Історія жінки, яка 9 років відслужила в армії КНДР

22 листопада, 2017 середа
15:25

Зґвалтування, недоїдання та відсутність критичних днів. З чим стикаються жінки, які служать в армії Північної Кореї

Сайт BBC опублікував свідчення жінки з Північної Кореї, яка відслужила там в армії, а потім втекла з країни. Наводимо переклад цього матеріалу.

Життя жінки в четвертій найбільшій армії світу було таким жорстким, що в більшості припинялися менструації, розповідає колишня військова. А зґвалтування, говорить вона, були звичним фактом для тих, з ким вона служила.

Майже 10 років Лі Со Йон спала на нижній койці в приміщенні, яке вона ділила ще з двома десятками жінок. Кожній жінці виділяли набір ящиків, щоб зберігати свою уніформу. Зверху цих ящиків кожна тримала дві фотографії в рамці. Одна - засновника Північної Кореї Кім Ір Сена. Друга - його вже покійного спадкоємця Кім Чен Іра.

Минуло вже десять років, як вона пішла, але все ще живо пригадує запах бетонних бараків.

"Ми сильно пітніли. Матраци, на яких ми спали, були зроблені з рисового лушпиння. Тож все тіло просочувалось ароматом матрацу. Він не з хлопку. Оскільки це рисове лушпиння, весь аромат поту та інші запахи затримувались у матраці. Це неприємно".

Перебування ускладнювалось тим, що не було умов для нормальної гігієни.

"Як для жінок, одним із найтяжчого для нас було те, що ми не могли нормально прийняти душ", - говорить Лі Со Йон.

"Не було гарячої води. Шланг під'єднували до гірського потоку, і ми отримували воду прямо зі шлангу. Через нього інколи потрапляли жаби та змії".

Фото: Reuters

Дочка професора університету, Со Йон, якій зараз 41 рік, виросла на півночі країни. Багато чоловіків з її сім'ї були військовими, і коли голод спустошив країну в 1990-х, вона зголосилася добровольцем, сподіваючись гарантовано мати їжу кожен день. Тисячі інших молодих жінок зробили те саме.

"Часи голоду зробили жінок особливо вразливими у Північній Кореї, - говорить автор книги "Прихована революція" Джіюн Бек. - Більше жінок повинні були стати робочою силою і більше стали об'єктом поганого ставлення, особливо сексуальної агресії та сексуального насилля".


Перебіжчики, яким можна довіряти

Дослідники Жюльєтт Морілло та Джіюн Бек говорять, що свідчення Лі Со Йон узгоджуються з іншою інформацією, яку вони чули. Але попереджають, що до свідчень перебіжчиків треба ставитись обережно.

"Потреба в знаннях щодо Північної Кореї дуже висока, - говорить Бек. - Це стимулює людей розповідати ЗМІ перебільшені казки, особливо, якщо це супроводжується гарно оплаченим чеком. Багато перебіжчиків, які не хочуть потрапляти в ЗМІ, дуже критично ставляться до "кар'єрних перебіжчиків". Варто мати це на увазі".

З іншого боку, інформація з офіційних джерел Північної Кореї скидається на чисту пропаганду.

Лі Со Йон не платили за її інтерв'ю для BBC.


Спочатку, натхненна патріотизмом та колективним дерзанням, 17-річна Лі Со Йон раділа своєму життю в армії. Вона була вражена виділеним їй феном, хоча перебої з електрикою означали, що вона ним мало користуватиметься.

Щоденна рутина для чоловіків та жінок була приблизно однакова. Для жінок був трохи коротшим режим фізичних тренувань, але від них також вимагали щоденної домашньої роботи, як-от прибирання та приготування їжі, від якої були звільнені чоловіки-військові.

"Північна Корея - це традиційне суспільство з домінуванням чоловіків, тож зберігаються традиційні гендерні ролі, - говорить Жюльєтт Морілло, авітор опублікованої у Франції книги "Північна Корея у 100 питаннях". - Жінки все ще дотримуються ttukong unjeongsu, що буквально перекладається як "ручки кришки на горщику для приготування їжі", та означає, що вони мають "лишатися на кухні, до якої вони належать".

Фото: Reuters

Важкі тренування та скорочений харчовий раціон негативно позначився на тілах Лі Со Йонг та її товаришок по службі.

"Після шести місяців з року служби, ми не мали більше менструацій через недоїдання та стрес", - говорить вона.

"Жінки-військові говорили, що вони щасливі, бо не мають критичних днів. Вони говорили, що вони щасливі, бо ситуація настільки погана, що якби в них ще були й критичні дні, було б ще гірше".


Жінки-втікачки

Приблизно 70% перебіжчиків з Північної Кореї - це жінки. Цей факт пов'язують з вищим рівнем безробіття серед жінок.

Більша половина з них 20-ти та 30-річні, частково тому, що молодшим людям легше перепливати річки та витримувати важкі подорожі.


Со Йон говорить, що армія не змогла забезпечити засобами, необхідними під час менструацій, тому вона та інші жінки часто не мали іншого виходу, аніж повторно використовувати гігієнічні прокладки.

"Жінки досьогодні все ще використовують традиційні білі хлопкові прокладки", - говорить Жюльєтт Морілло. Їх треба мити кожну ніч, коли в полі зору немає чоловіків, тому жінки прокидаються рано та миють їх".

Морілло тільки що повернулась з польової поїздки, де вона розмовляла з кількома жінками-військовими, тож вона підтверджує, що в них зникають критичні дні.

"Одна з дівчат, з якими я говорила, їй 20, сказала мені, що тренувалася так багато, що в неї не було критичних днів два роки", - говорить вона.

Фото: Reuters

Хоча Лі со Йон приєдналася до армії добровільно, у 2015 році було оголошено, що всі жінки в Північній Кореї мають відслужити в армії сім років, коли їм виповниться 18.

У той же час уряд Північної Кореї зробив незвичний крок і заявив, що буде розповсюджувати у більшості жіночих підрозділів жіночий санітарний бренд, що називається Daedong.

"Це може бути спробою відшкодувати умови, які були в минулому", - говорить Джіюн Бек.

"Ця заява має відрегулювати загальновідомий факт, що умови для жінок погані. Це може бути спосіб підвищити мораль та спонукати більше жінок думати: "Вау, про нас подбають".

Преміальний косметичний бренд Pyongyang Products був також нещодавно розподілений серед кількох жіночих авіаційних підрозділів. Це сталося після заклику Кім Чен Ина в 2016 році, щоб північнокорейські косметичні товари змагалися з такими глобальними брендами, як Lancome, Chanel та Christian Dior.

Незважаючи на це, жінки, які квартируються в сільській місцевості, не завжди мають доступ до приватних туалетів. Деякі з них розповідали Морілло, що їм часто доводиться випорожнюватись на очах у чоловіків, що змушує їх відчувати себе особливо вразливими.


Військова служба у Північній Кореї

Північнокорейські жінки мають відслужити мінімум 7 років в армії, а чоловіки - 10. Це найдовший строк обов'язкової служби в армії у світі.

Підраховано, що приблизно 40% жінок віком від 18 до 25 років носять уніформу, і очікується, що ця кількість зросте, оскільки військова служба стала для жінок обов'язковою лише два роки тому.

Уряд стверджує, що 15% бюджету країни витрачається на армію, але консультаційні центри вважають, що справжня цифра може складати 40%.

Обдаровані студенти зі спеціальними навичками - наприклад у спорті чи музиці - можуть уникнути служби в армії.


Сексуальна агресія в армії Північної Кореї зустрічається дуже часто, говорять Бек та Морілло.

Морілло говорить, що коли вона піднімала питання зґвалтувань в армії, де служать жінки, "більшість жінок казали, що це трапляється з іншими". Жодна не сказала, що стикнулася з цим особисто.

Лі Со Йун також говорить, що її не було зґвалтовано під час служби в армії з 1992 по 2001 рік, але багато її товаришок були.

"Командир роти залишався в своїй кімнаті у приміщенні, жінок-військових ґвалтували по його команді. Це траплялося раз за разом без кінця".

Армія Північної кореї говорить, що ставиться до сексуального насилля серйозно, чоловіків, винних у зґвалтуванні, чекає до семи років тюрми.

"Та здебільшого ніхто не хоче свідчити. Тож чоловіки часто лишаються непокараними", - говорить Жюльєтт Морілло.

Фото: Reuters

Вона додає, що мовчання з приводу сексуального насилля в армії коріниться в "патріархальному ставленні суспільства Північної Кореї" - тому самому ставленні, через яке жінки в армії змушені виконувати більшість хатньої роботи.

Особливо малозахищені жінки низького соціального походження, призвані в будівельні бригади та розселені по маленьких простих бараках чи хатках, говорить вона.

"Домашнє насилля також широко розповсюджене та про нього не повідомляють, точно як і в армії. Але я маю наголосити на факті, що в армії Південної Кореї такий самий тип культури (утисків)".

Лі Со Йун, яка служила сержантом у підрозділі зв'язку, поблизу кордону з Південною Кореєю, залишила армію, коли їй було 28. Її було звільнено і вона отримала шанс проводити більше часу зі своєю сім'єю, але також вона відчувала, що не була підготовлена до життя поза армією та зіткнулася з фінансовими ускладненнями.

У 2008 році вона вирішила втекти до Південної Кореї.

Під час першої спроби її упіймали на кордоні з Китаєм та кинули на рік в табір для ув'язнених.

Під час другої спроби вона перепливла річку Туманну та потрапила в Китай. Там, на кордоні, в неї була зустріч із посередником, який влаштував їй переміщення через Китай у Південну Корею.

Фото: AP

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.82
    Купівля 38.82
    Продаж 39.34
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
12:18
OPINION
Костянтин Жеваго
Потрібно скорочення функцій, а не міністерств
12:16
США Японія
США та Японія підготували проєкт резолюції Радбезу ООН щодо заборони на розміщення ядерної зброї у космосі
12:14
фейкові новини, fake news
Зеленський критикує "президентські вибори" в РФ, але "скасував" українські: добірка фейків та маніпуляцій світових ЗМІ за 19 березня
12:08
Бюро економбезпеки пропонує запровадити санкції проти 23 юросіб, пов'язаних з РФ і Білоруссю
У результаті протестів фермерів ЄС вводить мито на зерно з РФ та Білорусі, - FT
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Що відбувається з військовим рекрутингом
11:54
Кирило Буданов
Буданов назвав переломний момент в обороні Києва навесні 2022 року
11:38
Путін планує відвідати Китай у травні для переговорів з Сі Цзіньпіном, - Reuters
11:35
Стежив за ЗСУ за допомогою дронів: на Миколаївщині затримали інформатора РФ
11:29
Оновлено
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
11:12
Поранено чотирьох цивільних: РФ уночі обстріляла ракетами С-300 Селидове на Донеччині
11:02
Гаїті
На Гаїті банди вчинили напад на елітні райони столиці: загинуло щонайменше 12 людей
11:02
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
10:59
Огляд
міжнародний огляд
Що означає для українців перемога Путіна на президентських виборах, приєднання України до ЄС та підтримка російським народом війни. Акценти світових ЗМІ 19 березня
10:54
відключення електроенергії
Через обстріли РФ є знеструмлення у 7 областях України: ситуація в енергосистемі станом на 19 березня
10:47
Україна ЄС
ЄС відкидає публічні обговорення перспектив членства України з двох причин, – Politico
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
Більше новин