Порнопомста: загроза, яка не вибирає жертв

Надія Баловсяк
31 березня, 2018 субота
16:05

Смартфон мій - ворог мій: як приватні фото стають інструментом шантажу

Смартфони, соціальні мережі та можливість зробити фото будь-де в "один клік" стали причиною появи нової загрози. Мова йде про порнопомсту – ситуацію, коли інтимні фото та відео, які люди воліли б нікому не показувати, з’являються у вільному доступі та стають предметом шантажу, знищуючи водночас саме поняття приватності.

У 2011 році зловмисники зламали електронну пошту та акаунт у Facebook 20-літньої датчанки Емми Холтен та розмістили у вільному доступі в Мережі її інтимні фотографії. Ці  фото супроводжувалися інформацією, яка дозволяла ідентифікувати її. Дівчина стала отримувати безліч повідомлень від незнайомців з непристойними пропозиціями та погрозами надіслати фотографії босу та її батькам.

З того часу життя дівчини кардинально змінилось. Запити з її іменем в Google відображались поруч із коментарями щодо неї як про дівчину непристойної поведінки. Дівчина довго переживала цю історію, проте знайшла в собі сили записати відео, в якому описала свої почуття та звинуватила тих, хто розмістив її приватні фото, згодом вона виступила на Tedx та знялась у професійній фотосесії у стилі «ню». Емма на сьогодні є чи не найвідомішою жертвою порнопомсти, яка змогла вийти з цієї історії з найменшими для себе втратами.

Порнопомста: коли ваші приватні фото бачать всі

Порнопомста – це публікація у відкритому доступі інтимних фотографій або відео людини без її згоди, але таким чином, щоб ця людина була ідентифікована і щоб ці фотографії побачили її знайомі та рідні. Фотографії в інтернеті публікують хакери, які отримали до них доступ, зламавши акаунт жертви, або колишні знайомі чи колишні коханці постраждалих, які в такий спосіб хочуть відомстити їм. Знімки та відео можуть супроводжуватись посиланням на профайл жертви у Facebook чи Instagram, а іноді й публікацією домашньої адреси та номеру телефону.

Згідно з даними дослідження Інституту даних та суспільства (Data & Society Research Institute), один із 25 американців або зустрічався із загрозами щодо порнопомсти, або був жертвою таких дій. Це приблизно 10 млн жителів США. Найчастіше порнопомста застосовується до жінок у віці до 30 років, представників сексуальних меншин та членів ЛГБТ-спільноти. Страждають від порнопомсти і відомі актриси, на знімки яких цілеспрямовано полюють представники хакерського угрупування Celeb Jihad, жертвами якого були Ріана, Майлі Сайрус, Ема Уотсон, Крістен Стюар та десятки інших зірок, серед яких навіть спортсменки та відомий гольфіст Тайгер Вудс.

Проте жертвою порнопомсти може бути будь-хто. До прикладу, у Великобританії жертвою став хлопець (його ім’я не оприлюднювали), чиї знімки його колишня дівчина Еллі Мілаф (Ellie Melaugh) розмістила в соцмережах Twitter та Facebook, додавши до них посилання на персональну сторінку хлопця. Окрім того, вона створила акаунт хлопця на сайті знайомств та вказала його телефон. Дівчина була засуджена до трьох місяців тюрми, ставши першою дівчиною, засудженою за такі дії щодо чоловіка. До цього у Великобританії відповідали за порнопомсту в суді лише чоловіки та дві дівчини, які розмістили фотографії інших дівчат.

Серед жертв порнопомсти є ті, які не витримали сорому через опубліковані знімки. 15-річна жителька Бразилії Каріна Сайфер Олівейра (Karina Saifer Oliveira)  у листопаді 2017 року покінчила з собою після того, як її колишній бойфренд, старший за неї на декілька років, опублікував в інтернеті її інтимні фотографії та відео.

Боротьба з порнопомстою – закон та технології

Велика кількість випадків помсти шляхом публікації інтимних фото, яка зросла в епоху соціальних мереж та смартфонів, викликала необхідність якось боротись з цієї проблемою. Робити це можна двома шляхами – на законодавчому рівні, вважаючи такі дії злочинними, а також на рівні технологічному, коли онлайн-сервіси запускають інструменти, які допоможуть захистити користувачів від порнопомсти.

Як пошукові системи борються з порнопомстою

Google ще у 2015 році повідомила, що буде видаляти з пошукової видачі результати, які ведуть на відверті фото та відео, розміщені у Мережі без згоди зображених на них людей. Окрім того, компанія відкрила доступ до спеціальної веб-форми, за допомогою якої можна надіслати запит на видалення таких фотографій та відео з пошукової видачі. У цій формі потрібно вказати, що саме потрібно зробити – видалити дані з результатів пошуку чи заборонити їх показ. Окремо рекомендується звернутися до власника веб-сайту. Адже неможливість знайти інтимні фото чи відео через Google не означає, що ці фото та відео не будуть доступні в інтернеті, а отримати доступ до них можна, наприклад, просто відвідавши сайт.

Тоді ж подібну практику анонсувала і компанія Microsoft, яка володіє другою за популярністю пошуковою системою Bing. У компанії пообіцяли видаляти з пошукової видачі фотографії та відео оголених людей, які не давали дозвіл на таку публікацію. Такий самий контент видаляється з хмарного сервісу OneDrive та ігрового Xbox Live. Відправити запит на видалення можна через спеціальну форму.

Проте очевидно, що дії обох компаній лише частково унеможливлюють доступ до контенту, який став джерелом порнопомсти, адже видалення в пошуковій видачі не означає видалення з сайту-джерела, а якому контент розміщено. Добитись такого видалення – набагато складніше і часто для цього потрібно звертатись до суду. 

Інтимні знімки та політика соціальних мереж

Поширення соціальних мереж стало додатковим чинником для розповсюдження порнопомсти. Тому адміністрації відповідних сервісів стали вводити свої правила і щодо інтимних фотографій, і щодо користувачів, які їх розповсюджують. Цікаво, що автори законів з різних країн  швидше відреагували на виникнення порнопомсти як явища, хоча законодавчі переслідування логічно вступають уже після того, як знімки з’явилися на одному з сайтів. І правильна боротьба з такими знімками та їх оперативне видалення може призвести до того, що суд виявиться просто непотрібним.

Наприклад, Facebook ще на початку 2017 року представила статистику випадків помсти та шантажу за допомогою інтимних фотографій. Стало відомо, що лише у січні 2017 року компанія виявила біля 54 тисяч випадків порнопомсти та шантажу. Через це було заблоковано більш як 14 тисяч акаунтів. Найстрашніше, що 33 випадки зачіпали неповнолітніх.

Попри те, що проблема є давньою і соціальні сервіси давно про неї знають, лише у другій половині 2017 року були анонсовані реальні спроби щодо її вирішення. Наприклад, сервіс мікроблогінгу Twitter у жовтні 2017 року анонсував нові правила, згідно з якими сервіс блокуватиме користувачів, які поширюють інтимні фото, а також видаляти такі знімки.

У листопаді 2017 року про своє бачення щодо вирішення проблеми інтимної помсти анонсувала соцмережа Facebook. Ця система захисту стала тестуватися у чотирьох країнах і стосувалась сервісів Facebook та Instagram. Користувачам пропонувалось відправити самому собі у Facebook Messenger свої інтимні знімки. Їх соцмережа планувала використовувати як умовний зразок, і якщо інші люди намагатимуться опублікувати ці фото, автоматизована система ідентифікації та захисту не дозволить це зробити.

Такий дивний підхід Facebook до вирішення проблеми порно помсти викликав дуже активні обговорення у Мережі і жарти з приводу того, що модератори соцмережі будуть завалені інтимними фотографіями користувачів.

Порнопомста та закон

Все більше країн світу вводять законодавчі норми проти порнопомсти. Вперше закон, який прирівнював порнопомсту до сексуального злочину, прийняв Ізраїль у 2014 році. Є такі закони в Австралії, в декількох штатах США. Жертви можуть апелювати щодо порушення права на приватне життя – такі норми є у 40 штатах США. Якщо фото були зняті самою жертвою, то вона може вимагати припинити їх розповсюдження через порушення авторських прав.

У Франції злочином вважається умисне втручання в персональне життя людини шляхом поширення її фотографій без її згоди, аналогічна норма права діє в Японії. Є закон, який забороняє поширювати інтимні фото, у Філіппінах.

Однією з перших країн, де помста за допомогою фотографій інтимного характеру стала кримінальним злочином, стала Великобританія – відповідний закон було прийнято ще у 2015 році. До цього жертви оприлюднених інтимних знімків вимушені були захищатися, користуючись нормою про недоторканість особистого життя. Та й поліція з великою неохотою бралася за ці справи, то ж жертви вимушені були звертатися у цивільні суди.

У США ж наразі лише обговорюється можливість класифікації порно помсти як кримінального злочину.

Бізнес на жертвах порнопомсти

У жертв порнопомсти є ще одна серйозна проблема – платні сайти, які розміщують на своїх сторінках інтимні фото та відео. Знайти цей контент на таких сайтах доволі складно, бо через платні умови доступу пошукові системи їх "не бачать", тому інтимні відеоролики можуть зберігатись на таких ресурсах доволі довго. Та й поліції доволі важко працювати з адміністраторами таких ресурсів.

null

Наприклад, лише більше п’яти років працював подібний сайт isanyoneup.com і лише тоді ФБР вдалося заарештувати його власника Хантера Мура (Hunter Moore). Цей сайт довгий час вважався однією з найпопулярніших платформ для порнопомсти. Мур, ще відомий як "найбільш ненависна людина інтернету" використовував норму закону про те, що власник сайту не відповідає за розміщений на його сторінках контент, а заарештувати його вдалося лише тоді, коли виявилось, що Мур зламав декілька комп’ютерів та акаунтів для крадіжки інтимних фото. На жаль, Мур через співробітництво зі слідством отримав лише 2,5 роки тюрми.

null

Кевін Крістофер Боллерт

Менше пощастило власнику ще одного сайту для інтимних знімків Кевіну Крістоферу Боллерту (Kevin Christopher Bollaert), якому належали сайти UGotPosted.com та changemyreputation.com. На їх сторінках розміщували інтимні фото жінок, які надсилали їх колишні коханці. Заплативши гроші ($300-$350), ці фото можна було прибрати. Кевіна було засуджено до 18 років тюрми.

Коли закони не працюють

Проте попри всебічні спроби боротьби з порнопомстою, прийняті закони та інструменти соцмереж, далеко не завжди ця боротьба стає успішною. Прикладом цього є історія Крісі Чемберс.

null

 Крісі Чемберс 

Чотири роли британська актриса та співачка Крісі Чемберс (Chrissy Chambers) судилась зі своїм колишнім бой-френдом, який таємно зняв їх "прощальний секс" та розмістив на порносайті.

Крісі та її подруга Бріа є авторками популярного YouTube-каналу Lesbian Love і є однією з найвідоміших ЛГБД-пар у YouTube. Відносини з колишнім хлопцем у Крісі були у 2008-2009 роках, коли їй було 18 років. Через декілька років після розриву з хлопцем Крісі дізналась, що він зняв їх інтимне відео та розмістив у вільному доступі, вказавши її ім’я, уже тоді, коли актриса ставала відомою, знявшись у декількох фільмах, телешоу та серіалах.

Її популярність призвела до того, що 37 порносайтів опублікували це відео у себе. Звернення до адміністрації сайтів з вимогою видалити відео були марними, поліція за справу братися не хотіла, бо закону про порнопомсту у країні тоді ще не було. Та навіть коли його прийняли, Крісі не могла ним скористатись, бо для її випадку сплив термін давності.

Крісі подала цивільний позов, гроші на який (20 тисяч фунтів стерлінгів) вона збирала за допомогою краудфандингу. Після трьох років судових засідань, у січні 2018 року,  чоловіка було визнано винним, він повинен виплатити компенсацію та сплатити всі судові витрати.

А Кріс Чемберс, яка багато писала і говорила про проблему порнопомсти, прокоментувала перемогу так: "Кожна жертва такого злочину повинна знати, що може боротися і вигравати. Вам стане легше і ви зможете рухатися далі – і вам не доведеться проходити через це самій".

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тис. керованими авіабомбами: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
17:23
наручники
Російського журналіста Forbes затримали за репост публікації про події в Бучі, йому загрожує до 10 років тюрми
17:17
картина Леонардо да Вінчі "Мона Ліза"
"Мону Лізу" можуть перемістити у підземну кімнату, адже картина викликає "розчарування громадськості"
17:09
Іран Росія
"Відносини виходять на новий рівень": Росія й Іран заявили про поглиблення співпраці у військовій сфері
17:07
Дрон РФ влучив у цивільну автівку на Харківщині: постраждало подружжя волонтерів та їхній син
16:58
ґрати
Шпигуна ГРУ, який збирав дані про вогневі позиції артилерії ЗСУ на Миколаївщині, засудили до 11 років
16:50
Ексклюзив
Енергетика
Без імпорту нам не обійтися: нардеп Кучеренко про дефіцит електроенергії в Україні
16:47
вимкнення електроенергії
Уряд ухвалив рішення залишити ціни на газ та електроенергію для населення без змін
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
16:00
Президент Литви Гітанас Науседа
"Елемент стримування": Науседа заявив, що підтримує розміщення ядерної зброї в Польщі
15:57
Ллойд Остін
Ми готуємося до будь-якої подальшої агресії РФ, включно з агресією щодо наших партнерів, - Остін під час відкриття "Рамштайну"
Більше новин