Лише 10% цікавляться політикою, мріють про родину та дітей. 6 фактів про українську молодь у масштабному опитуванні

Віра Стадник
26 листопада, 2017 неділя
14:05

Молодь боїться війни і корупції та зневажає геїв більше, ніж хабарників. Цікаві цифри про орієнтири, цінності та переконання молодих людей в Україні

Хоч Україна і стає на європейський шлях, багато української молоді досі сповідує традиційні та пострадянські цінності.

Зараз молодь найбільше переживає за свій заробіток та матеріальне забезпечення, вважає сім’ю та дітей одним із обов’язкових елементів щасливого життя, хоче в ЄС та не хоче миритись із корупцією.

Такі результати дослідження “Українське покоління Z: цінності та орієнтири”, яке провели Центр “Нова Європа” та Фонд ім. Фрідріха Еберта спільно з соціологічною компанією GfK Ukraine.

До покоління Z відносяться люди, які народились в період між 90-ми та серединою двохтисячних. Зараз це молоді люди від 14 до 29 років. Таких станом на 1 січня 2017 року в Україні налічувалось майже 8 мільйонів, тобто п’ята частина населення країни.

Опитування стало одним із найвсеохопніших, яке допомагає зрозуміти та оцінити настрої української молоді не лише за останні роки, але й, можливо, за весь час незалежності України.

Еспресо.TV зібрали головні цифри та меседжі з результатів дослідження.

Краще нехай буде корупціонером, ніж гомосексуалом

Незалежність, стосунки, сім’я - трійка головних життєвих пріоритетів сучасної молоді. Вони не відчувають дискримінації стосовно себе у суспільстві, ні за політичними переконаннями, ні за мовою спілкування, ні за етнічним походженням. 

Критично низький рівень толерантності серед української молоді до сексуальних меншин, наркозалежних, колишніх ув’язнених та ромів. Окрім того, молоді люди швидше готові виправдати корупцію та аборт, ніж гомосексуалізм.

"У мене перша думка склалася, що в нас гомосексуальність настільки ж поширена, як корупція. Корупція настільки поширена, що люди звикли, що краще нехай буде корупціонером, ніж гомосексуалом".

Наталія, 28 років, Львів

Тільки третина українців вважає, що корупцію та хабарництво неможливо виправдати за будь-яких умов. Більше 50%  вважають, що бідні люди та люди з інвалідністю в Україні не мають достатньо прав. Кожна четверта молода жінка заявила, що жінкам в Україні бракує прав.

Молодь незадоволена якістю освіти

Лише третина вважає, що освіта та навчальні заклади в Україні відповідають потребам сучасного ринку праці та просякнуті корупцією. 

"У мене сестра — лікар. Ми просто всією сім’єю збирали гроші, щоб вона справді стала хірургом, тому що це коштувало майже половину квартири. Ми були змушені збирати, здавати гроші. У них без цього взагалі ніяк”

Олександр, 29 років, Одеса

При цьому 72% опитаних задоволені своїм рівнем освіченості, аніж освітою в Україні загалом. Кожен п’ятий молодий українець навчався або хотів би навчатися за кордоном.

Абсолютна більшість опитаних вважають, що для працевлаштування необхідні спеціальні знання, досвід та зв’язки. Лише 15% української молоді переконані, що використання зв’язків для працевлаштування ніколи не може бути виправданим.

Більшість опитаних при виборі роботи найперше звертають увагу на зарплату і в останню чергу - на можливість роботи щось цінне для суспільства. Кожен п’ятий молодий українець працює на роботі, яка вимагає меншого рівня освіти, аніж вони мають.

Кожен третій молодий українець вважає, що має менше грошей, ніж його однолітки. Лише 13% молодих українців зазначили, що можуть дозволити собі купляти дорогі речі. І лише 1% зазначили, що вони мають все "для гідного рівня життя".

Своїм життям задоволені 83% опитаних, а 71% оптимістично налаштовані щодо особистого майбутнього. Однак ці показники відрізняються в регіонах України. Наприклад, на сході молоді люди налаштовані не так оптимістично, як на півночі. Східний регіон також найменше вірить у покращення економічної ситуації.

Найбільше українську молодь турбує корупція та війна в регіоні або в світі.

Не мають бажання виїжджати з України 72% опитаних, а 25% над цим задумуються. Кожен п’ятий молодий українець, який розглядає можливість переїзду за кордон, хоче залишитися там на все життя. 

Більшість хоче поїхати за кордон, щоб краще жити та більше заробляти. Найпопулярнішими серед ймовірних українських емігрантів є Німеччина, США та Польща.

Сім'я та діти після 25

Вільні стосунки, пізні шлюби та життя без дітей - це поки не про українську молодь.Тенденції, які вже давно стали нормою в країнах Західної Європи, досі лишаються новинкою для України.

Хоч молодь і справді не поспішає з одруженням і народженням дітей, адже спочатку освіта, кар’єра та професія, абсолютна більшість вважає дітей і сім’ю неодмінною умовою щасливого життя (80%).

Найоптимальнішим віком для одруження та народження дітей молодь вважає 25 років. Українці віддають перевагу офіційному оформленню відносин, а шлюби після 30 років, особливо для жінок, сприймають як аномалію.

Жінки читають, а чоловіки - грають в ігри

У вільний час українська молодь здебільшого слухає музику, гуляє з друзями та дивиться фільми. Майже кожен 5-ий молодий українець ніколи не читає книжок, а 76% української молоді ніколи не їздять за кордон. 

Час, який молодь приділяє дозвіллю, зменшується з віком. Йдеться про перегляд фільмів, читання, заняття спортом тощо. Що старший респондент, то рідше він читає книги.

Жінки більше за чоловіків, проводять дозвілля з користю — читають книги та газети, займаються спортом, читають літературу для духовного та персонального розвитку, займаються творчістю. Водночас вони більше займаються шопінгом.

Натомість чоловіки більше грають у відеоігри, відвідують кафе та бари.

Більше третини молодих людей займаються спортом. Курить українська молодь менше, ніж вживає алкоголь. Не палять 63% молоді, а 28% не вживають спиртних напоїв. Легкі наркотики не вживає 92% опитаних.

Половина молодих українців віком від 14 до 29 років займається сексом, 20% з них мали інтимні стосунки лише з одним партнером. 17% ніколи не займались сексом.

Майже третина респондентів відмовилися від відповіді або зазначила, що для них дискомфортно відповідати на це запитання. Що цікаво, що у групі 14-17 років це запитання викликало менший дискомфорт, ніж в усіх інших вікових категоріях.

Найчастіше перший статевий акт трапляється у віці 16-18 років — на цей вік припадає перший сексуальний досвід у 36% респондентів.

Кожен 10 молодий українець вважає утримання від сексу до шлюбу цінністю для обох партнерів, ще 17% вважають це чеснотою для дівчат. В обох випадках, така думка переважає серед жінок, ніж серед чоловіків.

Молодь не довіряє політикам

Про цілковиту недовіру до українських політиків заявили 49% опитаних. Це більше, ніж недовіра до людей іншої національності (13%), віросповідання (19%) чи політичних поглядів (22%).

Більшість української молоді не цікавиться політикою. З 2010 року вони все рідше приходять на вибори та цікавляться лише політикою України на загальнонаціональному рівні. Однак така тенденція притаманна й для інших країн.

"Нема сенсу голосувати, вони все одно поставлять кого треба і перекрутять голоси так, як їм вигідно. У нас абсолютно нема уряду, нема правоохоронних органів”.

Юлія, 25 років, Одеса

Більшість молодих людей вважають себе українцями - 95% і 2% - росіянами. Молодь України залишається різномовною. На півночі, заході та центрі переважною мовою спілкування є українська. У Києві, сході та півдні переважає російська.

У порівнянні з опитуваннями попередніх років, зростає частка молоді, яка використовує українську як основну мову спілкування.

Поляризація, плутанина у думках та прагнення змін — ці слова найкраще описують ставлення молоді до зовнішньої політики України. Українська молодь стоїть на боці України стосовно багатьох питань, але водночас розчарована скромними результатами у просуванні реформ та національних інтересів України у світі.

Українська молодь вважає, що їхня батьківщина заслуговує на більше, ніж має сьогодні.   

Абсолютна більшість опитаних (60%) вважають, що Україна повинна вступити до ЄС.  Навіть на cході України більшість респондентів погоджується, що членство в ЄС може принести розвиток країні, інакше думають 19% опитаних.

При цьому лише третина молоді (29%) довіряє ЄС, 28% не довіряє і 31% — ані довіряє, ані не довіряє. Частково ця недовіра йде з переконання, що на Україну в ЄС не чекають, а членство є скоріше мрією, аніж досяжною метою. 

Кожен третій молодий українець хоче бачити свою країну в НАТО, однак 19% респондентів все ж проти вступу у Альянс.

Більшість опитаних розчаровані ситуацією в усіх ключових сферах, які впливають на комфорт, вільне та самодостатнє життя в Україні. Однак українці  досить позитивні у своїх прогнозах на майбутнє.

Україна і Росія перебувають у стані війни

Так вважають 65% молодих українців. Більшість також переконані, що російську агресію щодо України не можна нічим виправдати і саме Росія несе відповідальність за розпалення збройного конфлікту на сході України. На Україну таку відповідальність покладають лише 5%. 

"Воєнне вирішення конфлікту можливе, але людей шкода. Чи вартує покласти 100 тисяч українців за те, щоб звільнити ту нещасну Донецьку область? Хочуть собі там жити, поставити мур — і все. Це все давним-давно продано, все вирішено не нами, а владою. Так само і Крим"

Святослав, 26 років, Львів

Конфлікт з Росією можна вирішити лише тоді, коли вона поверне Крим і російські війська покинуть Донбас. Так вважає 56% опитаних і лише 8% переконані, що РФ робить достатньо для врегулювання конфлікту.

Теги:
Читайте також:
Київ
+5°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:50
збитий "Шахед"
Росія атакувала Україну "шахедами". Ситуація у ніч на 19 квітня
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
аргентина нато
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
18:44
нафтовий танкер
"Cтворить екологічний хаос": очільник МЗС Швеції про переспрямування нафтових танкерів РФ через Балтійське море
18:34
TikTok
TikTok заблокував 24 профілі, які поширювали пропаганду РФ: серед них - сторінки Шарія, Дубінського та Панченко
Більше новин