Жмеринське енергетичне диво: Як маленьке українське містечко щорічно економить близько 2,5 млн грн

Дар'я Тарасова
13 грудня, 2017 середа
11:42

Європейський Союз підтримує невеликі українські міста, щоб вони зменшили викиди CO2, поліпшили умови життя мешканців і суттєво економили державні кошти, які потім можуть бути інвестовані на користь усім. Але як це робиться?

Жмеринка - невеличке українське містечко з населенням 35 тис. осіб, яке подало заявку на фінансування проекту з енергоефективності через програму ЄС "Угода мерів - Демонстраційні проекти". Дві державні школи і два дитячі садки в Жмеринці були відібрані для фінансування в рамках проекту.

Наразі вони ремонтуються із загальним фінансуванням ЄС в розмірі понад 700 тис. євро. Чотири щасливчики проекту - це дитячий садок №3, дитячий садок №4, школа №3 і школа №4.

Після участі в програмі, що фінансується ЄС, спрямованої на боротьбу зі зміною клімату, Жмеринка може розраховувати на економію понад 2,5 млн грн на рік завдяки нещодавно вжитим заходам з підвищення енергоефективності.

Більше того, викиди CO2 міста зменшяться на 243 тис. тон на рік, а це дозволить заощадити стільки енергії, щоб приготувати близько 1 мільйона каструль борщу.

Дитячий садок №4: економія понад 65 тон викидів CO2

П'ятирічна Кіра вже кілька років ходить до садка №4, і її батько Олег Дідух каже, що дочці подобається там. Однак взимку в садку було холодно, тому Кіра часто хворіла.

"Узимку в приміщенні було холодно, а влітку – дуже душно, - говорить Олег Дідух. - Була погана вентиляція, а тому висока вологість повітря. Лише одне вікно на всю групу відкривалося на провітрювання".

У ремонт цього дошкільного навчального закладу загалом було інвестовано 4,2 млн грн європейських фондів. Директор дитячого садка Аліна Твердохліб пояснює, що завдяки цій інвестиції були замінені вікна, вже майже завершено ремонт даху, закінчені ізоляційні роботи.

"Нам встановили спеціальне програмне забезпечення, яке контролює вологість, - пояснює вона. - Коли вологість не відповідає нормам, у приміщенні розводяться різні віруси і бактерії. А для нас здоров'я дітей – у пріоритеті".

Коли батьки побачили переваги такого ремонту, вони також почали думати про вигоди енергоефективності. "Питання економії ресурсів стало пріоритетом в країні, для кожної людини і кожної родини. Шкода, що ми почали думати про це так пізно", - говорить Владислав Морженко, батько двох хлопчиків, які ходять до дитячого садка №4.

Згідно з експертними оцінками, підвищення енергоефективності дошкільного навчального закладу №4 призведе до значної економії енергії. Буде зекономлено понад 270 МВт-год тепла на рік, що дорівнює кількості тепла від спалювання 16 вантажівок дров. Викиди CO2 в атмосферу зменшяться на 65 тон на рік, що дорівнює річному споживанню енергії сімома середніми будівлями.

Крім того, дитячий садок скоротить щорічні витрати на комунальні послуги майже на 550 тис. гривень на рік. Планується, що ці заощадження будуть інвестовані в нове обладнання, освіту і розвиток дітей.

Подвійне використання повітря забезпечує дітей теплом

Мешканка Жмеринки Ганна Вантова водить сина до дитячого садка №3 "Веселка". "За поганих погодних умов у садку протікав дах, а в групі, в яку ходить мій син, взимку температура складала всього 15 градусів", - говорить вона.

Тепер є всі підстави сподіватися, що ситуація зміниться на краще. "У цьому садку ми переробили та утеплили дах, підвал, стіни, замінили вікна, встановили нову систему вентиляції та опалення", - пояснює Григорій Романенко, представник фірми-підрядника, яка робила ремонт в дитячому садку.

В садку також встановили нову систему рекуперації повітря. Спеціальне обладнання не дозволяє теплому повітрю виходити через вікна, а натомість використовується повторно та за допомогою спеціальних систем нагріває нове свіже повітря.

"Тепер взимку ми зможемо тримати температуру в приміщенні 20 градусів. Ми самі виставляємо температурний режим, контролюємо вологість", - каже директор дошкільного навчального закладу №3 Наталія Худолій.

На реконструкцію дитячого садка було виділено 2,9 млн грн. Термомодернізація дитячого садка №3 має багато переваг і в майбутньому дозволить установі скоротити викиди СО2 на 50,4 тон на рік, що еквівалентно викидам від 108 автомобілів, на яких їздять протягом одного року. Термомодернізація дитячого садка також дозволить заощадити 223,7 МВт-год тепла, що вистачить для обігріву 20 квартир протягом року і призведе до щорічних фінансових заощаджень у розмірі 400 тис. грн.

 

 

Півмільйона економії на рік для столітньої школи

Школа №3 відзначає своє 105-річчя в 2017 році. У будівлі тече дах, у дерев'яних вікнах - щілини, а взимку середня температура в класах сягає 14 градусів. Попри майже аварійний стан школа №3 - найбільша за кількістю дітей в місті: тут навчається 920 учнів.

Тепер за сприяння ЄС дах школи буде відремонтовано, стіни будуть ізольовані і встановлені нові вікна. На ремонт даху та ізоляцію стін було виділено майже 4 млн грн. "Наразі також проектується система рекуперації. У кожному класі буде два пристрої для рекуперації повітря, щоб забезпечити оптимальну температуру в приміщенні", - пояснює Романенко.

За попередніми оцінками школа №3 заощадить 281,1 МВт-год на рік. Цієї енергії вистачить для обігріву 13 приватних будинків протягом року. Після ремонту школа також знизить викиди СО2 на 49,2 тони на рік, що рівнозначно викидам парникових газів від звичайного автомобіля, що проїхав 200 тис. км. Термомодернізація дозволить школі №3 щорічно економити півмільйона гривень, які в свою чергу можуть бути інвестовані в нове шкільне обладнання та матеріали для учнів.

Чому ЄС допомагає Жмеринці

Програма "Угода Мерів - Демонстраційні проекти" була ініційована Європейським Союзом для невеликих міст, які підписали Угоду мерів в країнах Східного партнерства. Вона надає підтримку невеликим містам у реалізації проектів з енергоефективності, включених в їхній Плани дій зі сталого енергетичного розвитку. У свою чергу, міста, котрі беруть участь у програмі, зобов'язуються скоротити викиди СО2 на 20 відсотків до 2020 року.

Жмеринка - це не єдине місто, яке мало можливість брати участь у програмі ЄС з термомодернізації. Будь-яке місто з населенням менше 200 000 осіб може брати участь у цій програмі, що фінансується ЄС, за умов підписання Угоди мерів. "Невеликі міста, такі як Жмеринка, Славутич і Долина, не мають великих бюджетів. Їм нелегко отримати кредит. Саме тому ЄС вирішив допомогти та фінансує невеликі міста", - пояснює Ян Ваандерс, керівник Команди підтримки програми "Угода мерів - Демонстраційні проекти".

За результатами конкурсного відбору ЄС відібрав 19 найбільш перспективних проектів, з яких 11 базуються в Україні. Загальне фінансування ЄС для цієї програми становить 14,2 млн євро, з яких для України виділено 8 млн євро.

Як моє місто може взяти участь в Угоді мерів і отримати підтримку?

Ініційована Європейським Союзом Угода мерів є асоціацією невеликих міст, які взяли на себе зобов'язання підвищити енергоефективність і використовувати поновлювані джерела енергії. Українські міста почали приєднуватися до Угоди мерів в 2009 році. Станом на жовтень 2017 року в Україні налічувалося 198 міст-підписантів, і їхня кількість продовжує зростати.

Будь-яке місто може стати підписантом Угоди мерів. Одним з найбільш важливих документів, який повинен бути розроблений і реалізований в цьому відношенні, є План дій зі сталого енергетичного розвитку. Це гарантія не тільки для енергоефективності міст, а й для поліпшення якості життя людей. Дізнайтеся більше про цю ініціативу тут.

Ця стаття розроблена за сприяння Європейського Союзу в рамках ініціативи EU4Energy. Її зміст є відповідальністю виключно автора і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Теги:
Читайте також:
Київ
+1°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
Більше новин