Скільки відсотків жінок потерпали від домагань в Голлівуді: масштабне дослідження

Віра Стадник
24 лютого, 2018 субота
11:08

94% жінок, які працюють в голлівудський кіноіндустрії, зазнавали сексуальних домагань

Видання USA Today провело масштабне соціологічне дослідження та опитало 843 жінки у Голлівуді щодо сексуальних домагань протягом їхньої кар’єри.

Стаття - адаптований переклад матеріалу “How common is sexual misconduct in Hollywood?” Марії Пуенте та Кари Келлі для видання.

Місяцями журналісти вислуховували історії дівчат та жінок про домагання. В опитуванні взяли участь такі зірки, як Роуз Макгавен, Гвінет Пелтроу, Сальма Гайєк та Ешлі Джад.

Усі вони розповідали про могутніх чоловік в Голлівуді, як-от кіномагнат Гарві Вайнштайн, та що вони робили з жінками.

94% з 843 жінок, хто працював або працює в кіноіндустрії Голлівуду, зізнались, що у них були випадки сексуальних домагань та насильства. Респондентки працювали на різноманітних посадах - від продюсерів до редакторів.

Читайте також: Україна та сексуальні домагання: Між махровим сексизмом та істеричним фемінізмом

Недоречні сексуальні коментарі та непристойні доторки. Демонстрування голого тіла. Схиляння до сексу або прохання зробити щось сексуальне. Особливо це стосується шоу-бізнесу, де дівчат на прослуховуваннях дуже часто примушують роздягатись, не вказуючи це в договорі.

Тільки чверть цих жінок розповідали комусь про такі випадки через страх втратити роботу чи страх помсти.

Однак навіть якщо жінки розповідали про випадки насилля, більшості це не допомагало. Лише 28% заявили, що їхня робота покращилась після цього.

Незважаючи на те що в США з 1991 року говорять про сексуальні домагання на роботі та намагаються їх викорінити, третина опитаних не були впевнені, чи те, що сталось, було сексуальним домаганням.

Можна припустити, що харасмент став таким звичним і масштабним явищем в Голлівуді, бо всі мовчали і ніхто з відомих людей не намагався з цим зробити. Є шанс, що найближчим часом все зміниться, бо молоді дівчата частіше заявляють про подібні випадки та хочуть це змінити.

Які типи домагань існують. Найчастіше, хтось дуже недоречно жартує, робить коментарі чи жести сексуального характеру. 87% опитаних заявили, що з ними таке траплялось хоча б раз.

Також 69% говорять, що їх торкались, пощипували або гладили за інтимні місця як мінімум один раз, а 64% опитаних розповіли, що їм пропонували секс або стосунки хоча б раз за кар'єру. Частина респондентів розповіли, що їм показували непристойні фото без їх згоди - 39%.

“Це відбувалось так часто, що стало нормою. Для мене домагання включають в себе мізогінні чи непристойні коментарі під час роботи. Я провела останніх 20 років, сприймаючи це як ціну бізнесу в “чоловічій роботі”, - розповідає операторка, учасниця опитування.

Що може статись на прослуховуваннях в Голлівуді. Невелика, але все ще значна частина - 10% жінок розповіли, що їх змушували роздягатись на пробах, не попереджаючи про це. Ставалось це в ході прослуховувань або в процесі роботи хоча б один раз.

“В моїй кар’єрі, мене непристойно торкались, давали жахливі клички, розпитували мене про моє сексуальне життя, спеціально дратували і навіть переслідували. Але в більшості випадків я трактувала це просто як частину ландшафту”, - розповідає режисерка.

Оскароносна акторка Дженіффер Лоуренс описала ситуацію, коли вона лише розпочинала працювати. Жінка-продюсер наполягала на тому, що вона сфотографує її оголеною серед інших жінок, щоб присоромити і змусити Лоуренс схуднути.

Відома американська акторка Меліса Гілберт розповіла, що одного разу вони вибігла після прослуховувань в сльозах, бо режисер навмисно намагався її принизити і змушував грати в “брудній” секс-сцені.

“Є декілька способів маніпуляції жінками, щоб змусити їх оголитись перед камерою. У мене була подруга, яка брала участь в шоу телеканалу НВО. Продюсери запросили її перед початком зйомок і заявили, що якщо вона повністю не оголиться перед камерами, то вони дадуть їй іншу роль - лише в одному епізоді, а не в кількох одразу, як домовлялись раніше”, - розповідає акторка.

Де відбуваються домагання. Більше третини опитаних (35%) розповіли, що їх запрошували на співбесіди чи робочі розмови в невідповідних для цього місцях - в готелях чи спальнях. В цей же список потрапляє Вайнштайн - більшість дівчат, яких він домагався, розповідали, що інциденти траплялись саме в готельних номерах.

"Мій бос покликав мене на вечерю, щоб нібито вибачитись за неймовірно образливу поведінку. Після обіду він сказав мені повернутись назад в студію разом з ним, але насправді привіз мене до свого будинку. Він попросив задовольнити його орально. Я відмовила. На що він відповів: "Чому, ти думаєш, я запросив тебе на вечерю?”  - розповіла продюсер.

Скільки жінок мають торгувати сексом, щоб просуватись по кар’єрі. П’ята частина респондентів (20%) кажуть, що вони займались сексом з прямими чи непрямим обіцянками просування по кар’єрі. 65% опитаних були свідками того, як інші люди отримували найкращу роботу через сексуальні стосунки з роботодавцями чи менеджерами.

“Після співбесіди мій потенційний бос вирішив провести мене до машини. Біля авто він поклав руку мені на талію та підійшов занадто близько. Я відкинула його в сторону та сказала, що мені нецікава ця робота. Я приїхала додому і почала плакати, бо я дійсно думала, що мене запросили на співбесіду через професійні якості", - розповіла письменниця.

Молоді дівчата рідше зіштовхуються з домаганням. Так, 40% опитаних у віці від 40 до 49 років запрошували на співбесіди в готельні номери. В той же час такі пропозиції отримували 31% опитаних дівчат у віці до 30 років.

Також спеціалістам, у яких більше 20 років досвіду, частіше пропонували “просування по кар'єрній драбині” (28%), порівнюючи з тим, у кого досвід менше 5 років (11%). Однак досвідченіші спеціалісти менше заявляють про домагання (24%), ніж ті, у кого менше 5 років досвіду (35%).

Чому жінки не заявляють про домагання. Більшість людей у Голлівуді, які зазнали харасменту, не заявляють про це через страх. Але 40% опитаних відповіли, що вони не довіряють системі. Трохи більше третини опитуваних (34%) не були впевнені, що саме з ними відбулось і чи було це домаганням. 32% відповіли, що у них не було доказів тому, що сталось, а ще 20% опитаних відчували сором за те, що сталось.

“Незліченну кількість разів я була на робочих зустрічах, коли або клієнт, або член команди клієнта робив мені непристойні компліменти, сексуальні пропозиції або торкався мого тіла без дозволу. Ці нападники здаються дуже впевненими, бо знають, що їм за це нічого не буде”, - розповіла публіцистка.

Немає відділів, які працюють з продюсерами чи режисерами, щоб туди подати скаргу.  Якщо ти “працівник по контракту”, єдиний вихід - це дочекатись закінчення договору та не продовжувати його

Що відбувається, якщо хтось заявив про домагання. В більшості випадків після заяви, винуватцям виписували догану чи попередження (32%), а в 23% випадках кривдника відсторонили.

Лише 8% респонедентів розповіли, що їх кривдників звільнили після того, як вони розповіли про інцидент. Чверть опитуваних заявили, що вони спеціально звільнились з компаній після сексуальних інцидентів.

Ким працюють нападники. За даними дослідження - це чоловіки, вони старші та мають набагато більше влади, аніж їхнє протеже.

Третина - режисери (29%), агенти, продюсери або хтось інший на впливових позиціях. Приблизно чверть (29%) були однолітками та колегами, а 20% були супервайзерами або керівниками вищої ланки.

Менше 10% були впливовими людьми в індустрії, наприклад, зіркові продюсери та режисери.

“Це траплялось так часто, що здавалось нормою”

Національний ресурсний центр сексуального насильства в США, у бібліотеці яких є багато досліджень щодо сексуального домагання на робочому місці, заявили, що дослідження USA Today є першим комплексним дослідженням в Голлівуді.

Як і в більшості опитувань, в цьому також існують обмеження, які можуть вплинути на його інтерпретацію. Опитування було проведене в Інтернеті між 4 грудня 2017 року по 14 січня 2018. Журналісти надсилали електронні листи членам Творчої коаліції та жінок в кіно та телебаченні з запрошенням долучитись до дослідження.

Через самостійну вибірку респондентів, вона не є науково-представницькою для всієї галузі, не кажучи про ширшу групу населення жінок, що працюють у всіх промислових галузях.

Як розповіла Аніта Рей, директор Центру гендерної рівності та здоров’я Каліфорнійського університету, дослідження треба сприймати з деякою обережністю. Але вона вірить, що загальні результати є достовірними та важливими і на них варто звернути увагу.

Жінки не завжди розуміють межу між вимогами шоу-бізнесу та сексуальним насиллям, вважає Рей. Але навіть поцілунок без згоди вважається злочином в Каліфорнії.

Це одного разу сталось в прямому ефірі на телебаченні, коли Едріан Броуді на сцені схопив та поцілував Голлі Беррі в 2003 році на церемонії “Оскар”. Це їй не сподобалося, як вона зізналась пізніше, але всі сміялись і не сприйняли це всерйоз.

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.82
    Купівля 38.82
    Продаж 39.34
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
13:38
СБУ затримала поплічника рашистів, який стежив за бійцями ЗСУ
Передавав інформацію про розташування ЗСУ та чергував на російських блокпостах: СБУ затримала жителя Харківщини
13:37
трактор, поле, фермер
Кабмін збільшив бюджетні дотації фермерам: хто і скільки отримає
13:28
На фото: "Вірші з бійниці" Максима Кривцова
Видавництво "Наш Формат" попередило про незаконність використання віршів полеглого на війні Максима Кривцова без дозволу
13:22
«Рамштайн», 20-та зустріч Контактної групи з питань оборони України
ППО, снаряди та далекобійні ракети: у Німеччині почалась 20-та зустріч у форматі "Рамштайн"
13:12
Сергій Шойгу
Розвідка Британії розповіла, навіщо Шойгу відвідав командний пункт Чорноморського флоту РФ у Криму
13:12
забрудненість повітря в Делі
У 10 разів перевищують ліміти ВООЗ: екологи назвали 100 міст із найбруднішим повітрям
13:08
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із президентом Євроради Мішелем, як збільшити постачання Україні артснарядів
12:56
Молдова
Молдова оголосила дипломата РФ персоною нон ґрата за організацію "виборів президента" у Придністров'ї
12:44
Єнс Столтенберг НАТО Вірменія світ
Столтенберг після Азербайджану та Грузії завітав у Вірменію
12:44
телевізор телебачення
Discovery Channel, CNN, Eurosport: Кремінь попросив Warner Bros. перекласти українською програми, які транслюють російською
12:18
OPINION
Костянтин Жеваго
Потрібно скорочення функцій, а не міністерств
12:16
США Японія
США та Японія підготували проєкт резолюції Радбезу ООН щодо заборони на розміщення ядерної зброї у космосі
12:14
фейкові новини, fake news
Зеленський критикує "президентські вибори" в РФ, але "скасував" українські: добірка фейків та маніпуляцій світових ЗМІ за 19 березня
12:08
Бюро економбезпеки пропонує запровадити санкції проти 23 юросіб, пов'язаних з РФ і Білоруссю
У результаті протестів фермерів ЄС вводить мито на зерно з РФ та Білорусі, - FT
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Що відбувається з військовим рекрутингом
11:54
Кирило Буданов
Буданов назвав переломний момент в обороні Києва навесні 2022 року
11:38
Путін планує відвідати Китай у травні для переговорів з Сі Цзіньпіном, - Reuters
11:35
Стежив за ЗСУ за допомогою дронів: на Миколаївщині затримали інформатора РФ
11:29
Оновлено
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
11:12
Поранено чотирьох цивільних: РФ уночі обстріляла ракетами С-300 Селидове на Донеччині
11:02
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
11:02
Гаїті
На Гаїті банди вчинили напад на елітні райони столиці: загинуло щонайменше 12 людей
10:59
Огляд
міжнародний огляд
Що означає для українців перемога Путіна на президентських виборах, приєднання України до ЄС та підтримка російським народом війни. Акценти світових ЗМІ 19 березня
10:54
відключення електроенергії
Через обстріли РФ є знеструмлення у 7 областях України: ситуація в енергосистемі станом на 19 березня
10:47
Україна ЄС
ЄС відкидає публічні обговорення перспектив членства України з двох причин, – Politico
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
Більше новин