Метью Брайза: Є підозри, що Трамп хоче залагодити питання України заради порозуміння з Путіним

Антін Борковський
25 липня, 2017 вiвторок
17:08

Колишній радник Держсекретаря США Метью Брайза в ефірі телеканалу Еспресо проаналізував "шпигунський скандал" в оточення Трампа і небезпечні сигнали зустрічі президента США з Володимиром Путіним

В США буяє серйозний скандал, пов'язаний із компроматом і в нього через Пола Манафорта виявилась втягнутою навіть Україна.

Так, це дійсно так. Тож, перш за все, я думаю, що власне український слід у цьому скандалі буде дуже коротким. Адміністрація Трампа буде намагатися зробити так, аби будь-яка  інформація, що могла надійти від тодішнього українського уряду, виглядала співставимою з тою, яку команда Трампа можливо хотіла отримати від Росії.

Але це абсолютно неспівмірна ситуація, бо ж Україна вважає і хоче бачити США своїм захисником, тоді як Росія вважає і використовує США як свого основного ворога. Гадаю, скандал навколо Трампа триватиме. Я мушу сказати, що за всю свою кар’єру, за все життя, я  ніколи не бачив нічого схожого на те, у чому зізнався Трамп молодший, що він фактично  співпрацював з надією отримати інформацію від російського уряду. Тепер син Трампа каже: «так, я мав певну електронну переписку». Але ви лише погляньте  на цей тип інформації.

 Це заставляє деяких американських політиків та сенаторів вимагати  визнати Трампа молодшого винним у   можливо вчиненій зраді, за яку, до речі,передбачена смертна кара. Тож це дуже серйозна ситуація для Трампів. І вони повинні звернути увагу на це, відреагувавши на ці проблеми. От, скажімо, син, який був однією із ключових персон виборчої кампанії, бере ще двох основних людей кампанії Трампа на зустріч із російською адвокаткою і не каже про це батькові.

Але що було б, якби батько не хотів таких потенційно незаконних дій!? Тож я думаю це дуже глибока політична рана для президента Трампа. Але все рівно ще зарано говорити про імпічмент, бо імпічмент вимагає голосів Конгресу, і допоки республіканці керують там і в Палаті Представників цього не трапиться. Тож слід чекати нового раунду  виборів у 2018.

Кожна дестабілізація в Сполучних Штатах ставить під загрозу ситуацію в Україні. І звісно, ми розуміємо, що відбулась дуже  розрекламована зустріч пана Трампа з Путіним, але можна щиро сказати, що насправді ми всі майже нічого і не знаємо про суть цієї зустрічі. І це мене дуже непокоїть.

Так, ми напевно не знаємо,  про що ж  вони насправді говорили. Але ми знаємо декілька речей , що змушують занепокоїтись. Коли весь політичний світ США говорить про те, що Росія використала кіберзброю, намагаючись втрутитись у американські вибори, аби порушити цілісність системи, у той час президент Трамп говорить про якусь  спільну з Росією програму кібер-безпеки.

Відтак подібне  дуже тяжко зрозуміти: що будь-який американський політичний лідер може мати настільки недалекоглядне  бачення. Подібні речі змушують занепокоїтись, адже те,  що зроблено по відношенню до нас  – злочин, а Трамп каже, що ми тепер повинні співпрацювати з Росією. Це перша проблема. Інша річ, яка змушує занепокоїтись, це те, як держсекретар Тіллерсон описував зустріч.

Держсекретар Тіллерсон сказав , що Трамп піднімав більше ніж один раз питання про можливе втручання Росії в демократичні вибори в США. Водночас ми знаємо, що після зустрічі Сергій Лавров сказав, що президент Трамп прийняв пояснення Путіна, що Росія буцімто не намагалась нічого робити. Це насправді дуже серйозний дзвоник для американських спецслужб.

Тож, підсумовуючи, можна сказати, що два президенти домовились не зважати на минуле та рухатись уперед, шукаючи шляхів співпраці. Щоправда я не можу собі уявити ситуації в якій держсекретар Тілерсон (якби він досі був би головою «ЕксонМобіл» і якась нафтова компанія, використавши кіберзброю, зламала  базу «Ексон», викравши мільярд доларів), сказав би: «Ну, нічого. Забудьмо про цей злочин. Давайте краще рухатись вперед до співпраці».

Дивний момент, на зустріч у Варшаві з Трампом не запросили Петра Порошенка, відповідно не було Порошенка і на засіданні великої 20-ки у Гамбурзі.

А за декілька днів по тому до Києва приїхав держсекретар США Тіллерсон. Але у той самий час ми чуємо, що, мовляв, ми звісно не будемо домовлятись про долю України за спиною України.

Я думаю ви праві - відсутність президента Порошенка на всіх цих заходах змушує занепокоїтись. Але не тільки це. За день до зустрічі Трампа і Дуди, де Трамп мав виступ, була зустріч ініціативи «Тримор'я» , щодо енергетичного об’єднання Балтики та Адріатики . Там були, наприклад  президенти Польщі, Хорватії та президент Трамп.

Україна географічно саме в центрі цієї ініціативи. Ви можливо найважливіша країна в цьому процесі, але вас там не було! Декілька років тому ми говорили про газогін  «НордСтрім». Тоді міністр Сікорський назвав його газопровід Молотова-Рібентропа, бо ж газопровід із Росії до Німеччини йшов в обхід  країн Балтики, Польщі та України.

Спробувавши виключити Україну з цих процесів президент Трамп ризикує потрапити в російську пастку. Звісно, Трамп запрошував Порошенка до Білого дому за кілька тижнів перед тим і  це дозволило президентові Порошенко зрозуміти, що ж робить Трамп. Але я боюсь, що Трамп дивився на зустріч із Порошенком, як на спосіб політичного захисту, у відповідь на закиди про співпрацю з Росією проти українських інтересів.

Я побоююсь, що прагнення Дональда Трампа зводиться до того, аби поставити формальну галочку у питанні України й розчистити шлях до налагодження  добрих відносин з Путіним. Подібний формат «добрих відносин» з Росією не є національним інтересом США. Звісно вони повинні бути, але лише для забезпечення реальних інтересів США: незалежності, безпеки наших друзів та союзників, територіальної цілісності наших друзів та союзників й фізичної безпеки.

У цьому аспекті теплі відносини з Путіном є менш важливими. Вони зараз ніяк не допомагають реалізувати наші основні інтереси, такі як незалежність України, наприклад.

Але з іншої сторони ми розуміємо, що вплив Росії, Кремля, на переговорах з Україною триває. Останнє що ми бачили, це так званий витік, в якому йдеться, наприклад про новий український закон, де йдеться про Мінськ 1, Мінськ 2, але нічого не говориться наприклад про Крим.

Я думаю ситуація на сході України є катастрофою для всіх. Насамперед звісно для України та мешканців східної України. Проблема Донбасу повинна бути вирішеною. Я думаю, можливо невеличкою доброю новиною може стати те, що це трагедія також і для Росії і для Путіна.

Він не досяг на сході України  того, на що розраховував. Там не було піднесення людей, що закликали чи б підтримували приховані чи явні російські війська. Відбудова і контроль на сходом України є занадто витратним для Росії і там немає політично  виграшної ситуації для Путіна.

Це не так як в Криму, який змусив росіян впасти в екстаз. Натомість  східна Україна – це провал. Я думаю Трамп це розуміє, бо  треба сказати про Трампа і щось хороше. Я думаю, точніше я знаю, що зараз розробляється певна угода, в якій він ніби вибачить Росію, якщо та виконає свою частину Мінська 2, і, наприклад, дійсно забере свої війська та важке озброєння.

У той самий час угода політично тиснутиме на Україну, аби прийняти певного роду автономію для районів Донецька та Луганська. Я знаю, що зараз , політично, в Україні це неможливо, але можливо авторитет Дональда Трамп може змусити ці домовленості ожити, зробити прийнятними і досягнути якогось покращення. Але досі залишається проблема Криму і те, що Мінськ 2 є фундаментально нечесним.

Як пан думає, яка буде роль у цьому спецпредставника США Курта Волкера, який мав би і займатись вирішенням подібних проблем.

Я думаю Курт Волкер це прекрасний вибір. Якщо бути чесним, то це один з моїх близьких друзів. Ми працювали разом в Білому Домі за часів президента Буша. Він був експертом по НАТО та Західній Європі, в той час як я займався Східною.

Він надзвичайно розумний, стратегічно мудрий і його серце лежить на стороні захисту демократії і справжньої безпеки України. Тож він  – це добрий вибір. Питання лише в тому наскільки багато впливу він матиме, бо проблема у тому, що президент Трап, сам по собі , не має ясного стратегічного бачення та плану дій. 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
19:19
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію терміново евакуйовують дві лікарні
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
17:23
наручники
Російського журналіста Forbes затримали за репост публікації про події в Бучі, йому загрожує до 10 років тюрми
17:17
картина Леонардо да Вінчі "Мона Ліза"
"Мону Лізу" можуть перемістити у підземну кімнату, адже картина викликає "розчарування громадськості"
17:09
Іран Росія
"Відносини виходять на новий рівень": Росія й Іран заявили про поглиблення співпраці у військовій сфері
17:07
Дрон РФ влучив у цивільну автівку на Харківщині: постраждало подружжя волонтерів та їхній син
16:58
ґрати
Шпигуна ГРУ, який збирав дані про вогневі позиції артилерії ЗСУ на Миколаївщині, засудили до 11 років
16:50
Ексклюзив
Енергетика
Без імпорту нам не обійтися: нардеп Кучеренко про дефіцит електроенергії в Україні
16:47
вимкнення електроенергії
Уряд ухвалив рішення залишити ціни на газ та електроенергію для населення без змін
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
Президент Литви Гітанас Науседа
"Елемент стримування": Науседа заявив, що підтримує розміщення ядерної зброї в Польщі
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
15:57
Ллойд Остін
Ми готуємося до будь-якої подальшої агресії РФ, включно з агресією щодо наших партнерів, - Остін під час відкриття "Рамштайну"
15:50
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, військова допомога: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою в Києві
15:34
Польща
Польща готується до офіційного визнання ще однієї регіональної мови
15:28
Дмитро Кулеба
Кулеба про зупинку видачі паспортів чоловікам за кордоном: "Ідеться про справедливість"
15:05
будівництво метро
Замість будівництва метро поклали гроші на депозит: підрядник повернув у бюджет Києва 139 млн грн
15:03
У Британії п'ятьох чоловіків звинуватили в діяльності на користь Росії
14:49
Еспресо логотип
Еспресо - у "Білому списку" найякісніших українських онлайн-ресурсів
14:40
знищили російський гелікоптер Ка-32
ГУР на аеродромі в Москві знищило російський гелікоптер Ка-32
Більше новин