Словаччина - Україна. Чому талановита молодь Шевченка змінює збірну на краще

Дмитро Марценишин
16 листопада, 2018 п'ятниця
08:00

Сьогодні збірна України зіграє проти Словаччини заключний матч Ліги націй, у якому Андрій Шевченко надасть черговий шанс молодим футболістам

Ліга націй

5-й тур

Дивізіон B. Група 1

Словаччина - Україна

16 листопада, Трнава, стадіон "Антон Малатінскі"

Початок - 21:45

Пряма трансляція на телеканалах "Україна" та "Футбол 1"


Дострокова перемога

Збірна України у першому в історії розіграші Ліги націй виступила відмінно. Команда Андрія Шевченка здобула у турнірі три поспіль перемоги та достроково забезпечила собі перше місце у групі 1 дивізіону B.

Наша національна команда стала першою у історії збірною, яка забезпечила собі путівку до найсильнішої ліги турніру. Там українці у 2020 році позмагаються з елітними європейськими командами - Іспанією, Францією, Англією, Португалією.

Збірна України усі три матчі у групі виграла переконливо, діючи з позиції сили та диктуючи суперникам свої умови. У стартовій грі українці перемогли на виїзді Чехію - 2:1. Окрім якісної гри, команда Андрія Шевченка продемонструвала характер. Чехи відкрили рахунок вже на 4-й хвилині. Українці відігралися наприкінці першого тайму зусиллями Євгена Коноплянки, а наприкінці гри дотиснули суперників, вирвавши перемогу. Її у компенсований арбітром час приніс Олександр Зінченко. Попри гол на фініші матчу, справедливість результату змушені були визнати навіть чехи, які поступилися українцям за усіма параметрами.

Не менш драматичною вийшла гра збірної України проти Словаччини. Вона відбувалася у Львові за порожніх трибун, через покарання нашої команди за поведінку вболівальників у попередньому відбірковому циклі.

Команда Андрія Шевченка знову домінувала на полі та досягла перемоги на 80-й хвилині, коли Віктор Циганков заробив пенальті, який реалізував Андрій Ярмоленко. Україна перемогла Словаччину 1:0.

До жовтневого матчу у Харкові з Чехами українці підходили на першому місці у групі. Навіть нічия гарантувала нашій команді дострокову перемогу в групі. Але, до честі збірної України, вона не стала задовольнятися мінімумом, а грала на перемогу. ЇЇ приніс гол Руслана Малиновського наприкінці першого тайму. Крім цього, наші футболісти не реалізували ще чимало гольових моментів, ні на мить не поставивши під сумнів закономірність результату. Україна перемогла Чехію 1:0 та достроково виграла змагання у групі.

Збірна Словаччини, окрім українців, програла на своєму полі Чехії 1:2, не має жодного очка та перебуває у турнірній таблиці на останньому місці. Словакам необхідно перемагати у двох заключних матчах проти Україна та Чехії, аби уникнути вильоту до дивізіону C.

До вирішальних матчі турніру Словаччина підійшла з новим тренером. Ян Козак після поразки від Чехії вирішив подати у відставку. Новим головним тренером команди став Павел Гапал.


Складові успіху

Андрій Шевченко після невдачі у відборі до чемпіонату світу-2018, у Лізі націй не став відступати від обраної концепції розвитку національної команди. Тренер ще два роки тому, після свого призначення, змінив обличчя збірної, зробивши ставку на контроль м’яча, середні та короткі передачі та гру першим номером.

До цього спонукав підбір виконавців нашої команди, серед яких багато технічних футболістів, які вміють та люблять працювати з м’ячем та діяти креативно.

Окрім багаторічних лідерів команди - Андрія Ярмоленка та Євгена Коноплянки, у цьому змагальному циклі у збірній з’явилося ще кілька футболістів, які стали у команді ключовими фігурами. Передовсім, це центральний півзахисник бельгійського "Генка" Руслан Малиновський. Він став тією самою об'єднувальною ланкою, якої раніше не вистачало збірній України у середині поля. Хавбек продуктивно діє при обороні та не боїться брати ініціативу на себе у наступі. Малиновський блискуче виконує штрафні та володіє потужним дальнім ударом. Завдяки цьому він став восени справжнім лідером команди.

Додав конструктиву в наступальних діях і натуралізований бразилець Марлос. Якісного атакувального хавбека українцям завжди не вистачало, і футболіст "Шахтаря" став саме тим пазлом, завдяки якому картина стала гармонійною.

Звичайно, треба відзначити й велику кількість молодих футболістів, яким довіряє Шевченко. Регулярно з'являється на полі 21-річний вінгер "Динамо" Віктор Циганков, який загострює гру і здатен самотужки зробити результат. Важливий внесок у гру робить його ровесник Олександр Зінченко, для якого матчі за національну команду, мов ковток свіжого повітря, через відсутність ігрової практики у його клубі - "Манчестер Сіті".

На новий рівень восени вийшов захисник "Динамо" Микита Бурда, який зміг у збірній та клубі замінити досвідченого "стовпа оборони" Євгена Хачеріді. А зліва у обороні став незамінним Микола Матвієнко. Попри брак ігрового часу в "Шахтарі" він доводить, що є кваліфікованим гравцем. На лівому фланзі у клубі він програє конкуренцію бразильцю Ісмаїлі, але своєю грою заслужив місце у складі донеччан і почав виходити на поле на правому фланзі та навіть у центрі. Така універсальність стане у нагоді й збірній.

Чи не найболючішою проблемою збірної була відсутність якісного центрального форварда. Динамівець Артем Бесєдін восени мало грав через травми. Євген Селезньов та Артем Кравець нестабільно виступали за клуби. Справжньою знахідкою для Шевченка у такій ситуації став Роман Яремчук з "Гента", який свого часу виявився не потрібен "Динамо", але розкрився у Бельгії. Фактурний форвард продуктивно працює у нападі, і нехай поки не забиває голів, але користь команді приносить суттєву.


Яким буде склад із Словаччиною

Матч проти збірної Словаччини вже не має для збірної України жодного турнірного значення. Андрій Шевченко отримав можливість поексперементувати зі складом та перевірити ще цілу групу молодих виконавців.

До цього спонукають і кадрові проблеми збірної. До кінця сезону вибув Андрій Ярмоленко, який важко травмувався у матчі чемпіонату Англії за "Вест Гем" та був прооперований. Щойно відновився від ушкодження Марлос, який ще не встиг набрати належної форми та не отримав виклик до збірної. Не потрапив цього разу до списку центральний захисник Ярослав Ракицький.

Натомість вперше до національної команди отримав виклик 19-річний лівий оборонець "Динамо" Віталій Миколенко, який восени витіснив із стартового складу киян віце-чемпіона світу - хорвата Йосипа Піваріча і показує, не на свій вік, зрілий футбол.

Також у складі інший динамівець - Микола Шапаренко, який у 20 років перетворюється на лідера півзахисту киян та ще скаже своє слово й у збірній. У атаці можуть за національну команду дебютувати 21-річний Мар’ян Швед, який забив кілька шедевральних голів за "Карпати" у чемпіонаті України та 22-річний Андрій Борячук за "Маріуполя".

Поглянувши на цей список можна дійти висновку, що за майбутнє збірної України можна бути спокійним. Нове талановите покоління українських футболістів поступово виходить на перші ролі і вже зараз здатне підсилити збірну.

Матч зі Словаччиною, а також товариська гра із Туреччиною, яка відбудеться 20 листопада, має стати для багатьох з цих футболістів бойовим хрещенням у національній команді. Восени українці своє завдання виконали, але попереду нові виклики. Навесні 2019 року стартує відбірковий турнір Євро-2020, де нашій команді неодмінну знадобляться свіжі сили.

Теги:
Читайте також:
Київ
+24°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
1 травня
18:26
Віола фон Крамон
Євродепутатка закликала скасувати для Грузії статус кандидата на вступ до ЄС
18:19
руйнування
Від початку великої війни Україна повідомила про підозри 100 вищим офіцерам РФ
18:18
Маріуполь
У районі Маріуполя прогриміли вибухи: окупанти посилили перевірки автівок у місті
18:00
OPINION
Юрій Бутусов
Скільки триватиме війна і що таке перемога для України
18:00
нова книжка Сергія Руденка "Анатомія війни. Путін і Україна"
"Про те, як і чому сталася російсько-українська війна": у Сергія Руденка виходить нова книга "Анатомія війни. Путін і Україна"
17:51
Ексклюзив
ветеран
Ветеранський бізнес: віцепрезидент ICC Ukraine Олексієнко закликав долучити до розробки законопроєкту Мінфін і Мінекономіки
17:47
Ентоні Блінкен та Іцхак Герцоґ
Блінкен відвідав Ізраїль і закликав підписати угоду про перемир’я в Газі
17:35
Мобілізація, повістки
Україна офіційно не зверталася до Польщі з проханням видати військовозобов'язаних чоловіків, – посол Зварич
17:32
Дмитро Табачник
В Україні конфіскували майно Табачника - ексміністра освіти часів Януковича
17:28
Андрій Ярмоленко, Динамо, УПЛ
Ярмоленко допоміг "Динамо" обіграти "Верес" і піднявся у рейтингу найкращих бомбардирів в історії ЧУ
17:22
Посол України в Польщі про припинення консульських послуг для чоловіків: "Вимушений крок"
17:21
Ексклюзив
ракетный корвет проект 22800 "Каракурт"
У Defence Express прокоментували підготовку в Росії до спуску на воду 2 кораблів для ЧФ
17:18
депортація дітей
Росіяни примусово виселяють українців з трьох населених пунктів на ТОТ Херсонщини, - Спротив
17:11
Михайло Мудрик, Челсі, АПЛ, Кубок Англії
"Йому, мабуть, дуже важко через війну": ексфутболіст "Челсі" знайшов виправдання невдачам Мудрика
17:10
На фото: Мохаммад Расулоф
В Ірані допитали творців фільму, який відібрали на Каннський кінофестиваль
17:09
Міноборони працює над обмеженням космічної зйомки території України
17:01
Ракета "Калібр"
У ГУР розповіли, скільки ракет "Циркон", "Онікс", "Калібр" і Х-69 має Росія
16:53
Оновлено
протести у Тбілісі
Закон "про іноагентів": під час протестів у Тбілісі затримали 63 людей, опозиція закликала громадян долучитися до акцій
16:50
Оновлено
Росіяни атакували Калинове й Гірник на Донеччині: загинули троє людей
16:40
Перед судом постане посадовець запорізького військкомату
Обирав авто для вилучення "на свій смак": судитимуть посадовця запорізького ТЦК
16:40
Володимир Путін і Сергій Шойгу
Росія намагається приховати вразливість своїх НПЗ перед атаками дронів, - ЦПД
16:39
Продавали трофейну зброю кримінальним клієнтам: в Україні викрили злочинне угруповання
16:34
Оновлено
на фото Золочів після обстрілу
РФ атакувала КАБами Золочів на Харківщині: є загиблі, серед поранених – дитина
16:30
В Україні суд дав 12 років тюрми окупанту, який ґвалтував мешканку Херсонщини
16:30
У Харкові 7 вулиць перейменували на честь загиблих нацгвардійців, рятувальника та прикордонника
16:27
Шахтар, Марлон Гомес і Микола Матвієнко
Хет-трик Марлона приніс "Шахтарю" перемогу над "Чорноморцем" в УПЛ
16:07
На фото: Брітні Спірс
Психіатр заявив, що Брітні Спірс повністю дисфункціональна та потребує нового опікуна
16:02
Байба Браже
Україні вже надали західну зброю, яку дозволили використовувати для ударів по РФ, - очільниця МЗС Латвії Браже
16:00
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Дугін та Карлсон. Чому інтервʼю ідеолога рашизму стало провалом
15:47
Федоров показав окопний РЕБ PARASOL українського виробництва
15:43
ДСНС: від російських мін в Україні загинули 297 людей, із них 15 – діти
15:33
Anonymous
Хакери Anonymous підтримали протести опозиції в Грузії та погрожують оприлюднити дані урядовців
15:31
На фото: "Довга доба" на Netflix
Фільм Алана Бадоєва "Довга доба" виходить на Netflix
15:28
Постер фільму "Мій карпатський дідусь"
На Netflix з'явився фільм "Мій карпатський дідусь" режисера Зази Буадзе
15:27
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
15:17
Армін Паппергер, голова концерну Rheinmetall
У Німеччині ліві радикали підпалили дачний будинок очільника концерну Rheinmetall через допомогу Україні
15:14
Вадим Філашкін
Очільник Донецької ОВА розповів, скільки жителів залишаються в Очеретиному
15:10
Збір на ремонт важкої бронетехніки в зоні бойових дій
15:09
Ексклюзив
Карта. Авдіївка_3004
Потрібне розслідування щодо втрати Очеретиного, - "Інформаційний спротив"
14:53
Обстріл Нікополя 1 травня 2024 рік
Росіяни атакували Нікополь артилерією і дроном: постраждали 4 людини
Більше новин