Смоленська катастрофа. Як Польща намагається довести, що Росія вбила Качинського

Дмитро Гомон
11 квітня, 2017 вiвторок
17:50

У Польщі вважають, що сім років тому росіяни заманили літак президента Качинського в пастку

В очах тверезо мислячої міжнародної спільноти Росія все міцніше утверджується як держава-терорист. Кремль запросто може знищити кілька десятків мирних громадян, як то було з малазійським "Боїнгом". Москва сама себе загнала в глухий кут, продукуючи одну брехливу версію за іншою.

Але це не єдина жахлива авіакатастрофа, провина за яку може лягти на путінський режим. Чинна польська влада вважає Росію винною в катастрофі під Смоленськом 10 квітня 2010 року, у якій загинув президент Лех Качинський.

Його брат Ярослав та політичні соратники по партії "Право і справедливість" (ПіС) говорять про це від самого дня трагедії. А після приходу до влади в 2015 році, взялися активно доводити свою правоту. До сьомої річниці трагедії урядова підкомісія, створена для розслідування Смоленської катастрофи, показала фільм з результатами своєї роботи.

Там стверджується, що диспетчери заманили екіпаж президентського Ту-154 в пастку, а на фінальній фазі на борту стався вибух.

Передісторія катастрофи

2010-й рік був дуже важливим для поляків. Вони відзначали 70-річчя Катинської трагедії, а також мали обрати собі нового президента. Головні змагання відбувалися між давніми політичними суперниками з ПіС та "Громадянської платформи", які напополам керували країною.

Кандидатом перших був чинний президент Лех Качинський, а других - спікер сейму Броніслав Коморовський, в якого за спиною стояв міцний союзник - прем'єр-міністр Дональд Туск.

ПіС сповідував жорстку антиросійську риторику. Туск обрав курс на потепління стосунків. Росія пішла на поступку: офіційно визнала, що польських офіцерів у 1940 році розстрілювали кати з НКВС. Вочевидь, у Кремлі розраховували, що цей крок перед виборами зміцнить позиції більш дружньо налаштованих до них польських політиків.

7 квітня 2010 року Путін, який на той час посідав пост прем'єра РФ, відвідав з Туском меморіал жертв Катинської трагедії під Смоленськом. На аеродром "Смоленськ-Північний" голова польського уряду прибув на Ту-154, який три дні потому розбився на підльоті до цього ж літовища. Другим пілотом був Аркадій Протасюк - він же став командиром екіпажу трагічного рейсу 101.

Путін приобнімає Туска після катастрофи. Фото: Reuters

Як сталася катастрофа

Польський президент Лех Качинський організував власну подорож до меморіалу, щоб зрівняти очки з Туском. З ним летіла дружина Марія Качинська, родичі жертв Катинської трагедії та високопосадові політичні соратники.

Зокрема, на борту знаходились два віце-спікери сейму Кшиштоф Путра та Єжи Шмайдзінський, віце-спікер Сенату Христина Бохенек, голова Національної Безпеки Александер Щиґло, начальник Генштабу Війська Польського Францішек Ґонґор, заступник міністра іноземних справ Анджей Кремер, заступник міністра культури Томаш Мерта, заступник міністра оборони Станіслав Єжи Коморовський, голова Нацбанку Славомир Скшипек.

12 депутатів, двоє сенаторів, президент Національного олімпійського комітету Петр Нуровский, останній президент Польщі у вигнанні Ришард Качоровський.

Колаж із загиблими. Фото: czytamiwiem.pl

Загалом на борту знаходилось 96 людей, усі загинули, коли Ту-154 намагався сісти на військовому аеродромі "Смоленськ-Північний". Трохи раніше там же приземлився польський Як-40, на якому прибули інші члени делегації та журналісти. Там же збирався сісти російський Іл-76 зі співробітниками ФСБ на борту. Після двох спроб він полетів на інший аеродром.

Пілот Аркадій Протасюк знизив літак, щоб оцінити обстановку. Як виявилось потім, швидкість зниження була занадто високою, а правильно оцінити висоту йому завадив яр, що знаходився перед аеродромом. До того ж літак відхилився від правильної траекторії заходу на посадку. Коли пілот побачив землю та почав вирівнювати літак і йти на друге коло, було запізно.

Ту-154 вдарився лівим крилом об березу та зламав його. Після цього лайнер встиг перелетіти трасу, яка проходить поруч із аеродромом, порвав лінію електропередач та вдарився об землю. Літак розпався на багато дрібних фрагментів, почалась пожежа.

Уламки Ту-154 під Смоленськом. Фото: PAP/EPA

Нова версія катастрофи

В озвучених фактах у фільмі урядової підкомісії, який вона показала до сьомої річниці, мало нового. Брат покійного президента Ярослав Качинський та його соратники по партії "Право і справедливість" (ПіС) уже кілька років говорять про представлені слідчими версії: термобаричний вибух і провину російських диспетчерів.

Експерти підкомісії вважають, що проведені експерименти свідчать - найбільш ймовірною причиною вибуху був термобаричний заряд.

"Він призвів до сильної вибухової хвилі, яка на своєму шляху знищувала перешкоди - розривала корпус літака, викидала назовні тіла жертв і зривала з них одяг", - цитує "Укрінформ" авторів фільму.

У польській прокуратурі також стверджують, що екіпаж до катастрофи привели диспетчери. І якщо раніше їхні дії кваліфікувалися як неумисні, зараз їх перекваліфіковували на умисні.

А в фільмі підкреслюється, що російський Іл-76 з фесбешниками насправді здійснював дії, які "вписуються у підготовку до катастрофи".

Тиск на пілота

Від самого початку розслідування катастрофи проводили росіяни із залученням польських спеціалістів. За це Туска критикували тоді й критикують досі. Що важливо, Польща досі не отримала назад уламки літака та "чорні скриньки" з оригіналами їхніх записів (польська сторона має лише копії).

Росія заявляє, що нібито розслідування ще не завершене. Польські можновладці, як колишні, так і нинішні, вважають це ознакою відсутності бажання РФ співпрацювати у питанні розслідування причин катастрофи.

Що саме досі розслідують росіяни незрозуміло. Остаточні висновки Міждержавного авіаційного комітету (МАК) були оприлюднені ще в січні 2011 року. Вони назвали причинами аварії неправильні дії екіпажу та психологічний тиск на нього.

Російські ЗМІ дуже люблять нагадувати, що в кабіну пілотів весь час заходили шеф протокольної служби польського МЗС Маріуш Казана та командувач польськими ВПС Анджей Бласик.

Пілот знав, що Качинський раніше вже влаштував "солодке життя" пілоту, який у 2008 році відмовився посадити літак в Тбілісі. Оскільки йшла війна і було незрозуміло, хто контролює небо Грузії, командир екіпажу посадив літак в Баку. Протасюк був другим пілотом того рейсу і знав про важку вдачу Качинського. У ПіС версію про тиск заперечують та називають кремлівською.

Провина диспетчерів

З польської сторони розслідування проводила Комісія державної авіації з розслідування авіакатастроф. Її кінцевий звіт у листопаді 2015 року польський уряд прибрав зі свого сайту. Але він досі доступний (зокрема, й у російському та англійському офіційних перекладах) на низці польських сайтів.

У документі немає висновків щодо причин катастрофи, а лише про чинники, які її спричинили. Комісія вважала, що серед них - помилки екіпажу та неправильні дії російських диспетчерів. Зокрема, пілотам говорили, що вони правильно заходять на посадку, хоча насправді, вони відхилились від траекторії.

Команда про переведення літака в горизонтальний політ та відхід на друге коло були подані пізно: на той момент Ту-154 вже вдарився об землю.

Польська військова прокуратура намагалася висунути звинувачення диспетчерам та вислухати їхні свідчення. Але Росія її прохання проігнорувала і заявила, що диспетчери діяли згідно з інструкціями.

Зібрані уламки польського Ту-154  Фото: KBWLLP

Зараз слідчі намагаються повторно викликати російських диспетчерів для допиту. Також у польському звіті багато говориться про неналежну підготовку пілотів та паскудний стан аеродрому "Смоленськ-Північний".

Низка приладів, які мали освітлювати полосу, просто не працювали. До того ж диспетчери вели переговори не англійською, як цього вимагають міжнародні норми, а російською. Ламана англійська звучить лише подекуди, і, можна зробити висновок, що члени екіпажу мали проблеми з розумінням деяких слів та цифр.

Важливо пам'ятати, що нове розслідування катастрофи - це удар не тільки по Росії. Міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич наприкінці березня заявив, що екс-прем'єр Туск увійшов у "незаконну змову" з Володимиром Путіним. За його словами колишній голова уряду навмисно не проводив розслідування, оскільки мав домовленості з російською стороною.

Мачей Ласек, який входив до складу першої польської комісії, що розслідувала причини катастрофи, звинуватив нову урядова підкомісію в непрофесіоналізмі. Її члени "ніколи раніше не розслідували авіакатастрофи та не володіють належним рівнем експертизи", цитує його сайт EurActiv.

Але навіть така деталь, як небажання росіян віддавати полякам уламки літака та "чорні скриньки" дуже красномовна. Це дозволяє їм маніпулювати польськими політиками.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.99
    Купівля 38.99
    Продаж 39.5
  • EUR
    Купівля 42.18
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:42
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
Більше новин