Забути "совок". Чи зможе покоління 80-х змінити Україну

Богдан Буткевич
25 квітня, 2017 вiвторок
11:16

Люди з попереднього покоління, виховані в СРСР, мали небагато шансів щось реально змінити в країні

Є один чіткий соціальний закон: суспільну думку та всі процеси в соціумі визначають люди у віці 35-55 років. Чому? Відповідь очевидна. Бо це — найбільш продуктивний вік людини. Вік, коли якнайбільш співпадають розумові здібності, здоров’я та — і це найголовніше — кількість зв’язків, грошей та можливостей.

Грубо кажучи, саме в ці 20 років людина вже набралася досвіду та має відповідний статус, бажання та можливості для того, щоб визначати все навколо. Останні кілька років Україна якраз вступила в процес зміни цієї визначальної групи. Замість покоління 1970-х років народження йде покоління 80-х. Чи зможе воно все змінити?

Будь-які розмови про те, що, мовляв, лише молодь може все змінити вже настільки набридли, що нагадують зубний біль. З 1991 року всі пройдисвіти всіх мастей використовували саме цю мантру у намаганні прикрити своє крадійство. Молодь сама по собі й не здатна нічого докорінно змінити — це очевидно, адже просто не має для цього засобів та можливостей. От стати рушієм революційних подій — тут без питань. Але не великих, справді всеохопних змін.

Бо вона просто не має важелів для їх впровадження в життя. Бо всі керівні посади займають ті, хто старший їх на 20-30 років. У яких своє ставлення до життя, свої стереотипи, свій культурний код. Якщо до цього додати ще й геронто-спрямованість української соціально-політичної ситуації, то ясно, що, за великим рахунком, люди з попереднього покоління мали досить мало шансів щось реально змінити в країні.

Що мається на увазі? Ну, щонайменше, в українському суспільстві й досі дуже сильні уявлення в стилі - “молодой еще”. Мовляв, куди ти лізеш, хай старші розберуться. Саме тому в нас й досі досить мало молоді на керівних посадах у всіх секторах — і державному, і приватному. Хоча за останні 3 роки ситуація трохи покращилася, але це аж ніяк не стосується суспільних стереотипів.


Ну, й найвагоміше. Молодість людей 1970-х років народження прийшлася на момент, коли стосунки в суспільстві визначало покоління “справжніх радянських людей” - тих, які в свою чергу народилися в 1950-1960 році . Тобто це покоління виховували люди, які все життя жили в СРСР.


Не дивно, що саме це покоління породило нинішню правлячу українську еліту — так званих “комсмольців 80-х”. Тобто, людей, які вже не вірили у жодні ідеали й мали лише одну жагу — жагу до безконтрольного збагачення.

Їх символом є крутий палац, крута тачка, золотий батон тощо. Вони нічим не відрізняються одне від одного. Хіба обраним в суто піарних цілях вектором роботи з електоратом. Деякі 20 років паразитують на проросійській тематиці, інші — на українсько-патріотичній. Символом одних і досі є Помаранчева революція, інших — 2010-й рік, коли переміг їх лідер Янукович. Патологічна нездатність цих людей реально змінити життя країни вже не викликає сумнівів. Другий прихід до влади умовних “помаранчевих” в останні 3 роки, здається, переконали в цьому останніх скептиків. 

Безплідність останніх 25 років багато в чому визначається суто соціологічними причинами. Ну не могли ні “справжні радянські люди”, ні їх діти, чия юність прийшлася на буремні 1990-ті, стати чимось більшим, ніж вони стали. Ні, покоління 70-х теж мало свій протест та реперну точку — Помаранчеву революцію. Але її оперетковість та повна поразка свідчить сама за себе.

І от тепер наступає момент, коли поступово замість комсомольців та бізнесменів з 90-х у визначальний в соціальному плані вік входить покоління тих, хто СРСР зачепив побіжно тільки в школі. А чимало, особливо народжені у другій половині 80-х — навіть взагалі не зачепили у притомному віці. Це ті, для кого 90-ті були не часом суворого виживання, як для тих, кому зараз за 50. І не часом, коли якось треба було вишукувувати своє місце в житті, як тим, кому за 50.

1990-ті для нас — а це і моє покоління — було часом дитинства. Веселого, часом моторошного, але цікавого. Найстарші з нас встигли побути ще піонерами, наймолодші — взагалі не ходили до радянської школи.


Ми зростали і закінчували ВИШі у ситі 2000-ні. Саме ми ставали першопрохідцями соціальних мереж та е-світу. Це з нашого покоління походять майже всі ті, хто став першовідкривачами IT-бізнесу в країні. Це саме наше покоління породило чи не найкращих в світі українських хакерів. Це саме ми зробили свідомий вибір на користь українського.


Саме покоління 80-х стало бойовим загоном Революції Гідності. Забезпечивши основну інтелектуальну, людську та ідеологічну підтримку ти подіям. Зрештою, саме покоління 80-х склало основу волонтерського та добровольчого руху.

Однак саме з нашого покоління походять персонажі типу Олеся Довгого чи Романа Насірова. Тобто, людей, які ментально взагалі не мають вже ніяких гальм в плані вміння дерибану, виховані на безконтрольно-рейдерській реальності війни олігархів другої половини 2000-них на фоні імпотентного Віктора Ющенка. Саме наше покоління увібрало в себе всю нехіть до закону, яку виховали 2000-ні та безконтрольне збагачення “регіоналів” при Януковичу.

Тож, чи здатне наше покоління все змінити? Вибачте за маніпуляцію в заголовку, але автор цих рядків не має чіткої відповіді. Як, мабуть, і будь-хто. Але мій прогноз — так, зможемо. І ось чому. З кожним поколінням, навіть не дивлячись на механізми ретрансляції стереотипів та суспільних установок, кількість “совку” в мозку буде невпинно зменшуватися.

Так, може, чимало з нас набагато більш цинічні навіть за “комсомольців 80-х”, що нині при владі. Зате в нас немає оцього патерналізму в голові в стилі “цар хороший, а бояри — погані”. Ми не звикли очікувати від держави нічого, окрім проблем. Ми звикли покладатися тільки на себе у всіх справах — й добрих, й поганих.

Ми не любимо, коли за нас та без нас щось вирішують. Серед нас достатньо й негідників, й злодіїв — як і у всіх поколіннях, зрештою. Однак в нас набагато менше оцього генетичного рабства та покірності перед системою. Хай навіть інтелектуально ми багато в чому поступаємося попереднім поколінням, але їх ерудиції ми можемо протиставити швидкість мислення та рішучість у прийнятті рішень.

Чи достатньо цього для змін? Ні. Однак це цілком плідний грунт для того, щоб нарешті влада в країні справді почала належати громадянам. В усякому разі, тим, хто хоче ними бути. А не купці спритних олігархів, що вже 20 років вміло маніпулюють плебейською масою. Й зараз кажуть — так, ми погані й наша система погана, але ж іншої нема, тому ми — єдина запорука виживання.

Така держава приречена, скільки б вони не брали один одного на поруки й прикривали одне одному хвости. І саме моєму поколінню до снаги все змінити. А шанс наступає прямо зараз.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
16:18
ЗРК РФ - С-500 "Прометей"
Шойгу пообіцяв, що цьогоріч російська армія отримає перші зразки ЗРК С-500
16:07
Снаряди 155 мм калібру
У межах військової допомоги США Україна насамперед отримає артилерійські снаряди, - СNN
16:03
OPINION
Віталій Гайдукевич
Зникнення Червінського: це Росія в Україні
16:02
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
15:55
Роберта Мецола
Мецола попередила про загрозу дезінформації з боку РФ, Китаю й Ірану на виборах до Європарламенту
15:50
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
"Росіяни намагаються зайти на наші позиції": офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади про ситуацію на напрямку Красногорівка - Нетайлове
15:46
школа в окупації
Росіяни призначають "директорами" навчальних закладів на ТОТ лаборантів і двірників, - Спротив
15:33
Оновлено
У Латвії ухвалили рішення поступово відмовлятися від вивчення російської мови в школах як другої іноземної
15:31
Віктор Янукович
Литва висилає екссоратника Януковича з сім'єю
15:30
На фото: Селін Діон
"Морально важко жити": Селін Діон розповіла, як бореться з невиліковною хворобою
15:28
Аналітика
кіно, кінотеатр
Культура на часі: що з доходами українських театрів на другий рік війни. Дослідження YouControl
15:28
Нацгвардійця, який застрелив 5 людей на Південмаші, засудили до довічного
15:10
Ілюстративне фото
Росіяни атакували ракетами Дніпропетровщину: 4 постраждалих
15:05
Ексклюзив
російські танки, окупанти, оркі
"Намагатиметься перетворити переваги на здобутки": полковник ЗСУ Селезньов припустив, де ворог активізується найближчим часом
14:59
Українське зерно, яке висипали у Польщі
Європарламент на рік продовжив період пільгової торгівлі з Україною
14:57
На фото: Маша Єфросиніна
"Поставив умову": Єфросиніна пояснила, чому не взяла інтервʼю в Жадана
14:50
Запоріжжя
Наводив російські ракети на Запоріжжя: ексдепутат-комуніст отримав 15 років тюрми
14:49
РФ вдарила по приватному сектору Харкова
14:41
На фото: Маша Єфросиніна
"Я була інструментом русифікації України": Єфросиніна прокоментувала мовну суперечку зі Соловій
14:35
перелив води на дамбі, Київщина
На Київщині стався перелив води через дамбу: залило дорогу
14:26
Нафтогаз
Нафтогаз ще на рік зафіксував ціни на газ на рівні 7,96 грн
14:21
Окупанти активізують будівництво укріплень в Криму на тлі міжнарожної допомоги Україні
Через погодження допомоги Україні росіяни активізували будівництво укріплень в окупованому Криму, - "Атеш"
14:14
Іспанія
В Іспанії помилково звільнили з в'язниці наркобарона, який обіцяв убити принцесу та прем'єра Нідерландів
14:11
Міністерство оборони України
Зброя і техніка: Міноборони уклало контракти на 582 млрд грн, майже 50% - з українськими виробниками
14:06
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 23 квітня: скільки коштують долар та євро
14:05
OPINION
Ростислав Демчук
У Пекіні не вірять у перемогу Росії над Україною
13:52
літній дощ
В Україну повертається циклон: Наталка Діденко розповіла, де чекати на дощ 24 квітня
13:35
Литва допомога Україні зброя для України
Литва передала Україні нову партію командно-штабних бронемашин M577
13:28
На фото: PEN America
PEN America скасував вручення літературної премії через нібито ігнорування письменників Гази
13:17
Литва зброя
У Литві одночасно тривають чотири міжнародні військові навчання: почалося спільне з ФРН
13:15
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів, Кулеба прокоментував
Більше новин