Пенсія для бабусі з ОРДЛО

Наталя Іщенко
16 квітня, 2018 понедiлок
12:30
Зміст

Платити тим, кому можна, і допомагати тим, кому треба

Тема пенсій для мешканців окупованих території Донбасу останнім часом стала приводом для багаточисельних маніпуляцій та спекуляцій.

Це питання дійсно є важким з емоційної точки зору. Картинка стареньких та інвалідів, що голодують, може розчулити кого завгодно. Але для того, щоб обговорювати шляхи вирішення проблеми пенсійного забезпечення громадян України на окупованих РФ територіях Донецької та Луганської областей по суті, спочатку треба відкинути всі спроби маніпулювання цим питанням.

Потім необхідно відразу розділити два аспекти – технічно-правовий та гуманітарний. Тобто, відділити обговорення пошуків методів здійснення законних та реальних виплат тим людям, які мають на це право, від необхідності гуманітарної допомоги малозабезпеченим верствам населення на непідконтрольних територіях. Це різні речі та різні процеси.

На жаль, не тільки окремі політики, але і окремі організації, які оголошують себе правозахисними, як і окремі правозахисні активісти, не хочуть йти шляхом пошуків розумних та реальних варіантів рішення цієї проблеми.

Не виключено, що намагаються протягнути емоційне, невиважене та нелегітимне рішення, завдяки якому буде легко займатися махінаціями із бюджетними коштами.

Але яке буде невигідне, в першу чергу, справжнім пенсіонерам Донбасу з українським паспортом.

Наявність бабусь, яким важко перетинати лінію розмежування, не відміняє наявність реальної небезпеки фальшування списків тих, хто претендує на виплати пенсій з державного бюджету України, а існування людей із особливими потребами, що мають право на пенсії, не може слугувати "ширмою" для "шахтарів та трактористів", які також можуть мати право на пенсію, але про яких ніхто не дасть жодної гарантії щодо їхньої неучасті в незаконних збройних формуваннях.

Якщо ж відкинути спекуляції та маніпуляції, то можна побачити, що, насправді, мова йде про необхідність забезпечення виплат пенсій саме тим, кому вони призначені, в тих місцях, де це буде безпечно для самих пенсіонерів і з гарантією, що з грошей українських платників податків не буде напряму фінансуватися тероризм та терористи.

Паралельно треба ставити питання щодо організації гуманітарної допомоги вразливим верствам громадянам України в ОРДЛО, які не можуть отримувати свої законні виплати.

На сьогодні не існує методики, як без ідентифікації проводити пенсійні виплати мешканцям ОРДЛО, і відпрацювати такий механізм українській владі поки що не вдалося "ні з донорами, ні з ким", нещодавно зізнався журналістам голова Донецької обласної військо-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

Міністр соціальної політики Андрій Рева, свого часу, зазначив: "На окупованих територіях ми не можемо гарантувати людям їхні конституційні права. …там немає Пенсійного фонду та органів соціального захисту населення. Яким чином ми можемо там платити людям пенсії? ...коли мені сьогодні кажуть, що треба платити там, відповідаю: "Так, треба платити. Розкажіть мені як". І все починають розповідати про якийсь комплексному механізмі. А що це таке - пояснити ніхто не може", - наголошував Рева.

Правозахисники як аргументи на користь бюджетних виплат всім пенсіонерам ОРДЛО, згадують рішення Європейського суду з прав людини щодо пенсій. Але в тих рішеннях мова йде про прецеденти, які використовуються для врегулювання порядку виплати пенсії за кордон тим громадянам України, які мають право на постійне проживання у іншій країні. Особливості виконання рішень на окупованої території, при повної відсутності легітимної влади, звісно, там ніяк не розписані.

Втім, все ж таки хтось спробував діяти саме так, як рекомендують ці юристи - звернувся до суду, дійшов навіть до Європейського суду з прав людини. В підсумку, у лютому 2018року ЄСПЛ ухвалив рішення, де зазначив, що, з огляду на тривалий конфлікт, Україна позбавлена можливостей виплати пенсій на території поза її контролем.

"ЄСПЛ підтвердив, що Україна зробила все можливе для забезпечення соціальними виплатами жителів окупованого Донбасу. Через триваючий конфлікт ми фізично не можемо платити пенсії на тимчасово неконтрольованій частині Донбасу і це не є порушенням Конвенції. А платити пенсії в окупованому Донбасі зараз може лише Росія, яка здійснює ефективний контроль над цією територією",  - зазначив тоді у своєму Фейсбуці заступник міністра юстиції Сергій Пєтухов.

Міністр соцполітики не виключає, що можна буде поновити повноцінну виплату пенсій у випадку введення миротворчих сил. Губернатор Донеччини, в свою чергу, пропонує, щоб вже зараз доставку пенсій на окуповані території взяв на себе Червоний Хрест. Але в такому випадку цей процес за формою буде ближче до гуманітарної допомоги з усіма наслідками саме такого методу роздачі коштів. Крім того, Червоний хрест точно не має інфраструктури для створення і верифікації списків пенсіонерів, а отже є небезпека потрапляння коштів не в ті руки.

Цікаво, що правозахисні активісти дорікають Україні прикладом Грузії, яка нібито виплачує пенсії мешканцям Абхазії та Південної Осетії. Звісно, це повна нісенітниця, але краще про реалії грузинських окупованих територій розкаже безпосередньо Петре Канкава, перший заступник міністра Грузії з примирення та громадянської рівності. Ось що він розповів в своєму коментарі для спеціального видання "Право на пенсію в умовах збройного конфлікту: міжнародний досвід та шлях України", що було видано Норвезької радою у справах біженців за підтримки Агентства ООН у справах біженців (UNHCR) та Європейської Комісії з питань цивільного захисту та гуманітарної допомоги (ECHO):

«…у нас дуже цікавий досвід. Якщо 10-12 років тому у нас були фінансові проблеми, і ми не могли піклуватися про людей, що живуть на окупованих територіях, тепер ми готові подбати про них і на- дати їм всі необхідні умови, щоб задовольнити їхні потреби, надати їм пенсію та іншу підтримку. Але тепер ми зіткнулися з тим, що Російська Федерація не дозволяє нам цього робити. Я хотів би дати вам пораду просто піклуватися про своїх людей, поки у вас є така можливість", - повідомив Канкава.

Отже, Грузія, за словами грузинського урядовця, спочатку не виплачувала пенсії, тому що не було грошей. Тепер гроші є, але ці виплати зробити вже не можливо через позицію РФ. Тобто, Грузія не платить пенсії в Абхазії та Південній Осетії, і не платила мешканцям окупованих територій всі 25 років окупації.

На думку грузинського заступника міністра, Україна має діячі інакше, тобто робити виплати, "піклуватися про людей", якщо в нас є така можливість. Але якщо такої можливості немає (а її немає)? Знов, як то кажуть, за рибу гроші…

Якщо спробувати резюмувати шляхи вирішення цієї складної та болючої пенсійної проблеми, то ми побачимо, що виплачувати пенсії мешканцям ОРДЛО можна або забезпечивши дотримання закону та порядку, тобто на підконтрольній території після верифікації, що й робиться де-факто. Або взявши участь в організації благодійної допомоги там, де легітимним та прозорим шляхом Україна, яка не контролює тимчасово окуповані території, нічого не може вдіяти.

А загалом залишається чекати миротворців, які, як сподіваються в українському уряді, зможуть забезпечити дотримання конституційних прав громадян України на непідконтрольній нині українській владі частині Донбасу.

Теги:
Читайте також:
Київ
+20°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.48
    Купівля 39.48
    Продаж 39.98
  • EUR
    Купівля 42.37
    Продаж 43.09
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
10 травня
20:08
Оновлено
Унаслідок російських обстрілів Харківщини загинули троє цивільних, є поранені
20:04
OPINION
Ігор Гулик
Для кого Єрмак концентрує владу?
20:01
Мая Санду
У МЗС РФ назвали політику Санду геноцидом. Молдова відповіла
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 807-го дня війни: Повітряні Сили отримали перший тренажер F-16, дрони влаштували пожежу на НПЗ у Калузькій області РФ
19:39
За добу Сили оборони відбили 22 ворожі атаки на Авдіївському напрямку
19:33
на фото наслідки обстрілу Харкова 8 травня 2024 року
В Україні у квітні через обстріли РФ загинули щонайменше 129 цивільних, – ООН
19:26
штучний інтелект
Обманюють, блефують та прикидаються людьми: дослідники попередили про нові здібності ШІ
19:21
США Україна
Байден підписав указ про передачу Україні військової допомоги на $400 млн
19:13
Румунія, прапор Румунії
У Румунії заявили, що з початку великої війни до них утекли 11 тис. українських чоловіків
19:01
Американські вчені попередили про найсильнішу за 20 років геомагнітну бурю: як це вплине на Землю
18:53
Андрій Дончик
Держкіно призначило нового директора кіностудії імені Довженка
18:47
Ексклюзив
Керченський міст
Окупанти продовжують переміщувати Керченським мостом важку броньовану техніку, - "Інформаційний спротив"
18:43
окупаційна символіка
Литовські прикордонники не пропустили з Білорусі вагон з намальованим знаком "Z"
18:38
Бельгія
Бельгія виділить Україні €9 млн для відновлення енергетичної інфраструктури
18:31
Дмитро Медведєв
"Полетить не лише до Києва": Медведєв знову погрожує атакувати Велику Британію за допомогу Україні
18:16
Президент України Володимир Зеленський
Снаряди для України: Зеленський відповів Фіцо, який образив словаків за збір коштів
18:12
Віктор Гулевич
Лукашенко звільнив з посади начальника генштабу Білорусі
18:08
Василь Байдак
Комік Василь Байдак буде одним із коментаторів фіналу Євробачення-2024
18:07
OPINION
Валерій Пекар
На захист дисидентів: вони — візіонери майбутнього
18:05
ізраїльські солдати
Ізраїль схвалив розширення військової операції у Рафаху
18:00
Служба безпеки України
Штурмували позиції ЗСУ на Донеччині: серед трьох підозрюваних бойовик, який воював проти сил АТО
17:55
відключення електроенергії
Атаки РФ на підстанції та об'єкти системи передачі несуть загрозу для атомних станцій, – Міненерго
17:39
Тумадж Салехі
Coldplay, Стінг та ще 100 митців закликали звільнити засудженого в Ірані до смертної кари репера Тумаджа Салехі
17:37
Оновлено
Президентка Словаччини Чапутова зустрілась у Києві з прем'єром Шмигалем
17:28
Ексклюзив
знищені окупанти
Якщо росіяни не змогли прорватися в перші 12 годин, то вони вже втратили "вікно можливостей": Defence Express про ситуацію на Харківщині
17:24
окупанти
Схоже на імітацію російського наступу, – ЦПД про ситуацію на Харківщині
17:13
Кліматичні активісти пошкодили вітрину з Великою хартією вольностей
Кліматичні активісти пошкодили вітрину з Великою хартією вольностей у Британській бібліотеці
17:10
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль
Україна планує протягом наступних пів року суттєво децентралізувати енергосистему, – Шмигаль
17:07
Україна й Бельгія розпочали переговори щодо безпекової угоди
17:05
Херсонський музей ідентифікував ще одну викрадену росіянами під час окупації картину
16:52
військовий квиток, мобілізація
Важко уявити, що польська влада повертатиме чоловіків призовного віку в Україну силою, – посол
16:52
Філіппіни, ВМС
Радник адміністрації президента Філіппін з нацбезпеки закликав вислати з країни китайських дипломатів: причина
16:49
Володимир Зеленський
Президент Зеленський не втратить свою легітимність після 21 травня, - Малюська
16:34
Герман Галущенко
Галущенко розповів, скільки часу знадобиться на добудову третього енергоблока ХАЕС
16:31
Зможуть очищати до 20 тис. м² землі щодня: агрохолдинг "Нібулон" отримав сертифікати на розмінування
16:26
US Department of Defense
Перші винищувачі F-16 Україна отримає до липня, - ЗМІ
16:18
На фото: Мохаммад Расулоф
В Ірані відомого режисера засудили до 8 років ув'язнення та побиття батогом за його фільми
16:18
Протести в Тбілісі
"Несумісний з європейськими цінностями", - країни ЄС попередили Грузію про наслідки закону про "іноагентів"
16:06
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Три базові речі не прописані в законі про мобілізацію, - нардеп Синютка
16:06
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Бий своїх, щоб чужі боялись. Чому Кубраков з фаворита став "крысой"?
Більше новин