10 фактів із життя Віктора Кривенка

Дмитро Добрий
18 лютого, 2019 понедiлок
11:59

Цей політик-новачок волів би, щоб його сприймали головним "рухівцем" країни, а не людиною мільярдера Василя Хмельницького. Однак, у "Русі" він порівняно нещодавно, а зі згаданим топовим забудовником, власником компанії Ukrainian Development Partners (UDP) веде справи не один рік

Поза сумнівом, деякі з кандидатів в президенти висуваються суто для того, аби не так себе показати, як про свої політсили нагадати. Особливо якщо вони вже давно перебувають на межі зникнення. Одним із таких "червонокнижних" проектів є легендарний "Народний Рух", від імені котрого зібрався у президенти 37-річний позафракційний нардеп, заступник голови бюджетного комітету Верховної Ради Віктор Миколайович Кривенко.

Подивимося, чим він займається у "Русі", чим займався до "Руху" і якою він вбачає місію президента. І, що важливо, давайте спробуємо зрозуміти, чи можна його вважати класичним "рухівцем", тобто відданим партії багаторічних ідейним захисником заявлених нею цінностей та принципів. Адже перш ніж керувати державою слід виявити неабиякий хист у партійному лідерстві.

Нижче наводяться 10 вартих уваги подробиць життя депутата.

1. Земляк Яроша

Кривенко народився у розташованому на Дніпрі великому промисловому місті Кам’янське (радянська назва – Дніпродзержинськ, тамтешній металургійний інститут теж носив прізвище Дзержинського), доволі знаковому за доби "застою" в СРСР. Саме з ним були пов’язані три події, про які у 80-их рр. знав ледь не кожен.

Перш за все, там народився, вивчився й почав "просуватися по партійній лінії" Брежнєв. У 37-му, коли тисячі розстрілювали без суду і слідства, "дорогий Леонід Ілліч", примудряється стати заступником голови виконкому.

На гірничого майстра у місті навчався і нинішній довічний казахстанський правитель Назарбаєв. У Кам'янському він зустрів і своє перше кохання, пані Людмилу.

А ось для Узбекистану цей населений пункт пов’язаний з трагедією - загибеллю внаслідок авіакатастрофи футбольної команди "Пахтакор". Лайнер зі спортсменами зіштовхнувся з іншими бортом саме над тією околицею Кам’янського, де наразі прописаний наш кандидат. У селищі Курилівка, що на лівому березі Дніпра, тоді як основна частина міста розташована на правому.

В Кам’янському досі мешкає зі своєю родиною й Дмитро Ярош.

2. Не "дніпровський", а "запорізький"

Кривенко став не металургом, а фінансистом. Однак, працював із залізом. Спершу з буквальним, а пізніше з комп’ютерним.

Трудову діяльність почав ще під час навчання у Дніпровському національному університеті ім. Олеся Гончара - влаштувався помічником гендиректора Інституту з проектування металургійних заводів. Бути помічником-радником керівника потужного державного холдингу чи міністерства невдовзі стане його "візитівкою" у:

"Південмаші";

"Укрспецекспорті";

"Укроборонпромі";

Мінекономрозвитку;

Мінфіні.

Одначе, попри бекграунд з Кам’янського та Дніпра політика прийнято зараховувати до "запорізьких", причиною чого є тривала співпраця з групою Хмельницького-Іванова, витоки якої беруть свій початок саме у Запоріжжі. Не цурається запорізьких справ і, власне, Кривенко. У парламенті він задіяний у тимчасовій слідчій комісії (ТСК) з питань будівництва мостових переходів через ріку Дніпро в місті Запоріжжя.

3. Його начальниками були Саламатін, Громов та Вілкул

Тут нам необхідно зупинитися і розібратися - а ким же були ті, у кого ходив в “радниках” Кривенко.

В “Укрспецекспорті” та створеному тоді “Укроборонпромі” на початку 2000-их головував Дмитро Саламатін. Персонаж більш, ніж цікавий. І не лише тому, що у фракції ПР він виконував високоінтелектуальну функцію “викидайла”, до своєрідних послуг котрого партійні боси зверталися, коли треба було розблокувати чи навпаки заблокувати трибуну, або ж коли слід влаштувати бійку у Генпрокуратурі.

До 1999 року Саламатін мешкав у Росії. Варшавська газета Rzeczpospolita писала про нього як про зятя російського прем’єра середини 90-их років, одного із ідеологів війни у Чечні Олега Сосковця.

Як вдалося встановити тодішній опозиції, Саламатін отримав громадянство України лише 2005-го.

У 2012 році ця людина-загадка отримує від Януковича призначення міністром оборони і його особистим радником. Невдовзі правоохоронні органи запідозрили Дмитра Альбертовича у виконанні завдань від ФСБ-ГРУ та підриві обороноздатності України, надто необережно той діяв. Проте затримувати не стали, натомість дали безперешкодно повернутися до РФ.

У “спадщину” від Саламатіна Кривенко дістався новому керівнику “Укроборонпрому” Сергію Громову.

“Дзеркало тижня” писала, що ніхто інший як Громов винен у зриві одного з найбільших в українській історії контрактів на постачання до Іраку БТР-4 і військово-транспортних літаків АН-32.

Прізвище віце-прем'єр міністра України, котрому “радив” Кривенко напередодні та під час Євромайдану, також викликає неоднозначні асоціації та висновки. Ним був Вілкул-молодший.

4. Разом з Віктором Вікторовичем Януковичем збирався будувати містечко програмістів

Загальний план об’єкту (kotsubynske.com.ua)

За минулої влади однією з основних афер сім’ї президента була пов’язана з IT-технологіями корупціоємна схема Bionic Hill. Так мало називатися поселення 35 тис. комп’ютерників і супутніх спеціалістів на місці військових складів та бараків в/ч 96755-136 (А-1510) у Біличанському лісі під Києвом, й сама по собі вона, звісно ж, не передбачала нічого кримінального. Планувалося лише перенести на природу створені на базі Києво-Могилянської академії навчальні курси Bionic University, де створити усім бажаючим належні житлові та виробничі умови, забезпечити їх всією необхідною інфраструктурою тощо. Одним словом, мала би вийти така собі українська Кремнієва долина.

Ініціатори звернулися до уряду Миколи Азарова про підтримку. Їх "благословили" постановою Кабінету Міністрів України № 1014 від 31 жовтня 2012 року. Але ж яка у "регіоналів" могла бути підтримка без обов’язкового залучення власної фірмочки у вигляді ПП "Технополіс"? …Усе на основі взаємовигідних інтересів.

Згідно інформації з онлайн-довідника "Генштабъ", кошти на Bionic Hill зосереджувалися на рахунках київського відділення одеського "Фінростбанку". 

"ПП "Технополіс" задумувалося як місце де можна сконцентрувати і контролювати в ручному режимі усю ІТ-галузь України, а також втілити в життя схеми з відмивання державних коштів. Саме для цього було створено відповідний Комітет ВРУ, куди відразу увійшов Янукович-молодший, але через постійний тиск з боку преси вийшов звідти, залишивши головою Комітету (свого давнього приятеля, зятя покійного Василя Джарти - Авт.) підконтрольного нардепа-"регіонала" Валерія Омельченка", - зазначає видання.

Паралельно комітету Януковича-Джарти по лінії уряду інтересами Bionic Hill опікувався майбутній голова "Народного Руху" і кандидат в президенти на виборах-2019, а тоді керівник національного проекту "Технополіс" Віктор Кривенко. Підпорядковувався він тодішньому голові Держінвестпроекту Владиславу Каськіву.

Читайте також10 фактів з життя Олега Ляшка

Не зайвим буде нагадати, що президентом інноваційного парку Bionic Hill працював Віктор Галасюк. Той самий, котрий пізніше пройде до парламенту 10-им номером Радикальної партії Олега Ляшка.

На другий день після втечі Януковича-старшого, активи "Фінростбанку" було виведено. Будь-які роботи, пов’язані з Bionic Hill, припинилися. До спорудження житлових масивів справа, слід наголосити, так і не дійшла. Рік підготовки "з’їли" погоджувальні процедури, суперечки за землю й тому подібні "паперові" процеси.

Хмельницький, чия структура мала бути ексклюзивним забудовником проекту, своєю чергою пізніше заявив у розмові з Ліга.net, що доки в Україні не закінчиться "економічна криза" й не прийдуть західні інвестори, нічого будувати у Коцюбинському він не збирається:

"Bionic Hill - це місто високих технологій. Передбачалося, що великі західні компанії відкриють там дослідні центри, але вони зараз не хочуть заходити в Україну через економічну ситуацію. Нема для кого будувати, нема клієнта".

Віктор Кривенко цього періоду в своїй роботі на уряд не цурається. Ось відповідний уривок з життєпису політика на сайті kryvenko.org:

"З березня 2013 по лютий 2014 - радник з питань розвитку індустріальних парків, на громадських засадах, віце-прем’єр-міністра України.

З лютого 2014 є головою Координаційної ради ДП "Національні інноваційні проекти", яке уповноважене реалізовувати національні проекти "Технополіс" та "Індустріальні парки України".

Також політик й понині займає посаду голови наглядової ради Bionic University.

5. Креатура Хмельницького

Якщо Віктор Бондар не приховує, що починав у компанії братів Блейзерів, а Олександр Вілкул навіть пишається приналежністю до команди Вадима Новинського, то Віктор Кривенко на партнерстві з Хмельницьким особливо не наголошує. Комусь може навіть видаватися, що їхня спільна діяльність навколо Bionic Hill є нічим іншим як звичайним співпадінням.

Читайте також10 фактів із життя Віктора Бондаря

Одначе, восени 2018 року, себто коли пан Кривенко вже очолював партію НРУ й збирався висуватися у президенти репортери JetSetter.ua помітили його у "Мистецькому арсеналі" на закритому коктейлі з нагоди проведення Київського міжнародного економічного форуму (КМЕФ). Його та пана Галасюка.

Читайте також10 фактів з життя Олександра Вілкула

А творцем КМЕФ, як відомо, є безпосередньо Хмельницький. Як і Bionic Hill. І тут немає жодної конспірології.

На сайті наразі не діючого технопарку теж подається усе як є: 

"Засновником BIONIC Hill та мажоритарним акціонером UDP є Василь Хмельницький".

До речі, коли Кривенко очолив "Рух", з даного приводу у мережі з’явився жарт:

"Був "Народний Рух України за перебудову", а тепер є "Народний Рух України за забудову".

6. Не дуже "рухівський" голова "Руху" 

Партію Віктор Миколайович очолив лише 28 травня 2017 року.

"Новообраним головою Народного Руху України став народний депутат України Віктор Кривенко, який набрав близько 80% голосів делегатів зборів", - передавала прес-служба.

На чолі свого часу культової політсили Кривенко змінив першого демократично обраного міського голову Львова Василя Куйбіду. Як розповідають наближені до "рухівської" кулуарної кухні люди, рокіровка відбулася завдяки домовленостям з чиннимм мером Львова Андрієм Садовим, за списком якого - під №5 - Кривенко у листопаді 2014-го заходив до Ради.

Читайте також10 фактів про Андрія Садового

Але до жодної партії він на той час не входив.

"Відомості на момент обрання: безпартійний", - стверджує профайл політика на rada.gov.ua.

Читайте також20 фактів із життя Петра Порошенка

Щоправда, у фракції "Самопомочі" пробув не довго. В останній день літа 2015 року, ознаменований вибухом гранати й загибеллю нацгвардійців на площі Конституції біля входу до будівлі парламенту, Кривенко всупереч позиції фракції віддав свій голос за законопроект про децентралізацію, за що був виключений. Потім близько двох років перебував у БПП.

Читайте також10 фактів із життя Інни Богословської

А політичну кар’єру, за відритою інформацією, взагалі колись намагався розпочати з партією "Віче" Інни Богословської. Балотувався від неї на парламентських виборах-2002.

7. Лобіював закуплю мамографів на 200 млн грн

У державному бюджеті 2016 року закупівля цифрових мамографів і виробів для ультразвукової діагностики раку на ранніх стадіях була прописана суто у вітчизняного виробника. І так співпало, що прибутки від такого загалом патріотичного нововведення отримала колишня фірма Кривенка, котрий і пропонував відмовитися від імпортних аналогів, звертали увагу журналісти Слідство.Інфо.

Читайте також: 10 фактів із життя Ольги Богомолець

Віктор Кривенко був членом наглядової ради ВАТ "АТ Науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірювань". Цей інститут є засновником українського ДП "Радмір", де виробляються мамографи.

Експерт Центру протидії корупції Олександра Устінова стверджувала, що висунута Кривенком закупівельна умова нібито є антиконкурентною. 

8. Воює з "одеськими"

Окрім активного відродження мережі партійних організацій "Народного Руху" депутат Кривенко узявся ще й підтримувати опозицію до Геннадія Труханова в Одесі. Висловлювані ним міркування, безперечно, суто патріотичні. Та й ситуація з переслідуванням проукраїнських сил у південній столиці країни, справді, важка і часом аж надто критична. Той хто вголос виступає проти впливових одеських посадовців та бізнесменів, як засвідчує практика, може стати мішенню для кілерів. Не виключенням є й голови одеського "Руху" Михайло Кузаконь та Григорій Козьма.

Прозоро натякаючи на "авторитета" Олександра Ангерта, у жовтні депутат закликав владу Великої Британії запровадити проти нього економічні та інші санкції.

" ..Звертаюся до наших міжнародних партнерів з проханням та вимогою розслідувати злочини Труханова та його кримінальних партнерів, що тероризують Одесу, які корупційно зароблені гроші інвестують за закордоном (у тому числі і в Лондоні), які є фактичними представниками "русского міра", - наголошувалося у заяві Кривенка.

Разом з тим, проросійські медіа чіпляються за припущення, що борців з Трухановим начебто використовує в своїх суто бізнесових інтересах Хмельницький, у якого в Одесі є серйозні апетити.

9. Задекларував майже 500 га

Якщо порівнювати з іншими кандидатами, то за свою декларацію політику, певно, не соромно. Готівкою в нього було $25 тис., 200 тис. грн і 15 тис. євро. Ще $50 тис. він позичив третім особам.

Окрім того, Кривенку належать чотири чималенькі земельні ділянки під Києвом:

у Головурові - площею 2 709 і 1 199 кв. м;

у Лісниках – площею 1 000 і 1 000 кв. м.

Разом виходить близько 5 тис. кв. км.

Власним автом зазначено Hyunday Gets 2007 року.

10. Обіцяє зарплати по  $988

Передвиборча програма кандидата Кривенка малює виборцям життя з "рівнем середньої зарплати - $988 на місяць, середньою очікуваною тривалості життя - 82 роки".

Термін виконання - "до 2030 року".

Українцям старшого віку, у випадку обрання, кандидат гарантує "формування трирівневої пенсійної системи з наповненням пенсійного фонду за рахунок рентних платежів на використання надр за норвезькою моделлю". Молодь намагається привабити "пільговим кредитуванням на житло" та "наданням спеціальних пільг за відсотковими ставками при народженні дитини".

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.77
    Купівля 38.77
    Продаж 39.29
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
11:38
Путін планує відвідати Китай у травні для переговорів з Сі Цзіньпіном, - Reuters
11:35
Стежив за ЗСУ за допомогою дронів: на Миколаївщині затримали інформатора РФ
11:29
Оновлено
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
11:12
Поранено чотирьох цивільних: РФ уночі обстріляла ракетами С-300 Селидове на Донеччині
11:02
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
11:02
Гаїті
На Гаїті банди вчинили напад на елітні райони столиці: загинуло щонайменше 12 людей
10:59
Огляд
міжнародний огляд
Що означає для українців перемога Путіна на президентських виборах, приєднання України до ЄС та підтримка російським народом війни. Акценти світових ЗМІ 19 березня
10:54
відключення електроенергії
Через обстріли РФ є знеструмлення у 7 областях України: ситуація в енергосистемі станом на 19 березня
10:47
Україна ЄС
ЄС відкидає публічні обговорення перспектив членства України з двох причин, – Politico
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
Більше новин