Кого втратила Україна і світ в 2016 році

Дмитро Гомон
30 грудня, 2016 п'ятниця
10:53
Зміст

У 2016 році ми не дорахувалися багатьох видатних діячів мистецтва, пішли з життя кілька політичних лідерів та просто помітних постатей

Оскільки цей текст присвячено смертям та загибелі видатних людей, то почати його хотілося б з прохання віддати шану нашим бійцям АТО, багато з яких віддали життя у 2016 році задля нашого благополуччя.

Українські бійці АТО

прощання бійці АТО Майдан

Важливо нагадати, що загалом на війні з російськими окупаційними силами загинуло за рік не менше 211 українських воїнів. Такі дані містяться в офіційній відповіді Міноборони, яку наводить Українська служба BBC.

6 грудня начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко повідомив, що від початку конфлікту на Донбасі загинуло 3 064 представників усіх силових структур, з них 2 636 - військовослужбовці.

Розповідати далі про тих, хто пішов із життя за рік, що минає, будемо в хронологічному порядку.

Мішель Галабрю

Мішель Галабрю

Французький актор помер 4 січня у солідному віці 93 роки. На його рахунку 279 фільмів. Один з найбільш відомих українцям - "Жандарм одружується".

Девід Боуї

Девід Боуї

Британський співак Девід Боуї помер 10 січня після тривалої боротьби з раком. Йому було 69 років. За два дні до смерті, у свій день народження, співак випустив останній альбом "Чорна зірка". На ньому всього сім пісень.

Володимир Прибиловський

Володимир Прибиловський

Знаний політолог, учений, дослідник скандальних фактів із життя російських політиків помер 13 січня у Москві. Друзі та оточення побоюються, що йому "допомогли".

Найбільш відома праця Прибиловського - це книга "Корпорація: Росія та КДБ у часи президента Путіна". Її він створив з Юрієм Фельштинським. У ній йдеться про перші корупційно-злочинні оборудки молодого Путіна в 1990-ті роки.

Леонід Жаботинський

Леонід Жаботинський

Радянський важкоатлет, знаменитий штангіст помер у віці 77 років 14 січня в Запоріжжі. Жаботинський - дворазовий абсолютний олімпійський чемпіон з важкої атлетики в суперважкій ваговій категорії (1964, 1968), чотириразовий чемпіон світу (1964—66, 1968) і дворазовий чемпіон Європи (1966, 1968). За спортивну кар'єру встановив 17 світових рекордів.

Анджей Жулавський

Анджей Жулавський

Режисер зі світовим ім'ям, але мало відомий широким колам глядачів, який народився у Львові. Помер 17 лютого. Після Другої світової війни сім'я Жулавського емігрувала до Франції, проте знімати кіно він навчався у Польщі, в самого Анджея Вайди. До речі, вчитель також пішов із життя у 2016-му.

Першу славу режисеру приніс фільм "Головне кохати" (1975) з Ромі Шнайдер у головній ролі. Стрічку заборонили в соціалістичній Польщі, що й не дивно, адже один із героїв працює в порноіндустрії. Жулавський найбільше відомий серед любителів артхаусу.

Бутрос Бутрос Галі

Бутрос Бутрос Галі

Колишній генсек ООН помер у віці 93 років 16 лютого. Він походив з родини коптів (єгипетських християн). Бутрос Бутрос Галі обіймав посаду генерального секретаря ООН з 1992 по 1996 рік. За його часів стався геноцид у Руанді та війна в Югославії. Галі встановив своєрідний антирекорд тим, що став першим генсеком ООН, якого не обрали на другий термін. Наступником обрали Кофі Аннана.

Гарпер Лі

Гарпер Лі

Американська письменниця померла 19 лютого. Написала єдиний роман "Убити пересмішника" (1960), який зробив її знаменитою. Під кінець життя видала ще один роман "Іди, вартового постав" (2015), який є продовженням першого, хоча й був написаний раніше.

Умберто Еко

Умберто Еко

Знаменитий італійський письменник, філософ та спеціаліст з Середньовіччя помер 19 лютого. Написав знамениті романи, які були перекладені багатьма мовами світу, зокрема й українською: "Ім'я рози" (1980), "Маятник Фуко" (1988), "Бавдоліно" (2000), "Таємниче полум'я цариці Лоани" (2004), "Празький цвинтар" (2010), "Номер нуль" (2015).

Окрім іншого, Еко був визнаним експертом по Джеймсу Бонду. Присвятив цій сфері дві праці: "Справа Бонда" та "Нарративна структура у Флемінга".

Наталія Крачковська

Наталя Крачковська

Знаменита переважно комедійна акторка померла у віці 77 років 3 березня. Прославилася епізодичними характерними ролями в радянських фільмах як-от мадам Гріцацуєва з "12 стільців" та дружина Бунші з "Іван Васильович міняє професію".

Лесь Танюк

Лесь Танюк

Знаменитий український театральний режисер помер від раку шлунку 18 березня. Через свою дисидентську діяльність часто піддавався гонінням влади. У 1986-1988 роках працював головним режисером Молодіжного театру в Києві (нині Київського академічного Молодого театру) та був звільнений без права на режисуру. Він повернув глядачам Миколу Куліша, Леся Курбаса та інших представників "розстріляного Відродження". Вів також активне політичне життя, п'ять разів обирався депутатом Верховної Ради.

Дмитро Гнатюк

Дмитро Гнатюк

Прославлений український баритон пішов з життя у віці 91 рік 29 квітня. Оперний співак з багатим репертуаром з 1951 року виступав у Київському театрі опери і балету, який згодом і очолив. А ще Гнатюк став першим виконавцем пісень "Два кольори", "Мій Київ" та "Ясени".

Мухаммед Алі

Мохаммед Алі

Всесвітньо відомий боксер помер 3 червня. Спочатку виступав під своїм першим іменем, з яким народився - Кассій Марселло Клей. У 1964 році прийняв іслам та взяв ім'я Мухаммед Алі. Він відмовився служити в американській армії. Тричі вигравав титул чемпіона світу з боксу серед професіоналів у важкій вазі. На початку 1980-х в нього проявилася хвороба Паркінсона, які врешті-решт і призвела до смерті знаменитого спортсмена.

Антон Єльчин

Антон Єльчин

Американський актор російського походження найбільше був відомий серед фанатів космічної саги "Зоряний шлях" (Star Trek) як виконавець ролі Павла Чехова, який в українському озвученні розмовляє ламаною російською. Він загинув 19 червня у віці 27 років - актора задавила власна автівка, яка зірвалася з гальм.

Голос київського метро

голос метро Микола Петренко

Микола Петренко, голос Київського метрополітену. Фото: С.Андреев

Далеко не всі кияни знають, що слова "обережно, двері зачиняються" начитав директор та художній керівник Київського академічного театру ляльок Микола Петренко. Він помер 21 червня у віці 57 років.

Василь Сліпак

Василь Сліпак

Український видатний співак, волонтер та боєць АТО загинув від кулі снайпера 28 червня. Сліпак 20 років прожив у Парижі, де досяг видатних професійних висот. Володар унікального голосу - контртенора - був солістом Паризької національної опери. Після початку війни на сході України почав волонтерську діяльність, а згодом пішов добровольцем на фронт. Мав позивний "Міф".

Читайте також: Воїн з Паризької опери. Як Василь Сліпак підкорив світ і загинув за Україну

Павло Шеремет

Павло Шеремет

Відомий журналіст загинув від вибуху в автомобілі 20 липня. Йому було 44 роки. Шеремет працював у трьох країнах - Білорусі, Росії та Україні. Окрім великої кількості журналістських матеріалів він створив кілька документальних фільмів. Його вбивство досі не розкрите.

Орест Субтельний

Орест Субтельний

Канадсько-український історик, за книжками якого на початку 1990-х навчались українські студенти та школярі, помер 24 липня. Найбільше визнання йому принесла книга "Україна: Історія". Вперше вона була опублікована 1988 року видавництвом Торонтського університету.

Фазіль Іскандер

Фазиль Іскандер

Абхазький письменник, який жив у Москві та писав російською мовою. Перша велика слава спіткала його після створення сатиричного роману "Сузір'я Козлотура" (1966), який висміював радянські реалії. Найбільш відомий широкому загалу його твір написаний в дусі магічного реалізму цикл новел "Сандро із Чегема" (1973-1988). Помер Іскандер тихо й непомітно у Москві 31 липня.

Ернст Неізвєстний

Ернст Нєізвєстний

Радянський скульптор, якому Хрущов пропонував залишити СРСР, бо йому не сподобалась його авангардна творчість. У 1976 році митець дослухався поради і переїхав у США, де його й спіткала світова слава.

Читайте також: Скульптор чесності: пам'яті Ернста Неізвєстного

Анджей Вайда

Анджей Вайда

Знаменитий польський кінорежисер. Помер у віці 90 років 9 жовтня. Вважається, що першу гучну славу йому приніс фільм "Попіл та діамант" (1958), присвячений Другій світовій війні. Згодом було кілька десятків інших: "Стрічка" (1959), "Попіл" (1965), "Все на продаж" (1968), "Людина з мармуру" (1976), "Людина із заліза" (1981), "Пан Тадеуш" (1999), "Катинь" (2007). Свою останню стрічку "ПісляОбрази" Вайда зняв у рік смерті.

Читайте також: Анджей Вайда. Перший режисер проти радянської диктатури

Іслам Карімов

Іслам Карімов

Незмінний лідер Узбекистану протягом 27 років помер 2 вересня. З посади першого секретаря ЦК Компартії Узбекистану, яку він посів у 1989 році, Карімов плавно перебрався у крісло президента в 1990 році. Він не випускав державне кермо зі своїх цупких рук аж до смерті. Наступником Карімова став прем'єр-міністр країни Шавкат Мірзійоєв.

Шимон Перес

Шимон Перес

Колишній президент Ізраїлю помер 28 вересня. Він обіймав майже всі можливі керівні пости в уряді. Лауреат нобелівський премії миру 1994 року разом з разом з Ясіром Арафатом та Іцхаком Рабіном.

Читайте також: Ким був Шимон Перес: Захисник нації та миротворець

Валерія Заклунна-Мироненко

Валерія Заклунна

Валерія Заклунна-Мироненко. Фото: Київський театр російської драми ім.Л.Українки

Знаменита київська актриса кіно та театру. З 1955 року й до останніх днів грала в Київському театрі російської драми імені Лесі Українки. Померла 22 жовтня.

Богдан Гаврилишин

Богдан Гаврилишин

Видатний економіст, меценат, один із засновників Всесвітнього економічного форуму в Давосі та член Римського клубу пішов із життя 24 жовтня. Вивезений з України до Німеччини в 1944 році, звідти, після завершення Другої світової, потрапив до Канади. Гаврилишин написав більше 100 статей з менеджменту, консультував такі всесвітньовідомі бренди, як IBM, General Electric, Unilever, Phillips, а також українських президентів, спікерів та прем'єр-міністрів.

Леонард Коен

Леонард Коен

Відомий канадський співак помер 7 листопада. З 2008 року його ім'я вписане до Зали слави рок-н-ролу. Володар двох премій Греммі.

Фідель Кастро

Фідель Кастро

Один із авторів кубинської революції та довгий час лідер країни помер 25 листопада. На той час Фіделю було вже 90 років і він давно відійшов від державних справ, передавши їх своєму молодшому брату Раулю. А в свої кращі часи він любив сигари та проголошувати промови, які могли тривати багато годин поспіль.

Джордж Майкл

Джордж Майкл

Джордж Майкл. Фото: Reuters

Видатний британський співак пішов з життя 25 грудня. Володар двох премій Греммі. Причиною смерті виконавця, якому було 54 роки, називають серцевий напад.

Керрі Фішер

принцеса Лея Керрі Фішер

Виконавиця ролі принцеси Леї в космічній епопеї "Зоряні війни" померла 27 грудня. За чотири дні до смерті голлівудська актриса була госпіталізована з серцевим нападом.

Теги:
Читайте також:
Київ
+16°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.23
    Купівля 39.23
    Продаж 39.75
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.87
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
7 травня
11:09
На фото: Логотип Євробачення-2024
Євробачення-2024: де дивитися і як голосувати у першому півфіналі
11:02
Судно Joseph Schulte
У протоці Босфор сіло на мілину вантажне судно, що прямувало з України до Єгипту
10:50
Ексклюзив
росія ядерна зброя
Тактична ядерна зброя росіян не буде ефективна на полі бою, - військовий експерт Притула
10:43
Литва прапор
У Литві почалося дострокове голосування на виборах президента й референдумі щодо подвійного громадянства
10:35
студенти
В Україні стартувала реєстрація на іспити до магістратури й аспірантури
10:34
напад з ножем
На окупованій Луганщині росіянин зґвалтував та жорстоко вбив 17-річну дівчину, - росЗМІ
10:13
Військово-лікарська комісія, ВЛК
У Кривому Розі в ТЦК помер військовозобов'язаний
10:13
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 7 травня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:09
На фото: репер DONI
До Молдови не пустили репера з РФ, він мав виступити на заході прокремлівського політика Ілана Шора
10:08
OPINION
Ірина Геращенко
"Інавгурація" Путіна: наше МЗС повинно прокинутися
09:52
обстріл Нікопольщини
Минулої доби через удари РФ по Україні загинув чоловік, 8 людей постраждали
09:52
Реджеп Тайїп Ердоган
"Закінчити справу": Ердоган анонсував антитерористичні операції на півночі Іраку та Сирії
09:48
Ексклюзив
касетні боєприпаси DPICM
Боєприпаси з допомоги США вже почали постачати на фронт, - Згурець
09:41
ізраїльські солдати
ЦАХАЛ увійшов у Рафах і взяв під контроль КПП на кордоні з Єгиптом
09:21
Ексклюзив
Часів Яр
Цивільні громадяни ще мають можливість виїхати з Часового Яру, - начальник міської ВА Чаус
09:16
дощь, гроза, парасоля, негода
Грози та шквальний вітер: надзвичайники попередили про погіршення погоди в Україні
08:33
Координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій США Джон Кірбі
Ядерні погрози Кремля: США назвали "найлегший спосіб захистити війська РФ" від зброї, наданої Україні
08:07
У Бахмуті ворог влучив у Палац культури імені Мартинова.
РФ зруйнувала або пошкодила щонайменше 1062 культурні пам'ятки України за час масштабної війни
08:07
OPINION
Павло Вернівський
Зброї багато не буває
07:45
Оновлено
втрати окупантів
Армія РФ за добу втратила 15 танків, 37 артсистем і понад 1100 військових, - Генштаб
07:32
війна з росією пожежа безпілотник ППО
Один з найбільших НПЗ у російському Туапсе відновив роботу після атаки дронів у січні, - Reuters
07:03
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Шольц підтримав спрямування доходів від заморожених активів РФ на зброю для України
06:55
Кіліан Мбаппе, Матс Хуммельс, ПСЖ - Борусія Дортмунд, Ліга чемпіонів
ПСЖ - "Борусія": де та коли дивитися повторний півфінал Ліги чемпіонів
06:35
У Каннах пройде благодійний вечір української культури Ukrainianfashion Film Festival
06:03
Франція
"Протягнули руку російському народу": у Франції пояснили запрошення росіян на урочистості в Нормандії
05:33
Японія
Сухопутні війська Японії та Німеччини вперше проведуть спільні навчання
05:06
Вакцина від коронавірусу
За сприяння Світового банку Україна оновлює обладнання для зберігання вакцин
04:37
Гітанас Науседа
Литва приєднається до ініціативи з постачання Україні систем ППО
04:13
Джорджія Мелоні
Журналісти державного телеканалу Італії RAI оголосили страйк, звинувативши уряд у втручанні
03:34
Словаччина, Німеччина, ППО, війна з росією
Німеччина готова оперативно розгорнути у союзників 35 тисяч військових, - Шольц
02:33
спорт важка атлетика війна з росією
На війні з Росією загинув учасник Олімпіади і дворазовий чемпіон Європи Олександр Пелешенко
01:56
військові навчання, Нідерланди
Стримування Росії: Нідерланди продовжать військову присутність у Литві до кінця 2026 року
01:27
Оновлено
Ізраїль танк
Ізраїль завдає ударів по об'єктах ХАМАС у Рафаху
00:44
росія ядерна зброя
США не бачать ознак підготовки Росії до застосування ядерної зброї в Україні
00:27
Олаф Шольц
Безпека, оборона, Україна: прем'єри країн Балтії провели переговори з Шольцом
00:07
Китайські хакери зламали сайт міністерства оборони Великої Британії, - Sky News
2024, понедiлок
6 травня
23:34
Безпекова угода з США може бути підписана в травні, - ОП
23:17
Поліція РФ
Білий дім офіційно підтвердив затримання в Росії американського військового
23:06
Ріші Сунак
У Британії подадуть вотум недовіри уряду Ріші Сунака
22:57
Угорщина
"Виходячи з елементарної гуманності": Угорщина не видаватиме українських біженців
Більше новин