Андрій Піонтковський: Трамп - єдиний, хто у Вашингтоні проти поставок летальної зброї Україні

Антін Борковський
9 вересня, 2017 субота
17:00

Російський політолог Андрій Піонтковський в ефірі телеканалу Еспресо про хід переговорів між Волкером і Сурковим, летальну зброю для України і можливі причини військової ескалації Кремля

Створюється враження, що остання зустріч Суркова і Курта Волкера була продуктивною. На жаль, російська сторона в особі Суркова швидше відмовчується, але Курт Волкер дав кілька резонансних інтерв'ю, присвячених ситуації на сході України.

Всі формулювання Волкера дійсно прозвучали досить несподівано: він чітко говорить, що це не громадянський конфлікт, це війна, це агресія Росії. А у відповідь на зауваження Суркова, яке той зробив в одному інтерв'ю, що, мовляв, Москва там захищає бідних етнічних росіян, Волкер сказав, що єдиний регіон України, де росіяни відчувають труднощі і проблеми, це ті, які окуповані російськими військами.

Важливо назвати речі своїми іменами і це зробив Волкер, і, тим більше, це доречно зробити українській державі. Це не в докір Україні, я розумію, в якому важкому становищі українське керівництво перебувало два роки тому, коли приїжджали різні Штайнмайери і викручували руки, щоб Україна змінила свою Конституцію, прийнявши бандитські території до свого складу, а всіх цих захарченко оголосила великими українськими політичними діячами , і так далі.

Тоді Україна була в тяжкому становищі, і треба віддати належне керівництву, що в цю важку ситуацію воно все-таки цього тиску не поступилися. А зараз з такою підтримкою Сполучених Штатів руки України в дипломатичному плані розв'язані повністю, і можна в ставленні російської агресії називати речі своїми іменами.

Курт Волкер говорив дуже чіткою і зрозумілою мовою. Він сказав, що агресія є, є війна, є російські солдати, не просто присутні, а ще й убиті, він сказав про десять тисяч убитих громадян України.

Тобто, наскільки я розумію, Америка вже чітко сформулювала свою позицію. Також Волкер сказав дуже важливу річ, що Крим не можна розглядати в якомусь спеціально іншому пакеті щодо інших окупованих територій України.

Абсолютно правильно. Те, що формулює Волкер, - це формулювання капітуляції Москви. І, власне, цього і вимагає резолюція Конгресу, я маю на увазі не лише економічні санкції, а насамперед розділ про персональні санкції. Це ультиматум російській верхівці.

Або протягом 180 днів ви вирішуєте питання з Путіним, або всі ваші активи будуть заморожені, заарештовані й конфісковані. Це дуже жорстка й абсолютно нова мова.

Просто прозвучала також фраза про те, що нам вдалося досягти взаєморозуміння з Сурковим, або з російською стороною, щодо конфлікту в Україні. Наскільки я розумію, Кремль буде змушений погодитися на ультимативну мову Волкера і Сполучених Штатів.

Це дуже серйозне питання. Воно одночасно співпало з процесом передачі влади в Росії: продовження або непродовження путінської одноосібної влади. Як воно буде вирішуватися, ми побачимо в найближчому місяці. Але я не виключаю того - і навіть вважаю це досить імовірним - що так званий путінський бункер абсолютно не готовий до цієї капітуляції, тому що він розуміє, що це означає і втрату влади Путіна.

У всіх кримінальних співтовариствах опущений пахан - вже не пахан, він може піти на якусь спробу військової ескалації, зокрема - для них це досить традиційно - як форма тиску на Захід для подальших переговорів, щоб пом'якшити позицію Заходу.

Ось ми можемо ось так, ми можемо хіба що ядерну зброю, а ось якщо хочете, то домовляйтеся на таких умовах. Тим більше, що так звані маневри «Захід» в Білорусії дають таку інфраструктуру і можливості для цього. Але, наскільки я розумію ситуацію в Вашингтоні, ті люди, які зараз визначають політику Сполучених Штатів, - це не Трамп, який абсолютно дискредитував себе, і Тіллерсон, який практично втратив управління Держдепом - вони готові до такого розвитку подій.

І не випадково так багато йшлося в останні дні під час візиту Меттіса про надання Україні летальної оборонної зброї. Практично це питання вже вирішене у всіх технічних деталях. При найменшому русі Кремля ось в такому напрямку, загостренні ситуації, ескалації, ця зброя буде негайно надана.

Тобто, є у вас відчуття, що Америка все-таки погодиться на поставки високоточного озброєння для України?

Поки проти цього в Вашингтоні тільки одна людина, його прізвище Трамп. Але його вплив, авторитет і позиції слабшають з кожним днем.

А якщо розглядати потенційну можливість путінської авантюри під час навчань «Захід-2017». Всі військові навчання завжди використовувалися країнами-агресорами для прикриття підготовки до можливого наступу. Я думаю, що білоруська ситуація не є винятком.

Лукашенко давно викликає велике невдоволення в Кремлі, і, можливо, операція буде навіть не стільки антиукраїнською, скільки антибілоруською щодо зміщення Лукашенко. Щось в цьому напрямі буде зроблено безсумнівно. Тому що перш ніж піти на капітуляцію - я ж писав в одній зі своїх статей недавно, - що гібридній капітуляції передуватиме гібридна ескалація. Ну, як би ще помахати чимось і полякати Захід. Швидше за все, це відбудеться. Але ще раз повторюю, Сполучені Штати до цього готові, і реакція буде найрізкішою.

А як же тоді можна оцінювати розбрід і хитання близько Кремля? Мова, наприклад, про скандальну ситуацію з Джабраїловим, який відкрив стрілянину в Москві, приїхала поліція, але товариша Джабраїлова дуже швидко відпустили, і справу ніби зам'яли.

Це відображає вже дуже серйозну боротьбу всередині кремлівської верхівки, яка вже точиться. Що стосується Джабраїлова, це стара історія, вона триває вже як мінімум два роки після вбивства Нємцова.

Більшість силових структур вимагає зняти Кадирова і зачистити його. Путін його прикриває, і це один із напрямів зрослого невдоволення Путіним всередині правлячого угруповання.

Наскільки я розумію, визнання статус-кво не виправляє ситуацію. У будь-якому разі це стосується окупованого Криму. Ми розуміємо, що Керченський міст добудовується, окупаційні війська розбудовують там свою інфраструктуру, бетонують ситуацію з кримськими татарами, тобто, окупація там готується всерйоз і надовго. І в Кремлі віддавати Крим не збираються.

Загалом, те, на що готова зараз антипутінська - назвемо її так умовно - фракція в керівництві, це піти з Донбасу в обмін на скасування санкцій і заморожування кримського питання. Тобто, заморожування в якому сенсі - все розуміють, що ніхто політично і юридично позицію на Заході не змінить, але як би можливо буде відновлення якихось ділових відносин, приблизно так, як Сполучені Штати тридцять років не визнавали анексію Прибалтики.

Це тривала, стратегічна боротьба. Але головне зараз - і це показало прекрасно присутність іноземних гостей, я маю на увазі не тільки на трибуні, а й те, як марширують на параді, на святі незалежності, - що в цій довгій стратегічній партії ініціатива повністю перехоплена Україною.

Теги:
Читайте також:
Київ
+17°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
2 травня
00:56
дрон, БПЛА
У двох районах Орловської області РФ проблеми зі світлом через нібито атаку БПЛА
00:35
Оновлено
протести в Тбілісі
Парламент Грузії підтримав закон про "іноагентів" у другому читанні: у Тбілісі розпочались сутички між активістами та МВС
00:09
ракета Х-59
Росіяни обстріляли цивільні об'єкти в Одесі: постраждало понад десять людей
2024, середа
1 травня
23:58
Борусія Дортмунд, Ліга чемпіонів
ПСЖ програв "Боруссії" у першому півфіналі Ліги чемпіонів
23:46
Держдепартамент США
РФ використала заборонену хімічну зброю на війні в Україні, - Держдеп США
23:23
Вадим Гутцайт
В Італії ввімкнули гімн РФ під час нагородження "нейтрального" велогонщика. Україна відреагувала
22:40
повістка
У Міноборони обіцяли запустити "електронну чергу" до ТЦК
22:37
Межигір'я
Стартував процес передачі майна "Межигір'я" у власність держави
22:06
фейк
"Бійців ЗСУ годують відходами в лікарні в Нових Санжарах": черговий вкид росіян
21:49
Фейк, Росія
"3-тя штурмова бригада відмовила Сирському зупинити прорив фронту під Очеретиним": росфейки за 1 травня
21:45
санкції проти Росії
США оголосили новий пакет санкцій проти РФ: які сфери він покриває
21:04
Ексклюзив
НАТО
Експерт Розумний вважає, що Україна не отримає запрошення для вступу до НАТО під час майбутнього саміту
20:56
Ілля Вітюк
Зеленський звільнив головного кіберрозвідника СБУ через скандал з медіа та провів інші перестановки в спецслужбі
20:55
Оновлено
на фото Золочів після обстрілу
РФ атакувала КАБами Золочів на Харківщині: є загиблі, серед поранених – дитина
20:42
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
На території РФ було уражено 13 НПЗ, що впливає на економічні та військові спроможності Росії. Колонка Сергія Згурця
20:27
Ексклюзив
гроші
Конфіскація російських активів: економіст Пендзин про потенційну загрозу для стабільності євро
20:27
На фото прапор ОАЕ
США, Британія та ЄС тиснуть на ОАЕ через співпрацю з Росією попри санкції, - Reuters
20:25
Володимир Зеленський
Україна готує ще 7 безпекових угод, зокрема зі США, - Зеленський
20:04
OPINION
Костянтин Корсун
Чи звільнять "Вікторію ШІ" з МЗС?
19:56
на фото: Майк Джонсон
Республіканці планують ініціювати відставку спікера Палати представників США Джонсона
19:24
ЗСУ
Українська авіація вдарила по пункту управління росіян, на фронті відбулося 100 боєзіткнень
19:22
Київ Цифровий
У "Києві Цифровому" з'явився учнівський проїзний
19:01
Вчені знайшли докази того, що континенти утворилися в результаті ударів гігантських метеоритів
Учені пояснили, що за яскраві спалахи могли бачити українці вночі
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 798-го дня війни: ГУР атакувало нафтопереробний завод в Рязані, а у Повітряних силах очікують перші F-16 після Великодня
18:56
алкоголь
Росіяни на ТОТ планують відкрити мережу алкомагазинів і втричі підвищують акциз на вино, - голова Бердянської МВА
18:54
Кіліан Мбаппе, Ліга чемпіонів, ПСЖ
"Боруссія Дортмунд" - ПСЖ: букмекери дали прогноз на півфінал Ліги чемпіонів
18:26
Віола фон Крамон
Євродепутатка закликала скасувати для Грузії статус кандидата на вступ до ЄС
18:19
руйнування
Від початку великої війни Україна повідомила про підозри 100 вищим офіцерам РФ
18:18
Маріуполь
У районі Маріуполя прогриміли вибухи: окупанти посилили перевірки автівок у місті
18:00
OPINION
Юрій Бутусов
Скільки триватиме війна і що таке перемога для України
18:00
нова книжка Сергія Руденка "Анатомія війни. Путін і Україна"
"Про те, як і чому сталася російсько-українська війна": у Сергія Руденка виходить нова книжка "Анатомія війни. Путін і Україна"
17:59
Інтерв’ю
Павел Коваль прибув на фронт й долучився до передачі техніки ЗСУ
Україна має провести мобілізацію: у цьому Українську державу ніхто не замінить, - польський депутат Павел Коваль
17:51
Ексклюзив
ветеран
Ветеранський бізнес: віцепрезидент ICC Ukraine Олексієнко закликав долучити до розробки законопроєкту Мінфін і Мінекономіки
17:47
Ентоні Блінкен та Іцхак Герцоґ
Блінкен відвідав Ізраїль і закликав підписати угоду про перемир’я в Газі
17:35
Мобілізація, повістки
Україна офіційно не зверталася до Польщі з проханням видати військовозобов'язаних чоловіків, – посол Зварич
17:32
Дмитро Табачник
В Україні конфіскували майно Табачника - ексміністра освіти часів Януковича
17:28
Андрій Ярмоленко, Динамо, УПЛ
Ярмоленко допоміг "Динамо" обіграти "Верес" і піднявся в рейтингу найкращих бомбардирів в історії ЧУ
17:22
Посол України в Польщі про припинення консульських послуг для чоловіків: "Вимушений крок"
17:21
Ексклюзив
ракетный корвет проект 22800 "Каракурт"
У Defence Express прокоментували підготовку в Росії до спуску на воду 2 кораблів для ЧФ
17:18
депортація дітей
Росіяни примусово виселяють українців із трьох населених пунктів на ТОТ Херсонщини, - Спротив
Більше новин