Чому Трамп підірвав протестами США

Дмитро Гомон
23 січня, 2017 понедiлок
16:22

Перший день президентства Трампа відзначився масовими жіночими протестами. Пригадування старих образ принижує прибічників нового президента і ризикує остаточно розколоти країну

Поки 45-й президент США Дональд Трамп обживав Білий Дім, столицю країни паралізували натовпи протестуючих. Демонстрації відбувалися не лише у Вашингтоні, а й в багатьох інших містах США та світу. За підрахунками телеканалу NBCnews, загалом по країні кількість протестуючих склала близько 2 мільйони. Організатори стверджують, що по всьому світу кількість демонстрантів склала 3 мільйони.

Протести з насиллям

Жіночі протести слід чітко відділяти від тих безладів, які коїлися у Вашингтоні в день інаугурації 20 січня. Тоді учасники протестів били вітрини "Макдональдса", перекинули кілька урн для сміття, спалили лімузин та побилися з поліцією. Проти найбільш буйних застосували сльозогінний газ, близько 200 осіб було затримано. Кілька офіцерів поліції з легкими пораненнями були госпіталізовані.

протести Дональд Трамп

Спалений учасниками протестів лімузин. Фото: Reuters

Через яскраву картинку безлад широко висвітлювався багатьма ЗМІ, проте це не можна вважати визначною подією. Антиглобалісти використали інаугурацію, аби вкотре нагадти про себе, як то вони роблять на багатьох інших заходах. Для них мільярдер Трамп з його висловлювання на межі толерантності - зручна мішень.

Мирні протести, які були набагато масовіші, набагато важливіші, бо вони є симптомом тих глибинних процесів, які відбуваються в американському суспільстві. Зокрема, вони свідчать, що Трампу не вдалося об'єднати країну, і дух конфронтації бринить у наелектризованій після виборів атмосфері.

Марш рожевих шапочок

Взагалі то, сам по собі Жіночий марш не має прямого стосунку до обрання Трампа президентом. Ідея акції - привернути увагу до проблем з дотриманням прав жінок. Проте цього року організатори свідомо призначили дату проведення акції на перший робочий день Трампа, щоб надіслати новій адміністрації Білого Дому чіткий меседж: права жінок - це права людини.

На практиці, протести були явно спрямовані проти Трампа - були і надувні ляльки Трампа, і гасла, які висміювали президента, типу "Dump Trump" ("Скинемо Трампа"). У багатьох на шапках були наліпки "Я не голосувала за Трампа". Учасники демонстрацій скандували "Моє тіло - мій вибір", "Майбутнє належить жінкам" тощо.

Трамп уже давно став мішенню для атак активістів за свої нетолерантні висловлювання на адресу жінок, чому немало сприяла його головна опонентка на виборах, екс-держсекретар Хілларі Клінтон. То він невдало натякнув, що ведуча критикувала його, бо мала "критичні дні", то назвав колишню королеву краси "місс свинкою" за пухкі форми.

В'язані рожеві шапочки із котячими вушками, які носили учасники демонстрації, - це теж натяк на одну з секситських образ Трампа. Мова про оприлюднений під час виборчої кампанії аудіозапис 11-річної давнини. На ньому Трамп коментує говорить, що міг би поцілувати та схопити за інтимну частину тіла жінку без її згоди.

протести Дональд Трамп

Акція протесту у Вашингтоні. Фото: AP

Англійською слово pussy, яке вжив Трамп, може означати як вагіну, так і кішку. Звідси й "котячі" шапочки. До речі, Трамп публічно вибачився за оприлюднену розмову у спеціально записаному відеозверненні.

У Вашингтоні брали участь в марші знаменитих співачок, відомих голівудських акторок та активісток: Скарлетт Йоханссон, Мадонна, Аліша Кіз, Джанель Моне, Джулія Робертс, Емма Ватсон, Шер. У Лос-Анджелесі на марші бачили акторку Джейн Фонду, а в Нью-Йорку - Вупі Голдберг, Синтію Ніксон та Гелен Міррен.

Найбільш суперечок викликав виступ Мадонни. Вона сказала усім критикам маршу: "f*ck you!" і розповіла, що в неї була думка "підірвати Білий Дім". Проте, додала вона, це нічого не змінить і вона вибирає любов.

Фактично, протести проти Трампа відбуваються авансом - адже президент ще не встиг нічого зробити. Його перший указ стосується швидкого скасування програми розширеного медичного страхування Obamacare та призначення нового голови Пентагону і міністром внутрішньої безпеки США. Усе це жодним чином не згадувалося на протестах.

Права людини видалили

Єдине, що поки що можна пред'явити адміністрації Трампа - це історія зі зникненням кількох розділів з офіційного сайту президента, які стосувались прав людини, прав ЛГБТ-спільноти та змін клімату.

Члени команди Трампа пояснюють, що нічого страшного не сталося. Просто всі дані "обамівського" сайту перемістили до архіву (ObamaWhiteHouse.Archives.gov) разом із сторінками на теми захисту прав людини. Так само і всі повідомлення Обами переїхали з офіційного президентського Twitter @POTUS на новий профіль @POTUS44.

Тим не менш, багатьох це пояснення не влаштовує. "Зрозуміло, що в місті новий шериф і права ЛГБТ не перебувають в його списку приорітетів", - зауважує з цього приводу колумніст газети The Washington Post Стівен Петров.

Він пише, що незважаючи на обіцянки Трампа бути "кращим другом" ніж Хілларі Клінтон для ЛГБТ-спільноти, перший день президентства мав інший заголовок: "геї видалені".

Тут знову мова щодо претензій до Трампа авансом. Очікування щодо нього настільки значні, що як стверджує The Guardian, кількість одностатевих шлюбів зросла - багато пар бояться, що скоро їх позбавлять такої можливості.

Проблема з протестами

Ліберали та преса досі не розуміють, чому вони відвернули від себе людей, пише в своїй статті для газети The Daily Beast письменник та блогер Метт Льюіс. Він зауважує, що мова ненависті, яка лунала під час маршу на адресу прибічників Трампа, аж ніяк не сприятиме тому, щоб переманити їх на свій бік.

Голівудські зірки, медіа та громадські активісти лише злять тих, хто голосував за Трампа, своїми повчаннями, нотаціями та відірваністю від реальних проблем. Льюіс пише, що навіть йому, критику трампізму, починає подобатись Трамп на фоні претензійних та повчальних селебрітіз типу Мадонни чи Меріл Стріп, та демонстрантів з плакатами зі словом "Pussy" на них.

протести Дональд Трамп

Протести проти Трампа. Фото: Reuters

"Вони гордо вимахують своїми фріковими прапорами та продовжують відштовхувати робочий клас, який привів Трампа в Білий Дім. Це не схоже на розумну політичну стратегію", - пише Льюіс.

протести Дональд Трамп

Прибічник і супротивник Трампа. Фото: Reuters

Реакція Трампа

Прес-секретар президента США Шон Спайсер на своєму брифінгу не став відповідати на жодні питання журналістів. Зокрема, й на ті, які стосувались Жіночого маршу. Натомість він розкритикував ЗМІ за негативне висвітлення інавгурації, зокрема - за те, що вони занизили кількість людей, які прийшли на церемонію.

Трамп не одразу, але прокоментував протести у звичній манері через власний Twitter. "Чому ці всі люди не голосували?" - написав він та розкритикував зіркових учасниць протестів за нанесену шкоду. Потім він додав ще один твіт: "Мирні протести - то ознака нашої демократії. Навіть якщо я не завжди погоджуюсь, я визнаю права людей висловлювати свою думку".

Телеканал NBCnews отримав більш розгорнуту відповідь від офіційного, але анонімного представника команди нового президента. Він розкритикував організаторів маршу за те, що вони не пустили до своїх лав групу жінок, яка виступає проти абортів та щорічно організовує "Марші за життя". Також представник розкритикував Мадонну за її слова про те, що вона хотіла "підірвати Білий Дім".

"Якби такі коментарі були сказані про президента Обаму, мейнстрім-медіа вже підняли б гвалт. Адміністрація Трампа вітає здорову дискусію щодо критичних проблем, які постають перед американськими жінками та сім'ями", - цитує телеканал свого співрозмовника.

Проблема багатьох супротивників Трампа приблизно така сама, як і в деяких українців. Занадто багато уваги приділяється ритуальним словам, чи то мова про права жінок, чи то про зближення з Росією. Американці самі розберуться зі своїми проблемами з Трампом. А от українцям за піднятою навколо висловлювань Трампа бурею важливо не втратити останній шанс знайти спільну мову з командою нового президента США.

Теги:
Читайте також:
Київ
+22°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.38
    Купівля 39.38
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.17
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
30 квітня
15:44
Пісні Тейлор Свіфт посіли всі 10 позицій першої десятки чарту Billboard Hot 100
15:41
Оновлено
У Києві демонтують пам'ятник на честь Переяславської ради
У Києві демонтують пам'ятник на честь Переяславської ради
15:38
Біньямін Нетаньягу
Ізраїль увійде в Рафах незалежно від переговорів про перемир'я, - Нетаньягу
15:37
Через санкції США Росія перейменувала деякі нафтові танкери, - Bloomberg
15:35
Литва прапор
З антирадіаційним захистом: Литва планує збудувати в Україні 6 шкіл-бомбосховищ до кінця року
15:18
Ексклюзив
перемовини Україна-РФ
Українських політиків, які наважаться на перемовини з РФ, чекає політична смерть, - майор запасу НГУ Гетьман
15:15
малий бізнес
У Харкові підприємців звільнили від сплати податків на землю та нерухомість
15:14
Філіппіни, ВМС
Філіппіни готують нову стратегію для протидії Китаю у Південнокитайському морі, - Bloomberg
15:06
Український фільм "Назавжди-назавжди" отримав головний приз кінофестивалю у Стамбулі
14:57
Оновлено
зенітно ракетний комплекс Patriot
У ЗСУ заявили, що Польща може збивати ракети РФ над Україною, польський ексміністр оборони прокоментував
14:56
Ольга Стефанішина
"У питаннях війни немає приємних рішень": Стефанішина сказала, чи повертатимуть українців із ЄС примусово
14:45
Netflix розпочав виробництво нового сезону серіалу "Джинні й Джорджія" 
14:44
Nova Post в Барселоні
В Іспанії відкрилося перше відділення Нової пошти
14:35
Єврокомісія почала розслідування щодо Facebook та Instagram через недостатню протидію дезінформації РФ
14:23
На фото: Блогерка Софія Ченг прославилася сміливими селфі та загинула, впавши у водоспад у 2022 році
Росія увійшла до трійки лідерів за смертністю від селфі
14:16
польща гроші злотий
"Прихильник злотого": очільник мінфіну Польщі виступив проти переходу країни на євро
14:13
OPINION
Микола Княжицький
Немає логіки, є брехня. Колонка Миколи Княжицького
14:09
СБУ затримала у Києві проросійських хакерів
Створили фейкові акаунти очільників СБУ та ГУР: у Києві затримали проросійських хакерів
14:07
OPINION
Руслан Рохов
Кремль робить свій наступний хід в Молдові
14:05
Оновлено
Уночі в Криму лунали вибухи: Аксьонов заявив про атаку ATACMS, росЗМІ - про поранених військових РФ
13:41
на фото окупанти з Бурятії, які катували мешканців Київщини
ДБР оголосило підозру чотирьом окупантам із Бурятії, які катували мешканців Київщини
13:35
війна з росією російська армія
Липецький зоопарк передав російським військовим "на фронт" двох павичів
13:35
На фото: Михайло Крупін
"Задонать на FPV і втопи р**ню в крові": Крупін і Притула випустили трек, щоб зібрати 130 млн грн на дрони для ЗСУ
13:32
Оновлено
Удар по Харкову 30.04.24
РФ зранку атакувала цивільні об'єкти Харкова: є загиблий, 9 поранених
13:25
Путін Гаага
Гібридний спецтрибунал для РФ не влаштує Україну, - голова комітету Ради Маслов назвав можливі варіанти
13:08
кіно
Опитування виявило ідеальну тривалість фільму, результати суперечать реаліям кіноринку
13:03
Ентоні Блінкен
"Агресія РФ стала її стратегічною поразкою": Блінкен сказав, чому окупанти не переможуть
12:48
Атака на НПЗ біля міста Слов'янськ-на-Кубані у РФ
Британська розвідка проаналізувала наслідки атаки БПЛА на російський аеродром "Кущевск"
12:41
фейк
Зеленський "скасував вибори", а українці "гинутимуть через допомогу США": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 30 квітня
12:32
Новини компаній
Підприємство Ferrexpo
У 2023 році Ferrexpo інвестувала понад $101 млн в українські активи
12:26
Володимир Зеленський та Єнс Столтенберг зустрілися зі слухачами Національного університету оборони
Зеленський зі Столтенбергом відвідали офіцерів, які проходять курси за стандартами НАТО
12:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Втрати на війні зростають на обох фронтах та роль ромів у російсько-українській війні. Акценти світових ЗМІ 30 квітня
12:17
Ексклюзив
прикордонники, прикордонник, перевірка документів
Держава має компенсувати конфіскацію майна в громадян, - правозахисник Тарахкало
12:07
OPINION
Віктор Андрусів
Про різницю між участю та індульгенцією
11:54
Азовсталь
Азовсталь перетворять на музей: мер Маріуполя розповів про нову економічну модель міста після деокупації
11:51
Арктика, морж
В Арктиці зафіксували перший випадок смерті моржа від пташиного грипу
11:45
Зерно, порт
Експорт агропродукції з чорноморських портів України сягнув довоєнного рівня, - Кислиця
11:42
Синоптикиня Наталка Діденко розповіла, якою буде погода у перший день травня
11:39
Україна-Польща
Польща має намір урегулювати питання перебування у країні українців призовного віку
11:34
Ексклюзив
У владі говорять, що марафон буде тривати до закінчення воєнного стану, - голова Наглядової ради Суспільного
Більше новин