Ігор Мосійчук: Тимошенко ще з 90-х була завербована спецслужбами Росії

22 листопада, 2016 вiвторок
10:48

Народний депутат від "Радикальної партії" Ігор Мосійчук про скандал з Юрієм Шухевичем, "зозулю" Тимошенко і кримінальну справу проти нього

Давайте спочатку поговоримо про останні події. Це - заява вашої фракції стосовно того, що член вашої фракції Юрій Шухевич - під загрозою і про всі події, які відбулися після цього. Тобто гострі перепалки вашого лідера Олега Ляшка з Юлією Тимошенко. Скажіть, будь ласка, чи порушено кримінальну справу щодо загрози вбивства Юрія Шухевича?

Я не можу цього сказати. Ми звернулися до президента і до Служби безпеки, охорону Юрію Романовичу надано, але, на жаль, ні мене, ні лідера партії ніхто не опитував, відповідно я розумію, що щось не те в датському королівстві. Ми маємо достеменні докази з наших джерел, що готувалася досить серйозна провокація. Принаймні те, що я можу сказати в ефірі зараз, це те, що певні особи, враховуючи охоронця Віктора Медведчука, з’ясовували місця, де ночує Юрій Романович, як він пересувається тощо.

Ви і сама фракція вже багато розповідали стосовно цієї справи, я би хотіла уточнити тільки деякі деталі. Ви також говорили, що помічник Шухевича ще за пять днів до виступу, який мав потягнути за собою ці всі подальші події, знав про це, що цей виступ готується. Виходить, що і фракція знала про цей виступ заздалегідь?

Ні. Насправді цей момент був неочікуваний, і Олексій, помічник Юрія Романовича, відмовився вести Юрія Романовича. Ми не знали спочатку про це. Нас дуже здивувало, чому Юрій Романович пішов виступати від «Батьківщини». Тут Тимошенко себе переграла. Вони планували трохи інакше, але вона себе переграла. Ми вже володіємо достеменно місцем офісу одного з олігархів, куди запрошували Юрія Романовича.

Кого?

Тарути.

Там з ним працював один з найбільших помічників Юлії Володимирівни Сергій Власенко. Ми володіємо достеменною інформацією, як готувалася ця провокація, і я думаю, що і сама Тимошенко не знала кінцевої мети. Я думаю, що вона робила свою політичну гру, а російські спецслужби робили свою. Можливо, і в контакті. Я не можу це стверджувати, цим має займатися Служба безпеки.

Ситуація така, що Юлія Володимирівна, на наше тверде переконання, і ми це знали і дуже обережно до неї ставилися, ще з середини 90-х, з часів співпраці з Лазаренком, коли вони працювали з Міноборони Російської Федерації – це відомий факт – що вона була тоді завербована спецслужбами Росії. Всі її подальші дії тільки це підтверджують.  

Ви назвали імя Тарути. Яка роль його могла бути в цій історії?

Я думаю, що Тарута зараз активно працює з Юлією Володимирівною. Вони і раніше не цуралися один одного. Яка роль, я думаю, буде з’ясовано більш глобально пізніше, але те, що це відбувалося в його офісі, - вже достеменно відомо.

А що це за обєднання, про яке говорив сам Юрій Шухевич в своєму коментарі і, за його версією, ніби ви обєдналися з Тимошенко. Це існуюча організація?

Насправді це неіснуюча, фейкова організація, до створення якої було долучено декілька патріотів, так, як і Юрій Романович. Які, мабуть, не усвідомлювали, що їх хочуть використати, але яких задовбала та соціальна, економічна, політична, військова ситуація, яка існує в країні, і вони хотіли якихось серйозніших змін, і їх використовували. Але це всього лиш декілька людей.

А очолив це об’єднання якраз Олександр Білик, який був охоронцем Медведчука, я маю достеменну інформацію людей, які з ним працювали, що він знаходився на постійному зв’язку з Медведчуком, що він зустрічався декілька разів на Закарпатті з ним, в одному з будинків Медведчука, тому я думаю, що це чітко пророблений план.

Ігор Мосійчук

Спочатку була історія з Шухевичем і цим невдалим виступом. Потім пройшла ніч. На наступний день був дуже різкий виступ Олега Ляшка стосовно Юлії Тимошенко. І він був насправді навіть для Олега Ляшка занадто різким. Що відбулося за цю ніч?

Усю ніч ми з’ясовували обставини, складали  паспорт цієї справи.

І що таке відбулося, що було настільки особистісне? Ви ж добре знаєте Олега Ляшка особисто?

Я знаю дуже добре Олега Валерійовича. Справа в тому, що коли стало зрозуміло, яка підла гра задумувалася, як задумувалося в темну нашого депутати, Героя України, патріота (використати, - ред) і чим могло це закінчитися, це настільки розлютило Олега Валерійовича, що Ви  не уявляєте. Я його навіть не бачив таким розлюченим у часі, коли була небезпека.

Я чому думаю, що там був який особистий компонент, бо він багато разів використав, більше десяти разів слово «зозуля».

«Московська зозуля».

Так, ще дуже особиста, мені здається, справа.

А ця справа здавна йде. От пригадайте, коли відбувалося голосування по Грузїї, по підтримці грузинського народу у війні з Росією, Олег Ляшко один з шести депутатів БЮТ, яка була на той момент, який проголосував за це звернення всупереч Юлії Тимошенко.

Після чого Юлія Тимошенко виносила їм мізки, кричала на тих, хто голосував, на справжніх патріотів. І він каже, що ще з того моменту почав задумуватися, що щось у цьому датському королівстві не все так «с етой лісой».

Але це ж не заважало Вам весь цей час співпрацювати з «Батьківщиною». Зрештою ще в квітні цього року ви разом з ними збирали підписи за імпічмент президента. А тут ви раптом виступаєте проти фактично точно такої ж ідеї.

По-перше, Ви трохи сплутали. Ніколи «Батьківщина» не збирала підписи за імпічмент президента.

Вона принаймні підтримувала вас.

І підписів там їхніх немає. Крім деяких людей, наприклад, Ігоря Луценка, якого я дуже шаную. Але існує ще один момент. Ми ж не проти імпічменту. Ми якраз і є авторами законопроекту про тимчасову слідчу комісію, яка матиме право усувати президента в порядку імпічменту, незалежно це Порошенко, Ляшко чи хто там буде ще.

Без цього закону ту постанову, яку підсунули Юрію Романовичу, щоб він виголосив, ну що вона є, бо він її прочитати не міг, це зрозуміло, - це інформаційна бульбашка. Ми з Вами, оператори, всі, хто нас дивиться, можемо таких постанов по десять прочитати, толку юридичного від цього не буде, поки не буде закону. І ми зараз наполягаємо, що до третьої річниці Революції Гідності має бути прийнятий закон про імпічмент президенту.

Чому? Ще раз повторюся, це не стосується Порошенка, Ляшка, ще когось, це стосується того, що гибель Небесної Сотні, і анексія Криму, і війна на Донбасі стали наслідком того, що була юридично відсутня процедура імпічменту президенту. Що Верховна Рада в юридичний спосіб не змогла відправити у відставку, в імпічмент президента Януковича.

Тобто я так зрозуміла, ви будете цю тему вести далі?

Ми її і вели, ми – єдині автори цього законопроекту.

Я хочу повернутися до іншої справи. Раптом наприкінці жовтня Юрій Луценко, генпрокурор, виступив з тим, що має відновитися Ваша справа, яку, власне, розпочали ще 17 вересня минулого року.

Чи є якісь ознаки того, що справа поновилася? Може, Вас викликали на допити?

Ніхто мене не викликав на допити. Я володію інформацію, що відбуваються якісь там рухи, що намагаються примусити когось дати на мене якісь покази і тому подібне, але це виглядає дуже дрібно. Я не думаю, що за цим стоїть Юрій Віталійович.

А хто ж тоді за ним стоїть?

Один з його заступників. Столярчук.

Чому?

Тому що це людина, через яку я втратив здоров’я.

Ви його повязуєте з цим?

Це людина, яку я звинувачую публічно, у вашому ефірі, можу вийти на трибуну парламенту звинуватити у втраті здоров’я і завдаванні мені катувань. У мене є медична експертиза, судово-психіатрична, яка визнала, що до мене в СІЗО СБУ були застосовані катування.

Це серйозне звинувачення.

Це серйозне звинувачення. У мене є доказ, що Столярчук відвідував мене в СБУ, скільки разів він мене відвідував, що він обіцяв, що мені не надавали ліків.

А що він Вам обіцяв?

Щоб я дав покази, які я був змушений дати, щоб врятувати своє життя, які потім Шокін демонстрував на прес-конференції як нібито моє зізнання. Якщо ви подивитеся те відео, на ньому чітко видно, в якому стані я тоді перебував.

Чому я повернулася до цієї справи, згадала її. Виходить ця заява Луценка, проходить три тижні і Ви виступаєте фактично проти ваших постійних соратників з «Батьківщини», з якими ви достатньо довго проводите якісь спільні дії. Виглядає так, що це наслідок, можливо, тиску.

Немає ніякого тиску. Я ще раз кажу, що позиція наступна. Якби не відбувалася провокація з Юрієм Романовичем Шухевичем, яка поставила під загрозою життя нашого шанованого колеги, то, я думаю, що ніяких таких ситуацій, різких, не було б. Це абсолютно не пов’язано із заявою Юрія Віталійовича.

У нас як були специфічні відносини, так вони і залишаються. Я як критикував роботу Генеральної прокуратури, так і продовжую її критикувати і взагалі вважаю, що Генеральна прокуратура має бути ліквідована – в нинішній своїх якості, як явище. Я вважаю, що прокуратура має бути позбавлена права на процесуальне керівництво, процесуальний нагляд в кримінальних провадженнях, ми все-таки мусимо продовжити справу створення ДБР і забрати слідство.

Насправді це законом прийнято.

Це не прийнято. Це мій закон, який ще навіть не розглядався.

Ігор Мосійчук

Я все-таки хотіла б вернутися до суті справи. Там, на відео, є розмова про якісь гроші, про якісь обіцянки виступів. Тобто і у глядачів, у будь-кого, хто це відео бачив, виникають враження, що це якась дивна діяльність. Ви не хочете пояснити, що це було?

Якщо уважно подивитися, то там на частині відео іде звук, а в мене навіть губи не розмикаються.

Але Ви ж на ньому. Ви себе там впізнаєте?

Я ще раз кажу – це відео змонтоване. У мене є експертиза.  В мене є підтвердження того, що воно змонтоване.

Тобто Ви заперечуєте, що Ви говорили про якісь суми.

Я говорив. Я говорив в інтерв’ю журналістам, скільки коштує запит.

З ким Ви там розмовляли? Хто ця людина, яка там фігурує?

Її немає на відео, це вона й знімала. Це називається «провокація» - такий юридичний термін. Ця людина дійсно провокувала, вона існує. Оскільки існує кримінальне провадження, то я не хочу називати прізвище цієї людини, вона не варта і не відома, щоб її чула вся країна. Ця людина була введена до нас в партію рік до цього. Вона виступала спонсором акцій місцевих.

Тобто ці пачки, які передаються, це все-таки було.

Я Вам ще раз кажу: це відео змонтовано з різних часових проміжків, з різних обставин і так далі.

Але там трохи дивна річ. Це відео датується 2 вересня 2015 року, а вже 17 вересня було внесено на Вас подання. Чому так швидко? Ви якось для себе це розумієте?

31 серпня.

Так.

Події 31 серпня стали поштовхом і наша позиція по внесенню змін до Конституції в частині особливого статусу.

Так, Ви це говорили під час затримання, що Ви звинувачуєте одного з членів партії «Свобода» в тому, що він зустрічався в Адміністрації президента.

Зустрічався чи ні -то нехай розслідують.

Тобто зараз Ви це не вважаєте звинуваченням?

Чому не вважаю? Я думаю, що всі факти, рано чи пізно справа 31 серпня буде розслідувана трохи під іншим кутом.

Під яким?

Під тим, що кривава провокація під стінами парламенту перш за все була потрібна для того, щоб прикрити те, що відбулося в парламенті. А в парламенті відбулася здача національних інтересів України. Ми про це говорили і говоримо далі.

Чи зараз Ви звинувачуєте в цьому Адміністрацію президента, тобто в тому, що Ви казали, що вони співпрацювали з партією «Свобода»?

Я не відмовляюся від жодного слова, яке я казав. Якщо Ви думаєте, що я відмовляюся в контексті останніх політичних подій – я не відмовляюся від жодного свого слова, що я казав за своє життя. Я готовий вибачитися, якщо я помиляюся. Наразі в мене нема підстав вибачатися, але й розширяти звинувачення.

Власне, наприкінці листопада відновиться слухання по справі 31 серпня.

Воно і зараз триває. Вчора було.

Вчора було дивне засідання.

Вони всі дивні. Вони і будуть дивними.

Я хотіла Вас запитати, чи Ви залучені власне як свідок чи ще якось?

Мене допитували в якості свідка в цьому кримінальному провадженні. Я хочу сказати, щоб розуміли Ви і глядачі, що я – та людина, яка могла загинути разом з національними гвардійцями. Цьому є очевидці, багато очевидців, в тому числі керівники тодішньої Нацполіції, керівники Національної гвардії.

На очах у Терещука – це колишній керівник Нацполіції в Києві, Паскала - заступника міністра і, здається Ярового, за нього я точно не впевнений, за хвилину до вибуху гранати, а може, і менше, мене мало не совком відтягнула охорона Олега Валерійовича Ляшка.

А якщо Ви брали участь у допитах, Ви можете трохи сказати про те, в якому напрямі рухається справа?

Я вважаю, що ця справа буде розслідувана окремо після зміни влади в Україні.

З огляду на ці події, які сталися, чи можлива подальша співпраця між Вами і «Батьківщиною»?

Ми говорили і говоримо, що ми готові підтримувати законопроекти, які будуть виходити від будь-якої фракції парламенту, якщо вони будуть орієнтовані на інтереси Української нації й держави. В той же час, співпраця з Юлією Володимирівною Тимошенко  в тому ключі, в якому вона працює зараз, - в ключі й напрямку, направленому на представлення інтересів Медведчука і Кремля, неможлива.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.52
    Купівля 39.52
    Продаж 40.04
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
14:22
Дмитро Кулеба
Очільники МЗС країн G7 визначили конкретні кроки для допомоги Україні, - Кулеба
14:22
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського. У ГУР прокоментували
14:10
Ексклюзив
Володимир Путін
Путін продовжуватиме війну, поки не стане зрозуміло, хто буде наступним у Білому домі, - політолог Бобиренко
14:07
В Одесі прогриміли вибухи
14:01
OPINION
Валерій Пекар
Деколонізація Росії: Божі млини мелють повільно
13:59
курка
"Розвиває здатність заражати людей": ВООЗ занепокоєна через поширення пташиного грипу
13:57
РФ ударила по центру Білопілля на Сумщині: важко поранені три людини
13:47
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:38
Херсонський художній музей ідентифікував понад 100 викрадених окупантами картин
13:36
Тейлор Свіфт
Тейлор Свіфт випустила новий альбом The Tortured Poets Department
13:30
діти, злочини росії
Україна повернула з Росії 17-річну дівчину
13:28
У Дніпрі 20 квітня оголошено жалобу за загиблими внаслідок ракетного обстрілу
13:27
конгрес США
Республіканці внесли 135 поправок до законопроєкту про допомогу Україні
13:14
У 2024 році Україна отримає 560 млн євро від ЄІБ для низки проєктів. Деталі
12:58
Алек Болдвін
Убивство українки Гатчінс: юристи Болдвіна домагаються припинення справи, але експерти вважають, що суду не уникнути
12:51
"Україні було б краще прийняти умови Росії": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 19 квітня
12:50
Оновлено
Зеленський відвідав українських поранених бійців
Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на Донеччині та відвідав поранених військових
12:43
заморозки
Синоптикиня Наталка Діденко розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні
12:39
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
12:29
Дональд Туск
"Не можемо завдавати шкоди Україні, коли вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону
12:23
Планували передати технологічні розробки у сфері енергетики: на Харківщині затримали пособників окупантів
12:15
ЄСПЛ відхилив позов Кіркорова, який оскаржував заборону на вʼїзд до Литви через підтримку агресії РФ
12:10
Аналітика
Чому у Грузії знову протести. Еспресо пояснює
12:07
Чорноморський флот РФ
Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську
12:07
OPINION
Андрій Дудченко
Що заважає переходу духовенства з УПЦ до ПЦУ?
12:01
електроенергія
В Україні зафіксували дефіцит електроенергії, залучено аварійну допомогу: ситуація в енергосистемі станом на 19 квітня
11:46
Apple
Apple видалила WhatsApp і Threads зі свого App Store у Китаї. Причина
11:20
Ексклюзив
Бахмут
На Бахмутський напрямок окупанти перекинули армійську авіацію, ЗСУ не вистачає ППО, - майор НГУ Кожубенко
11:14
У Міноборони закликали українців іти в сапери: обіцяють страхування й додаткові виплати
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Путін розпочне війну проти НАТО, якщо Україна програє, тим часом Росія нарощує виробництво зброї. Акценти світових ЗМІ 19 квітня
11:13
Дмитро Кулеба з Антоніо Таяні
Кулеба обговорив можливість посилення ППО України з італійським колегою Таяні
11:10
На фото: "Відьмак", виробництво четвертого сезону з Ліамом Гемсвортом
Netflix почав зйомки 4-го сезону "Відьмака" з Гемсвортом та оголосив про завершення серіалу
10:56
Педро Санчес
Іспанія протягом кількох тижнів може визнати Палестинську державу, - ЗМІ
10:54
ППО
Україна потребує глибоко ешелонованої системи ППО, - Повітряні сили
10:36
онлайн-шахрайство
В Україні цьогоріч відкрито рекордну за 12 років кількість справ через шахрайство, - Опендатабот
10:33
Організація Об'єднаних Націй, ООН
США ветували резолюцію про надання Палестині членства в ООН
10:26
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22м3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
10:10
Ексклюзив
на фото ситуація на фронті
Спротив українців на окупованих територіях допомагає ЗСУ, окупанти бояться, - заступник голови Бердянської райради Дудукалов
10:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 квітня: скільки коштують долар, євро та злотий
10:05
Чорне море, Крим
РФ скасувала парад в Криму на 9 травня
Більше новин