Еспресо-відпустка: Що побачити у Гомелі, Перемишлі і Кошице за вихідні

29 березня, 2018 четвер
11:59

Розповідаємо, що цікавого є у країнах-сусідах Білорусі, Польщі і Словаччині і як там влаштувати собі справжню відпустку всього лише за один вікенд

Еспресо.TV запускає серію матеріалів про міста, у яких можна влаштувати насичений відпочинок і вкластися у декілька днів. 

Що дивитися у Гомелі

Бульвар Перемоги. Колись ця вулиця називалася Шостою Поперечною, пізніше — Поштовою. Століття тому одна з найкрасивіших сучасних вулиць Гомеля була недоглянутою, з дерев'яною забудовою, а по її західній частині пересувалися на човнах, бо там було болото. Тепер тут різні магазини, кав'ярні, а посеред дороги — зелена алея із лавками.

Палац Румянцевих і Паскевичів. Це головна визначна пам'ятка міста Гомеля, яка знаходиться у міському парку. На території також є Петропавлівський собор і каплиця-усипальниця. Сам палац звели на крутому березі річки Сож, тому із вікна будівлі відкривається чарівний пейзаж.

В будівлі зібрані рідкісні колекції мистецтва. Під час Великої Вітчизняної війни цінності вивозили, але пізніше повернули в Гомель. Правда, з 8 тисяч одиниць залишилося тільки 200.

Оглядова вежа. Щоб побачити Гомель зверху, варто піднятися на вежу огляду в парку. Висота вежі - 42 метри, що дорівнює висоті 13-поверхового будинку.

Ця вежа пов'язана із маєтком Румянцевих. З 1840-го року будівля була одним із наземних корпусів цукрового заводу власника палацу. Її звели для відводу продуктів горіння і створення тяги для топки.

Пізніше її почали використовувати як вежу огляду. Потрапити сюди можна у будь-який день, та гомельці попереджають, що вежу час від часу закривають на реставрацію.

Різнокольорові фонтани. Всього у Гомелі у різних частинах міста є 10 фонтанів, та найгарніший знаходиться біля цирку у центрі міста. Для жителів міста це не лише фонтан, а й головне місце для зустрічі. Вночі воду підсвічують вогнями, які постійно змінюють свій колір.

Музей криміналістики. Єдиний в Білорусі музей, присвячений злочинам і покаранням. У музеї можна побачити відмички, фальшиві гроші і документи, які колись використовували зловмисники, дізнатися про гучні справи різних крупних бандитських угруповань.

Як доїхати до Гомеля

Потяг

До Гомеля з Києва можна поїхати трьома поїздами.

  • 1-ий напрямок: Одеса-Мінськ. Потяг виїжджає о 2:12 і прибуває о 8:43. Ціна одного плацкартного квитка — 607 грн., а купейного — 963 грн.
  • 2-ий напрямок: Київ — Санкт-Петербург. Потяг виїжджає о 13:48 і прибуває о 20:14. Плацкартний квиток коштуватиме 732 гривні, на купейний доведеться витратити 963 грн.
  • 3-ій напрямок: Київ-Мінськ. Цей поїзд відправляється до Гомеля о 22:09, а в саме місто прибуває о 4:16. У цьому потязі квитки найдорожчі: поїздка у плацкарті коштуватиме 738 грн., а у купе — 1305 грн.

А ось до Гомеля зі Львова прямого потяга немає.

Аби дістатися білоруського міста, потрібно спочатку сісти на поїзд зі Львова до Києва. Ціни на квитки коливатимуться від 120 до 350 грн., залежно від типу та часу відправлення транспорту.

BlaBlaCar

З Києва до Гомеля можна доїхати на машині. За допомогою BlaBlaCar, у середньому, туди можна доїхати за 4 год 20 хв, а ціна за поїздку коштуватимете від 200 до 400 грн.

Зі Львова до Гомеля їхати  довше і трохи дорожче. На шлях потрібно буде витратити близько 10 годин. Поїздка у середньому коштуватимете від 600 грн.

Де зупинитися в Гомелі

Якщо ви хочете відпочити без зайвих людей навколо, можна пошукати житло на AirBnB. Мінімальна ціна оренди квартири на добу - 350 грн. У середньому орендувати квартиру можна за 500-700 грн., в залежності від самого помешкання.

Також можна забронювати місце у хостелі, щоправда, тут він всього один. Одна ніч коштуватиме 160 грн.

Номери у готелях у Гомелі коштують від 500 грн./доба.

  • Місцева валюта: білоруський рубль
  • Інфоцентр у Гомелі: вул. Червоноармійська, 34а

Що дивитися у Перемишлі

Площа Ринок. Як і у Львові, в Перемишлі теж є площа, на яку потрапляють усі туристи. І назвається вона так само, як і у Львові — площа Ринок. Тут знаходиться ратуша міста, а також чепурні кам’яниці, які звели у 16-17 століттях.

Перемишльський Ринок ще примітний тим, що він є досить похилим. З чотирьох колись існуючих сторін забудови площі збереглося лише три.

Перед ратушею стоїть статуя ведмедя – символ міста, який зображено на гербі Перемишля.

Годинникова вежа. Вежу заввишки 34 м збудували ще у 18 столітті. Вона мала слугувати дзвіницею для греко-католицької церкви, яку планували збудувати у Перемишлі. Після Першого поділу Польщі її таки почали будувати, але одразу після смерті імператриці Марії Терези Габсбург будівельні роботи припинилися. 

Згодом вежу обладнали годинниковим механізмом, а зведення храму більше не відновлювалось. Починаючи з 1996 року, у Годинниковій вежі функціонує перемишльський музей люльок та дзвонів.

Замок Красицьких в Красичині будувався польськими магнатами Станіславом і Мартіном Красицький за проектом італійського архітектора Галлеацо Аппіані.

По кутах стін тут розташовані чотири круглі вежі із традиційними для цієї частини Європи зовнішніми розписами — сграффіто.

Красичин знаходиться неподалік Перемишля — між містами 11 км. Вхід платний: прогулянка територією парку 4 злотих (30 грн.), вхід в середину замку - 14 злотих (108 грн.).

Вежа базиліки Вознесіння Богородиці та св. Іоана Хрестителя. З 1375 по 1412 рік на місці храму стояла дерев'яна церква Петра і Павла. Пізніше замість дерев'яного храму тут збудували кам'яний. Через постійну загрозу нападів татарів та італійців на територію сучасного Підкарпаття, готичний собор укріпили мурами та оснастили гарматами.

Також тут є вежа, на яку можна піднятися та роздивитися місто з висоти. Огляд через телескоп тут безкоштовний.

Окрім цих соборів, у Перемишлі є ще з десяток не менш гарних церков та храмів. На них варто дивитися не лише ззовні, а й зсередини.

Історична частина Перемишля насичена старовинними будівлями і частково нагадує Львів, тож українські туристи почуватимуться тут як вдома.

Як доїхати до Перемишля

Потяг

Рік тому "Укрзалізниця" запустила новий напрямок "Київ-Перемишль". Тому тепер до країни-сусіда дістатися легше.

Є навіть кілька варіантів, як дістатися Перемишля з Києва поїдом.

  • 1-ий напрямок: Київ — Перемишль. Потяг виїжджає із Києва о 6:00, а до Перемишля прибуває о 12:25. У цьому потязі немає купейних та плацкартних вагонів, є лише сидячі місця 1-го та 2-го класу. У 1-класі ціна одного квитка 769 грн., а у 2-ому — 543 грн. Переїзд займе близько 6 годин.

  • 2-ий напрямок: також Київ — Перемишль. Щоправда, цей потяг виїжджає о 6:52. Цей потяг їде довше за попередній на дві години, тому у Перемишлі він буде о 15:03. За місце у 1-ому класі потрібно заплатити 834 грн, а за квиток на одного у 2-ому клсі коштуватиме 592 грн.

Різниця між цими напрямками у тому, що їхні маршрути проходять через різні точки. Перший їде через Святошин, Коростень, Підзамче та Львів. Інший проїжджає через обласні центри: Вінниця, Хельницький, Тернопіль і також Львів.

Дістатися Перемишля зі Львова ще легше.

  • 1-ий напрямок: Одеса — Перемишль. Зі Львова поїзд вирушає о 7:50 і прибуває у кінцеву точку призначення о 9:45. Тут є лише купейні місця, ціна одного — 393 грн.

  • 2-ий напрямок: Київ — Перемишль. Так, це ті самі потяги, які ми вказували вище. Зі Львова цей потяг вирушає об 11:18 і у Перемишль приїжджає о 12:25. Місце у 1-ому класі коштує 317 грн, а у 2-ому — 230 грн.

  • 3-ій напрямок: Київ — Перемишль. Поїзд вирушає пізніше, о 13:53, і вже за 2 год 10 хв придуває у Перемишль (15:03). Квиток 1-класу коштує 317 грн, 2-го — 230 грн.

BlaBlaCar

Поїхати у Перемишль машиною з Києва — не проблема. На BlaBlaCar багато водіїв щодня пропонують підвезти у місто. Ціни різні — від 500 до 900 грн. Дорога займатиме близько 8 год 30 хв.

А зі Львова до польського Перемишля можна дістатися ледь не пішли. Між цими містами всього 100 км, тому охочих підвезти у Перемишль безліч. Водії обіцяють, що дорога займатиме трошки більше години, і за це візьмуть всього 70-120 грн.

Де зупинитися у Перемишлі

На сайті AirBnB є багато пропозицій оренди житла. Найменша ціна з однієї людини за добу — 400 гривень. Вартість оренди помешкання зростає до 1500 грн. за один день перебування.

Хостелів у Перемишлі є, як мінімум, п'ять. Ціна одного місця залежить від типу кімнати та самого хостела. Найдешевше можна переночувати за 240 грн. Кращі хостели коштуватимуть до 700 грн.

Номери у готелях у Перемишлі коштують від 600 грн. до 1200 грн. За одну добу.

Місцева валюта: польський злотий


Що дивитися у Кошице

Головна вулиця в історичному центрі Кошице зі старовинними будівлями, з бруківкою і струмочком уздовж вулиці, з фонтанами і скверами, з кафе і ресторанами, в яких можна посидіти за столиком прямо на вулиці. Головні визначні пам'ятки міста знаходяться саме тут, тому поглянути на цій вулиці буде на що.

Левоцький дім. Збережена у ідеальному стані середньовічна будівля 15 століття з найстарішим трактиром в Словаччині, який працює з 1569 року Навіть сьогодні в ньому можна спробувати смачні словацькі страви.

Вежа короля Сигізмунда. Це північна вежа Собору Святої Єлизавети висотою 59 метрів. Вид, що відкривається з її висоти варті того, щоб подолати 160 сходинок і дістатися до оглядового майданчика.

Собор Святої Єлизавети. Собор Святої Єлизавети знаходиться у центрі Головної вулиці. Цей готичний храм кінця 14-го століття пережив з десяток великих пожеж, облогу ворожих військ, два землетруси, дві повені і найсильніший ураган, який ледь не зруйнував його.

На стіні є 500-літній сонячний годинник. Варто побачити Собор двічі - вдень і ввечері, коли його підсвічують.

Як доїхати до Кошице

Потяг

Доїхати у Кошице з Києва не так вже й просто, доведеться робити пересадку. Прямих потягів туди немає, тому спочатку варто поїхати до Львова. Поїзди у цьому напрямку їздять часто, а ціни на квитки коливаються від 130 грн. до 350 грн.

Далі потрібно купити квиток на автобус зі Львова до Кошице. Шлях до цього міста займає близько 8 годин, квитки коштують від 500 до 700 грн.

BlaBlaCar

Простіше із Києва їхати за допомогою BlaBlaCar. Водії пропонують поїздки кожного дня, обіцяють довезти всього за 10 годин. Це коштуватиме 400-700 грн.

Зі Львова ж водії їхатимуть всього 5 годин і попросять за це 300 грн.

Де зупинитися у Кошице

У AirBnB пропонують різні квартири, найдешевша коштує 360 грн. за добу. Ціни за кращі квартири можуть сягати 1500 грн. за один день.

У Кошице також є кілька хостелів. Одна ніч коштуватиме туристу від 400 до 800 грн.

Ціна за добу у готелях коливається від 700 грн. до 1500-1700 грн.

  • Місцева валюта: євро
  • Інфоцентр у Кошице: вул. Головна, 94/59 (Hlavná 94/59)
Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
Більше новин