Байдужість до України

Портников Віталій
24 серпня, 2017 четвер
08:39

Коли ви думаєте про незалежність, не ставте собі, будь ласка, питань про те, яку зарплату ви отримуєте, чи подобається вам влада і чи є ефективною боротьба з корупцією

Напередодні Дня Незалежності багато хто з моїх співвітчизників звично обговорює питання, які із самою незалежності ніяк не пов'язані. Проводити військовий парад або не проводити, подобається їм черговий президент або не дуже, добре вони живуть або не так щоб, їхати чи залишатися.

До самої незалежності всі ці питання ніякого відношення не мають. Коли мова йде про проголошення незалежності, варто поставити собі одне дуже просте питання: незалежність - вона від кого?

В українському випадку відповідь на це питання є зрозумілою. Українська незалежність - це незалежність від Росії. Так, в різні історичні періоди українські землі входили до складу різних держав. Але і  1917 року творці Української Народної Республіки, і  1991 року депутати Верховної Ради УРСР проголошували незалежність саме від Росії.

Метрополія могла називатися по-різному - Російською імперією або Радянським Союзом - але суть її від цього не змінювалася. І зусилля її теж були незмінні: перетворення українців у «малоросів», частину «русского» народу до 1917 року і перетворення українців у «радянських людей», російськомовних і відданих Москві - після.

Коли ви думаєте про незалежність, не ставте собі, будь ласка, питань про те, яку зарплату ви отримуєте, чи подобається вам влада і чи є ефективною боротьба з корупцією. Ці питання задають собі люди у всіх країнах світу - і розвинених, і не дуже. Але аж ніяк не у всіх країнах світу зберігається колоніальна ментальність величезної частини населення.

Не у всіх країнах світу люди демонстративно відокремлюють себе від держави. Не у всіх країнах світу Батьківщина сприймається виключно як годівниця або інструмент розподілу соціальних пільг. Я не стверджую, що так відбувається тільки в Україні. Я стверджую, що так відбувається у всіх країнах, які не подолали свого колоніального минулого. І особливо важко тим людям, хто навіть не зрозумів, що жив - в колонії. Що жив - під окупацією.

Коли ви думаєте про незалежність, краще запитайте себе, якою мовою ви розмовляєте і якою мовою розмовлятимуть ваші діти і внуки. Краще подумайте, які книжки читаєте, які фільми дивитеся, які історичні дати для вас є важливими, до якої церкви ви ходите. Простіше кажучи - скажіть чесно собі, собі самому - якому богу ви молитеся. І якщо ви продовжуєте молитися чужому - то, може бути, звідси всі ваші проблеми і всі наші?

Коли незалежність було проголошено, більшість жителів колишньої Української РСР сприйняло рішення парламенту і власне голосування на референдумі як дитячу іграшку. Ну, жили в Радянському Союзі, а тепер поживемо у СНД. Але ж нам залишаться наші товари і продукти, значить, ми будемо жити краще.

Коли стало ясно, що без реальних зусиль і змін жити краще не виходить, знову згадали про «старшого брата» і проголосували за Леоніда Кучму, який обіцяв відновлення «історичних зв'язків». Багато хто досі сприймає цей час проїдання того, що ще залишилося від Радянського Союзу як справжнє українське «золоте століття».

У ці роки колоніальний менталітет колишніх радянських громадян поступився місцем постколоніальним «хитрощам», «багатовекторності», спробам розкрутити на гроші і Москву, і Берлін, і Вашингтон - аби тільки самим нічого не робити.

Вважалося, що датою остаточного розриву між Києвом і Москвою був Майдан 2004 року - але вже за кілька років більшість виборців проголосувало за Віктора Януковича і Партію Регіонів. Довелося чекати наступного остаточного розриву - Майдану 2013-2014 років.

Але я хотів би поцікавитися у читача - а якби Путін не зійшов з розуму, не поліз би в Крим, не влаштував би війну на Донбасі - хіба сьогодні ми не знаходилися б перед перспективою нового тріумфу проросійських сил? І хіба не будемо ми знаходитися перед такою перспективою вже завтра - якщо тільки в Москві вирішать, що пора йти з наших земель і знову запропонувати нам «братні обійми».

Адже насправді ми стаємо Україною тільки тому, що захищаємося. А ми повинні стати Україною тому, що таким є щире бажання кожного українського громадянина. Це не одне й те саме - від безвиході і за бажанням.

І результати процесів теж будуть різні - просто тому, що процес перетворення в Україну, щоб дошкулити Росії можна повернути в інший бік.

У нас є час на проведення структурних реформ, на боротьбу з корупцією, на європейську інтеграцію. Багато країн з такою економікою, як наша, вирішували ці проблеми десятиліттями - і Україна не стане винятком. Якщо популістські настрої в суспільстві візьмуть гору, не виключено і «латиноамериканське» ходіння по колу.

Мене все це не лякає. Аж ніяк не кожна країна стає успішною відразу. Якщо процвітаючу Україну побудують не діти, а внуки сучасних українців - це вже буде серйозним досягненням після століть рабства і бездержавності.

Але на що у нас дійсно немає часу - так це на вичавлювання з себе раба. Московського раба. Майдан 2013-2014 роки і агресія Росії дали Україні історичний шанс. Шанс стати самою собою. Зрозуміти, наскільки глибоко пустила коріння в її землі колоніальна спадщина. Наскільки небезпечною є рабська ментальність для майбутнього країни.

Ви можете проводити реформи, боротися з корупцією, домагатися особистого успіху. Але якщо ви не побудуєте справжньої держави - все це буде ні до чого.

Україна - це не просто територія, чиї кордони позначені на карті. Це країна зі своєю історією, своєю мовою, своїми традиціями, своїм власним майбутнім. Нам належить побудувати саме таку країну. Тому що тільки така країна може розраховувати на успіх.

Головна причина всіх українських бід - байдужість до України. І перемагаємо ми тільки тоді, коли згадуємо про неї.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
06:20
Оновлено
безпілотник, дрон
Росіяни скаржаться на атаки БПЛА в трьох областях: є влучання по нафтобазі
06:01
Хезболла вдарила ракетами по півночі Ізраїлю
05:42
Китай
Китай швидко стає агресивнішим у своїй риториці та діях по всій Азії, - індійсько-тихоокеанське командування США
04:53
Оновлено
Сенат США
Сенат США ухвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
04:46
Пентагон
США й партнери створили потужну логістичну мережу, щоб доправити пакет допомоги в Україну якнайшвидше, - Пентагон
04:00
Оновлено
Армія РФ вдарила ракетами по житловому комплексу в Харкові та області: щонайменше 2 поранених
03:57
окупанти танк
ISW: РФ, імовірно, активізує наступ в найближчі тижні, напередодні очікуваного прибуття допомоги від США
03:34
Наслідки атаки на Запоріжжя 7 січня
"Наводив російські ракети на Запоріжжя": ексдепутата-комуніста Запорізької міськради засудили до 15 років тюрми
02:58
Typhoon
Велика Британія відправить до Польщі винищувачі Typhoon
01:52
Міноборони створює єдину систему надання медичної допомоги пораненим за стандартами НАТО
00:58
Сергій Кислиця
ООН має докази систематичного використання сексуального насильства Росією як знаряддя війни і тортур
00:54
Айтана Бонматі
Оголошено імена володарів спортивного "Оскара"
00:40
Валерій Залужний
В ОП повідомили, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії
00:28
Білий дім
У Білому домі розповіли, як розподілятиметься допомога Україні після надання $61 млрд
2024, вiвторок
23 квітня
23:54
Михайло Мудрик (у синій формі) та Бен Вайт, Арсенал - Челсі
"Арсенал" принизив "Челсі" в "українському дербі" та став одноосібним лідером АПЛ
23:26
Оновлено
Україна США
Україна у новому пакеті допомоги від США на $1 млрд може отримати далекобійні ракети ATACMS, - CNN
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
Більше новин