Суспільство в пастці диктатури. Антиутопічне пророцтво за п'єсою Сенцова

Дар'я Тарасова
3 грудня, 2018 понедiлок
08:47
Зміст

Суспільство-в'язниця, люди з номерами замість імен та ментальними ґратами в головах. У Києві поставили виставу за п'єсою Олега Сенцова

Незаконно засуджений на 20 років в Росії український кінорежисер Олег Сенцов, який протягом 145 днів голодував з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, не припиняє творчу діяльність навіть у колонії суворого режиму за Північним полярним колом. 

7 грудня на "Сцені 6" Довженко-центру в Києві відбудеться прем'єра вистави за мотивами його п'єси "Номери". Це п'єса про суспільство, яке потрапило в пастку диктатурного режиму, позбавлене волі та скуте страхом. 

Еспресо.TV поспілкувалося з творцями вистави "Номери" про творчий процес з-за ґрат, антиутопічну п'єсу та зв'язок мистецтва і політики. 

Як п'єса вирвалась з російської в'язниці

Можливість поставити на київський сцені виставу за мотивами п'єси незаконно ув'язненого режисера виникла завдяки кінокомпанії 435 FILMS. "Ми давно дружимо з Олегом Сенцовим, я підтримую його від самого арешту, - розповідає продюсер 435 FILMS Анна Паленчук. – Я видавала його книжки, робила Тижні українського кіно на його підтримку, постійно була на зв'язку з родиною. У листі Олег сам попросив мене зайнятися п'єсою. Вона дуже важлива для нього".

null

Продюсер вистави "Номери" Анна Паленчук

Фото: прес-служба вистави "Номери"

Свою п'єсу Сенцов написав ще до ув'язнення, але останні правки вносив уже в Лефортово. У липні цього року почалась робота над виставою. Режисеркою стала талановита постановниця з 15-річним досвідом Тамара Трунова, яка працює в Академічному театрі драми і комедії на Лівому березі. Вона робила виставу The people are singing у Манчестерському театрі The Royal Exchange про вплив війни на Сході України та постановку за п’єсою Наталії Ворожбит "Погані дороги".

"Спектакль стане інструментом нагадування про те, що відбувається з Олегом та з нами усіма. Моя задача – поставити спектакль за мотивами п'єси людини, яку я поважаю, щоб його ім'я прозвучало ще раз, - каже Тамара Трунова. – Олег дав мені повну свободу в роботі над текстом. Я зробила сценічну редакцію і переклала його українською. Для мене зараз важливо працювати з текстом, відкритим до експериментів, і мати повну свободу, кажучи про повну несвободу". 

Вистава "Номери" – це переосмислення п'єси, а не її театральна копія. Проект об'єднав незалежних митців, які втілюють задум без огляду на репертуарну політику. 

"Олег хотів зробити цю п'єсу не для себе, а для глядача, - каже Анна Паленчук. – Він ніколи не був пов'язаний з театром, тому вирішив, що ми самі знаємо, що робити. Пропонуючи цей проект професіоналам, ми довіряємо їм і віримо, що вони втілять його так, як це потрібно глядачу".

До роботи над виставою долучилися зірки українського театру. Серед них, зокрема, Римма Зюбіна, відомий глядачам за роллю у фільмі "Кіборги" Андрій Ісаєнко, Валерія Ходос та інші. 

"Однією з причин, чому я вирішив взяти участь у цій виставі, стало бажання привернути увагу громадськості на політв'язнів, які зараз перебувають у тюрмах країни-агресора, - пояснює Андрій Ісаєнко. – До того ж, з Тамарою Труновою завжди цікаво працювати". 

Вистава з'явилась за фінансової підтримки Українського культурного фонду, фонду "Відродження" та грузинської компанії "Мак Інтертеймент".

Допрем'єрні покази пройшли 27, 28, 29 листопада, а 7 грудня на "Сцені 6" Довженко-центру відбудеться перший публічний показ. Частина зібраних коштів буде перерахована рідним і близьким українських політв'язнів. Творці вистави сподіваються показати її і в інших містах України, згодом планують і гастролі за кордон.

Суспільство зі свідомістю за ґратами

Фото: прес-служба Петра Порошенка

Вистава "Номери" – це історія колективного виживання з поганим кінцем. "Це вистава про світ, який припинив себе аналізувати, усвідомлювати. Сама тема номерів/ пронумерованості говорить про певну систему та ієрархію всередині системи. Ми з художником-постановником Юрієм Ларіоновим "оселили" цю історію в старому цирку, який забув про своє призначення та існує за інерцією, не помічаючи власної мутації. Це про втрату інтересу до життя, до себе, про бажання, щоб все вирішили за тебе, віру, що той, хто стоїть вище, знає краще, про принизливе виживання. І про те, яких "героїв" народжує такий викривлений світ", - пояснює режисерка. 

Герої вистави – творці і жертви режимного суспільства, в якому живуть. "У кожної людини є своя унікальність, свої почуття і погляди, система, за якою вона живе. Тому кожен персонаж вистави унікальний у пристосуванні до суспільства, - ділиться Андрій Ісаєнко. - Мій герой – ініціативний, але ініціативний у тих вузьких рамках, які система на нього наділа. Через це його ініціативність може бути безініціативною".

У своїх листах Олег Сенцов зазначив, що хотів, аби вистава вийшла гротескною, смішною. Режисерка Тамара Трунова пояснює, що гротеск у "Номерах" буде, скоріше, трагікомічним засобом. 

"Grotta - грот, печера. Печера, що спотворює, гіпертрофує звуки, події, смисли. Печера, в якій ми живемо. І для нас, жителів печери, гротеск - новий реалізм", - наголошує вона.

Фото: прес-служба Петра Порошенка

Навіщо все це

З моменту ув'язнення підтримку українському політв'язню висловили більшість національних кіноакадемій світу, зарубіжні та українські політичні та громадські діячі, актори, режисери, літератори та пересічні громадяни. Усі вони своєю позицією не лише підтримують Олега Сенцова в російській тюрмі, а й привертають увагу до проблеми всіх в'язнів Кремля.

"Кожен має робити те, що може, для звільнення Олега Сенцова та інших політичних в'язнів, - вважає продюсер вистави. - Хтось може влаштовувати акції, хтось – ставити п'єси, знімати фільми, видавати книжки, хтось - писати нові законопроекти про статус політичних в'язнів в Росії, якого немає у Верховній Раді. І коли всі зрозуміють, що щось потрібно робити, тоді і буде результат".

Режисерка вистави Тамара Трунова переконана, що нічого не може бути поза політикою або неполітичним. Однак, як наголошує Анна Паленчук, Олег Сенцов – не політична фігура і не висуває політичних гасел.

"У нас чомусь Олега вважають політичною фігурою, - каже вона. - Гасла Олега – це гасла людини, яка сповідує цінності гуманізму, тому що свобода – це цінність гуманізму. І це поза політикою, поза економікою, поза нашою державою. Це цінність нашого часу". 

Теги:
Читайте також:
Київ
+20°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.28
    Купівля 39.28
    Продаж 39.8
  • EUR
    Купівля 42.17
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, понедiлок
6 травня
18:45
Польща продовжить абонплату для 20 тис. терміналів Starlink, які дала Україні
18:25
Естонія
Естонія оголосила московський патріархат інститутом, що підтримує агресію РФ
18:25
Костянтинівка
Росія скинула плануючу авіабомбу на Костянтинівку на Донеччині: поранені четверо цивільних
18:21
Президент України Володимир Зеленський
Росіяни розганяють фейк про пошук заміни Зеленському в Україні: у ГУР пояснили, для чого
18:13
Дональд Трамп
Суддя пригрозив Трампу ув’язненням за чергове порушення наказу у справі про підкуп порнозірки
18:01
OPINION
Віталій Портников
Ми і перемирʼя
17:58
медичний канабіс
МОЗ розробило чіткий перелік хвороб і станів, за яких можна призначати ліки на основі канабісу
17:40
Парад ганьби
Білорусь, Гвінея-Бісау та інші: 9 травня до Путіна на парад прибудуть лідери 8 країн
17:38
окупанти
Партизани фіксують збільшення мобілізаційних пунктів у Сімферополі й містах на ТОТ Херсонської та Запорізької областей
17:34
На фото: Еден Голан - представниця Ізраїлю на Євробаченні-2024
Представниця Ізраїлю на Євробаченні Еден Голан заявила, що стикалася з антисемітизмом, коли жила в Росії
17:31
Ексклюзив
Швейцарія
Саміт миру: якщо країни не дійдуть спільної позиції, то буде ще одна зустріч перед обговоренням з РФ, - дипломат Левченко
17:22
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін у Москві
Лише Китай на цьому етапі війни може вплинути на Путіна, - дипломат Войтко
17:21
американські системи ППО Patriot
Ракети для Patriot від союзників вже прибули в Україну, - міністр оборони Іспанії Роблес
17:19
МЗС РФ
РФ пригрозила ударами по військових об'єктах Великої Британії
17:08
На фото: художник Пол Тревілліон
У Великій Британії художник виставив на аукціон портрет Черчилля, підписаний експремʼєр-міністром
16:59
Українські розробники створили для органів держбезпеки платформу на основі ШІ
16:59
солдати РФ
Росіяни заохочують випускників з ТОТ до навчання у військовому інституті в РФ, - Спротив
16:46
Андрій Юсов
"Вживаються необхідні кроки": ГУР про скупчення військ РФ на північному напрямку
16:43
Оновлено
Дніпро-1 - Кривбас
УПЛ: "Дніпро-1" переміг "Кривбас", результати усіх матчів 27-го туру
16:32
путін
Україна заявила, що не визнає Путіна легітимним президентом РФ, і закликала світ зробити те саме
16:27
санкції проти росії
У Єврокомісії сказали, коли Україна та РФ можуть відновити переговори про продовження транзиту російського газу
16:22
фейк
"Москва була змушена відмовити Заходу у військовому доступі до України, щоб вижити": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 6 травня
16:19
Томаш Шмідт
У Білорусі заявили, що суддя з Польщі попросив політичного притулку в країні
16:14
Оновлено
Харківщина, воєнні злочини Росії
"Одним ударом знищили цілу вулицю": окупанти на Великдень атакували село на Харківщині, є загибла
16:12
Путін
Путін запросив на свою "інавгурацію" лідерів ЄС: країни готують спільну відповідь
16:05
OPINION
Сергій Громенко
Чи є логіка в правлінні Путіна
16:00
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Шольц закликав партнерів дати Україні більше систем ППО з наявних запасів
15:58
Сирський відвідав позиції ЗСУ на сході
Ворог намагається прорвати оборону і вийти до Курахового та Покровська, - Сирський відвідав позиції ЗСУ на сході
15:44
НБУ
НБУ бачить передумови для подальшого зниження облікової ставки до кінця року
15:38
Ексклюзив
ФАБ-500ШН
У Повітряних силах назвали єдиний спосіб протидії російським КАБам та ФАБам
15:35
Володимир Зеленський
Зеленський вніс до ВР законопроєкти про продовження воєнного стану й мобілізації
15:28
Оновлено
Розвідники у Криму знищили російський катер "Мангуст"
ГУР знищило швидкісний катер росіян українським морським дроном Magura V5
15:23
імпорт електроенергії
Україна передавала надлишки електроенергії Польщі: ситуація в енергосистемі станом на 6 травня
15:16
Оновлено
Сі Цзіньпін, Макрон і Фон дер Ляєн
Розраховуємо, що Китай використає вплив на РФ, аби покласти край війні в Україні, - фон дер Ляєн після зустрічі з Макроном і Сі Цзіньпіном
15:00
На фото: Джоан Роулінг
"Вбити Снейпа було жахливо": Роулінг розповіла про роботу з актором Аланом Рікманом
14:58
Ексклюзив
ядерна зброя росії
"Ознака того, що не все так добре на фронті": експерт Лакійчук про навчання із застосуванням тактичної ядерної зброї у РФ
14:58
У Кропивницькому сталася пожежа на підприємстві "Хімрезерв": є загиблий
У Кропивницькому сталася пожежа на підприємстві "Хімрезерв": є загиблий
14:54
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:45
Україна-Угорщина
"Ми не дозволимо відправити їх на смерть": віцепрем'єр Угорщини про повернення чоловіків-біженців
14:36
У Києві чоловік знайшов бойову частину ракети Х-69
У Києві перехожий знайшов у лісі бойову частину ракети Х-69
Більше новин