Анатомія українського Facebook. Боти політиків, рейтинги, перемога на виборах

Анастасія Пашинська
14 грудня, 2017 четвер
14:55

Чи можна виграти вибори завдяки Facebook, скільки ботів розганяють пости українських політиків та чому 50% акаунтів соцмережі - фейкові

21 листопада 2013 року, журналіст Мустафа Найєм пише у соцмережі Facebook пост: "Гаразд, давайте серйозно. Ось хто сьогодні до півночі готовий вийти на Майдан? Лайки не рахуються. Тільки коментарі під цим постом зі словами "Я готовий". Як тільки набереться більше тисячі, будемо організовуватися". 

Того вечора пост зібрав більше тисячі лайків, близько 900 репостів, 1200 коментарів і кілька тисяч людей на Майдані. Зараз така кількість реакцій на пост Найєма вважається буденністю. Але до цього українські блогери і журналісти в середньому отримували не більше 100 "лайків" і десяток коментарів.

Після всіх подій на Майдані, ставлення до соцмережі в українців змінилося. Facebook почали використовувати як інструмент для координації протестів, політичних цілей, і як метод просування ідей.

Через Facebook у президенти

З 2009 року українська аудиторія Facebook збільшилася в 142 рази. А коли в травні 2017 року в Україні заборонили російські соцмережі "ВКонтакте" та “Одноклассники”, аудиторія Facebook зросла на 2,5 мільйона.

Зараз в Facebook зареєстровано близько 10 мільйонів українських акаунтів, з яких 59% визначені як жіночі профілі. Основний вік аудиторії - 25-34 роки. 

Якщо рахувати кожен акаунт реальним, то 10 мільйонів - це 22% від усього населення України. Згідно з даними Державної служби статистики, 82% населення України знаходяться в електоральному віці.

Якщо подібне процентне співвідношення застосувати до аудиторії в українському Facebook, то вийде, що соцмережу відвідують близько 8 мільйонів потенційних виборців.

Як розповіла Еспресо експерт з аналізу інформаційного поля в соцмережах Оксана Мороз, за її підрахунками політик загальноукраїнського масштабу, який буде активно використовувати Facebook у передвиборчій гонці, може розраховувати на додаткові 2-5% відсотків голосів.

Але не все так просто і очевидно. Опитані Еспресо.TV компанії, які займаються “сірим” маркетингом в соціальних мережах, називають середню цифру в 50% фейкових акаунтів в українському Facebook.

Тобто близько 5 мільйонів акаунтів українського сегменту соцмережі можуть бути ботами.

Проте розрахувати кількість існуючих ботів в українському сегменті Facebook складно. Є багато людей, які самі ведуть себе як боти. Вони просто читають пости інших людей, не ставлять лайків і коментарів, та не роблять власних постів.

Незважаючи на те, що не всі користувачі Facebook є активними виборцями, і чимало з них взагалі є ботами, українські політики активно використовують соцмережу для свого просування.

Медіа-консультант Олексій Француз вважає, якщо ти політик або збираєшся балотуватися, то необхідно мати акаунт у Facebook.

"Найчастіше ті політики, які мають сторінки у Facebook взагалі не мають доступу до цих сторінок або навіть не знають паролів. Лише деякі ведуть сторінки самі та відповідають на коментарі і повідомлення", - говорить експерт.

Топ українського Facebook

Еспресо.TV за допомогою сервісу Microtargeting, який використовуючи технології Big Data аналізує український сегмент Facebook, склало рейтинги українських топ-акаунтів соцмережі.

Рейтинги розбиті на 4 категорії: політики, політичні блогери, зірки та лайфстайл-блогери. В кожній з них ми вибрали топ-20 профілів.

У рейтинги потрапили акаунти, які активно вели свої сторінки в Facebook і пости яких залучили найбільшу кількість аудиторії в своїй категорії з 1 по 30 листопада 2017 року.

Цей факт важливо врахувати, бо деякі популярні в українському Facebook акаунти не потрапили в рейтинг через те, що були не надто активними в листопаді. Або їх пости в цьому місяці не були дуже популярними. Наприклад, в топ політиків не потрапив той же депутат Мустафа Наєм, а в топ політичних блогерів - Карл Волох.

Критерії відбору акаунтів: співвідношення аудиторії користувача (друзі+підписники), кількості постів та аудиторії, яка побачила ці пости.

Охоплення - це та кількість людей, які побачать пост в своїй стрічці.

Загальне охоплення визначається так: сума лайків, репостів та коментарів, помножена на коефіцієнт охоплення, який вони продукують, та помножена на залученість на пост.

Деякі акаунти використовують ботів для розгонки інформації в Facebook. Тому ми визначили, який відсоток фейкових акаунтів взаємодіяв з публікацією, і визначили загальне і реальне охоплення (загальне мінус відсоток ботів).

Боти - акаунти в Facebook неіснуючих людей, які використовують для розгонки постів (лайки, репости, коментарі).

Важливо! Наявність ботів ще не означає, що людина заплатила за розгонку своїх постів. Цей інструмент також використовують для негативного піару. Тоді боти конкурента навмисно пишуть негативні коментарі та репости. Детальніше про те, як вирахувати ботів, і про їх типи ми написали далі в матеріалі.

Найбільший відсоток ботів саме у політиків. В топ-20 немає жодного акаунту, де їх відсоток був би менший за 50%.

В сегменті, у який потрапили топ-20 політичних блогерів, середній відсоток ботів - 30%. Часто пости політологів, експертів та журналістів розганяють без їхнього відома, щоб донести потрібну думку ширшій аудиторії.

Серед зірок відносно великий відсоток ботів помічений на сторінках Ані Лорак, Володимира Зеленського, Ірини Білик, Тіни Кароль та Віри Брежнєвої. Серед топ-20 лайфстайл-блогерів взагалі немає жодного акаунту, який розкручували ботами.

Для тих, хто переглядатиме рейтинги зі смартфона - гортайте таблички вліво.

 

Екс-президент Грузії та колишній голова Одеської ОДА Михеіл Саакашвілі - лідер рейтингу українських політиків. У нього найбільша кількість підписників. Частина з них - не українці, враховуючи те, що він політик не тільки українського масштабу.

В середньому один пост Саакашвілі бачить 146 тисяч акаунтів. Але якщо відняти 85% ботів, то реальне охоплення одного посту 22 тисяч акаунтів.

А от якщо ранжувати рейтинг за реальним охопленням (без ботів), то лідером стає народний депутат від “Самопомочі” Семен Семенченко. А Саакашвілі опускається на друге місце.

Третє місце за реальним охопленням у ще одного депутата від “Самопомочі” Єгора Соболєва. Далі позафракційний депутат Юрій Дерев’янко та депутат від БПП Сергій Лещенко. Президент в топ-5 українських політиків у Facebook не потрапив.

Такий топ-5 рейтингу може бути пов’язаний з тим, що Саакашвілі, Семенченко, Соболєв,  Дерев’янко та Лещенко були активними учасниками та організаторами акцій протесту проти влади, які активно проходили восени.

Майже у всіх акаунтів українських топ-політиків є дисбаланс між кількістю підписників та охопленням їх постів.

Більшість з політиків мають по декілька сотень тисяч підписників, але реально їх пости бачать в середньому менше десяти тисяч людей.

Лідерами серед політичних блогерів в українському Facebook в листопаді були Олег Пономар (блогер, аналітик), військовий журналіст Андрій Цаплієнко, скандальний відеоблогер Анатолій Шарій, блогер Ольга Шарій (дружина Анатолія Шарія) та журналіст Денис Казанський.

 

Серед тих, кого називають “селебрітіз” (коміки, зірки шоу-бізнесу, спортсмени), найбільше охоплення в Facebook мають комік Володимир Зеленський, комік Сергій Притула, ведучий Дмитро Комаров, співачка Ані Лорак та боксер Олександр Усик.

 

Такий великий показник охоплення постів Зеленського може бути пов’язаний з тим, що в листопаді він опублікував серію відеозвернень у відповідь на заборону серіалу “Свати”.

Одне з відео на Facebook отримало аномальні для України показники: 3,1 мільйонів переглядів, 124 тисячі поширень та 103 тисячі лайків. Попередні пости Зеленського мали в десятки разів менші показники. Можливо, до розкручування цих відео залучили ботів, яких у Зеленського в листопаді було 25% від всієї аудиторії.

 

В цей рейтинг Еспресо винесло блогерів, які пишуть про все, крім політики.

Очолила його фітнес-тренер Анна Цукур. У дівчини 23 тисячі підписників та друзів, що менше ніж майже у всіх інших учасників рейтингу. Але реальне охоплення постів Цукур витягнуло її в лідери через один флешмоб "10 дней без жалости к себе", який вона запустила постом від 4 листопада. Цей флешмоб став досить популярним в українському Facebook.

Далі в рейтингу бізнесмен та екс-директор інформаційних технологій в “ПриватБанк” Дмитро Дубілет, тренер та ведуча Аніта Луценко, сторінка відомого лікаря Євгена Комаровського - Доктор Комаровський та його ж приватний акаунт.

Як зрозуміти, скільки людей побачило пост

Але про точні цифри охоплення ваших постів знає тільки Facebook. Як розповіли Еспресо експерти сервісу Microtargeting, вони аналізують більш ніж 60 показників, які можуть впливати на охоплення посту.

Наприклад, ви поставили лайк комусь із рейтингу топ-політиків у Facebook. Згідно з вимірами, в середньому цей лайк принесе власнику поста ще 6 осіб до охоплення. Якщо ви зробите репост - це ще 90 осіб до охоплення.

Найвагомішою реакцією на пост вважається коментар - в такому випадку більше 100 людей з вашого кола друзів побачать цей пост.

Це приблизна цифра. Вона може змінюватися в залежності від часу, коли був опублікований пост, хто саме взаємодіяв з цим постом (раптом його прокоментував інший "лідер думки") а також від тематики акаунта.

Як розповіла Еспресо Оксана Мороз, найбільшим охопленням за кожен лайк, репост і коментар в українському сегменті Facebook мають пости на благодійну тематику. Акаунти-лідери цього сегмента - наприклад групи "Повернись живим", "Таблеточки" і “Українська Біржа Благодійності”.

У таких груп один лайк приносить в середньому 15 переглядів, "шер" - 130 переглядів, а коментар - 170 переглядів. Потім йдуть пости від лайфстайл блогерів, бізнес- блогерів, просто бізнесменів і публікації ЗМІ.

Найбільш низький вплив цих показників на охоплення мають політичні блогери і самі політики. Один лайк за пост політика в середньому приносить близько 5 переглядів, репост - 45 переглядів, а коментар - 55 переглядів. Багато в чому такий перекіс стався через велику кількість ботів у політиків, які є не найактивнішою аудиторією Facebook.

Тобто щоб підняти пост політика в соцмережі, необхідно більше зусиль, більше залучення реальної аудиторії.

Інфографіка Оксани Мороз

Як Facebook підсовує вам пости

Крім медіа-консультантів, на ринку інформаційних послуг з'явилися спеціальні компанії, які займаються оцінкою інформаційного поля акаунта Facebook і його розкручуванням. Найбільш просунуті з них використовують спеціальні скрипти-парсери. Це програми, які збирають інформацію про акаунт людини.

Це не диво-магія - користувачі самі залишають інформацію про себе, тому це типова практика для подібних компаній. Аналізується відкрита інформація профілю: ім'я, стать, вік, робота, кількість друзів і підписників.

Далі парситься вся відкрита інформація зі стрічки: коли і де був опублікований пост, яке до нього посилання, коментарі та лайки і хто ці люди, які відреагували на пост. Потім збирається вся інформація про друзів і підписників, хобі та інтереси людини.

Є два фактори, за якими оцінюється вплив акаунта. Перший - це кількість друзів і підписників профілю. Другий - це якість його аудиторії і реакцій на пости (лайки, репости, коменти). Важливо, наскільки аудиторія профілю активна по відношенню до інших профілів і скільки у них друзів.

Розробники соцмережі наближають роботу програми до концепції людських відносин. Наприклад, якщо ви часто спілкуєтесь з другом, переглядаєте його профіль і ставите лайки під постами, то Facebook частіше видає пости друга у вашій стрічці новин.

Стрічка Facebook змінюється щомиті за допомогою штучного інтелекту, який навчається і змінює алгоритми самостійно. Ідея проста - змусити користувача якомога довше залишатися в мережі, зацікавивши його контентом.

Facebook ранжує будь-яку дію між користувачами, навіть якщо вона невидима для людини. Мінімальна дія - це перегляд поста. Якщо ви просто прокручуєте стрічку (навіть особливо не читаючи її), то ви "переглядаєте" пости.

Але якщо ви зайшли на сторінку користувача і прокрутили його стрічку, то для Facebook це вже не мінімальна взаємодія, а сильна зацікавленість. Так само соцмережа розцінює перегляд фотографій, довге прочитання посту, перегляд коментарів до посту.

У кожної дії в соцмережі є ефект, який впливає на охоплення. Щоб обдурити Facebook та зробити видимість зацікавленості певними постами (і збільшити охоплення), використовують ботів для розгонки.

Ефективність ботів

Схема роботи з ботами, які не контактують з іншими користувачами, а просто знаходяться в підписниках і іноді ставлять лайки - вже застаріла. Найчастіше в українському сегменті боти залишаються звичайними "пустушками".

“У “нероздутого” ботами поста, структура залучення аудиторії буде збільшуватися в бік репостів і коментарів, а не просто лайків. Живі люди зазвичай хочуть обговорити і написати свою думку під постом, іноді навіть забувши поставити йому оцінку”, - розповідає Оксана Мороз.

Продукують ботів спеціальні компанії, які займаються розкручуванням профілів. Створюючи фальшивий акаунт важливо отримати довіру Facebook, щоб соцмережа сприймала його як живу людину. Тоді цей аккаунт буде довго жити.

Перший і найдешевший вид акаунта: одноденка. Зазвичай їх тисячами створює спеціальна програма. Профіль подібного бота не заповнюється: навіщо, адже його функція один раз поставити лайк замовнику. Через кілька днів подібних ботів блокує Facebook. На старих постах політиків можна помітити, що більшості тих, хто поставив лайк вже не існує.

Другий тип трохи складніший. Є кілька картинок, репости і заповнена особиста інформація. Такі боти живуть майже місяць. Але їх ефективність також досить низька.

Третій вид - аккаунт, який ведуть. Такі боти регулярно роблять репости і додають друзів. Але важливий чинником для такого бота є - взаємодія зі своїми друзями. У цих ботів бувають друзі. Бот може робити пости три рази на день, але під ними не буде лайків, шерів і коментарів. Це означає, що аудиторія абсолютно "мертва".

Перші три види ботів роблять, щоб показати замовнику, що кампанія розкрутки акаунта принесла ефект. Така стратегія не приносить користі замовнику, а навпаки шкодить.

Уявіть, що відбувається, коли алгоритм Facebook бачить кілька сотень тисяч друзів у людини і 100-200 лайків на один пост.

Подібний дисбаланс наштовхує штучний інтелект Facebook на висновок, що незважаючи на велику кількість друзів, контент цієї сторінки нудний і на нього ніхто не реагує. Після чого соцмережа гальмує видачу постів цього акаунта в стрічку. І тоді пост замовника циркулює між натовпом ботів і одиницями реальних підписників.

Після цього акаунту, щоб "сколихнути" інформаційне поле, потрібно більше зусиль.

Четвертий вид - це "ручні" акаунти, вони схожі на людей. Однак унікального контенту вони не постять, а просто роблять регулярні репости. Під постами можуть бути лайки і навіть коментарі. Мінус цього бота в тому, що неможливо контролювати і однозначно сказати, що хтось побачить його пости.

Проблема ботів в тому, що як би він не був оформлений, він мало взаємодіє з іншими користувачами. Якщо бот працює як інформаційний канал, генеруючи цікавий контент, додає нових друзів, з якими спілкується, то у такого акаунта є аудиторія. Якщо він напише коментар, то його аудиторія це побачить.

На думку Олексія Француза, акаунту додавати ботів варто тільки на початку і не більше кількох тисяч. “Це дає оманливе відчуття реальним користувачам Facebook, що в цій групі багато підписників і мабуть контент тут цікавий”, - розповідає медіа-консультант.

Еспресо використовуючи сервіс Microtargeting також проаналізувало всі пости українських топ-політиків за осінь 2017. Завдяки даним вдалось вирахувати, який відсоток серед усіх взаємодій з постами (лайки, репости, коментарі) робили боти.

Олександр Вілкул (депутат, один з лідерів партії “Опозиційного блоку”) - 90% ботів

Михеіл Саакашвілі (екс-голова Одеської ОДА) - 86% ботів

Олег Ляшко (депутат, лідер партії “Радикальної партії”) - 81% ботів

Арсен Аваков (міністр МВС, один з лідерів партії “Народний фронт”) - 71% ботів

Петро Порошенко (президент України) - 69% ботів

Юлія Тимошенко (депутат, лідер партії “Батьківщина”) - 60% ботів

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.77
    Купівля 38.77
    Продаж 39.29
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
11:29
Оновлено
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
11:12
Поранено чотирьох цивільних: РФ уночі обстріляла ракетами С-300 Селидове на Донеччині
11:02
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
11:02
Гаїті
На Гаїті банди вчинили напад на елітні райони столиці: загинуло щонайменше 12 людей
10:59
Огляд
міжнародний огляд
Що означає для українців перемога Путіна на президентських виборах, приєднання України до ЄС та підтримка російським народом війни. Акценти світових ЗМІ 19 березня
10:54
відключення електроенергії
Через обстріли РФ є знеструмлення у 7 областях України: ситуація в енергосистемі станом на 19 березня
10:47
Україна ЄС
ЄС відкидає публічні обговорення перспектив членства України з двох причин, – Politico
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
Більше новин