В очікуванні на туристів. Чим живе Крим через 3 роки після анексії

29 червня, 2017 четвер
12:57

Пусті пляжі, шалені ціни та черги з українських туристів на адмінкордоні з Кримом. Як проходить туристичний сезон на півострові

Напередодні отримання Україною безвізового режиму мережа рясніла жартами, більшість з яких зводилась до того, що в Україні після 11 червня не залишиться нікого. Утім виявилось, що для деяких українців сила звички сильніша за очевидні факти, здоровий глузд та принципи.

На КПВВ з анексованим Росією Кримом навіть після безвізу постійний потік відвідувачів. Хтось їде до родичів, які з різних причин не можуть покинути півострів, а хтось зізнається, що їде відпочивати.

Еспресо.TV на власні очі побачило, як живе Крим після трьох років окупації.

Не секрет, що значна частина кримчан дійсно вважає, що після так званого референдуму півострів "повернувся додому". І не грає ролі ані вік людей, ані їхня національність. Навіть школярі, які народилися в Криму за незалежності України повторюють цю мантру. А Росія взялася за них міцно: "переворот" на Майдані, "повернення Криму до рідної гавані" – усе це вже є у шкільній програмі.

Але українське, хоч і ледь помітно, ще залишається в Криму: у російській мові кримчан проскакують українські слівця, замасковані під "ПУД" магазини "АТБ" називають старою назвою, а багато-де досі висять україномовні вивіски.

Важка дорога на Крим

Дістатися окупованого Росією півдня України можна поїздом, автобусом або ж автівкою. Аби не робити реклами окупантам, деталі не розповідатимемо. Але дорога до Сімферополя, з якого далі вирушають автобуси до курортних міст і селищ, буде не лише недешевою, а й тривалою та виснажливою.

Оскільки прямих поїздів до Криму тепер немає, маршрут виглядає так:

- 12 годин потягом до Новоолексіївки (260 грн плацкарт та 445-536 грн купе);

- 40 хвилин до КПВВ Чонгар (80-100 грн);

- піший прохід контролю з українського боку, який в залежності від черги може зайняти від 15 хвилин до кількох годин;

- прохід 3-кілометрової буферної зони пішки або автобусом за 5 грн та знову паспортний контроль та митниця, але тепер – російські;

- завершальний етап – 2,5 години автобусом або таксі до Сімферополя (від 400 руб, або від 200 грн).

Тож, умовно, виїхавши о 20:00 з Києва, ви дістанетесь Сімферополя о 14:00 наступного дня за 700 грн.

 Торгівля на вокзалі в Новоолексіївці

Автобусом за 900 грн можна доїхати з Києва до Сімферополя за 14 годин. І знову ж таки – черги на КПВВ, тривалість яких ніхто передбачити не може, та самостійне проходження буферної зони. 

Тож, здавалося б, мати бажання їхати до Криму за таких умов могли лише кримчани-переселенці, аби відвідати родичів або перевірити покинуту нерухомість. Однак потік людей на так званому кордоні свідчить: стільки родичів ніколи б не вмістилося на невеличкому півострові. 

Як розповів офіцер СБУ на митниці на КПВВ Чонгар, який просив не розголошувати його прізвище, напередодні вихідних днів влітку за годину до Криму з території материкової України в'їжджає близько 100 мікроавтобусів з пасажирами. 

"Переважно їдуть люди до родичів, власники нерухомості в Криму та байкери або скелелази, які хочу відпочити саме на півострові", - ділиться український офіцер. 

Самі українці, стоячи в черзі на КПВВ, зізнаються, що "звикли відпочивати в Криму". 

Еспресо.TV спробувало дізнатися, що ж так приманює їх у відпочинку на півострові після трьох років анексії.

Відпочинок у моря

За три роки істотних позитивних змін у туристичному Криму не відбулося: на Лас-Вегас, як фантазувалося Аксьонову, півострів так і не перетворився. 

На західному узбережжі Криму, зокрема у селищі Чорноморське, можна зняти однокімнатну квартиру від 1500 руб (приблизно 750 грн) за добу. Однак, як розповідають місцеві, станом на кінець червня жодна квартира на першій береговій лінії ще не здана. 

У маленькому смт Новофедорівка, де, окрім моря, розваг більше немає, за двомісний номер в готелі з душем, кондиціонером та холодильником доведеться віддати від 2200 руб (близько 1100 грн) за добу. 

Пляж в Новофедорівці

Ціни в кафе мінімум вдвічі дорожчі за середні в Києві. Так, за філіжанку кави доведеться віддати від 150 руб (приблизно 75 грн), за грецький салат – від 320 руб (160 грн).

Подібна ситуація і з цінами на продукти. Так, кілограм полуниці коштує 250 руб (125 грн), абрикосів і черешні – 200 руб (100 грн). Ціни на овочі та більшість продуктів так само вищі за київські.

Нелегко доведеться і туристам-курцям: пачка Winston коштує 100 руб (50 грн), Marlboro – 150 руб (75 грн). На пляжі за пачку Kent доведеться викласти 250 руб (125 грн). До речі, пляжі відпочиваючими не перевантажені. 

У деяких курортних селищах пляжі перебувають в аварійному стані.

Житло

У столиці Криму – Сімферополі ціни на оренду житла наразі, справді, столичні. Щоб знімати однокімнатну квартиру в старому будинку, варто заплатити від 14 тис. руб на місяць (7 тис. грн). При цьому не варто забувати і про комунальні платежі. Холодна вода за 1 кубометр – 42 руб (21 грн), гаряча – 104 руб (52 грн). Для порівняння у Києві 1 кубометр холодної води коштує 16 грн, а гарячої – 84 грн.

У магазинах гострого дефіциту товарів немає, хоча є і такі полиці. 

Після того як були зупинені деякі кримські заводи та підприємства, більшість товару на півострів постачається з Кубані. Але досі є і українські товари.

Місцеві розповідають, що за в'їзд однієї фури в Крим з материкової України варто віддати в загальному $20 тис. Але у період нашого візиту до Криму фур на адмінкордоні не було.

На території Криму продовжують роботу магазини "Сільпо", ресторани української мережі "Челентано", а "АТБ" замаскували під новостворений "ПУД", утім, особливий ребрендінг вирішили не проводити.

Настрій людей 

Відповідати на запитання, який настрій у кримчан, завжди важко. З одного боку, моє оточення – це проукраїнсько налаштовані люди, тож немає сенсу питати, який у них настрій в окупації. З іншого боку, більшість людей бояться скаржитися та розповідати про свої справи відверто. 

В оприлюдненій наприкінці травня доповіді ООН про ситуацію з правами людини в Україні, зазначається, що на території Криму протягом лютого-травня продовжуються порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права. 

"Продовжується розпочата після "референдуму" в березні 2014-го конфіскація державної і приватної власності, яка називається "націоналізацією" відповідно до законодавства Російської Федерації. Станом на 12 травня 2017 року було "націоналізовано" 4,5 тис. державних і приватних об'єктів нерухомості", - повідомляє Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Статистика, опублікована "міністерством" освіти Криму в березні 2017-го, свідчить: освіта українською мовою в школах півострова стрімко скорочується. Якщо у 2013-му українською мовою навчалося понад 12 тисяч кримських школярів, то у 2016/2017 навчальному році своєю мовою навчання її обрали лише 371 дитина. 

З 7 україномовних шкіл в Криму, які діяли до анексії, залишилася лише одна у Феодосії.

В ООН кажуть, що стрімке скорочення освіти українською пов'язане зокрема і з тиском викладачів і шкільних адміністрацій на учнів і батьків.

Тож охоче про свій настрій у Криму розповідають лише прибічники російської окупації. Кримчани майже цілковито живуть під впливом російської пропаганди. По телебаченню – самі російські канали, а з українських – тільки "Інтер". Лише по супутниковому телебаченню можна дивитись кримськотатарський канал ATR. 

Української преси на півострові немає, доступ до майже всіх українських інтернет-видань заблокований Роскомнаглядом.

Залишатись українцем в Криму стає все важче. Але багатьом туристам з України байдуже на 3-річну війну на сході та анексію української території на півдні. Вони звикли щоліта їздити до Криму, і ніщо не змінить їхніх звичок.

Тож, чим вони суттєво відрізняються від тих українських громадян, які отримали російські паспорти в Криму та готові "хоч до каменів з неба"?

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
22:03
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами" зі сходу та півдня. Ситуація увечері 28 березня
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
Більше новин