Як українські актори знущаються над глядачами. 6 нових фільмів, які можна покритикувати

29 липня, 2017 субота
12:19

6 українських фільмів, які вийдуть найближчим часом. Чому їх варто подивитись, але можна і покритикувати

Субота, вечір, церемонія закриття Одеського кінофестивалю. Оголошують переможців і у якийсь момент у мене та колег ледь не відпадає щелепа. Кращою акторкою стає Ніна Антонова. Вона справді акторка, але проблема в тім, що цього разу вона ніде не грала.

Стрічка «Головна роль» була про неї саму, зафільмував її український документаліст і син Антонової Сергій Буковський. Робота, як на мене, заслуговує на усілякі компліменти, втім документалки на те і документалки, що у них показується реальне життя, тому рішення журі видалося, м’яко кажучи, злегка дивакуватим.

Якщо вдаватись до нашої улюбленої конспірології, то, вочевидь, члени журі на щось натякають, але на що? Можливо на те, що Ніна Антонова не була відвертою, а грала увесь фільм, дурячи глядачів? Або на те, що у всіх ігрових стрічках національної програми актори були настільки бездарними, що нагороджувати просто не було кого.

Особисто мені другий варіант ближчий, бо поки більшість українських лицедіїв переконливо зіграли б хіба когось на кшталт робота Вертера з «Гості з майбутнього». Пам'ятаєте: «Бе-ги в сво-е вре-мя, Ко-ля, я их за-дер-жу».

Щоправда, стрибнути у прірву остаточної зневіри та катастрофи нам не дають направду професіонали на кшталт Римми Зюбіної, Лариси Руснак, Станіслава Боклана, Ірми Вітовської та ще декількох прекрасних людей.

Але дружною командою грати у кожному фільмі вони не можуть, тому часто ми приречені дивитися на страшні кривляння та слухати карикатурну мову. Думаю, це одна з найбільших проблем нашого кінематографу, яка продовжує відштовхувати від нього глядачів.

Практично усі вітчизняні стрічки, що були показані на Одеському фестивалі, скоро вийдуть у прокат, відтак, шановні читачі, вважаю за обов’язок вас підготувати до цього випробування.

1. Окупація

Отже, клоунада номер один – фільм «Окупація», вона ж «Зрадник». Історія про режисера, який у радянський період зняв фільм про Холодноярське повстання; за це його оголошують зрадником, а фільм перемонтовують у «правильному» ключі.

Багато кінокритиків передчували, що нічого доброго з «Окупації» не вийде: стрічка знімалася довго, зі скандалами, чотириразовою зміною режисерів і в результаті вийшла чимось на зразок реконструкції подій у телевізійних шоу.

Що ж до акторської гри, то мені увесь час не йшли з голови «Сімейні мелодрами», а особливо насмішила сцена, де одна з героїнь говорить іншому героєві, що, мовляв, хоч ти і хороший актор, але я бачу, коли ти мені брешеш. Складалось враження, що автори самі втямили, що криве дитя вродили, але що зняли, те і показуємо.

2. Ржака

Та сама історія з комедією «Ржака». І тут страшенно шкода, бо задум стрічки та багато фраз дійсно вийшли дотепними. Дмитро Томашпольський вирішив стібанутися над колегами і зняв історію про пихатого режисера арт-гаусного кіно, якого викрадають злії люде і під тортурами змушують зняти комедію.

Мовляв, забембали ви своїми авторськими пошуками та фестивалями класу А, люди хочуть чогось веселого.

В «Ржаці» досить цікава картинка, так що у категорії «Кращі костюми» та «Кращі декорації» вона сміливо могла б претендувати на перемогу. Але усе це повністю нівелюється абсолютно балаганною і неорганічною грою, яка переходить у стовідсоткове знущання. Променем світла і добра був хіба Олександр Ігнатуша, талант якого пробивався всупереч усьому.

3. Стрімголов

Трохи краща, хоч і не на багато, ситуація у «Стрімголов» Марини Степанської. Фільм про хлопця та дівчину, які не можуть знайти собі місце у житті. Через цих персонажів режисерка показує ту розгубленість, у якій перебуває багато людей у сучасній Україні.

Він – талановитий, але нереалізований  композитор з алкогольною та наркотичною залежністю, вона – розривається між еміграцією та коханням. Дідусь героя намагається боротися з незаконною вирубкою лісів і усе це на тлі доволі свіжого погляду на Євромайдан і війну.

Українська тут хоча б порівняно жива, зі сленгом, русизмами, але це все ще спроба, однак не хороший результат.

До того ж, багато діалогів просто неможливо було зіграти адекватно, стрічку навіть багато глядачів обізвало «жіночою». В сенсі сексистському, мовляв дівчата можуть робити лиш щось надміру сентиментальне, екзальтоване і відірване від реальності.

Ну от, приміром, героїня чіпляється до свого ще сонного хлопця з високопарними розмовами про тяжку долю українського поета, який виміняв талант на життя. Ймовірно, мається на увазі Павло Тичина, але хлопець хоче прокинутися, сексу і кави.

Спочатку я подумала, що ця сцена показує як ми часом невдало хочемо розповісти світові про наші трагедії, бо хлопець приїхав з Берліна. Але далі у фільмі діалоги тривають приблизно у такій же штучній манері.

4. Січень-Березень

Така стилістика не має жодного відношення до статі, а радше до світогляду, що і прекрасно довів Юрій Речинський у своєму «Січні-Березні». Фільм, здається, погано сприйняли і глядачі, і критики, хоча надії були великі.

У Речинського дійсно є талант, допомагав йому прославлений австрійський режисер Ульріх Зайдль, як на мене, стрічка дуже цікава візуально і саме це її рятувало, бо протягом усього часу герої не говорили.

Усе дно полізло разом із кепсько зіграними пафосними діалогами на кшталт «мама, мне плохо», «любви нет» і така вся інша «любовь-кровь». Ситуацію не змогла врятувати навіть прекрасна Лариса Руснак, яка, до речі, прийшла усім на допомогу у вже згаданому «Стрімголов».

5. Рівень чорного

Найхитрішим з усієї кінобратії виявився Валентин Васянович, який у своєму «Рівні чорного» просто не дав персонажам промовити жодного слова. Тому фільм, думаю, і був одним із фаворитів, бо ж поки актори мовчать, доти нам здається, що все йде непогано.

До речі, сценарію режисер теж позбувся, а це ще одне слабке місце вітчизняного кіно, а нема сценарію – нема проблем. Скоро панство зрубить цю фішку і німі імпровізаційні фільми стануть нашою національною «цікавинкою».  

Щоправда, піду постукаю по дереву, бо у такий спосіб, без серйозної і детальної підготовки до зйомок, втрачається глибина і багатовимірність, про що, власне, і сказали члени жюрі після церемонії закриття ОМКФ. Запрошені кінематографісти з різних країн визначили українські стрічки як такі, що оставлять форму вище за зміст.

6. Припутні

Чи не єдиним фільмом, від якого особисто мене не судомило, були «Припутні». Режисерові Аркадію Непиталюку таки вдалося витягти з акторів життя, хоча багато з них були аматорами. Вони розмовляли справжнім, а не притягнутим за вуха, суржиком, не зривалися у театральщину та капусник.

Сам Непиталюк сказав мені в інтерв'ю, в принципі, не нову, але поки не всіма усвідомлену річ про те, що написані і промовлені українські слова – це не завжди мова, з її мелодикою та відтінками. Якщо цього не відчуваєш – вийде не фільм, а шкільна постановка.

Ну і насамкінець, глядачам показали дуже хороші короткометражки, в яких досить молоді режисери розповіли про нормальних людей, з нормальною мовою, їхні історії чітко розказані та переконливі. Тому, друзі, надія на українське кіно є, зрада тимчасова, а перемога попереду.

Автор: Лєна Чиченіна - арт-оглядач телеканалу Еспресо.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
08:00
OPINION
Юрій Богданов
Чому союзники нас не захищають? А якщо Путін почне бомбити Гельсінкі...
07:59
ОДКБ
В ОДКБ заявили, що продовжують виконувати зобов'язання щодо Вірменії попри рішення Єревана
07:46
Оновлено
безпілотник, дрон
Росіяни скаржаться на атаки БПЛА в 5 областях: є влучання по нафтобазі
07:44
Оновлено
На фото втрати окупантів
ЗСУ за добу знищили російський танк, 43 артсистеми і 880 окупантів, - Генштаб
07:41
Оновлено
РФ вночі вдарила ракетами по житловому комплексу в Харкові: кількість постраждалих зросла до 6
07:39
карабінери, кокаїн
Одне з найбільших вилучень в історії Швеції: у порту біля Стокгольма конфіскували близько 1,4 тонни кокаїну
07:31
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія вивела на чергування в Азовське море один корабель
07:21
Вибух
Зранку 24 квітня в Одесі пролунали вибухи
07:16
укриття
У Латвії закликали громадян очистити підвали для створення бомбосховищ
07:09
Радбез ООН
Більшість - чоловіки: ООН зафіксувала 85 випадків сексуального насилля в Україні через війну минулого року
06:59
Ілюстративне фото
В окупованому Маріуполі вночі пролунало щонайменше 12 вибухів, - Андрющенко
06:51
Бандера та Шухевич
У Росії відкрили кримінальну справу проти священника через ікони з Бандерою й Шухевичем
06:34
Сергій Шойгу
Шойгу заявив про посилення наступу РФ на сході України: в ISW оцінили заяви російського міністра
06:01
Хезболла вдарила ракетами по півночі Ізраїлю
05:42
Китай
Китай швидко стає агресивнішим у своїй риториці та діях по всій Азії, - індійсько-тихоокеанське командування США
04:53
Оновлено
Сенат США
Сенат США ухвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
04:46
Пентагон
США й партнери створили потужну логістичну мережу, щоб доправити пакет допомоги в Україну якнайшвидше, - Пентагон
03:57
окупанти танк
ISW: РФ, імовірно, активізує наступ в найближчі тижні, напередодні очікуваного прибуття допомоги від США
03:34
Наслідки атаки на Запоріжжя 7 січня
"Наводив російські ракети на Запоріжжя": ексдепутата-комуніста Запорізької міськради засудили до 15 років тюрми
02:58
Typhoon
Велика Британія відправить до Польщі винищувачі Typhoon
01:52
Міноборони створює єдину систему надання медичної допомоги пораненим за стандартами НАТО
00:58
Сергій Кислиця
ООН має докази систематичного використання сексуального насильства Росією як знаряддя війни і тортур
00:54
Айтана Бонматі
Оголошено імена володарів спортивного "Оскара"
00:40
Валерій Залужний
В ОП повідомили, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії
00:28
Білий дім
У Білому домі розповіли, як розподілятиметься допомога Україні після надання $61 млрд
2024, вiвторок
23 квітня
23:54
Михайло Мудрик (у синій формі) та Бен Вайт, Арсенал - Челсі
"Арсенал" принизив "Челсі" в "українському дербі" та став одноосібним лідером АПЛ
23:26
Оновлено
Україна США
Україна у новому пакеті допомоги від США на $1 млрд може отримати далекобійні ракети ATACMS, - CNN
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
Більше новин