Глава чеченського уряду в еміграції Ахмед Закаєв: Війна з Росією перекинулася на Київ

Антін Борковський
4 липня, 2017 вiвторок
10:00

Глава уряду Чеченської Ресбуліки Ічкерія (в еміграції) Ахмед Закаєв в ефірі телеканалу Еспресо розповів про причини відкриття Кремлем терористичного фронту в Україні

У Києві відбулося чергове страшне вбивство, яке наші силовики кваліфікують як терористичний акт, - вбили командира українського спецназу Максима Шаповала, йому підклали радіокеровану міну.

В першу чергу я хочу висловити своє щире, глибоке співчуття родичам загиблих у черговому теракті в Києві, і родичам всіх загиблих від цієї страшної війни, яку розпочала Росія. Внаслідок російської агресії десятки тисяч гідних синів України загинули, віддали свої життя.

Росія має виключно великий досвід ведення саме такого роду воєн, використовуючи терористичні методи. Це є їхнє, як висловився свого часу колишній директор ФСБ Патрушев, «ноу-хау».

У мене немає ніяких сумнівів, що за цими страшними терактами, які переживає сьогодні Україна, стоять саме російські спецслужби.

Хочу нагадати один випадок. Терористичні методи, відпрацьовані й випробувані в самій Чечні, стали переноситися вже в суміжні держави. Перший такий терористичний акт російські спецслужби зробили в Катарі, підірвавши Зелімхана Яндарбієва.

Судом Катару було встановлено, що саме російські спецслужби, використовуючи дипломатичні канали, доставили вибуховий пристрій туди і вчинили цей теракт.

Там теж фігурувала радіокерована міна.

Радіокерована міна. І це одні й ті ж методи, які Росія продовжує використовувати. Тоді світ закрив на це очі, незважаючи на те, що було встановлено, що за цим терактом стоїть російська держава, ніяких превентивних заходів у подальшому міжнародне співтовариство не прийняло.

І в подальшому Росія зробила терористичний акт з використанням радіоактивної речовини в Лондоні (проти Олександра Литвиненка. - Ред). Таким чином, була здійснена ядерна атака на Великобританію.

І факт, що за цим злочином і за цим терактом стоять саме російські спецслужби, російська держава, в особі тодішнього директора ФСБ Патрушева і президента Путіна, - це встановлений факт, озвучений під час судового розслідування в Лондоні.

Тому у вас не повинно бути питань, хто стоїть за цими терактами. За цими терактами стоїть російська держава.

 А як ви думаєте, якщо спробувати спроектувати ситуацію: вони підуть далі щодо здійснення своїх терактів чи це якісь поодинокі інциденти?

Ні, на превеликий жаль, я вас маю засмутити, це вже працює система, вироблена протягом декількох десятиліть і випробувана в Чечні, яка виправдала себе в результаті того, що світ мовчав. Ви повинні бути готові до того, що у вас йде відкрита війна з Росією. Улюблені і відпрацьовані методи у вашого противника - це теракти.

На превеликий жаль, на сьогоднішній день Україна і уряд України повинні визнати факт, що йде війна, і ви повинні діяти, виходячи саме з цього, з того, що Росія вчинила агресію проти вас, анексувала якісь частини території, і на якійсь частині України йде війна.

Крим вони, повністю перевівши його під свою так звану юрисдикцію, намагаються контролювати, а в Луганську і в Донецьку йде війна, справжня війна. Звичайно, у цій війні, як озвучували путінські пропагандисти, вони воюють не за Донецьк, не за Луганськ, вони воюють за Київ.

І сьогодні ми стали свідками того, що ця війна перекинулася на Київ, тому що вони не приховували цього. Вони публічно заявляли про те, що наша мета - це вся Україна.

 Час від часу амплітуда агресії Росії падає, а через деякий час знову зростає.

Це відбувається за рахунок того, що Росія відволікається на ще якісь заходи, наприклад, у Сирії, коли йшли активні бойові дії в Сирії за Алеппо, і коли Росія була зайнята там, настало якесь затишшя на сході України. Але це не означає, що війна зупинилася.

На мій погляд, необхідно вжити кардинальних заходів. Яким чином? В першу чергу, український уряд і український народ повинні привселюдно заявити про те, що йде війна, і, виходячи з цього, потрібно приймати і політичні, і економічні нормативи, які сприяли б тому, щоб відбивати ось цю агресію: перервати всі стосунки з Росією, всі дипломатичні відносини з Росією.

За вами вже стоїть світ, за вами стоїть Європейський Союз, за ​​вами міжнародне співтовариство, в кінці кінців, за вами істина і правда. Ви захищаєтеся, але ви повинні захищатися так, щоб ваші союзники розуміли, що ви знаєте, звідки це все йде. Загравання з Путіним не приведе до миру в Україні. Остаточно і безповоротно заявивши про те, що за всім цим стоїть російська держава на чолі з Путіним, ви можете зупинити ескалацію, продовження війни.

Свого часу ви вели безліч переговорів з Кремлем щодо миру, а в роботі по Ліхтенштейнському плану брав участь навіть Збігнєв Бжезинський.

Але ми розуміємо, що в той чи інший момент Кремль порушує взяті на себе зобов'язання. Як ви оцінюєте це через призму, наприклад, Мінських угод?

Я з самого початку говорив щодо Мінських угод, що їх підписання було помилкою. І дарма сподіваються на те, що Путін буде виконувати ці Мінські угоди, тому що він не безпосередньо уклав договір з Україною.

Він використовував свої терористичні організації, які вони створили в Луганську і в Донецьку. Українське керівництво вони змусили сісти за стіл переговорів саме з терористичними групами, які діють на сході України.

Чому я називаю їх терористичними? Ви пам'ятаєте збитий «Боїнг» !? Я тоді ще пропонував українському керівництву скласти список всіх, хто стояв на чолі цих рухів, і подати в його Організацію Об'єднаних Націй, до Ради Безпеки, щоб їх включили до списку міжнародних терористів. І тоді це спрацювало б.

Важливіше, напевно, підкреслити, що не Ліхтенштейнський процес, коли вже під час II Чеченської війни ми намагалися якось ініціювати діалог з російською громадськістю, і за цим стояли і Бжезинський, й інші відомі в світі політики. Але найголовніше, у нас в 1997 році був підписаний договір про мир, якому виповнилося зараз 20 років. Ц

ей договір був підписаний в Кремлі, цей договір був підписаний двома президентами - Єльциним і Масхадовим. Але вони його не виконали. Не варто сподіватися на те, що Путін виконає Мінські угоди, підписані невідомо ким, хоча і за участю дуже серйозних політичних діячів з Заходу. Мінські угоди, мені здається, більше були потрібні західним лідерам, щоб продемонструвати хоч якусь свою дію і залученість до цього процесу.

Якби вони в той час змусили Путіна підписати мирний договір і звільнити окуповані Росією території, я думаю, що мир вже давно настав би. Але, на превеликий жаль, і лідери західних країн, і українське керівництво пішли за планом, який визначив для себе Путін, щоб створити на сході України ось цей постійно тліючий, заморожений - хоча він і не заморожений, там кожен день гинуть люди, - ось цей конфлікт.

І саме через цей конфлікт намагатися впливати вже на інші, на внутрішньополітичні процеси самої України.

Як на вашу думку зараз буде розвиватися стратегія з боку Путіна? Тому що, з одного боку, ми розуміємо, що відкрита війна з Україною йому не вигідна, але з іншого боку, ми розуміємо, що інших методів у нього-то і немає, а впливати на Україну він хоче.

Все буде залежати від того, наскільки Україна сьогодні буде відбивати російську агресію і не піде на поводу у Путіна у вирішенні цього конфлікту, на прикладі Молдови і на прикладі Грузії. Але Путін буде нав'язувати саме цю стратегію, яку він використовував у Молдові, використовував у Грузії, і звичайно, усі ці методи були відпрацьовані власне в Чечні. Ось ці методи він і буде використовувати, ось це і є стратегія.

Особливо, мені здається, вам потрібно бути готовими до так званих майбутніх виборів у Росії, президентських виборів. Ви знаєте, що Росія вже традиційно, в усі часи використовує війну як інструмент для досягнення якихось внутрішньополітичних цілей у самій Росії, як, наприклад, забезпечення наступності влади.

Я не готовий відповісти поки, чи піде Путін ще на чергові вибори, чи дадуть йому піти на вибори, але до виборів він повинен буде оголосити свого наступника, який гарантує йому безпеку. І ось тут є два вектори напряму з легітимізації наступника Путіна: це третя чеченська війна і якісь набагато більш агресивні дії на сході України.

Іншої можливості легітимізувати наступника Путіна в Кремлі немає. І, звичайно, вони будуть працювати в цих двох напрямках.

Ви блискуче описали стратегічний момент, але є ще момент тактичний. Чи буде якийсь моральний бар'єр, щодо використання диверсій щодо українських політиків?

Тому що ми розуміємо, що спочатку вбивають військових, потім вбивають працівників спецслужб, а наступними на черзі можуть бути і українські політики.

Упродовж ось цих 20 років війни в Чечні російське керівництво вбило 4 наших президентів, і вони завжди ставлять першочерговим завданням війну проти лідерів, проти політиків. Ви дуже правильно відзначили етапність, сьогодні вже наступає етап того, що ваше керівництво на чолі з Порошенком та іншими людьми, які відстоюють незалежність і суверенітет української держави, будуть знаходяться під великим ризиком.

І ні в якому разі не можна виключати того, що російські спецслужби почнуть робити якісь конкретні дії щодо їх ліквідації. Як би це не звучало, але це та реальність, яку сьогодні ми маємо. Тобто під час війни саме Росія використовує ці методи щодо полювання або щодо ліквідації політичних діячів протиборчої сторони.

Нещодавно відбулася спроба вбити Адама Осмаєва в Києві - його кілера на прізвище Курмакаєв чи Денісултанов було нейтралізовано.

Спроба ліквідації Адама Осмаєва і його дружини не була випадковістю. Справа в тому, що завдяки чеченським добровольцям, які знаходяться в Україні, в стратегічному відношенні ми, українці і чеченці, зберегли братські відносини, тому що саме чеченський фактор росіяни намагалися використовувати в Україні, заславши туди кілька десятків колабораціоністів з Чечні, які служили під російськими прапорами.

І поява чеченських добровольців в Україні на стороні українського народу збило цю античеченську істерію, що починалася в українському суспільстві. І я дуже вдячний тим, хто там знаходиться. І, звичайно, цілі були обрані теж не випадково.

Завдяки таким добровольцям, як Адам та інші, що знаходяться в Україні, зірвалася операція, розрахована на довгі-довгі роки наперед - тобто, протистояння чеченців і українців.

Звичайно ж, це був цілеспрямований удар, і у мене немає в цьому ніяких сумнівів. Як би російські спецслужби, або ті, хто обслуговує ці спецслужби в соціальних мережах, не намагалися принизити діяння цього товариша (Курмакаєва. - Ред) або ж значимість запобігання цього теракту. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.92
    Купівля 38.92
    Продаж 39.45
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
16:29
відключення електроенергії
Масовані атаки РФ на енергосистему: українцям радять згадати, де їхні павербанки
16:27
Віталій Ігнатьєв
Україна оголосила в розшук так званого очільника МЗС Придністров'я Віталія Ігнатьєва за підозрою у зраді
16:24
Оновлено
Одеса обстріл
Росіяни атакували Одесу ракетами: серед трьох постраждалих - двоє дітей
16:18
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку
"Почекаємо розслідування": прем'єр Румунії не може підтвердити, що БПЛА, який впав у країні, є російського виробництва
16:18
відтворення розп’яття Ісуса Христа
У Філіппінах католики поприбивали себе цвяхами до хрестів, щоб відтворити розп'яття
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Кошмаринг Харкова. Як Росія напомповує українців і Захід ІПСО про окупацію міста-мільйонника?
15:59
Європарламент
У ЄС ширяться чутки, що Кремль платить членам Європарламенту за втручання у майбутні вибори, - Politico
15:56
паспорт РФ
Росія прагне паспортизувати населення ТОТ до 2026 року, - Спротив
15:54
Ексклюзив
Кучеренко
Ексміністр ЖКГ Кучеренко пояснив, чим небезпечні атаки РФ по газопостачальній системі
15:43
На фото: Крістофер Нолан з дружиною Еммою Томас
За Оскар для "Оппенгеймера" Крістофер Нолан і його дружина Емма Томас отримають лицарські ордени
15:40
Володимир Зеленський
"Цілями атак РФ були дві ГЕС": Зеленський після першої Ставки, за яку відповідав новий секретар РНБО
15:40
Інтерв’ю
Лаурі Хуссар
Спікер парламенту Естонії Лаурі Хуссар: про підтримку України, колективну безпеку та чому Захід у більшості не відчуває небезпеку з боку Росії
15:39
Україна та Індія домовилися про відновлення торгівлі до довоєнного рівня
15:16
ВАКС
Ексзаступнику мера Одеси Орловському винесли вирок у справі про заволодіння майном аеропорту
14:59
Руслан Стефанчук
Законопроєкт про мобілізацію: Стефанчук сказав, коли документ можуть винести на розгляд Ради
14:57
Ґітанас Науседа
Нашою метою має бути допомогти Україні перемогти, - президент Литви у річницю вступу країни до НАТО
14:56
музика
За останні 40 років тексти пісень стали примітивнішими та злішими, - дослідження
14:47
суд, суддя
На Чернігівщині до суду скерували справу депутата міськради, який ухилився від мобілізації
14:47
Казино
Петиція про обмеження роботи онлайн-казино за пів дня зібрала необхідну для розгляду кількість підписів
14:38
Служба безпеки України
Намагалися прорвати оборону ЗСУ в районі Роботиного: чотирьох колаборантів засуджено на 15 років
14:22
Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини
"Канцлер не боїться Путіна": голова МЗС Німеччини Бербок прокоментувала ненадання Україні ракет Taurus
14:21
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві потрібно демонтувати, перейменування недостатньо, - комісія УІНП
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
13:42
Обстріл, Харків
Нові боєприпаси РФ можуть долітати до будь-якого району Харкова, - Синєгубов
13:39
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
Більше новин