Соціальна карма: як соцмережі завадять вам отримати роботу чи взяти кредит

Надія Баловсяк
14 листопада, 2018 середа
09:17

Висловлювання в соціальних мережах давно перестали бути аналогом кухонних бесід і висловлювань для вузького кола однодумців. А вміст акаунту в соцмережі може завадити не лише отримати гарну посаду в успішній компанії, але й кредит чи вигідне страхування.

Твіт за 40 мільйонів та звільнення за Гітлера

На початку серпня засновник та керівник Tesla Ілон Маск опублікував, мабуть, найдорожчий твіт в історії. У своєму акаунті Маск повідомив, що планує перетворити компанію Tesla в приватну і викупити всі акції по ціні в $420. На той момент акції торгувалися набагато дешевше, тому очевидно, що за короткий час після публікації вони виросли в ціні на 11%. Згодом стало відомо, що повідомлення своє Елон Маск написав, не маючи жодних підстав озвучувати таку ціну акцій. Результатом двомісячного розслідування цих дій Маска з боку Комісії по цінним паперам США став штраф у розмірі $20 млн особисто для Елона і ще $20 млн для компанії Tesla. Причина штрафу полягала в тому, що такі безпідставні заяви керівника публічної компанії є спробую ввести в оману інвесторів, тобто людей, у яких є акції Tesla. Таким чином, трохи більше50 символів того злощасного Twitter-запису обійшлися компанії та її керівникові трохи менше мільйона доларів за символ.

У квітні через публікацію у своєму Facebook-акаунті допису з привітанням Гітлера з днем народження як «великого чоловіка» львівська вчителька історії та заступник директора однієї з шкіл Мар’яна Батюк викликала доволі жваве обговорення у медіа, що призвело до її звільнення з роботи

Історій про втрату роботи через соціальні мережі в наш час не здивуєш. Активність користувачів цікавить їх роботодавців, в тому числі потенційних. Проте не лише фахівці по персоналу вивчають вміст соцмереж. Користувацькі акаунти стали об’єктом уваги і банківських установ, і страхових компаній.

Персональний чи публічний: кому потрібен наш профайл в соцмережі

Вміст профайлу в соціальній мережі важко назвати приватним простором, в якому користувач може писати все, що заманеться. Вміст профайлу ретельно вивчається рекрутерами та майбутніми роботодавцями ще перед запрошенням на співбесіду.

Іноді буває, що після такого аналізу потенційному співробітнику відмовляють навіть у першій співбесіді. Однак найчастіше соціальні мережі просто є ще одним каналом, що допомагає скласти портрет претендента. Проте, зайва відвертість, в тому числі з робочих питань, може стати приводом для відмови в новому цікавому місці роботи або, як мінімум, предметом більш пильної вивчення людини службою безпеки.

Кар’єрний консультант Уляна Ходорівська розповідає, що роботодавці в наш час часто перевіряють соцмережі. Але строгих вимог до їх вмісту немає. "В таких випадках потрібно керуватися здоровим глуздом. Якщо мова йде про персональну сторінку фахівця, який може презентувати компанію та який спілкується з клієнтами, то очевидно, що політика контенту на ній повинна співпадати з політикою компанії. І буде дивним, якщо така сторінка міститиме велику кількість перепостів котиків чи результатів проходження дивних тестів. Любителям такого контенту краще свою сторінку закривати лише для друзів. Найкращий спосіб зрозуміти, що повинно бути на сторінці фахівця – подивитись на неї так, ніби ви бачите її вперше і уявити, що можна сказати про її власника. Наприклад, якщо на сторінці потенційного фахівця з комунікацій (SMM) багато скарг або репостів цитат про мізантропію, то навряд чи її власник легко знайде роботу, адже втомлений від спілкування з людьми фахівець з комунікації – це виглядає, принаймні, дивно. Сторінка в соцмережі – це інструмент самопрезентації та простий спосіб перевірити, чи співпадають цінності потенційного працівника з цінностями компанії. Наприклад, фото з карнавалу у фривольному костюмі не збентежать рекрут ера стартапу, який наймає ІТ-фахівця, проте можуть насторожити, якщо ці фото розмістив кандидат на посаду начальника PR-відділу інвестиційного банку".

Як заробити на онлайн-репутації

Інтерес компаній до профайлів в соціальних мережах їх актуальних та майбутніх співробітників стало вже звичним явищем. Відповіддю на такий інтерес стало зростання популярності онлайнових репутаційних сервісів. Ці сервіси дозволяють сформувати колективну оцінку людини на основі оцінок його співробітників. Така колективна оцінка, на думку авторів таких стартапів, буде більш точною. Адже дуже правильний і вилизаний профайл в Facebook може належати склочна людині, який просто не вміє працювати з іншими людьми. Поява такого в своєму колективі може стати справжньою проблемою.

До прикладу, проект Honestly.com (як і його головний конкурент, куплений мережею LinkedIn та згодом закритий сервіс Cubeduel) допомагає у формуванні рейтингу працівника на основі думок його колег. За допомогою сервісу можна провести рейтингові голосування та залишити відгуки про своїх колег по роботі, в тому числі анонімні. Сервіс дозволяє дізнатися про людину навіть те, що їй в обличчя колеги часто не ризикнуть сказати, а сама людина не може редагувати цю інформацію. Тому часом цей сервіс називають "майданчиком для наклепу і зведення рахунків".

До вмісту сервісів типу Honestly варто ставитися вкрай обережно, адже інформаційна війна може завдати дуже відчутну втрату діловій репутації людини. Через такі загрози виник стартап ReputationDefender, який пропонує свої послуги у сфері соціальної та іміджевої безпеки, а саме пропонує супровід при роботі з сервісами типу Honestly.com, LinkedIn. Сервіс допомагає відслідковувати всі згадки про людину та навіть допомагає в просуванні позитивних згадок у пошуковій видачі Google.

 

Кредитно-соціальний скоринг: як соцмережі допомагають або заважають отримати кредит від банку

Кількість інформації, яка публікується в соцмережах та поява інструментів аналізу великих даних призвела до того, що на вміст соцмереж стали звертати уваги банки та фінансові установи – наприклад, при прийнятті рішення щодо видачі кредиту.

Деякі з них просто аналізують соціальні профілі користувачів, інші будують власні системи оцінки клієнтів. Такі оцінки отримали назву соціального або банківського скорингу.

Чіткі правила, за якими будується банківський скоринг, очевидно, компанії не озвучують. Проте за деякими публікаціями та описам власне сервісів можна частково зрозуміти, яка інформація цікавить скорингові компанії та як вона використовується. Наприклад, дивним може статись існування профайлу протягом недостатньо довгого часу, наприклад, 2-3 місяці. Це може говорити або про втрату доступу до старого профайлу, або про те, що його власнику є що приховувати. Ще один підозрілий момент: якщо на геотеги на більшості фото не відповідають вказаному у профайлі місцю проживання, це може свідчити про те, що людина збрехала. Інтерес можуть викликати й групи, до яких долучився користувач та сайти, які він відвідує (що теж можна відслідкувати, хоч й не так очевидно). Якщо серед груп є ті, в яких обговорюються, до прикладу, напівлегальні методи обману банків, то така людина не є бажаним клієнтом цих самих банків і сервіс їй присвоїть низький показник рейтингу.

Додатковими критеріями для аналізу можуть бути акаунти, які користувач фоловить у Twitter або за якими слідкує у Instagram, вміст листів у Gmail, правдивість записів у LinkedIn. Цікаво, що наявність певної кількості контактів з проблемними кредитами таких не кращим чином вплине на підсумковий рейтинг.

Наприклад, банківським скорингом займається проект Lenddo  - він проводить аналіз онлайн-портрету користуваа та надає оцінку платоспроможності майбутнього одержувача кредиту. Алгоритми аналізу цієї компанії використовують якийсь універсальний профайл людини, отриманий з інтернету. Сервіс вміє враховувати дані соціальних мереж (Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+), активність на інших сайтах і все, що може знайти в Мережі про людину і на основі такого аналізу формує рейтинг – оцінку, яку передає в банк. Розробники сервісу стверджують, що вони стали першою компанією, яка використовує нашу онлайн-активність для оцінки нашої кредитоспроможності.

В США, в країні, де практично у кожної людини є своя кредитна історія, є сервіс Credit Karma, який надає рекомендації по кредитах тим людям, у яких немає кредитної історії (студенти, емігранти, фрілансери). Сервіс також аналізує профілі користувачів в соцмережах і формує якусь зведену оцінку, якою можуть скористатися банки. Автори стартапу Karma, що представляє собою систему рейтингу і відгуків про людей, які бажають стати аналогом Yelp (сервісу відгуків про заклади) для реальних людей. Іншими словами, Karma збирає відгуки про людей і агрегує їх на сторінці людини в соціальній мережі. За задумом авторів сервісу, завдяки Karma можна поручитися за свого знайомого, наприклад, перед орендодавцем або страховою компанією, перед майбутнім роботодавцем або банком.

Доволі успішним став український стартап bNesis, який також займається банківським скорингом. Стартап допомагає в оцінці кредиторів банків, аналізуючи дані клієнта з різних джерел, у тому числі бюро кредитних історій, соцмереж та інших. На початку року цей стартап повідомив https://lab.bit.ua/2018/02/bnesis-kredit/ про співробітництво з «Альфа-Банком Україна» у питаннях кредитування клієнтів.

Аналогічний сервіс з'явився недавно в Європі - стартап Kreditech, він працює в Польщі, Іспанії, Чехії, і Мексиці, давно та успішно працює сервіс скорингу FriendlyScore.

Володимир Мудрий, член правління АТ "ОТП Банк", який очолює роздрібний бізнес банку, стверджує, що наразі українські банки лише приглядаються до технологій соціального скорингу:

"Як повідомляли ЗМІ, уряд Китаю працює над запуском до 2020 року повномасштабної системи кредитно-соціального рейтингу, яка буде враховувати платоспроможність і благонадійність громадян. Однак вже зараз там державі доводиться змагатися або залучати на свій бік таких гігантів, як Tencent і Alibaba. Рейтингові системи Sesame Credit від Alibaba і Tencent Credit від Tencent відрізняються від стандартних банківських систем тим, що враховують не тільки кредитну історію і фінансове становище клієнтів, але і їх профілі і дії в соцмережах.

Ми, звичайно, "трохи відстаємо" від Китаю, і рівень проникнення big data в цілому відповідає і ступеню сприйняття суспільством. Кожній технології - свій час. На даному етапі ми в ОТП Банку використовуємо соцмережі для пошуку контактів з клієнтом (рекламний таргетинг тощо).

А за результатами проведеної інкубаційної програми для стартапів Open Banking Lab зараз розробляємо спільний пілот з компанією bNesis, який об'єднає кредитну онлайн-платформу і хаб для зовнішніх джерел даних. Як і з будь-яким пілотом, прогнозувати результати ще рано. Але сама робота і запущені проекти говорять про те, що українська банківська система також рухається по орбіті світових трендів".

Профілювання особистості від страхових компаній: як заплатити менше

Не лише банки хочуть краще знати своїх позичальників. Вміст акаунтів у соцмережах своїх потенційних клієнтів вивчають й страхові компанії. Наприклад, стартап Firstcarquote аналізує Facebook-профайли клієнтів перед тим, як запропонувати їм страховий план. Цікаво, що перші версії продукту були заблоковані самою компанією Facebook за порушення правил роботи з даними користувачів. Згодом компанія створила інструмент профілювання особистості – сервіс, який аналізує відкриті дані Facebook-профайлу та будує цифровий портрет особистості, визначає її характеристики, серед яких є критерії щодо рівня нервозності та емоційності, а тоді прогнозує ймовірність певних страхових випадків.

Компанії, які продають послуги медичного страхування, також активно використовуть соціальні мережі з метою виявлення випадків шахрайств, наприклад, аналізують записи користувачів, намагаючись визначити рівень емоційного забарвлення їх, перевірити, які слова використовує людина, яка, наприклад, хворіє чи отримала травму. Вочевидь, що страхові компанії не охоче діляться такою інформацією, проте не приховують, що вивчення профайлу у соціальній мережі може бути причиною для перегляду страхових виплат. 

Що нас чекає в майбутньому і робити звичайним користувачам?

Змінювати свої звички, навіть знаючи про існування таких стартапів, по великому рахунку, не варто. Проте краще знати про них та розуміти всі нові загрози. Люди просто повинні усвідомлювати, що, по-перше, їх акаунти уже давно перестали бути приватними та є ті, кому інформація в них дуже потрібна. І, по-друге, варто розуміти, що занадто сильна відвертість в онлайні може бути використана проти них, а брехня точно буде ідентифікована.

Можливо, для когось оптимальним рішенням буде максимально обмежити доступ до свого профайлу і більше писати для друзів. Але будь-кому варто розуміти, що спроби брехні, наприклад, в анкеті для банку або страхової можуть бути дуже легко викриті.

Не варто забувати й про традиційні інструменти безпеки, наприклад, варто перевірити, яким додаткам ви надали доступ до своїх акантів у Facebook, Twitter та Instagram.

І робити все, щоб спроби китайської влади перетворити банківський скоринг на скоринг соціальний та запуск соціального рейтингу громадянина не стали реальністю. Адже інструменти для цього уже існують.

Теги:
Читайте також:
Київ
+1°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
Більше новин