закликав лідерів країн Заходу відмовитись від політики невтручання щодо злочинів режиму Януковича і просив їх протидіяти "передачі України під протекторат Москви".

Грищенко очолював МЗС у часи президента Януковича. Під час Майдану особливо не світився, після його початку закликав владу та мітингувальників "слухати одне одного".

Якщо мета запрошення на дискусію колишнього високопосадовця з уряду Азарова була освіжити пам'ять та нагадати яким бачила світ команда "міцних господарників", то організатори досягли мети.

За розлогими роздумами пана Грищенка щодо "сусідів, яких ми не обираємо", "необхідності рахуватись з людьми, які хочуть зближення з Росією" проглядалася ностальгія за часами "прагматичних" відносин з РФ.

"Ми не зможемо відгородитись - на жаль, чи на щастя - від Росії в силу багатьох факторів. Вони навіть не економічні, це мільйони сімей, які так чи інакше підтримують зв'язки. Навряд чи вони підтримають владу в питанні встановлення візового режиму і це позначиться на рівні її підтримки у вирішенні інших важливих питань. Думаю, саме з цих причин це рішення не приймається і не буде прийнято в осяжній перспективі", - вважає Грищенко.

Рефлексії прагматика часів Януковича

Проте, слід віддати належне екс-міністру - він дуже доцільно пригадав, що агресія Росії проти України почалась зовсім не в 2014 році, а набагато раніше.

"Під час війни в Грузії я був послом України в РФ. Все, що сьогодні чуємо з російських каналів уже тоді повним ходом пішло. Двічі на тиждень відбувались демонстрації під посольством. Це вже був початок гуртування через ЗМІ суспільства навколо думки, що Україна, її влада є ворожою до Росії, і відповідно Росія має на це реагувати", - розповів Грищенко.

Рецепту подальшої вибудови стосунків з Росією колишній міністр не дав. Він лише змалював зачароване коло, в якому, як він вважає, опинилася Україна: для протистояння потрібна міцна армія, яку не побудуєш без належного фінансування, якого не буде без інвестицій, які не прийдуть допоки на сході продовжується військовий конфлікт, для ефективної протидії якому потрібна міцна армія.

Така картина цілком збігається з лінією російської пропаганди. Змальовуючи хворобливий стан української економіки, вона підводить до думки, що без відновлення економічних зв'язків з РФ діла не буде, а отже треба миритись, а тоді, якщо пощастить, то й західні інвестори до нас прибіжать.

Цю тезу з інвестиціями розгромив ще один запрошений ІСП експерт - колишній головний редактор журналу "Forbes Україна" Володимир Федорін. "Жодні великі інвестиції під виглядом того, що Україна замирилась з Путіним, не прийдуть. Вони прийдуть лише в тому випадку, коли Україна проведе серйозні глибокі реформи", - сказав він.

Федорін зауважив, що проблема в тому, що Путіну не можна вірити за жодних обставин. Тому домовитись по проблемі Донбасу не вийде. "Вже були домовленості щодо продовження оренди Севастополя для російського флоту і де вони?" - риторично спитав він.

Єдина мова з РФ - мова ультиматумів

Володимир Огризко почав свої пояснення з цитати відомого "русскомирца" Сергія Караганова журналу Spiegel: "Ми, Росія хочемо статусу великої держави, цей статус став частиною генетичного коду, хочемо бути серцем великої Євразії".

За словами екс-голови МЗС, при такому баченні розраховувати на якісь нормальні відносини з Росією неможливо.

Зауваживши, що Мінські угоди недієздатні, Огризко відзначив, що зараз спасіння України знаходиться в її власних руках. "Ключовий елемент - внутрішній розвиток. Потрібні внутрішні перетворення, які дадуть нам можливість мати справді сильну державу, сильну економіку та сильні збройні сили".

На зовнішній арені Україна мала б стати майданчиком формування антипутінської міжнародної коаліції.


"Необхідна максимально можлива ізоляція Росії. Мова, з якою можна звертатися до Росії - це мова одна: мова ультиматумів, вони іншої вони не розуміють. Це мова сили, мова примусу. Все інше, що бачимо сьогодні, насправді не працює. Ми повинні бути до цього готові і пояснювати західним партнерам, що іншої мови Росія не розуміє", - сказав Огризко.


Він також зазначив, що стратегії стримування Росії досі не існує ані в Україні, ані на Заході.

"Те що є, я б назвав неоковирною рефлексією на те, що робить Росія. Ключовим має бути системне стримування країни-агресора, бо це єдиний спосіб повернути його до норм поваги міжнародного права", - зауважив Огризко.

Він окреслив три завдання у відносинах з Росією: 

Перше - нам треба позбавитись ілюзій, раз і назавжди.

Друге - виходити з того, що Росія не збирається змінювати своєї політики відносно України та відносно Заходу. Це константа.

Третє - нам треба пояснити це нашим громадянам, а також нашим партнерам на заході.

Останній пункт про пояснення українським громадянам стосується результатів свіжого соціологічного дослідження Центру Разумкова. Воно виявило, що частка прихильників запровадження візового режиму з Росією порівняно з березнем 2015 року скоротилася з 46,7% до 29,0%.

Більше половини (55%) громадян України виступають проти розриву дипломатичних відносин України з Росією. Відносна більшість респондентів (48,5%) виступають проти заборони ввезення російських товарів для продажу в Україні. За таку заборону виступають лише 33,6% опитаних.

На думку Огризка, такі цифри на другий рік війни - це результат недопрацювань влади, громадських організацій та всіх тих, хто мав би пояснити населенню, що відбувається.

Щодо Заходу, то за словами Огризка, дуже потрібно пояснювати, що Росія не збирається змінюватися. "Для багатьох на Заході це майже як відкриття Америки", - сказав екс-міністр.

Україна небезпечна для Росії, бо показує інший шлях

Наша країна показала росіянам та іншим пост-радянським країнам, що можна жити інакше, що можна обрати інший шлях розвитку. За те, що обрала власний шлях і показала його іншим Україна зараз відплачує війною.

"Будь-який "відрив" України від політичних, економічних та суспільних "стандартів" РФ дуже болюче сприймався російською владою", - вважає автор "аудиторської" аналітичної записки ІСП політолог Олеся Яхно.

Саме тому будь-які спроби України здійснювати власні кроки в тому чи іншому питанні чи напрямку зовнішньої політики завжди сприймалися Кремлем безкомпромісно.

"Нерідко Росія упереджувала той чи інший крок України, демонструючи, до яких дій вона може вдатися у разі чого, а також випробовуючи готовність України до відповіді (наприклад, конфлікт навколо острова Коса Тузла у жовтні 2003 року)", - пише вона.

Саме тому Росія протидіяла курсу на євроінтеграцію України, яка "завжди сприймалася не стільки як мета та кінцевий результат, скільки як процес, як довгострокова гарантія незалежності України від Росії".

Як далі жити

Олеся Яхно прогнозує, що через "гібридну війну" Україна та Росія об’єктивно віддалятимуться одна від одної. Відтак говорити про розвиток українсько-російських відносин немає сенсу, можна лише працювати над мінімізацією наявних ризиків та реагуванням на виклики. Вона виділила п'ять пунктів для такої роботи.

1. Всебічне вивчення проблематики РФ. "Спрощене сприйняття Росії, керування українськими політиками в прийнятті рішень штампами багато в чому призвели до неправильної оцінки ризиків та можливих дій з боку РФ, починаючи з 2014 року", - попереджає Яхно.

2. Приділення активної уваги України країнам СНД. Не слід забувати, що більшість країн СНД побоюються, як висловилася дослідниця, прецеденту "братської дружби". Вони підтримують Україну, хоча багатьом здається, що недостатньо.

3. Визначитись, якою Україна бачить поствоєнну Росію. Хоча, як пише сама ж Олеся Яхно, коли припиниться війна відповісти неможливо, конфлікт на сході може тягнутись дуже довго - для РФ це спосіб дестабілізації України зсередини.

4. Активізація мовлення на західні аудиторії. Це особливо актуально з огляду на ризик зміни єдиної політики Заходу щодо Росії.

5. Питання безпекових гарантій. Україні слід і надалі посилювати свою обороноздатність та наближатися до стандартів НАТО.

Вже очевидно, що жодних відносин у нас з Росією немає і в осяжній перспективі не буде. Тож шлях у нас один, і його вже давно позначили небайдужі громадяни. Він має три складові: міцна армія, розумна дипломатія, сильна економіка.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.07
    Купівля 39.07
    Продаж 39.55
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.99
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
11:28
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Зброя для України, ситуація на кордоні, розвиток торгівлі: українська делегація прибула до Польщі
11:20
За матеріалами ДБР судитимуть працівника військкомату та правоохоронця, які на Одещині торгували "білими квитками"
На Одещині судитимуть працівника ТЦК та правоохоронця, які торгували "білими квитками"
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:20
Ексклюзив
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
08:48
діти війна
Через російську агресію в Україні загинули 537 дітей
08:40
Оновлено
Еммануель Макрон
Bloomberg припустив, що заява Макрона щодо іноземних військ в Україні могла розлютити чиновників у США. У Держдепі відреагували
08:36
Оновлено
Обстріл Запоріжжя
Росія вночі запустила ракети Х-22 та "шахеди": Повітряні сили знищили 26 БПЛА
08:25
Партизани зафіксували прибуття нової партії військової техніки РФ в окупований Крим
08:16
росія дипломат
"Бачимо, куди західні цінності котяться": на Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера
08:00
OPINION
Орест Сохар
Китай зазіхає на Європу
07:53
На фото діти з України
Канада не планує продовжувати програму зі спрощеного прийому українських біженців
07:39
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
Сили оборони за добу ліквідували 780 окупантів, 10 танків та 32 артсистеми
07:30
Telegram
"Законопроєкт "про заборону телеграм" ніякої заборони Telegram або анонімних каналів, не передбачає": Микола Княжицький відповідає на поширені питання про законопроєкт
07:19
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Південна Корея, США та Японія обговорили співпрацю для протидії військовим загрозам КНДР
07:04
електроенергія
Росія не може повернути жителям ТОТ електроенергію: Спротив розповів, де найважча ситуація
06:49
Естонія
Міністр юстиції Естонії не бачить перспектив швидко позбавити росіян права голосу на виборах
06:37
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
Кремль, ймовірно, посилить риторику про "терористичні загрози", щоб підвищити підтримку війни проти України, - ISW
06:15
Більшість американців не підтримують війну Ізраїлю проти ХАМАСу, - опитування
05:59
світ Канада Латвія військові новини
Канада відправила до Латвії 150 одиниць техніки для міжнародної бригади
05:56
Сергій Наришкін
"Обговорили змовницькі дії ворогів": Наришкін з'їздив до КНДР
05:36
Окупанти, кримінал, росіяни
РФ формує резерви для підтримки поточних операцій, а не для нового наступу, - ISW
05:08
війна з росією нафта безпілотник
Росія після атак на свої НПЗ збільшила експорт пального з Білорусі, - Reuters
04:12
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
У Росії після теракту у "Крокусі" наростає міжетнічна ворожнеча, - NYT
03:44
Габріель Атталь
Уряд Франції підтримав директора ліцею у конфлікті з ученицею через носіння чадри
03:16
Siemens
Співробітникам Siemens висунули обвинувачення у порушенні кримських санкцій поти РФ
02:48
У Польщі оперативно звільнили командувача Єврокорпусу: він навчав ЗСУ
02:20
Косово - Сербія
Комітет ПАРЄ рекомендував запросити Косово до Ради Європи. Сербія відреагувала
01:52
Нобелівська премія
Нобелівські лауреати вимагають посилити тиск на Путіна і допомогу Україні, - відкритий лист
Більше новин