Як китайські мільйони розбещують футбольну Європу

Дмитро Марценишин
18 січня, 2017 середа
14:51

Китайські футбольні клуби другий рік поспіль підривають взимку європейський трансферний ринок

Нові рекорди

null

Халк

Другий рік поспіль китайські клуби не дають футбольним вболівальникам сумувати взимку, перетворившись на головних постачальників трансферних новин та сенсацій. Минулого року вони витратили на купівлю нових гравців 260 млн євро. За два тижні – 31 січня, коли закриється нинішнє трансферне вікно - цей рекорд буде подолано.

Найгучніше придбання нинішньої зими здійснили саме китайці. Досягнення поки що утримує "Шанхай СІПГ", який виклав за бразильського півзахисника англійського "Челсі" Оскара 60 млн євро.

Тим самим клуб, що належить компанії Shanghai International Port Group, яка керує найбільшим у світі за вантажообігом портом, встановив новий трансферний рекорд Китаю. До цього найдорожчими придбаннями місцевих клубів були бразильці Халк із російського "Зеніту" та Алекс Тейшейра з донецького "Шахтаря". За першого "Шанхай СІПГ" заплатив 55,8 млн євро, за другого "Цзянсу Сайнті" виклав 50 млн євро.

Шокована Англія

null

Якщо ці переходи здивували світ лише фантастичними сумами, бо в український та російський чемпіонати іноземні зірки також їдуть зовсім не за титулами, то з Оскаром все по іншому. В Англії його трансфер здійснив справжній фурор - бразильця ще кілька років тому розглядали як одну з головних зірок Прем'єр-ліги у перспективі. Найбільше ж британців ошелешив той факт, що Оскару лише 25 років.

"В яку б ошатну обгортку не загортали 60-мільйонний перехід в шанхайський клуб, важко побороти глибоке розчарування від того, що футболіст його віку вирішив припинити боротися, якщо не сказати міцніше - повністю втратив самоповагу", - написала The Guardian.

Оскар зовсім не єдиний футболіст у розквіті сил, який спокусився на китайські мільйони. Цієї зими до Китаю переїхав його одноклубник з Нігерії – Джон Обі Мікель, бельгієць Аксель Вітсель, аргентинець Карлос Тевес. З дня на день поставить підпис під контрактом з "Шаньхай Шеньхуа" турецький хавбек "Барселони" Арда Туран. Усе це гравці найвищого рівня – здатні підсилити склад будь-якого європейського топ-клубу.

Захмарні зарплати

null

Карлос Тевес

Показово, що китайські клуби не лише готові віддавати за футбольних зірок великі гроші, але й пропонують гравцям шалені зарплати, які у п'ять-шість разів перевищують суми, що нині платять європейські топ-клуби. Тобто вони підігрівають й так розігрітий ринок, що надзвичайно дратує його старожилів.

Скажімо, Аксель Вітсель у "Тяньцзинь Цюаньцзянь" та Арда Туран у "Шанхай Шеньхуа" отримуватимуть по 20 млн євро на рік. Стільки ж заробляє у "Шанхай СІПГ" Халк, а Оскар матиме у своєму новому клубі 24 млн євро. Найбільше ж у Китаї отримуватиме Карлос Тевес, якому "Шанхай Шеньхуа" погодився платити 37 млн євро на рік.

Більше аргентинського форварда заробляють лише два кращих футболісти світу – його співвітчизник Ліонель Мессі та португалець Кріштіану Роналду. За даними Forbes, з урахуванням прописаних у контракті бонусів, Роналду отримав минулого року в "Реалі" 53 млн євро, а Мессі заробив у "Барселоні" 51 млн євро.

Роналду та Мессі під прицілом

null

Ліонель Мессі

Може здатися зухвалістю, але навіть самі Роналду та Мессі опинилися у полі зору китайських товстосумів, які готові заради цих футболістів на божевільні вчинки. Агент португальця Жорже Мендеш зізнався, що один з китайських клубів пропонував "Реалу" за Роналду 300 млн євро, а самому гравцеві обіцяв понад 100 млн євро на рік.

"Шанхай СІПГ" висловив готовність запропонувати Мессі п'ятирічний контракт із зарплатнею у 100 млн євро на рік. Іспанські ЗМІ навіть стверджують, що Мессі сказав людям зі свого оточення, що погодиться на пропозицію, якщо каталонці не виконає його вимог щодо нового контракту, у якому аргентинець вимагає суттєвого підвищення зарплати (термін його чинної угоди з каталонцями спливає влітку наступного року).

І дуже схоже, що це не чутки. Принаймні для президента "Барселони" Жозепа Бартомеу китайські заяви стали чітким сигналом до дій. Після одного з останніх матчів клубу він зайшов до роздягальні, щоб особисто запитати у гравців, чи погоджуються вони на радикальне збільшення зарплатні Мессі, якого у "Барсі" прагнуть будь-що утримати. Футболісти, нібито, погодилися та змирилися, що партнер по команді зароблятиме неспівставно більше, ніж решта одноклубників.

Наполегливі спокусники

null

Хамес Родрігес

Якщо переїзд Роналду чи Мессі до Китаю поки що здається малоймовірним, то багато зірок меншого калібру вимушені кожного трансферного вікна боротися зі спокусою. Китайські клуби цієї зими буквально обклали топ-футболістів фантастичними пропозиціями.

"Хебей Чайна Форчун" готовий віддати за півзахисника "Реалу" Хамеса Родрігеса 110 млн євро, а самому колумбійцю платити вдесятеро більше, ніж він має у Мадриді - 30 млн євро. Агент форварда "Баварії" Роберта Левандовскі Сезарій Кучарські заявив, що поляку пропонували 45 млн євро, а мюнхенському клубу - 250 млн євро відступних. А у Англії пропозиція "Тяньцзинь Цюаньцзянь" форварду лідера Прем'єр-ліги "Челсі" Дієго Кості взагалі спровокували гучний скандал.

Кращому форварду лондонців запропонували 34 млн євро на рік, після чого він висунув "Челсі" ультиматум з вимогою збільшити вдвічі зарплату, яка й так сягає 9 млн євро на рік. Поки сторони не домовилися, а головний тренер "Челсі" Антоніо Конте не включив бунтівника до заявки на попередній матч чемпіонату Англії проти "Лестера".

Титули проти грошей

null

Яя Туре

Проте є й чимало футболістів, які від казкових заробітків принципово відмовляються, вважаючи чемпіонат Китаю турніром низького рівня.

Одним з таких гравців став івуарієць Яя Туре з "Манчестер Сіті". За інформацією Sky Sports екс-півзахисник донецького "Металурга" відкинув пропозицію у 30 млн євро від "Цзянсу Сайнті". Підтримав 33-річного хавбека і його агент Дмитро Селюк. "Хтось любить гроші, а хтось хоче грати у футбол у конкурентному середовищі та гідному чемпіонаті. І я не сумніваюся, що Туре ще років п'ять буде відповідати топ-рівню", - запевнив Селюк.

Навідріз відмовляється їхати до Китаю й 32-річний півзахисник "Баварії" Ар'єн Роббен, якому теж надходили захмарні пропозиції. "Зараз у Китаї відбувається якесь божевілля. Вони пропонують неймовірні суми. Там фігурують шалені цифри, але перехід у Китай - це визнання того, що твоя кар'єра закінчена", - констатував Роббен.

Заспокійливе для європейців

null

Тим часом, марнотратство клубів з Піднебесної не лише шокувало весь футбольний світ, але й не на жарт налякало самих китайців. На початку цього тижня - за півтора місяця до старту нового сезону у Суперлізі - Китайська футбольна асоціація посилила ліміт на легіонерів.

Тепер у складі однієї команди одночасно на полі зможуть перебувати лише три легіонери, а до заявки на сезон потраплятимуть не більше п'яти іноземців. Раніше у чемпіонаті Китаю дозволялося використовувати чотирьох легіонерів, за умови, що один з них – азієць. У офіційній заяві асоціації зауважують, що цей крок покликаний "вберегти клуби від нераціональних інвестицій".

Крім цього, у Китаї незабаром планують запровадити граничний рівень зарплат футболістів, що загалом вписується у стратегію розвитку футболу у країні. Вона, передовсім, орієнтована на те, щоб національна команда потрапила на чемпіонат світу 2026 року, а у перспективі увійшла до числа найсильніших збірних. А задля цього потрібно вирощувати власні таланти, для яких легіонери слугуватимуть лише своєрідним "паротягом".

Тож попри те, що китайська експансія на трансферному ринку у самому розпалі, європейські топ-клуби можуть до певної міри зітхнути спокійно. У Китаю дещо інша мета, ніж випити з футбольної Європи усі соки.

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
07:03
Десантно-штурмові війська ЗСУ, віцськові
Ворог проводить активні наступальні дії на 6 напрямках: на фронті - 59 бойових зіткнень
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
05:49
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами", балістикою та ракетами: на Дніпропетровщині поранено людину, на Львівщині і Київщині спрацювала ППО
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
Більше новин