Енергія дешевше і надійніше: як ЄС допомагає Україні покращувати енергетичну інфраструктуру

Уляна Букатюк
14 січня, 2019 понедiлок
14:23

Як пов'язані ефективність енергетичного сектора та добробут жителів країни? Та як Європейський Союз допомагає Україні ставати енергонезалежною та енергоефективною?

Про це та інше говорили експерти Енергетичного співтовариства під час семінару з покращення планування енергетичної інфраструктури, що проходив у Києві.

Як ЄС допомагає Україні реформувати енергетичний сектор

Україна взяла на себе зобов’язання реформувати енергетичну сферу у рамках співпраці з Європейським Союзом та Енергетичним співтовариством. Реформувати енергетичну галузь потрібно, оскільки українська економіка дуже енергоємна. Згідно з даними Міжнародної енергетичної агенції, Україна є однією з найбільших країн за обсягом споживання енергоресурсів у світі (26 місце у 2015 році) та має одну з найенергоємніших економік. Для порівняння -  країни-сусідки Польща, Словаччина та Чехія мають у 2-3 рази менш енергоємні економіки, аніж Україна.

Однією з програм, яка має на меті надання допомоги Україні в цій галузі є EU4Energy. У межах ініціативи EU4Energy ЄС допомагає Україні, а також іншим 5 Східним країнам-партнерам ЄС (Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія та Республіка Молдова) знизити свою енергетичну залежність, а також скоротити обсяг викидів вуглекислого газу. Через ініціативу EU4Energy ЄС підтримує більш надійне енергопостачання, сприяє енергоефективності та використанню поновлюваних джерел енергії.

У рамках програми EU4Energy, Секретаріат Енергетичного співтовариства (СЕС) допомагає Україні впроваджувати законодавство ЄС та здійснювати енергореформи.

Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янез Копач та очільниця НКРЕКП Оксана Кривенко  Фото: EU4Energy Ukraine​

Які пріоритети EU4Energy в Україні

EU4Energy має кілька основних пріоритетів: покращення енергетичної статистики, аналіз енергетичної політики, поліпшення законодавства та нормативної бази, покращення доступу до інформації та комунікації між ЄС та країнами-партнерами.

Це досягається фінансуванням проектів та програм, спрямованих на реформування енергетичних ринків та зниження національного споживання енергії і залежності від поставок енергоносіїв.

В Україні вже вдалося досягти важливих зрушень. Зокрема, за підтримки EU4Energy в Україні розробили закони про енергоефективність у будівлях та облік і виставлення рахунків за теплоенергію, закон про ринок електричної енергії тощо.

З недавніх успіхів - в жовтні був запущений проект технічної допомоги, який допоможе Україні перенести Регламент (ЄС) 347/2013 про принципи європейської енергетичної інфраструктури. Якщо перенесення буде зроблене правильно, це дасть змогу країні залучити більше інвестицій в енергетичну інфраструктуру та досягнути цілей, узгоджених з СЕС.

ЄС  допомагає й у модернізації енергетичної інфраструктури. У довгостроковій перспективі, це робить енергопостачання більш надійним та прозорим.

Фото: EU4Energy Ukraine​

Критерії відбору для проектів газової, електроенергетичної та нафтової інфраструктури в Україні

Загалом, існує три типи проектів, які може підтримати ЄС: Проекти спільного інтересу Енергетичного співтовариства (PECI - Projects of Energy Community Interest), Проекти спільного інтересу (PMI  - Project of Mutual Interest) та Проекти спільного інтересу Східного партнерства (PEPI - Projects of Eastern Partnership Interest).

Секретаріат Енергетичного співтовариства підтримує процес відбору пріоритетних проектів шляхом застосування конкретної методології та критеріїв для оцінки інвестицій у транскордонних проектах з електроенергії та газопостачання.

Україна як член Енергетичного співтовариства вже робить певні кроки для запуску інфраструктурних проектів спільного інтересу Енергетичного співтовариства (PECI та PMI).

Проекти стосуються розширення пропускної спроможності міждержавних повітряних ліній з такими європейськими країнами-сусідами як Словаччина та Румунія. Вони дозволять Україні отримати максимальну потужність обміну електроенергією з країнами ЄС після синхронізації з Синхронною зоною Континентальної Європи, що експлуатується операторами систем передачі Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E), що передбачається у наступних декілька років.

Але крім них, за технічної підтримки EU4Energy розроблена програма, яка охоплює транскордонні проекти у Східних країнах-сусідах ЄС, що не є членами Енергетичного співтовариства (Азербайджан, Білорусь та Вірменія), та проекти, що пов’язують партнерів Енергетичного співтовариства за договорами та країни Східного партнерства (наприклад, Україну з Білоруссю та Грузію з Вірменією). Це PEPI-проекти (Projects of Eastern Partnership Interest) тобто, Проекти спільного інтересу Східного партнерства.  

Методологія PEPI буде застосована для інфраструктурних проектів, представлених країнами Східного партнерства для проведення оцінювання. У результаті буде сформовано перелік Проектів спільного інтересу Східного партнерства.

Фото: EU4Energy Ukraine​ 

Чому ж потрібна окрема програма та як відбирають проекти для PEPI?  "Це потрібно, оскільки деякі країни Східного партнерства не входять до Енергетичного співтовариства і, таким чином, вони не мають права брати участь у відборі на PECI/PMI ", - пояснює експерт з газотранспортної інфраструктури СЕС Адам Балох.

Відповідно до правила 347/2013 про керівні принципи для транс'європейської енергетичної інфраструктури, методика проектів PEPI була адаптована до конкретних умов і потреб цих країн та потреб країн Східного партнерства.

"Ідея полягає в тому, щоб процедура відбору була схожою на ту, що використовується для відбору Проектів спільного інтересу в ЄС чи Проектів спільного інтересу Енергетичного співтовариства", - пояснює експерт з інфраструктури електричної енергії в Секретаріаті Енергетичного співтовариства Ненад Шиякович.

"Ми застосовуємо регіональний підхід і проводимо аналогічний аналіз, як це роблять національні оператори системи передачі або регулятори енергетики на національному рівні. Але за допомогою регіонального підходу ми зможемо побачити переваги, які не можна побачити на національному рівні, а також навіть визначити краще рішення для деяких відомих національних інвестиційних потреб. Це допоможе особам, які приймають рішення, промоутерам проектів та країнам, що беруть участь у проекті, прийняти обґрунтоване рішення щодо проектів", - наголошує Балох.

Шиякович називає низку критеріїв, які можуть вплинути на вибір проекту: "Це мають бути проекти, що стосуються транспортування електроенергії та природного газу, й які об'єднують дві чи більше країн Східного партнерства".

Експерт з інфраструктури електричної енергії в СЕС Ненад Шиякович​ та експерт з газотранспортної інфраструктури СЕС Адам Балох  Фото: EU4Energy Ukraine​ 

Які труднощі виникають при впровадження проектів ЄС

Не дивно, що такі важливі інфраструктурні проекти складно реалізувати. Серед проблем, з якими найчастіше стикаються при впровадженні проектів, директор Секретаріату Енергетичного співтовариства Янез Копач називає складний процес погодження з країнами-сусідами, знаходження місця для відповідної інфраструктури, фінансування проекту.

В Україні крім вище перелічених, Копач виділяє ще одну проблему: "Це дуже низькі тарифи на розподіл і транспортування. Якщо порівняти, до прикладу, ціну на газ в Україні з середньою ціною на газ у Європі, то зрозумієте, що у Європі ціна на газ десь на 50% складається з податків, тарифу розподілу, тарифу на транспортування тощо. В той час, як в Україні, у структурі тарифу собівартість газу досягає 70-75%.

Ось чому Укртрансгаз, Укренерго, обленерго, облгази та інші не є активними гравцями в Україні під час створення нової ефективної інфраструктури".

Які зиски від цих проектів для України та чого вже вдалося досягти

На запитання щодо зисків Копач відповів лаконічно: "Будь-яке підключення між двома учасниками завжди добре для стабільності". Втім, за словами директора ЄЕС, не кожне підключення негайно створює вигоди для розвитку ринку:

"Але наразі Україні не вистачає ліквідності на ринку газу та електроенергії. Тож якщо Україна, наприклад, підключиться до так званого 'Бурштинового енергоострову' [мається на увазі Бурштинська електростанція, яка зараз фактично 'відрізана' від решти енергосистеми України], який вже підключено до європейської енергосистеми, то це створить додаткову ліквідність для самого ринку електроенергії всередині України", - додає він.

Директор Секретаріату Енергетичного співтовариства Янез Копач  Фото: EU4Energy Ukraine​ 

А от у випадку з газом, за словами Копача, Україні не потрібно створювати жодних додаткових інфраструктурних проектів:
"Потрібно реконструювати систему транспортування газу, особливо більш сучасними компресорними станціями, оскільки теперішні застарілі та неефективні", - звертає увагу експерт.

Посол Хюґ Мінґареллі з Представництва ЄС в Україні підкреслює, що "ЄС хоче, щоб Україна залишалася важливою країною для транзиту газу до Європейського Союзу. Таким чином, оновлення та відновлення існуючої газової інфраструктури в Україні є важливим і підтримується ЄС".

Загалом же співпраця з Європейським Союзом повинна принести Україні низку важливих зисків. Зокрема, сприяти залученню інвестицій, підвищенню якості корпоративного управління, створенню робочих місць та посиленню стійкості перед змінами клімату. Крім того, це посилить конкуренцію на ринку, що своєю чергою унеможливить корупцію. Ще однією перевагою є підвищення енергоефективності. А це означає зменшення споживання газу та "приємніші" платіжки для споживача.

Ця стаття розроблена за сприяння Європейського Союзу в рамках ініціативи EU4Energy. Її зміст є відповідальністю виключно автора і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
01:50
збитий "Шахед"
Росія атакувала Україну "шахедами". Ситуація у ніч на 19 квітня
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
аргентина нато
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
18:44
нафтовий танкер
"Cтворить екологічний хаос": очільник МЗС Швеції про переспрямування нафтових танкерів РФ через Балтійське море
18:34
TikTok
TikTok заблокував 24 профілі, які поширювали пропаганду РФ: серед них - сторінки Шарія, Дубінського та Панченко
18:31
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
Більше новин