Все, що потрібно знати про Нобелівську премію 2016

11 жовтня, 2016 вiвторок
17:41

Самопоїдання клітин, наномобіль для ліків, теорія контрактів та інші важливі відкриття Нобелівської премії 2016

Програмування клітин на самоочищення

Премію з медицини отримав японський мікробіолог Ешінорі Осумі за дослідження механізмів аутофагії. 

Аутофагія - процес, при якому клітина самопоїдає себе. Аутофагія має важливу функцію - клітина позбавляється від пошкоджених білків і органел. Таким чином клітина так само поповнює нестачу поживних речовин для підтримки своєї життєдіяльності.

Лауреат проводив дослідження на пекарських дріжджах, для визначення ген, відповідальних за аутофагію. У слідстві проведених експериментів вчений виявив десяток ген, що відповідають за процеси аутофагії. Якщо деактивувати ці гени, то клітина втратити здатність до самознищення. Подібні механізми присутні і в людському тілі.

Сам процес аутофагії виглядає так: клітинна мембрана ізолює всякі пошкоджені частини клітини, утворюючи тим самим аутофагосому, яка надалі зливається з лизосомою - своєрідним клітинним "шлунком", де зібрані пошкоджені органели і білки починають засвоюватися.

Процес аутофагії

Важливість цього відкриття полягає в тому, що в майбутньому можна буде програмувати клітини, у яких збився процес аутофагії. Таким чином можна буде боротися з раком, хворобою Альцгеймера, Паркінсона, очищаючи організм від шкідливих клітин.

Наномобіль вже виїхав!

П'ятого вересня були названі лауреати Нобелівської премії з хімії. Премію отримають Жан-Пер'є Саваж (Франція), сер Дж. Фрейзер Стоддарт (США) і Бернард Л. Ферінга (Нідерланди). Всі троє розділять вісім мільйонів шведських крон (приблизно 931 тисячу доларів), за розробку і синтез молекулярних машин.

Простіше кажучи, вчені придумали найменші у світі керовані машинки, розміри яких поступаються розмірам волосини в тисячу разів. Крихітні важелі, штучні м'язи і мікроскопічний двигун - все це є частиною молекулярної машини. Подібні винаходи допоможуть доставляти необхідні ліки до пошкоджених органів людини, без необхідності хірургічного втручання.

Месьє Саваж вніс свій перший внесок в дослідження ще в 1983 році, з'єднавши в ланцюг дві кільцеві молекули, чим викликав появу нової молекули під назвою catenan (від лат.-ланцюг). Механічно переплетені кільця Катена можуть пересуватися відносно один одного, не перериваючи зв'язку. Більш того, трохи пізніше при додаванні енергії Саваж навчився контролювати пересування кілець.

Другою людиною, котра зробила свій внесок у винаході нано-механізмів, був американський вчений Джеймс Фрейзер Стоддарт, який в 1991 році шляхом нагрівання нанизав циклічну молекулу (що складається з декількох молекул), з лінійною молекулою. Цей клас з'єднання було названо ротаксанов.

Бернард Ферінга був першою людиною, який створив молекулярний двигун. Завдяки попереднім розробкам своїх колег, в 1999 році він домігся контролю лопатей молекулярного гвинта і змусив їх обертатися. Ця розробка допомогла втілити в життя двигун для справжньої наномашини.

Дивні матерії, Флетландія і пончики

Четвертого жовтня Шведська Королівська академія наук прийняла рішення нагородити Девіда Таулеса з Вашингтонського університету, Дункана Холдейна з Прінстонського університету і Майкла Костерлітца з Брауновського університету за теоретичні відкриття топологічних фазових переходів і топологічних фаз речовини.

Топологія - описує незмінні в своєму стані властивості при деформації об'єкта. Сама по собі топологія - наука не з легких, і пояснити її завдання досить важке.

Наприклад, пончик і дірявий носок в контексті топології не мають ніякої різниці, так як їх незмінною властивістю є наявність однієї дірки, в той час як книга і пончик належатимуть до різних категорій через ту ж горезвісну дірку. Можна надати книзі форму пончика, проткнувши її посередині.

Так ось вчені досліджували явище, яке виходить при застосуванні сили в перетворенні книги в пончик. Перетворити книгу в пончик значить змінити топологію об'єкта, а наявність нової властивості матерії називається вихором, над чим і проводили свої дослідження лауреати.

Ступенева зміна топології і властивостей матеріалів

Вся матерія регулюється законами квантової фізики. Гази, рідини і тверді речовини є звичайним станом матерії, в яких вкрай складно спостерігати квантові ефекти через складність візуалізації мікросвіту.

Але от якщо застосувати до матерії температуру близьку до нуля (-273 градуси за Цельсієм), або, навпаки, якусь високу температуру, то квантові ефекти стають видимими.

При застосуванні до предмету високої температури у нього з'являється "вихор", при застосуванні до цього ж предмету низької температури його перший вихор не тільки не зникне, але і обзаведеться своїм двійником-вихором з повністю протилежними властивостями.

Оскільки подібна пара компенсує енергію один одного, то фазовий перехід матерії відбувається при поділі цієї пари, який можна досягти шляхом повторного нагрівання матерії.

Топологічний фазовий перехід

Всі ці дослідження були проведені в двовимірному світі або, як найчастіше його жартівливо називають - "Флетландія", де матерія може приймати "дивний" стан і форми.

Природно, що вчені не вивчали перетворення книги в дірявий носок, а використовували передові математичні методи, щоб вивчити такі форми матерії як надпровідник (повна відсутність опору електрики), суперрідина (рідина, здатна текти крізь, наприклад, скло або по напряму вгору).

Фізики продовжують пошук нових форм матерії, які в подальшому можна буде застосувати в електроніці.

Світ чи поразка?

Примітно, що в цьому році на Премію миру було номіновано рекордну кількість кандидатів, а саме - 376. Серед них 228 кандидатів - індивідуальні номінанти, і 148 номінованих компаній. Премія миру- єдина Нобелівська премія, в якій можуть брати участь як окремі особи, так і громадські установи. Премія Миру вручається не на території Швеції, а на території Норвегії.

Сьомого жовтня премію отримав колумбійський президент Хуан Мануель Сантос за припинення 50-річної війни з ліворадикальним угрупованням ФАРК (Революційні збройні сили Колумбії).

Здавалося б, країна втомилася від такого тривалого протистояння, яке забрало багато життів колумбійців, але несподівано Сантос зустрічає опір з боку деяких членів уряду, а також народу. Небажання співпрацювати з бойовиками пересилило навіть багаторічну втому від війни. Опоненти вимагають кримінального покарання членів ФАРК.

Але як вважає Норвезький Нобелівський комітет, навіть якщо інші не хочуть миру, не означає, що мир не буде досягнутий. Подібною нагородою комітет висловлює підтримку колумбійському президенту.

За договором про перемир'я, ФАРК віддає свої активи на виплату компенсації жертвам протистояння, а також більше не веде збройну боротьбу, і стає політичною партією.

Теорія за контрактом

Премія з економічних наук була заснована в 1969 році Шведським банком. Ця премія найбільше піддається критиці послідовниками нобелівського руху через рішення приєднати її до інших нобелівських номінацій.

Проте 10 жовтня були названі лауреати Нобелівської премії з економіки. Приз цього року отримають Олівер Харт з Гарвардського університету і Бенгт Хольмстрьом з Массачусетського технологічного інституту за внесок в теорію контрактів.

У своїй праці вченні торкнулися безлічі аспектів. Наприклад, хто з учасників контракту більше поінформований і підготовлений до ризиків? Якщо людина застрахула свій автомобіль, це дозволяє їй вести себе більш безвідповідально.

Конфлікт, який виникає, і напруга між страховкою і відшкодуванням збитку пояснюється двома факторами: якби кожен був гранично уважним і відповідальним, то недовіра з боку страхових агентів зникла. І  якби страхові агенти могли щомиті спостерігати за діями застрахованого, вони могли б особисто обирати, що компенсувати, а що було спровоковано самою застрахованою особою спеціально.

Даний тип не довірчих відносин існує не тільки в страхових історіях, але і на робочому місці в майже кожному офісі. Роботодавцю краще закріпити заробітну плату за продуктивність співробітника (премії, бонуси), щоб мотивувати його, тоді як співробітнику краще отримувати фіксовану зарплату.

Система заохочувального контракту полягає в тому, що чим менше можна простежити за використаними діями співробітника, тим менше його заробітна плата повинна залежати від його продуктивності.

Неповні контракти так само є частиною дослідження. За цим дослідженням виходить, що найчастіше сторони, що укладають контракт, знаходяться в асиметричному інформаційному просторі, а також не можуть врахувати всіх випадкових ситуацій.

В такому випадку обговорюється, хто зі сторін матиме право вирішувати, які саме дії виконувати в тій чи іншій випадковій ситуації. Відповідно, сторона з більш сильним правом голосу буде охочіше вкладати свій капітал, тоді як для другої сторони мотивація на вкладення буде вкрай мала.

У своїй праці лауреати торкнулися майнових прав. Наприклад, при винаході нового продукту, кому має належати право на продукцію, а кому на канал збуту. Вчені так відповіли на це питання: в разі, якщо винахід є дією або послугою, то в такому випадку краще, щоб всі права власності, пов'язані з цим продуктом, належали одній компанії. Так новатор зможе убезпечити себе від втрати своїх вкладених ресурсів.

Фінансові контракти мають досить схожу структуру з теорією неповних контрактів. У ситуації, коли топ-менеджер вирішує самостійно підвищити собі продуктивність шляхом придбання компанії (буду сам на себе працювати), але у нього не вистачає коштів, в таких випадках майбутній підприємець звертається до інвестора.

Інвесторам виплачується фіксована сума кожен певний період, і вони не втручаються до тих пір, поки компанія приносить гроші. Як тільки компанія припиняє приносити прибуток, інвестори мають право продати всі активи, щоб повернути свої вкладення назад. Банківське кредитування працює саме таким чином, і лауреати в своїй теорії контрактів пояснюють принципи і причини такої роботи.

В умовах України необхідність такого дослідження зрозуміти складно, оскільки в повсякденному житті український громадянин дуже рідко стикається з контрактами. Але в інших країнах держава переходить до контрактного суспільства, що означає підміну законів контрактами.

Вчені детально вивчили всілякі пастки, тонкощі і негласні правила при укладанні контрактів. Дослідження торкнулося всього функціонування юридичної особи та взаємодії її з іншими об'єктами. Праця вчених є важливим доповнення до теорії організації (наука, що вивчає процеси формальних організації та їх взаємодію з навколишнім середовищем) і в подальшому буде застосовуватися як у кадровій політиці, так і при фінансовому аналізі компанії.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.95
    Купівля 38.95
    Продаж 39.47
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
12:04
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
Більше новин