Андрій Дещиця: Для польської економіки потрібна нова робоча сила, і це - українці

6 жовтня, 2017 п'ятниця
12:26

Андрій Дещиця, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі, про реакцію Польщі на ухвалений в Україні Закон про освіту, чи зростають антиукраїнські настрої серед поляків та чому українці масово їдуть до Польщі

З Андрієм Дещицею ми зустрілися у Варшаві, де в розпалі свого робочого дня він знайшов годину для нашого спілкування. Часу для детальної розмови про українсько-польські відносини забракло. Проте його було достатньо, аби дізнатися про реакцію Польщі на нещодавно прийнятий в Україні Закон про освіту; чи зростають антиукраїнські настрої серед поляків; коли вже врешті зникнуть черги на українсько-польському кордоні; чому українці масово їдуть до Польщі та хто займається промоцією нашої культури у сусідній країні.

Нашу розмову почнемо з тих змін в українському законодавстві, які так сильно занепокоїли наших сусідів. Закон про освіту викликав неоднозначні реакції керівництва держав, з якими межує Україна. Проте, ми не чули про однозначні заяви з польської сторони, але очевидно реакція має бути.

Як повідомила нас польська сторона, МЗС Польщі вивчатиме закон про освіту і проводитиме консультації з українською стороною, щоб визначити, як його положення впливатимуть на процес навчання польської меншини в Україні.

Такі консультації частково вже відбулися, зокрема у рамках візитів. Наприклад, під час візиту віце-міністра закордонних справ Польщі Бартоша Чихоцького в Україну – а це було якраз через кілька днів після ухвалення закону – ми відразу роз’яснили основні положення документа.

Потім під час перебування заступника міністра освіти і науки України Романа Греби на щорічній нараді ОБСЄ з людського виміру у Варшаві, було організовано зустрічі в Міністерстві національної освіти Польщі, де також вдалося донести основні положення цього закону.

Тому такої, скажімо, різкої оцінки чи заяв, як в  Угорщини, з боку Польщі наразі немає. Вони вивчають документ, ми надаємо необхідну інформацію і сподіваємося, що законодавчо закріплені зміни будуть сприйняті з розумінням.

Але очікувати можна будь-якої реакції?

Дочекаймося завершення процесу вивчення цього документа польською стороною. Водночас, хотів би підкреслити, що цей закон про освіту направлений на розвиток і підтримку національних меншин в Україні, зокрема, виправлення ситуації, в якій представники національних меншин взагалі не володіють українською мовою, що обмежує їхні можливості в країні.

На засадах взаємності, ми також очікуємо незмінного сприяння розвитку української національної меншини в Польщі.

А яка ситуація в Польщі з українськими школами?

У Польщі діють загалом 5 шкільних комплексів з українською мовою навчання для української національної меншини та понад 170 пунктів вивчення української мови. Вони функціонують як польські державні інституції та фінансуються з державного і місцевих бюджетів. В основному там навчаються громадяни Польщі українського походження.

Проте, все більше там починає навчатися дітей українців, які приїжджають сюди на тимчасове чи постійне проживання. Крім цього, є і суботні школи. Наприклад, у Варшаві цього року розпочала роботу третя українська школа. Тут навчаються в основному діти громадян України, які проживають в Польщі.

Зазначу, що в школах з українською мовою допускається викладання загальноосвітніх дисциплін також польською мовою. Є з них і передбачені законодавством двомовні школи, як наприклад, у Перемишлі чи Білому Борі. У двомовних школах лише українознавчі дисципліни викладаються рідною мовою.

Загальноосвітні ж предмети – польською мовою. Предмети, пов’язані з польською мовою, історією, літературою, культурою, географією Польщі викладаються польською мовою. Крім того, у випадку, якщо предмети природничо-математичного циклу або будь-які інші викладаються українською мовою, вчитель зобов’язаний термінологію подавати поряд з українською також польською мовою.

Якщо ми вже почали говорити про українців, які приїжджають у Польщу працювати й жити, то як за останні роки збільшилася кількість таких?

Я пам’ятаю час, коли приїхав у Польщу, це був 2014 рік. Тоді говорили про десятки тисяч українців. Сьогодні ми говоримо про сотні тисяч, ба навіть майже мільйон українців. Тобто за три роки в стільки разів збільшилася кількість українців, які приїхали в Польщу переважно працювати чи навчатися. Понад дев’яноста відсотків з них мають право або на працевлаштування, або на проживання.

Зростає кількість українських студентів. Їх зараз у польських вишах навчається понад тридцяти тисяч. Приїжджають також вчитися в ліцеї й коледжі. Українців зараз можна зустріти практично всюди у Польщі. І це не тільки студенти, продавці, офіціанти чи будівельники. Спостерігаємо стійку тенденцію до збільшення кількості висококваліфікованих працівників з України.

Чому ж так багато їде? Польща настільки відкрита для українців чи просто потребує робочої сили?

Знаєте, у часи Радянського Союзу можна було шукати кращого заробітку тільки в межах країни. Тому люди їхали в Сибір, Уренгой, на БАМ і там заробляли більші гроші. А зараз, коли відкрилися кордони, ринок праці розширився і це дає можливість поїхати й спробувати попрацювати в інших державах, знайти місця, де заробітна плата за таку ж кваліфікацію є значно вищою. Чому Польща? Тут є кілька факторів.

По-перше, це близько.

По-друге, польська держава створила умови, коли можна легко отримати дозволи на працевлаштування та проживання в країні. Це продиктовано наявністю в Польщі попиту через значну кількість вакантних місць, оскільки свого часу багато поляків виїхали працювати за кордон. Для польської економіки потрібна нова робоча сила – і це українці.

По-третє, у наших народів близькі ментальність, мова, традиції, культура. Нам легко зрозуміти одне одного, тому й процес адаптації відбувається простіше, ніж в інших країнах.

Та чи раді таким тенденціям поляки? Останнім часом ми все частіше бачимо в ЗМІ повідомлення про антиукраїнські настрої серед населення Польщі. Насправді є такі тенденції чи це радше розкручування теми з поодиноких випадків?

На жаль, кількість випадків недоброзичливого налаштування зросла за період, від коли українці почали масово приїжджати в Польщу. Багато поляків не розуміє, що українці приїжджають сюди на вакантні місця, а не забирають роботу в місцевого населення.

Українці не створюють конкуренції, а навпаки – сприяють розвитку польської економіки. По- друге, у Польщі, як і по всій Європі, значно посилилися крайні праві рухи, які в своїй основі не зовсім толерантні до іноземців. Тому, подібні випадки недоброзичливості ми спостерігаємо не лише щодо українців, а й німців, євреїв, мусульман.

Тобто, такі випадки існують не тільки по відношенню до українців?

Не тільки. На жаль, їх кількість зростає.

Водночас, варто також пам’ятати, що нерідко подібні прикрі ситуації мають побутове підґрунтя і характер. Ми намагаємося кожен такий випадок розслідувати до кінця, і потім виявляється, що люди, які відчули себе ображеними, не хочуть подальшого розголосу.

Ось, наприклад, відома історія: минулого року в Жешуві польські студенти побили українських. Поліція арештувала нападників. Я поїхав туди особисто, зустрівся з нашими студентами. Звісно, університет надав їм підтримку і допомогу, зокрема психологічну. Але подальшого розвитку справи  ніхто не захотів.

Така ситуація могла статися будь-де і в Україні. Однак, коли все ж трапляється, ми як посольство реагуємо. Не лише зустрічаємося з постраждалими, надаємо їм допомогу, але й офіційно за посередництвом МЗС Польщі звертаємося до місцевих правоохоронців з метою привернення уваги до необхідності розслідування цих випадків і тим самим  запобігання наступним.

Польські правоохоронці належним чином реагують на такі інциденти. Важливо також, що польське суспільство загалом не толерує і засуджує прояви агресії проти українців. Переважна більшість поляків ставиться до нас доброзичливо, і це реальний факт, підтверджений соціальними опитуваннями.

Нещодавно в одному зі своїх інтерв’ю Ви говорили про те, що зараз працюють над збільшенням кількості пунктів пропуску на кордоні України і Польщі. Коли збудують додаткові й чому так довго триває цей процес?

Ми зараз посилено працюємо над цим. Однією з основних причин довжелезних черг на українсько-польському державному кордоні є саме брак належної кількості пунктів пропуску. При цьому кількість осіб, які потребують перетнути цей кордон, зростає щодня. І тут причин кілька. Це і міграція, і виїзди у зв’язку з запровадженням безвізу, і збільшення бізнес-контактів між Україною, Польщею та країнами Євросоюзу.

Ми як посольство, намагаємося максимально долучитися до процесу розбудови нашого спільного кордону, однак не варто забувати, що згідно з українським законодавством, ініціювати в Кабміні створення нових пунктів пропуску можуть Міністерство інфраструктури України, Держприкордонслужба, Митна служба і місцеві обладміністрації.

А вони активні в цьому питанні?

Маємо всього вісім пунктів пропуску і маємо їх упродовж останніх чотирьох років … Польська сторона готова долучитися й сприяти реалізації цих проектів. Ми бачили за останні кілька років побудову двох пунктів пропуску з боку польського кордону: Будомєж – Грушів, Долгобичув – Угринів. Вони побудовані повністю на польській стороні за рахунок грошей місцевих і центрального бюджетів та європейських фондів.

Євросоюз виділяє на це кошти, бо це кордон не лише між Україною та Польщею, а між Україною та ЄС. Ми як посольство готові долучитися, вести переговори з польською стороною, аби процес прискорити. Є кілька ідей, де можна реально це зробити. Наприклад у місцевостях, де щорічно відбуваються дні добросусідства - зустрічі українців і поляків з відкриттям кордону на кілька днів. Там вже є дороги і практично все готове до того, щоб узаконити як пункт пропуску.

А скільки таких місць є?

Реально ми можемо говорити про нових чотири пункти пропуску, які можна збудувати протягом наступних двох років. Для порівняння: протяжність кордону між Україною і Польщею така ж, як і між Польщею та Німеччиною. Тільки там діє 48 пунктів, а у нас з поляками – лише вісім. У шість разів менше, тому і черги.

Процес перетину кордону також прискорило б запровадження спільного митного контролю. Те, що ми зараз маємо на кількох пунктах, це насправді не спільний, хоча й близький до того контроль. Але ми в ідеалі прагнемо, аби був тільки або український, або польський митник, щоб одна сторона перевірила, а інша довіряла своїм партнерам.

Аж такий рівень довіри можливий?

Якщо буде згода і довіра з боку ЄС, то звісно можливий.

Проте, ми намагаємося реагувати на виклик черг на кордоні і брак пунктів пропуску. Зараз створюються нові сполучення між Україною та Польщею – авіаційні та залізничні. Ми уже маємо прямі поїзди Київ-Перемишль і Ковель-Хелм. У перспективі може бути теж Київ- Хелм. І зараз працюємо над тим, щоб з’явився потяг Львів-Краків. І кількість авіарейсів зросла, і географія польотів розширилася.

Чи вистачає в Польщі, зокрема в регіонах, українських представництв, куди наші громадяни можуть в разі потреби звертатися за допомогою?

Ми відчуваємо потребу в дипломатичній присутності України в польських регіонах, оскільки кількість українців зростає, ми мусимо задовольняти їх потреби. Генеральні консульства ми маємо тільки в Гданську, Любліні й Кракові та Консульський відділ у Варшаві. Цього замало, тому найкращий вихід – створювати Почесні консульства.

За той час, поки я тут, ми відкрили таких чотири:  у Тарнові, у Бидгощі, у Лодзі, і нещодавно – в Ополе. Це вже одинадцяте почесне консульство  України в Польщі і вперше представництво очолила жінка. Вона має свій бізнес у Польщі, а тепер буде також представляти наші інтереси, займаючись мистецькою та культурною проблематикою.

Думаю, доцільно було б відкрити почесні консульства України ще в Ольштині, Бялистоці, Кельцах та Катовіцах. Якщо нам це вдасться, то вся Польща буде покрита нашими представництвами. Ми бачимо потребу, маємо можливості, і шукаємо відповідних кандидатів.

Чим живуть українців у Польщі, окрім роботи? Чи вистачає українцям тут своїх мистецьких і культурних подій?

Насправді, подій відбувається багато. Посольство ініціює різні проекти, робить це також і  українська громада. Крім того, багато роблять і ті українці, які приїжджають у Польщу жити. Наприклад, так були створені Український дім у Варшаві, фонд «Україна» у Вроцлаві. Також існує багато фестивалів, скажімо, Українська весна в Познані, які організовують наші почесні консули разом з українцями, котрі тут проживають.

Багато роблять також польські партнери через свої інституції, запрошуючи українських виконавців на різного роду міжнародні фестивалі, які відбуваються в РП.

Як підтримує посольство культурні ініціативи українських громад?

Для промоції української культури ми сприяли створенню Фонду Український Центр інформації (FUCI – ред.) Цей фонд безпосередньо у тісній взаємодії з посольством займається організацією різних культурно-мистецьких подій. Наприклад, разом з парком Королівські Лазенкі до Дня незалежності України було організовано виставку проекту «Щирі». Фонд покликаний реалізовувати проекти по всій Польщі. І ось в найближчі дні відбудеться Український тиждень у Гданську. Або у Вроцлаві разом з фондом Україна триває підготовка до відкриття виставки фоторобіт Ігоря Гайдая.

Крім цього, ми долучаємося до заходів польських інституцій, які також організовують українські події. Наприклад, 4 жовтня у Варшаві розпочнеться вже другий фестиваль українського кіно. Приємно відзначити інтерес поляків до сучасного українського кіно.

Минулого року я був здивований, що на фільмі «Гніздо горлиці» був повен зал глядачів. Українське кіно стає все більш знане в Польщі. Українські фільми будуть також презентовані на Варшавському міжнародному кінофестивалі у другій половині жовтня.

Ми сприяли створенню україномовної програми на одному з польських комерційних телеканалів (ред. - інформаційна програма "На часі UA" на телеканалі "Суперстація"), яка висвітлює також і культурне життя українців у Польщі.

Українське мистецтво затребуване в Польщі. З нагоди Дня незалежності України цього року ми організували виступ у Національній філармонії у Варшаві відомий Національний академічний оркестр народних інструментів (НАОНІ), який справив величезне позитивне враження на польську аудиторію. Київський театр оперети, Одеський оперний театр, Львівська опера – всі вони приїжджають сюди з гастролями. Наші музиканти й виконавці мають тут концерти. І все це на комерційній основі, а значить є інтерес.

То українці в Польщі не обділені увагою і подіями?

Я вважаю, що кількість культурних заходів, які тут відбуваються, є абсолютно достатньою, аби задовольнити смаки й потреби не тільки українців, а й поляків, які цим цікавляться. І що важливо, зберігається стійка тенденція до розширення української культурно-мистецької присутності в Польщі.  

Розмовляла спеціальний кореспондент Еспресо в Польщі Олена Міщенко

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
дтп Щецин
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
знищений російський танк Т-72
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриє для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
Більше новин