Генерал НАТО Бєнек: Путін не піде далі, бо анексія Криму коштувала занадто дорого

Антін Борковський
21 жовтня, 2016 п'ятниця
09:55

Мечислав Бєнек, віце-командувач трансформаційного командування НАТО, генерал польської армії, про протистояння з Росією, плутонієвий шантаж Кремля, "іскандери" і "брудну бомбу"

Маємо дуже складну ситуацію, зумовлену агресією Росії проти України, і подібна ситуація триває понад 2 роки.

Це дуже складна ситуація, особливо для українського суспільства, адже ви модернізуєте військо, удосконалюєте військові сили і основні зусилля йдуть на озброєння вашої армії. Водночас вся міжнародна спільнота рішуче засуджує цю агресію, а країни-члени НАТО в резолюції, що була прийнята на липневому саміті у Варшаві, ствердили, що вільна незалежна Україна є потрібною Євроатлантичній спільноті як безпечний простір.

Тож країни-члени НАТО, так само як і ЄС, задекларували допомогу Україні у відновленні територіальної цілісності і стосовно практичної допомоги щодо політичного діалогу, зокрема, і щодо тиску при реалізації Мінських домовленостей. Я думаю, що втрачені території в майбутньому Україна поверне. Ситуація в Криму є дуже складною, адже там багато людей кримськотатарського походження живе століттями, а зараз ця територія є окупованою.

Ну, а що стосується реальної допомоги у разі серйозної агресії з боку Росії?

Проблема у тому, що НАТО в рамках 5-ї статті надає допомогу…

… тільки членам НАТО.

…тільки членам НАТО, натомість партнери НАТО шукають співпраці, діалогу, партнерства, модернізації навчання. В даний момент Україна перебуває в дуже складній ситуації: ви модернізуєте свої збройні сили, оновлюєте всю систему, реформуєте економіку – і це все відбувається одночасно.

Розуміючи цю ситуацію, коли анексія Криму суперечить усім засадам міжнародного права, а створення двох псевдо-республік у вашому складі вдаряє в підставові інтереси України, я вважаю, що адміністрація президента Путіна і росіяни не підуть далі, бо Крим і його анексія коштують їм занадто дорого. Утримання Криму – це величезні кошти для Росії, тим більше, що економічні санкції - для них це цвях у черевику.

Спочатку санкції не дуже дошкуляли, але за 2 роки це вплинуло серйозно. Тим більше, що ціни на енергоресурси у світі пішли вниз, а на них трималася російська економіка. Колись нафта коштувала 110 доларів за барель, а зараз – 55. Газ коштував колись 400 доларів за 1000 кубометрів, а зараз – 250 доларів. Це для Росії поважний удар. І Путін свідомий, наскільки великою для нього є проблема утримання Криму і проведення операцій поза межами Росії, наприклад в Сирії.

Але з другого боку, ми розуміємо, що Путін зараз використовує так званий ядерний шантаж, йдеться про плутоній, радіоактивний матеріал, тож Путін вимагає скасування санкцій і відшкодування втрат, по суті репарацій, від Заходу. Наскільки  є серйозною справа з тим плутонієм?

Це поважна справа, а крім того є пакт АНФ стосовно тактичної ядерної зброї, а в ній Росія має перевагу. Якщо йдеться про утилізацію плутонію, то це аргумент Путіна, мовляв, прошу скасувати санкції, а ми повернемось до попередніх угод. Але маю наголосити, що це двосічна зброя. Адміністрація Путіна і сам Путін знають, що плутонієм володіють американці та інші натівські країни, наприклад, Франція, чи Велика Британія, котрі також мають ядерну зброю. 

В російській доктрині зазначено, що в разі загрози національним інтересам Росії вони передбачають застосування ядерної зброї, і це дуже небезпечно. Але я не думаю, що в адміністрації Путіна знайдеться хтось, хто вирішить застосувати ядерну зброю, бо вона обосічна і двостороння. Це обопільне винищення. Так що до цього, певно, не дійде.

Тобто країни-члени НАТО не бояться цих ядерних погроз?

Висловлюють свої застереження, але водночас зверну увагу, що в кінцевій декларації Варшавського саміту йдеться не лише про конвенційні засоби оборони, але також про ядерну зброю. Про це ніколи раніше забагато не говорилося, хоча НАТО володіє ядерною зброєю. Її склади розміщені і на території Європи, тобто не тільки в США.

Франція і Велика Британія призначають частину свого ядерного потенціалу для засобів спільного захисту, і росіяни про це знають. І тому це радше шантаж, що має застрашувати держави, підважити їхню солідарність, адже основна засада НАТО – це солідарність, це спільнота вартостей.

Наскільки є серйозною ситуація зі спробами створити і використати так звану "брудну бомбу", тобто сконструйовану з якихось радіоактивних матеріалів?

Доступ терористичних груп до таких засобів, як "брудна бомба", радіоактивна бомба малої потужності, хоча це може бути і біологічна зброя чи хімічна – це загроза для всього людства. І розвідки держав-членів НАТО та ЄС активно співпрацюють між собою, і Росія також – бо це лежить в інтересах усіх.

Росія має такі республіки, як Інгушетія, Чечня, Дагестан – загалом цілий Кавказ, де панує фундаментальний іслам. Тобто можливість застосування такої бомби припускається і ситуація моніториться.

На Ближньому Сході, де я провів певний час у Сирії, Афганістані та Іраку загроза найвища – зокрема на території таких країн, як Ірак та Сирія, де було самопроголошено "Ісламську державу". Тож слід брати під увагу подібний тип загрози, крім конвенційних і гібридних, про які ми говоримо, йдеться про використання і "брудної бомби" терористичними угрупованнями, і ситуація активно відстежується.

Розуміємо, що НАТО є різним: що є Литва, що є Польща, але є країни, котрі симпатизують Росії.  Тож невідомо, якою може бути реакція, наприклад, в разі агресії проти Литви і Польщі.

Відомо, що 5 стаття зобов’язує усіх членів НАТО…

…надавати підтримку, але це не обов’язково надання підтримки солдатами.

… категорично говориться про надання мілітарної допомоги.  Для цього розроблені плани можливих дій не тільки на східному напрямку, але й на північному й південному. В тих планах йдеться: де, коли, і в який час мають опинитися війська.

Але на першому етапі кожен з членів НАТО повинен мати свій потенціал, який дозволить протриматися перші дні, поки не надійдуть основні сили і має боронити свою територію. Але з другого боку, і ви праві, що є різні інтереси, різні неурядові структури, є різного типу дії Росії, спрямовані на те, щоби підважити солідарність натівських держав.

Є різні партії, наприклад, партія Ле Пен у Франції, партія Зелених в Німеччині, до котрих у різні шпарини росіяни намагаються увійти, аби підважити солідарність союзу. У важкий для України момент росіяни замовили 2 десантних кораблі "Містраль", але в кінцевому рахунку Франція відмовилася від їх продажу Росії.

І зараз спостерігаємо ситуацію, що Росія намагається підважити солідарність НАТО шляхом зближення у відносинах з Туреччиною. Але президент Ердоган достеменно все знає і має більше інтересів і спільних вартостей з НАТО ніж з президентом Путіним. Ці спроби є, тож  слід бути чуйним.

І є ще один аспект, йдеться про російську пропаганду на усіх фронтах: від засобів масової інформації, візьмімо хоча би Russia Today, до впливу на політичні партії і заснування неурядових організацій в Європі – заради того, щоб підважити солідарність країн ЄС та НАТО.

Мечислав Бєнек

Лише в Німеччині діяло близько трьохсот організацій, пов’язаних з "Газпромом", так званих громадських організацій, котрі впливали на формування публічної думки в країні. Це вже було пару років тому, а зараз розуміємо, що це стосується не лише Німеччини, але більшого числа країн.

І незабаром Європарламент прийме резолюцію у цій справі, а вслід за резолюцією буде вжито заходів для протидії пропаганді. І з цією ініціативою вийшла польська сторона, і це буде обговорюватися на найближчій сесії Європарламенту у Страсбурзі.

Коли Ердоган збив російський літак, ситуація була дуже неприємною, і ескалація могла йти далі. Водночас Росія постійно провокує натівські країни – це стосується авіапорушень кордону  і вльотів на територію натівських країн. Чому Росія настільки активно грає?

Перед Варшавським самітом НАТО, на котрому було прийнято багато важливих рішень стосовно членів НАТО з країн Балтії та Польщі, стосовно зміцнення цього флангу, стосовно розміщення американських, британських та німецьких контингентів, стосовно зміцнення інфраструктури -  Росія проводила немовби вогневу завісу, такий собі артилерійський салют. Виконуючи низку польотів з порушенням повітряного простору, виконуючи маневри поблизу натівських кораблів, висилаючи підводні човни поблизу територіальних вод – це був такий собі підготовчий артилерійський салют, але вже цього не спостерігаємо.

Підготовчий? До чого готувались?

Це робилось, щоби лякати натівські держави, аби вони не пішли на настільки рішучі кроки, але наслідок цього був зворотній – бо ніхто так не з’єднав держави  у спільному монолітному рішенні, як ці дії росіян. Водночас я вважаю, що зараз ситуація розгортається не лише у повітряному, морському чи кібернетичному просторі, але у дуже важливому економічному вимірі. Це дуже важлива справа. Вирішує економіка. Коли мене питають, чи буде війна, я відповідаю, що війна вже є  - економічна війна.

Економічна війна вже триває?

Економічна, господарча війна вже триває. Але бачимо такі показники: американці продукують 25% світового продукту, а росіяни – 6%. Євросоюз – 23%, а Польща - 0,86%. Тобто бачимо, що один велетень робить 25% світового продукту, а другий  велетень, що володіє ядерною зброєю і контролює величезний простір – продукує лише 6 %. Ну, то скажіть, хто виграє цю війну?

Ну, бачимо, що виграє цілий світ. Але я не розумію, чому Путін настільки гостро грає і погрожує Польщі, країнам Балтії, зокрема з Калінінграду - йдеться про розміщення так званих "іскандерів"?

Градус справді високий, але хотів би зауважити, що, врешті-решт, подібну гру буде програно. Росіяни офіційно заявили, що розміщають "іскандери" під час навчань – НАТО це також зафіксувало – але без ядерного озброєння. Про розміщення "іскандерів" говорилося весь час, одразу після того, як натівська сторона  заявила про розміщення протиракетного щиту і решти інфраструктури.

З "іскандерами" ситуація така ж приблизно, як з йеті: начебто всі знають, що йеті є, але ніхто їх не бачив. Щоправда, цього разу ми бачили ці "іскандери". Це також небезпечно, хоча, з другого боку, це російська територія і вони можуть базуватися на ній, де хочуть.

Водночас тут є чітке обмеження стосовно розміщення ядерної зброї поблизу кордонів іншої держави, - тож це є актом, що загострює ці стосунки. Нам це непотрібно, відтак ми кажемо, що зараз закладаються підвалини "холодної війни". Це ще не є "холодна війна", це її фундамент. І основне завдання для НАТО, рівно ж як і для Росії – аби це не перетворилося на гарячу війну.

А наскільки близько до цієї гарячої війни?

Не настільки близько.

А що ж би мало статися? Черговий збитий літак, Київ, який би зазнав авіаційних ударів?

Ні. Було дуже небезпечно, коли російські війська йшли на Тбілісі. Тоді було дуже близько. І це загрожувало розгортанню конфлікту на цілому Закавказзі. На щастя, тоді була рішуча позиція як президента Саркозі, котрий в той час був головою Ради ЄС, так і президентів, яких взяв у свій літак світлої пам’яті Лех Качинський.

Тоді президент український, польський та литовський полетіли в Грузію і там показали повну підтримку і солідарність щодо агресії. Тоді танки зупинилися і повернулися, але, на жаль, Абхазія і Осетія були анексованими всупереч міжнародному праву, так само, як це сталося з Кримом.

На вашу думку, чи Кремлю вдалося осягнути стратегічні цілі в Україні чи лише тактичні?

Скажу, що лише тактичні цілі. Суто тактичні цілі. Такий великий проект, як Новоросія, котрий вони планували, тобто йшлося про захоплення величезного району від Дніпропетровська, Донбасу, сполучення цього сухопутним коридором з Кримом з подальшим пробиттям аж до Придністров’я – цей проект не вдався і не вдасться. А утримування Криму обходиться Росії дуже і дуже дорого, і думаю, що Росія в певний спосіб розуміє це.

Ми переживаємо, що Путін у випадку України може використати сценарій, котрий би нагадав поділи Польщі у XVIII столітті. Можливо, зараз готується поділ України, хоча, можливо, це і звучить дещо параноїдально, але…

Про це казав Жиріновський, і це також частина російської пропаганди. Польща ніколи, ніколи, - жоден польський політик таких слів би не вимовив і не вимовить.

Які перспективи реального наближення України до членства в НАТО?

Президент Порошенко в 2015 підписав указ, що Україна завершує свій позаблоковий статус і розпочинає свій марш в напрямку осягнення здатності і зміни своєї структури, аби до 2020 року виконати усі натівські стандарти реформи збройних сил стосовно вимог Member Action Plan. Це амбітний план і довготривалий.  Я зичу Україні виконати це.

Натомість є велика проблема: одна з умов – це територіальна цілісність країни. У випадку Грузії та України ми поки що цього не бачимо, але сподіваюсь, що незабаром ці справи урегулюються настільки, що вдасться досягнути компромісу. І ще одна важлива річ: саміт НАТО, прийнявши дуже важливу декларацію, водночас лишив прочинену кватирку для продовження подальшого діалогу з Росією.

ДОВІДКА:

Мечислав Бєнек

генерал армії (Польща)

1990-92 рр – командувач контингенту в Сирії

1993 р – служба у Західній Сахарі 

1998-1999 р – командувач Миротворчої Бригади у Боснії та Герцеговині

2002 – віце-командувач Міжнародного Корпусу НАТО в Туреччині

2004 р – командувач Міжнародної Дивізії в Іраку

2007 р – радник міністра оборони Афганістану

2010-2013 рр –  віце-голова стратегічного командування НАТО в Норфолку (США)

Професор Національного ун-ту Оборони ( National Defence University) у Вашингтоні

Нагороджений: командорським хрестом ордену Відродження Польщі, польським Золотим Хрестом за Заслуги, орденом Зірка Афганістану.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.87
  • EUR
    Купівля 42.13
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
13:18
Ентоні Блінкен
Блінкен прибув до Китаю: зустрінеться із Сі Цзіньпіном і лідерами бізнесу
13:15
Пил із Сахари
У атмосфері та опадах: до України дістався пил із Сахари
13:14
На фото: кадр з фільму "Путін"
Вийде в 35 країнах світу: оголошена дата премʼєри трилера "Путін" з дипфейком президента РФ у підгузку та в лікарні
12:45
застосунок Дія
Парламент прийняв за основу законопроєкт про розмитнення авто в Дії
12:41
На фото: Документальний фільм "Білий янгол – кінець Мар’їнки"
Фільм про евакуацію мирних мешканців з Марʼїнки отримав золоту нагороду та гран-прі New York Festival
12:30
грузія
Грузія продовжила термін безвізового перебування для українців
12:29
Еспресо лого
Відключення Еспресо з Т2 й напад митрополита Лебідя на кореспондентку телеканалу: держдеп США оприлюднив звіт про порушення прав людини в Україні
12:09
На фото: Олег Собчук з гурту "СКАЙ"
"Річ не в страху": лідер гурту "СКАЙ" Собчук пояснив, чому не воює
12:07
На Закарпатті прикордонники з пострілами затримали шістьох чоловіків, які планували втекти до Угорщини
ВР проголосувала за збільшення чисельності прикордонників
12:04
OPINION
Валерій Пекар
Чому ми втікаємо з поля битви за свідомість
11:52
Євген Балицький
ВАКС конфіскував у колаборанта Балицького 5 літаків, автомобілі, квартири та будинок
11:30
Оновлено
нафтобаза у Смоленській області
Безпілотники СБУ вночі атакували дві нафтобази у Смоленській області РФ
11:18
Джамала
Джамалу обрали речницею від України на Євробаченні-2024
11:15
Огляд
міжнародний огляд
Як штучний інтелект допомагає ЗСУ та чому найбільша загроза для Європи не Путін, а ультраправі. Акценти світових ЗМІ 24 квітня
11:15
Збір на амуніцію для 65 ОМБр
11:14
Електроенергія
Україна третю добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 24 квітня
11:13
Водопілля у Києві 2024 рік
У Києві рівень води у Дніпрі піднявся до рекордної цієї весни позначки
11:06
На фото: російські книжки
У Росії створили експертний центр, який визначатиме відповідність книг законодавству
11:04
Ексклюзив
окупанти
Кримська операція залежатиме від того, що будуть робити росіяни після 9 травня
10:54
Огляд
Карта. Авдіївка_2404
Карта бойових дій за період 17-24 квітня: Тактичні невдачі на фронті vs стратегічні перемоги у війні
10:48
Оновлено
обстріл одеса
Росіяни зранку вдарили ракетами по Одесі: є постраждала
10:45
окупанти в Криму
Британська розвідка назвала кількість дезертирів, яких РФ засудила з 2022 року
10:42
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 24 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
10:41
КНДР, Північна Корея
Міністр зовнішніх економічних зв'язків КНДР після візиту до Росії прилетів до Ірану
10:31
в Одесі затримали агента ФСБ
Наводив ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість: в Одесі затримали агента ФСБ
10:26
На фото: виставка "06:29 Момент зупинки музики"
У Нью-Йорку відкрили виставку, яка відтворює музичний фестиваль в Ізраїлі, на який 7 жовтня напав ХАМАС
10:11
Ексклюзив
Згурець назвав пріоритетні цілі для застосування ATACMS
10:08
OPINION
Віктор Трегубов
Декого переконати оплесками та лагідним поглядом неможливо
10:06
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У РФ заарештували заступника Шойгу через хабарництво
09:51
Телемарафон внесли у звіт Держдепу США про порушення прав людини в Україні
09:48
Президент Фінляндії Александер Стубб
"Менше говорити і більше готуватися": президент Фінляндії про найкращий спосіб уникнення війни
09:29
"Федоров прагне одноосібно захопити владу в місті": очільник Запоріжжя Куртєв написав Зеленському про спробу політичного перевороту
09:21
Ексклюзив
В районі Очеретиного тривають бої, ситуація під контролем ЗСУ, - офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади Цехоцький
09:13
Олексій Навальний
У Росії відсторонили від виконання обов'язків священника, який очолив панахиду за Навальним
09:12
санкції проти Ірану
Багаторічна кіберкампанія проти компаній: США застосували санкції щодо Ірану
09:07
Трофейна техніка
РФ перекидає військову техніку через Маріуполь на північ Донеччини, - радник мера
08:46
вибори у Північній Македонії
У Північній Македонії відбуваються президентські вибори
08:39
Оновлено
РФ вночі вдарила ракетами по житловому комплексу в Харкові: кількість постраждалих зросла до 6
08:35
Ексклюзив
війназ Росією
Заступник голови Бердянської райради розповів, як передають залишені домівки мешканців Бердянська новим "власникам"
08:30
Єнс Столтенберг
Столтенберг заявив, що НАТО наразі не планує розгортання ядерної зброї в інших країнах
Більше новин